5 Sfaturi pentru a concepe învățarea la distanță asincronă

Așa cum v-am spus, în această perioadă toată lumea se străduiește să vină în ajutorul profesorilor și părinților. Tocmai am primit articolul promis de la Jennifer Gonzales (Cult of Pedagogy) – bogat și lung aproape cât o carte, așa că va dura vreo două-trei zile până îl vom putea traduce. Între timp, am găsit aceste sfaturi pentru profesorii care înțeleg situația complexă privind accesul elevilor la echipamente și își concep lecțiile online fără a avea pretenția ca toți elevii să fie prezenți online în același timp, așa cum se întâmpla în clase.

Articolul este scris de Prof. Dr. Jenny Pieratt, care furnizează profesorilor cursuri și resurse pentru a implementa învățarea bazată pe proiecte (PBL) și este autoarea cărții Keep it Real with PBL. Dacă vreți să aflați mai multe despre munca și cursurile ei, îi puteți vizita site-ul: www.craftedcurriculum.com / “PBL on-demand” e-courses

Cinci-sfaturi-eLearning-2

Deși predarea în timp real, așa cum se întâmpla în clase este preferată deseori de profesori, ca fiind mai familiară, date fiind circumstanțele nu este întotdeauna realistă. În loc să te gândești la învățare ca la ceva ce se petrece întotdeauna împreună în clasă sau chiar ”împreună” online, învățarea virtuală furnizează și oportunitatea de a regândi învățarea personalizată printr-o învățare asincronă (tradus pentru prietenii mei care sunt noi în învățarea virtuală: asincronă înseamnă pur și simplu că învățarea nu se petrece pe de-a-ntregul în același timp). Iată aici cele mai bune practici pe care să le iei în considerare atunci când creezi experiențe de învățare pentru elevii tăi.

Cinci-sfaturi-eLearning-4

1. Creează o agendă dinamică

La fel ca și în clasă, vrem să ne gândim la creerea unor experiențe de învățare angajante pentru elevi. Într-un mediu virtual, asta înseamnă prezentarea conținutului într-o varietate de moduri. Niciun copil (sau adult pentru care asta contează) nu vrea să stea în fața monitorului și să citească instrucțiuni și lecții toată ziua. Atunci când îți concepi lecțiile zilnice, gândește-te să amesteci materialele, utilizând filme video – te poți și înregistra pe tine dând instrucțiuni sau direcții de lucru, în loc să le scrii (deși este o idee bună să le dai și notițe scurte Sparknotesîn filmele video, pentru învățăceii vizuali). Poți să le dai și filme video din surse de încredere, cum ar fi BrainPop sau Mystery Doug pentru a preda un conținut nou în loc doar să te înregistrezi pe tine predând lecția. Dacă vrei să arăți elevilor tăi ceva printr-un tutorial, poți utiliza Screencast pentru a înregistra ceea ce se vede pe ecranul tău (ca faci tu ca demo). Iată aici un exemplu de cum se poate folosi filmul video în agenda zilnică pentru a menține informația și învățarea dinamice:

Agenda dinamică zilnică

Modulul de învățare (lecția) 1

  1. Introducere video a mesajului de la profesor, cu o agendă a lecției scrisă pe ecran/ tipărită.

  2. Lectura lecției (de pe Newsela/ altă sursă) sau un film video de la o sursă de încredere (BrainPop sau Mystery Doug) pentru cunoștințele de bază.

