Gata de distracție? Ce-ar fi să creați o Rube Goldberg Machine…

E vacanță și e timpul ca toți copiii (și părinții lor) scape de gânduri negre și de plictiseală și să se distreze puțin.

Emma Vanstone, de la Science Sparks și Fundația Rube Goldberg vă lansează provocarea de a încerca să construiți o Rube Goldberg Maschine – o construcție făcută din diferite obiecte care se activează unele pe celelalte, într-o reacție cinetică în lanț. Mai mult ca sigur ați văzut o mulțime de filmulețe cu astfel de construcții, dar provocarea este să încercați să și construiți una. Îi dăm întâi cuvântul Emmei, apoi vă prezentăm provocarea fundației, care oferă și premii pentru cele mai interesante construcții, pe o idee legată de măsurile împotriva pandemiei – să te speli pe mâini cu săpun 🙂

1-Rube-Goldberg-1

Știați că, peste tot în lume sunt prea puțini tineri atrași de meseriile din inginerie, și se constao insuficientă diversitate în această profesie, în care 88% din forța de muncă este formată din bărbați și 92% sunt albi? Îmi aduc aminte că am participat, acum mulți ani, la un eveniment special dedicat ingineriei, un eveniment care încerca să încurajeze femeile să intre în acest domeniu, așa că situația prezentă, aproape neschimbată, mă întristează.

Cu toate acestea, sperăm ca situația să înceapă să se schimbe în bine! O inițiativă a guvernului UK, denumită Anul Ingineriei* are ca scop să scuture de praf ideile oamenilor despre inginerie, inspirând o nouă generație de inovatori, inventatori și oameni capabili să rezolve probleme, arătându-le ce fac, de fapt inginerii.

* https://www.engineering.gov.uk/about

1-Rube-Goldberg-4

Meșteri de vacanță

Iar Holiday Makers** este o amuzantă serie de activități și provocări pe care părinții pot să le facă împreună cu copiii lor (cu vârsta între 7 și 16 ani). Eu caut întotdeauna idei pentru a-mi ține copiii ocupați și activi, așa că acest gen de activități sunt perfecte pentru noi. Fetelor mele le place orice este creativ și de meșterit, așa că aceste provocări inventive vor fi categoric potrivite pentru natura lor iscoditoare.

** https://www.engineering.gov.uk/theholidaymakers

Atât Holiday Makers cât și Year of Engineering sunt mai degrabă o speranță pentru ca, la fel ca site-ul Science Sparks, să capteze imaginația unei generații de copii, arătându-le că, cunoașterea și abilitățile științifice și de inginerie le deschid o întreagă lume de oportunități. Așa ca, în această vacanță sau oricând aveți timp liber, alegeți o provocare și meșteriți împreună cu copiii voștri!

1-Rube-Goldberg-3Provocarea reacției în lanț

Holiday Makers ne-a provocat să ne construim propria reacție în lanț. Inspirați de ghidul pe care l-am găsit pe site-ul lor, iată ce vă propunem.

Ce este o reacție în lanț?

O reacție în lanț*** este o secvență de evenimente în care unul îl declanșează pe următorul.

*** https://www.youtube.com/watch?v=h0G3Rnt7HR4&feature=emb_logo – Chain Reaction Challenge

Acesta este de asemenea un exemplu de o Rube Goldberg machine.

Ce este o Rube Goldberg Machine?

Mașinăriile Rube Goldberg utilizează principiul reacției în lanț pentru a atinge un scop final. În cazul mașinăriei create de noi, scopul final este să spargi un balon. Crearea unei astfel de mașinării este un excelent mod în care copiii pot învăța despre cauză și efect, conservarea energiei și momentum (impuls și inerție).

PS – Cea mai mare atracție pentru vizitatorii Muzeului Științei din Amsterdam, NEMO, este o uriașă Rube Goldberg Machine situată în mijlocul muzeului, precum și explicațiile date de curatorii care o activează despre principiile care stau la baza acestei construcții și a mișcării zecilor de obiecte care o compun.

1-Rube-Goldberg-5

Cum să faci o Rube Goldberg Machine – Pasul 1

Componente: un ventilator, câteva piese de domino, o minge, o rampă, o mașinuță de lemn cu un ac de cusut fixat pe acoperiși și un balon umflat cu aer.

Forța aerului suflat de ventilator începe reacția în lanț, răsturnând prima piesă de domino. Prima piesă cade peste cea de a doua, cea de a doua peste următoarea și așa mai departe, până când ultima lovește mingea și o împinge în josul rampei.

Cum să faci o Rube Goldberg Machine – Pasul 2

Mingea este inițial staționară, până când ultima piesă de domino o împinge spre și în josul pantei. Panta descendentă a rampei înseamnă că mingea câștigă momentum (impuls) pe măsură ce coboară panta.

Cum să faci o Rube Goldberg Machine – Pasul 3

La baza pantei, mingea împinge mașinuța cu acul fixat pe acoperiș (impulsul învinge inerția). Acesta este un exemplu de conservare a impulsului. Impulsul mingii este transferat mașinuței, împingând-o înainte. Amintiți-vă că numai obiectele în mișcare au acest momentum.

Cum să faci o Rube Goldberg Machine – Pasul 4

Acul de pe acoperișul mașinuței sparge balonul.

Asta este partea care a fost mai dificil de realizat. Prima mașinuță pe care am folosit-o a fost prea grea pentru ca mingea să o poată împinge înainte, cea de a doua a fost prea mică.

Experimentarea cu diferite obiecte a făcut de fapt procesul mai amuzant chiar, și rezultatul final foarte satisfăcător.

Ne-a plăcut foarte mult să creăm o reacție în lanț și abia așteptăm să construim mai multe astfel de mașinării 🙂

Sunteți gata să inventați și voi?

Sursa: https://www.science-sparks.com/engineer-a-great-summer-with-holiday-makers/

1-Rube-Goldberg-2
Provocarea Fundației Rube Goldberg

În America, premiul anual al Societății Naționale a Caricaturiștilor este intitulat Reuben și, în întreaga țară, școlile și colegiile iau parte la o competiție națională de construcție de mașinării Rube Goldberg, organizată de Rube Goldberg Foundation. Iată care este răspunsul din acest an al fundației la pandemia de coronavirus: Competiția Rube Goldberg Bar of Soap Video Challenge invită pe oricine este ”blocat acasă cu o bucată de săpun” să trimită un film video care arată cum, la capătul unei mașinării Rube Goldberg care are între 10 și 20 de pași, aruncă o bucată de săpun în mâinile cuiva. Iată invitația, într-un video realizat de fundație:

https://www.youtube.com/watch?v=uDVl5zSyZsc&feature=emb_logo – Rube Goldberg Bar of Soap Video Challenge

Ce ziceți, sunteți tentați să participați?

Noi vă urăm succes!

Și distracție plăcută 🙂

Mulțumim Pinterest pentru imagini!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.