Să ajutăm albinele – Experiment de creștere a plantelor benefice

Ieri, 22 Aprilie, pentru prima dată în cei 50 de ani de când a devenit un eveniment sărbătorit pe întreaga planetă, Ziua Pământului s-a serbat integral online.

Deviza acestei cele de a 50-a aniversări a fost:

 • Noi spunem că de ajuns înseamnă de ajuns!

 • Spunem că avem încredere în știință. Spunem că oricine poate face o diferență.

 • Spunem că protecția planetei noastre, a bunăstării oamenilor și a tuturor viețuitoarelor care locuiesc pe această planetă sunt cele mai mari priorități.

 • Și mai spunem că sănătatea planetei și cea a oamenilor sunt inevitabil legate

În ciuda izolării impuse de pandemie, cea de a 50-a aniversare a Zilei Pământului a fost celebrată și anul acesta de milioane de oameni care vor să protejeze pământul de supra-exploatarea resurselor, să combată cauzele ce produc schimbările climatice și să determine fermierii și industriașii să renunțe la poluanții și pesticidele toxice care ne otrăvesc hrana, aerul, apele și omoară albinele și atât de multe alte viețuitoare, aflate în pericol să dispară.

Earth-Day-2020

Cei care au celebrat Ziua Pământului sunt oameni activi și preocupați care, al fel ca și tine probabil, știu că distrugerea habitatelor, perturbarea eco-sistemelor și amenințarea biodiversității au impact asupra întregii lumi și a vieții noastre, a tuturor. Așa cum au spus mulți oameni de știință, situația tragică în care ne găsim acum din cauza pandemiei cu COVID-19 este de asemeni o consecință a distrugerii eco-sistemelor și a planetei.

Dacă vrem să ne bucurăm în viitor de o viață mai sănătoasă, într-o lume mai curată și mai verde, cu toții trebuie să luptăm pentru a restabili echilibrul pierdut al planetei noastre.

Altfel, ne vom confrunta din ce în ce mai des cu pandemii și chiar cu o foamete cronică, atunci când îndrăgitele albine vor dispărea cu totul, nimicite de pesticide și de schimbările climatice. Pe drept cuvânt albina a fost declarată în acest an de către Institutul Earthwatch cea mai importantă vietate de pe Pământ*. Dacă albinele dispar, 80% din alimentele pe care le regăsim acum în magazinele și pe mesele noastre vor dispărea și ele!

* https://www.infocs.ro/albina-a-fost-declarata-vietatea-cea-mai-importanta-pe-pamant/

Putem să facem și noi diferența, alegând modele de activități de învățare care îi pregătesc pe copii să devină cetățeni responsabili ai planetei Pământ și le dezvoltă cunoștințele despre lume, abilitățile motorii și abilități de viață.

ȘTIAȚI CĂ? Oameni și instituții/ primării din întreaga lume au decis și decid să schimbe plantele pe care le cultivă în propria grădină, în parcuri publice sau pe acoperișurile verzi – cu plante melifere sau benefice albinelor? Pentru ca măcar în aceste spații albinele să găsească o hrană curată – nectar și polen care nu este otrăvit de pesticidele cu care sunt tratate plantele semănate în agricultura de tip industrial.

Experiment-plante-6
Putem să o facem și noi! Putem și noi să dăm o mână de ajutor la salvarea albinelor.

Din acest motiv, am ales pentru astăzi să vă prezentăm un model de activitate STEM pentru copiii de grădiniță și cei din clasele primare, propus de Samantha Soper Caetano în revista PreK Pages, un site inițiat și administrat de Vanessa Levin, specialistă în educația timpurie.

Samantha este co-autor al cărților 99 Fine Motor Ideas for Ages 1 to 5, și 100 Fine Motor Ideas for Parents, Teachers & Therapists!, scrie articole pentru Stir the Wonder**, împărtășind idei de activități creative, de învățare aplicată pentru pre-școlari, care includ oportunități de dezvoltare a abilităților motoriii fine, STEM, și activități bazate pe cărțile îndrăgite de copii.

** http://www.stirthewonder.com/ /// https://www.facebook.com/StirTheWonder

P.S. – Noi considerăm că modelul se poate aplica, cu câteva modificări și la clasele mai mari.

Experiment-plante-1

Știința pentru copii: Experimentul de creștere al plantelor

Acum, când primăvara și-a intrat pe deplin în drepturi, este timpul să ne gândim la grădină! Să participi la crearea sau dezvoltarea unei grădini (a unei mini-grădini, dacă stați la bloc) este o experiență minunată pentru preșcolari. Înainte de a vă începe grădina, este important ca toți copiii să știe de ce anume au nevoie plantele pentru a crește. Acest experiment științific simplu, pe care îl puteți face oriunde – la grădiniță, la școală sau acasă, este o modalitate grozavă de a demonstra preșcolarilor de ce anume au nevoie plantele.

Experiment-plante-8

Beneficiile creșterii plantelor pentru preșcolari și școlarii mici

Creșterea plantelor împreună cu preșcolarii sau școlarii mici furnizează experiențe hands-on, de viață reală despre lucrurile de care au nevoie plantele pentru a crește. Și, dacă alegeți pentru școlarii mici să faceți experimentul de a crește plante benefice atragerii acestor vietăți minunate (albinele) în grădină, le puteți vorbi și despre albine și rolul lor în polenizare.

