Ești gata? Uimitoare trasee cu bile create acasă (STEM)

1-Trasee-bile-8A început vacanța de primăvară și bieții copii se plictisesc blocați în case, iar părinții nu mai știu ce să facă cu/ pentru ei. Camelia, nutriționistul și antrenorul nostru ține să reamintească părinților să facă tot posibilul să le dea o hrană potrivită, cu cât mai multe vitamine (și/sau suplimente, în special antioxidanți – A,C, E, calciu și vitamina D3 – pentru că au ieșit din iarnă, se confruntă cu pericolul virusului și sunt privați de soare) să aibă grijă să doarmă cu toții suficient și să nu stea prea mult cu ochii în computer sau telefon. Și, mai ales, să îi provoace pe copii să facă mișcare, dacă nu în aer liber, măcar în fața ferestrelor deschise – și aici gimnastica, traseele improvizate stil șotron sau aventură, clasicul sărit cu coarda sau orice alt timp de mișcare care antrenează toate părțile corpului sunt bune.

Ca leac de plictiseală, vă vine în ajutor și Emma Vanstone de la Science Sparks, care propune părinților și profesorilor câteva idei de proiecte STEM, provocatoare și amuzante. Prima este ideea construirii unui traseu cu bile – un traseu pe care copiii îl pot face acasă, singuri, sau ajutați de părinți. Și apoi, să te ții distracție 🙂

Pentru profesori, care acum vor avea răgazul să se gândească la următoarea perioadă și să aleagă materiale, James Dyson Foundation pune la dispoziție o mulțime de resurse gratuite, cu provocări STEM pentru viitorii ingineri – pe care le puteți descărca gratuit aici:

https://www.jamesdysonfoundation.com/resources.html

Ești gata să participi la o amuzantă provocare STEM?” întreabă James în filmul video pe care îl găsiți la finalul articolului.

Dar întâi, să vedem ce propune Emma părinților (și profesorilor)

1-Trasee-bile-3
După ce am fost inspirată de o seară în familie cu provocări STEM pe care am văzut-o la școala noastră, am devenit puțin obsedată de traseele cu bile! Îmi place faptul că le poți face, acasă sau la școală din materiale reciclate, așa că nu costă nimic, îmi place că sunt grozave atât pentru a le construi de unul singur cât și în echipă și că există posibilități/ variații aproape infinite. Pentru acum, vă propunem câteva variante destul de simple, dar noi am lucrat și versiuni mult mai complexe.

Dacă îți plac propunerile noastre, probabil că îți vor place și alte proiecte de inginerie simplă:

https://www.science-sparks.com/fun-engineering-projects-kids/

De ce materiale ai nevoie ca să construiești un traseu cu bile

  • Bandă adezivă – noi folosim bandă de mascare, dar merge orice altfel de bandă

  • Tuburi de carton reciclate – de la prosoapele de hârtie pentru bucătărie, rolele de hârtie igienică

  • Alte materiale e împachetat reciclate – cutii, sticle etc. (opțional)

  • Cartoane de ouă – opțional

  • Cutii mari sau bucăți mari de carton ca suport de construcție (ca să nu lipești traseul direct pe perete sau mobilă)

  • Bile sau mingi de tenis de masă

  • Foarfeci

  • Culori/ carioca – opțional

1-Trasee-bile-1

Construiește!

Cel mai bun lucru legat de aceste Proiect STEM este că poți fi oricât de creativ dorești.

Dacă nu ai o cutie mare de carton înăuntrul căreia să-ți construiești traseul, noi am construit trasee lipind tuburile direct pe perete (banda de mascare nu afectează zugrăvelile sau tapetul) sau pe laterala accesibilă a unui dulap, dar întâi asigurați-vă că părinții sunt de acord și că utilizați o bandă adezivă care nu afectează peretele sau nu lasă urme de adeziv!

Traseu cu bile spațial (Homemade)

Pe acesta l-am luat din cartea This is Rocket Science și este utilizat pentru a demonstra gravitația! (vezi fotografia în articolul original)

https://www.amazon.co.uk/dp/1624145248/ref=as_li_ss_tl?

Traseu cu bile reutilizabil

A fost făcut la Târgul de proiecte științifice din școală, acum câțiva ani. Benzile de velcro utilizate pentru prinderea tuburilor înseamnă că traseul poate fi modificat de mai multe ori. (vezi fotografia în articolul original)

1-Trasee-bile-4

Traseu cu bile într-o cutie (Homemade)

Dacă ai o cutie de carton goală care zace pe undeva, varianta noastră de traseu într-o cutie este foarte ușor de montat. Vei remarca faptul că am adăugat la sfârșit un tub îndreptat în sus. (vezi fotografia în articolul original)

Traseul cu bile, reciclat, pe un perete

Aduceți-vă aminte să construiți așa ceva după ce ați întrebat părinții și folosind bandă adezivă de mascare! (vezi fotografia în articolul original)

1-Trasee-bile-2

Mai multe idei

Site-ul Frugal Fun for Boys and Girls au un traseu minunat – https://frugalfun4boys.com/turn-cardboard-box-epic-marble-run/

Dacă ești un părinte care preferi să cumperi un traseu, nouă ne plac variantele de la Quadrilla Marble Run: https://www.amazon.co.uk/dp/B00BJEYLOC/ref=as_li_ss_tl?

1-Trasee-bile-5

Sfaturi utile

Poți să tai tuburile mai lungi în două, ca să ai de două ori mai multe segmente.

Folosește recipiente din plastic de la iaurt, sau mici cutii sau pahare de hârtie ca să prinzi bilele la capătul traseului.

Poți decora traseul, poți scrie pe parcurs îndemnuri hazlii pentru minge sau jucători, ca să faci utilizarea mai distractivă.

Transformă asta în provocare

Poți să faci bila să meargă în sus pe anumite porțiuni de traseu?

Provoacă un prieten și vedeți care dintre voi poate face cel mai rapid sau cel mai lent traseu.

Încetinește bilele adăugând porțiuni de frecare – pot fi fragmente de velcro sau hârtie/carton rugos.

Încearcă provocarea propusă pe site-ul James Dyson*să construiești un traseu pe care bila să-l parcurgă într-un timp dat (1 minut/ 60 secunde). Vei găsi mai jos un video fantastic care vorbește despre știința de inginerie din spatele acestor trasee cu bile.

* https://www.youtube.com/watch?v=IN0Wn0XgPXQ&feature=emb_title Activități educaționale pentru copii – Provocarea traseului cu bile

Sursa articolului: https://www.science-sparks.com/recycled-marble-runs/

P.S. – Iată și ideea unui altfel de traseu, dăruit tuturor copiilor și părinților de ”Cutiuța cu povești” – este un board game pentru întrega familie. Distracție plăcută!

Board-Game-Povești