Cum să-i ții pe elevi angajați în învățarea online

Fundația George Lucas și site-ul EDUTOPIA încearcă să vină cât mai mult în ajutorul profesorilor din întreaga lume, care acum sunt obligați să predea online mai mult timp decât se așteptau, publicând o serie de filme și articole dedicate predării – învățării online și managementului unei clasei în care elevii sunt risipiți la casele lor. Pentru astăzi, șase sfaturi.

Angajament-online-3
Fie că ești un profesor care predă pentru prima oară online, sau ești un veteran, aceste șase sfaturi te pot ajuta să fii sigur că elevii/ studenții tăi rămân conectați și cufundați în învățare.

Filmul video de mai jos este bazat pe viziunea unor educatori cu expertiză în învățarea online și învățarea integrată (blended) și, de asemenea, pe cercetările asupra modului în care elevii se angajează față de un conținut video (vedeți aceste studii – this 2014 study și this 2018 study).

https://www.youtube.com/watch?time_continue=139&v=-LybF2YlWn4&feature=emb_titleKeeping Students Engaged in Digital Learning

Angajament-online-1
Transcrierea textului

Trecerea spre învățarea online poate fi resimțită ca O MARE SCHIMBARE, dar predarea online este tot predare.

Clasa ta virtuală trebuie să fie totuși condusă, iar tu trebuie totuși să predai într-un mod responsabil și să diferențiezi instruirea.

Da, vor fi unele adaptări de făcut. Dar stabilirea de norme, cultivarea apartenenței și să-ți faci materia din curriculum atractivă – rămân totuși în centrul predării.

Iată mai jos șase sfaturi, venite de la veterani experimentați în predarea online, pentru a-i menține pe elevi angajați într-un mediu virtual.

Sfatul #1 Păstrează totul simplu și angajant. Încearcă să-ți faci propriul conținut digital, cum ar fi video și slide-uri, dar rămâi concentrat ca un laser pe păstrarea unei instruiri clare și simple. Cercetătorii spun că, să rămâi tu, cel natural și autentic este o altă cheie a succesului. Să nu-ți fie frică să faci greșeli și lasă-ți personalitatea să strălucească prin toate acestea.

Angajament-online-4

Sfatul #2 Organizează-ți spațiul (fizic și virtual – ecranul computerului, n.n.) curat, liber și confortabil. Navigarea prin spațiile virtuale poate fi zăpăcitoare, iar tu nu vrei ca elevii tăi să scape din vedere informații vitale. Asigură-te că ai un ”hub” central, în care se trec noile informații. Creează în jurul lui alte spații pentru discuțiile în grup sau conversații pe lângă.

Sfatul #3Stabilește norme. Învățarea virtuală nu trebuie să fie haotică. Împărtășește cu elevii așteptările privind participarea, interacțiunile, codul vestimentar. Cere elevilor să conceapă împreună convențiile și asigură-te că toate vocile sunt auzite. Asta te va ajuta să rămâi concentrat/ă, empatic și amabil.

Sfatul #4Promovează apartenența. Poate că nu suntem toți în aceeași încăpere, dar elevii trebuie să simtă un sens al apartenenței la comunitate. Creează timp pentru activitățile realizate în grupuri mici și cele care construiesc relații. Acestea păstrează conectate ființele umane aflate în spatele textelor sau imaginilor video de pe ecran.

Sfatul #5Fii prezent (dar NU invaziv). Să acorzi elevilor tăi spațiu pentru a învăța independent, duce la construirea unor abilități cheie. Dar ei vor avea nevoie de suport. Stabilește niște ore ”de birou” în care elevii tăi te pot contacta. Ar trebui de asemenea să participi la sesiunile de discuții și să le oferi cu regularitate îndrumare și încurajări.

Sfatul #6Planifică pentru interactivitate. Cercetările arată că elevii rețin mai multe cunoștințe atunci când sunt angajați activ cu materialele. Nu-ți lăsa învățăceii să devină observatori pasivi, găsind modalități să construiești sondaje, pauze pentru brainstorming, sau presară instruirea cu întrebări ghidate.

Angajament-online-2
Heather Wolpert-Gawron care este profesor de gimnaziu și antrenor al profesorilor pentru învățarea bazată pe proiecte, oferă în aceste articol* sfaturi excelente pentru managementul clasei online.

* https://www.edutopia.org/article/extending-classroom-management-online

Pentru educatorii care își propun să-și creeze propriile materiale video, Kareem Farah și Robert Barnett, care sunt co-fondatorii Modern Classrooms oferă cinci sfaturi** bazate pe cercetare pentru a te ajuta să-ți faci propriile filme video de instruire.

** https://www.edutopia.org/article/5-step-guide-making-your-own-instructional-videos

Sursa materialelor: https://www.edutopia.org/video/keeping-students-engaged-digital-learning?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.