Creează propria capsulă a timpului #COVID-19

Dacă, la fel ca noi, sunteți curioși să aflați cum au trăit generațiile trecute, mai mult ca sigur ați observat în călătoriile voastre că muzeele de istorie și civilizație sau scrierile istoricilor rareori arată detalii ale vieții de zi cu zi, date despre viața acelor oameni care au contribuit la derularea marilor și micilor evenimente ce constituie istoria, a celor fără de care viața nu ar avea continuitate, a celor care au contribuit la progresul civilizației. Ne-a plăcut dintotdeauna istoria, dar nu cea din manualele mele. M-a enervat întotdeauna ideea că, în manualele de istorie din vremea noastră singurele evenimente considerate importante erau războaiele, revoluțiile și singurele personaje demne de menționat erau regii și domnitorii.

În schimb, ne încântă și discutăm despre acele surse sau filme documentare care se străduiesc să găsească și ilustreze și conexiunile dintre viața oamenilor, evoluția factorilor de mediu, progresul științei și tehnologiei, literatură, arte și gândire/ filosofie, modelul social etc., într-un cuvânt toate elementele care influențează mersul istoriei, inclusiv pandemii cum este cea la care suntem martori.

Capsula-timpului-1

Legat de acest subiect, John Spencer lansează o provocare de activitate creativă, care sperăm că va trezi interesul copiilor, fiind conectată cu ceea ce se întâmplă în prezent. Este o activitate integrată, de creație, reflecție, proiectare în viitor și, totodată o provocare pentru scriere liberă, pe care elevii o pot face gândindu-se la această perioadă de carantină.

Ca profesor, puteți încărca instrucțiunile pentru elevi și filmul pe platforma pe care o utilizați la clasă (cum ar fi Google Classroom). Filmul poate fi văzut pe YouTube* sau poate fi descărcat aici:

* https://www.youtube.com/watch?v=1kgUs4UHVK8Temă pentru scriere: Creați o capsulă a timpului

Instrucțiuni pentru a crea o capsulă a timpului:

O capsulă a timpului este un recipient umplut cu obiecte pe care le poți îngropa în pământ. Mai târziu, arheologii, antropologii și istoricii o pot dezgropa pentru ca, pe baza obiectelor din capsulă să obțină o imagine a vieții dintr-o anumită perioadă de timp.

Trăim acum un moment istoric pe care tu vrei să-l împărtășești cu generația care va trăi în viitor, peste 100 de ani. Pentru acest motiv, vei crea propria capsulă a timpului.

Vei selecta întâi un obiect care reprezintă ce fac copiii de vârsta ta pentru a se distra, atunci Capsula-timpului-2când sunt blocați în casă.

Apoi trebuie să alegi un obiect care vorbește despre cultura la modă. Poate fi ceva legat de filme, jocuri video, cărți, muzică sau televiziune. Dar trebuie să fie ceva care este popular chiar acum.

Trebuie să selectezi un obiect pe care se pare că oamenii îl apreciază cel mai mult acum, în timpul carantinei, mai mult decât înainte. Trebuie să găsești un obiect care este legat în mod specific de familia sau de cultura ta.

În final, trebuie să incluzi un fel de documentare a vieții zilnice. Ar putea fi o listă cu orarul zilnic. Ar putea fi un bon de cumpărături. Ar putea fi o pagină de jurnal în care împărtășești cum te simți în această perioadă.

Ține minte că toate obiectele alese (inclusiv recipientul îngropat în pământ, n.n.) trebuie să reziste cel puțin o sută de ani. Ele trebuie de asemenea să spună ceva despre momentul prezent. Cu cât sunt mai specifice și mai personale, cu atât mai bine.

Acum adaugă o explicație – descrie cele cinci obiecte, pentru generațiile viitoare. Include în asta câteva propoziții despre fiecare obiect și motivul pentru care le-ai ales.

Ține minte că cei care vor citi nu vor avea aceeași cunoaștere pe care o ai tu despre epoca și viața noastră, așa că trebuie să fii clar, specific și descriptiv în explicațiile tale.

Spor și inspirație!

Capsula-timpului-4

P.S. Explicați copiilor că există mai demult obiceiul ca, la baza construcțiilor importante să se pună o capsulă a timpului, cum este cea de aici, pusă la baza monumentului dedicat lui George Washington din Baltimore (USA), monument a cărui construcție a început în 1815.

Capsula a fost deschisă la împlinirea a 200 de ani de la turnarea soclului.

https://en.wikipedia.org/wiki/Washington_Monument_(Baltimore)

Capsula-timpului-3-Baltimore-Washington-monument

P.S. 2 – Pentru că astăzi, în familia noastră împlinim 45 de ani de căsnicie, ne-am propus și noi să ne facem o ”capsulă a timpului” retrospectivă, în care să punem acele obiecte și povești care să ilustreze mica noastră istorie – în primul rând pentru copiii, nepoții și strănepoții noștri. Nu prea știm încă cum va arăta povestea acestei perioade de pandemie, dar ne vom gândi. Probabil unul dintre obiecte va fi o declarație din aceea că ieșim afară să ducem gunoiul… Și, sigur, una din caricaturile desenate de soțul meu 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.