Cu această activitate, copiii mai mici beneficiază și de informații senzoriale, atingând solul și diferitele unelte folosite și lucrează asupra abilităților motorii fine, utilizate la plantarea semințelor și la udarea plantelor.

Experiment-plante-2

Ce plante sunt bune pentru aceste experimente?

Poți alege să folosești plante care cresc rapid. Noi am utilizat în experimentul nostru plante de mazăre (pisum sativum).

Dar ai putea să folosești și alte tipuri de semințe ale unor plante care cresc repede, cum ar fi:

 • iarbă

 • fasole

 • plante aromatice

 • ciuperci

 • creson / salată

Dacă vă decideți să plantați una din plantele benefice albinelor, iată aici o listă cu aceste plante – unele din ele foarte folositoare în orice gospodărie, altele fiind flori decorative care pot înfrumuseța grădina sau ferestrele/ balconul locuinței:

https://rom.nctodo.com/best-plants-to-attract-bees

Experiment-plante-10

Materiale necesare pentru experiment

 • O carte atractivă despre grădină (ex. original The Surprise Garden de Zoe Hall)

 • Semințe

 • Sol pentru grădinărit

 • Ghivece de flori (sau recipiente alternative, cum ar fi cele din pet-uri reciclate)

 • Mănuși de grădinărit pentru copii

 • Lopățică de grădinărit (câte una de fiecare copil)

 • Marker (pentru ca fiecare copil să-și marcheze ghiveciul)

Experiment-plante-7

Cum să plantați semințele

Strângeți toate materialele necesare pe o masă joasă, în așa fel încât copiii să poată ajuta. Ajută copiii să-și pună mănușile de grădinărit și dă-le câte un ghiveci de flori și câte o lopățică. Arată-le și ghidează-i pentru ca fiecare să-și umple ghiveciul cu sol / pământ pentru grădinărit.

Apoi invită-i să-și bage degetul arătător în mijloc pentru a face unul sau mai multe lăcașuri pentru semințe, să plaseze semințele în gaură și să le acopere cu pământ. Apoi ajută-i să ude pământul în care au plantat semințele. Fiecare își poate marca apoi ghiveciul cu o literă, un cuvânt, un desen.

Experiment-plante-3

Cum să demarezi experimentul de plantare

Pentru a demara experimentul, începeți prin a le citi din cartea aleasă (sau prin a privi un film video/ asculta un cântec – #1, #2) și apoi vorbește cu copiii despre lucrurile de care au nevoie plantele pentru a crește (apă, aer, soare, sol). Apoi pune-i să aleagă locurile în care vor sta plantele sădite de ei – în casă, în jurul casei/ grădină sau în clasă. Unele idei de locuri în care ar putea crește plantele în casă/ clasă sunt – în fereastră, pe un raft, într-o vitrină.

#1 https://www.youtube.com/watch?v=y7FPYUVsqn0Cum crește grădina mea? (cărți pentru copii)

#2 https://www.youtube.com/watch?v=2BIZH4Gh4koGrădina mea – Cântece pentru copii | CriCriCri

Udați plantele ca de obicei** – fiecare copil își îngrijește planta din ghiveciul lui, indiferent unde sunt așezate. La sfârșitul unei săptămâni sau două, comparați modul în care au crescut plantele puse și îngrijite de fiecare copil. Vorbește cu copiii din nou despre lucrurile de care au nevoie plantele și despre motivele pentru care unele plante ar putea crește mai mult decât altele. Ai putea chiar să-i pui pe copii să le numere frunzele, pentru o activitate de matematică.

** Pentru elevii mai mici (grădiniță) tu le vei spune cât de des au nevoie să fie udate plantele semănate de voi. Pentru copiii mai mari (clasele primare), ai putea să-i pui să citească instrucțiunile de cultivare a plantei alese din ghidul de mai jos (tu vei fi cea/cel care găsește și le arată capitolul respectiv):

https://degradina.com/carti-agricole-gradinarit/

Experiment-plante-5

Pentru elevii de gimnaziu poți alege să faci un proiect PBL – în prima parte a experimentului, înainte de activitatea de plantare, îi poți pune să facă o cercetare pe grupuri – unul din grupuri poate face o cercetare pentru a descoperi singuri ce plante sunt benefice pentru albine și cum se cultivă acestea, cel de al doilea poate cerceta cum se cresc albinele și detalii despre viața albinelor*** – ambele grupuri vor face prezentarea datelor aflate în fața clasei, într-un mod ales de ei. De asemenea, ca variante de cercetare, grupurile pot alege tipuri diferite de plante și să compare timpul în care răsar, viteza de creștere a plantelor, cum se dezvoltă în funcție de tipul de sol, lumină, frecvența de udare, contactul cu diferite substanțe de aer (poluare) etc.

*** https://www.lectiiapicultura.ro/apicultura-pentru-copii/

Sursa articolului original: https://www.pre-kpages.com/science-kids-growing-plants-experiment/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.