  3. Reflecție sau întrebări de verificare a înțelegerii (scrise sau un Flipgrid video)

  4. O filmare a profesorului când furnizează instruirea (Screencast video)

  5. Timp de exercițiu pentru elev – care apoi trimite tema rezolvată profesorului pentru a primi feedback.

Cinci-sfaturi-eLearning-1

2. Fă lecțiile interactive

Deși în învățarea asincronă de cele mai multe ori elevii lucrează independent, într-un stil ce poate fi resimțit ca izolat, experiența lor de învățare poate rămâne interactivă. În învățarea online, este important ca elevii să se angajeze în aplicarea conținutului și să gândească critic asupra propriei munci. Atunci când eu concep module de învățare, construiesc în cadrul lor un ”timp de gândire” în care învățăceii să reflecteze și să aștearnă idei. (Un sfat extra: folosiți Rutinele Vizibile de Gândire Visible Thinking Routines*sunt instrumente minunate pe care le puteți folosi pentru asta). Am creat de asemenea îndemnuri și sarcini care se pot aplica la conținutul prezentat pe măsură ce se desfășoară modulul de învățare. Dându-le câteva ”Fă acum” ajută la asigurarea faptului că învățarea progresează de-a lungul modulului, similar cu straturile de învățare sau eșafodarea pe care ai construi-o normal în clasa ta. Dacă elevul așteaptă până la finalul unei serii de filme video sau al citirii textului pentru a completă o sarcină, șansele ca ei să se distanțeze, ”să fie cu mintea în altă parte” sunt destul de mari (credeți-mă, am văzut că se întâmplă asta în prima săptămână de învățare acasă provocată COVID19!).

* https://docs.google.com/document/d/1JM826jA_dZobwu21SaLlovzaaetuJiFO0aCn9IIQDyo/edit

Matricea-rutinelor-de-gandire

P.S. Pentru cei interesați de aceste rutine, create în cadrul Proiect ZERO de o echipă de cercetători și experți în educație de la Harvard, noi am tradus fișele explicative pentru fiecare rutină și putem să trimitem pe mail câte una celor interesați (nu mai multe, deoarece nu avem încă permisiunea autorilor de a le da mai departe – negociem cu ei costurile pentru publicarea întregii cărți ”Să faci gândirea vizibilă”, cu toate cele 21 de rutine de gândire).

Cinci-sfaturi-eLearning-5

3. Recomandă-le ritmul

Pentru a-i ajuta pe elevii tăi cu managementul timpului și pentru a-i menține pe toți într-un program de lucru similar ar trebui să le sugerezi (sau chiar să le ceri) un anumit ritm pentru completarea modulelor de lucru. Făcând asta, ai putea lua mai multe din abordările învățării integrate – Blended Learning**, unde elevii pot interacționa sincron între modulele de învățare asincrone (pe românește spus, să lucreze împreună sau discute despre ce au lucrat/ citit în anumite momente prestabilite ale zilei, în restul timpului lucrând independent, în funcție de posibilitățile de acces la echipamente digitale sau de timpul pe care îl au, cu părinții sau fără obligații de a-și ajuta mama/ un frate mai mic etc. – n.n.). În timpul acestei crize provocate de COVID19 a devenit clar că familiile au nevoie de foarte multă flexibilitate cu cererile de învățare școlară ale copiilor, iar ritmurile generale/ cerute tuturor, le dau cel puțin anumite linii directoare pe care să le urmeze și un strop de structură pe care să o mențină, ceea ce copiii simt că este important în acest moment. Tabelul de la sfârșitul acestui articol este un exemplu de ghid pentru ritmul general de învățare pentru o săptămână de învățare la distanță.

** https://helpcenter.newtechnetwork.org/hc/en-us/articles/360040801831-Virtual-and-Blended-Learning-Resources

Cinci-sfaturi-eLearning-3

4. Repartizează-le obiective și livrabile clare

Pentru fiecare modul de învățare online pe care îl concepi, este important să-i menții pe elevi angajați prin metodele sugerate la punctul 2 de mai sus, dar este de asemenea important pentru elevi să atingă obiective clare și să completeze livrabile clar definite.

#realtalk: Ca profesori, știm că trebuie să furnizăm instruirea în trei moduri, în trei perioade diferite din oră. Cu o clasă virtuală poți dubla asta! Deoarece învățarea online cere atât de multă independență și determinare din partea învățăceilor, ei au nevoie în mod special de claritate în ceea ce privește sarcinile pe care le au de îndeplinit.

Furnizându-le instrucțiuni clare și cerințe clare privind ceea ce au de făcut/ predat, elevii – indiferent de nivelul de clasă – își gestionează mai bine propriul progres de-a lungul modulelor de învățare. Eu recomand postarea instrucțiunilor și livrabilelor pe fiecare pagină/slide pe baza căruia elevii vor lucra pe parcursul modulului. La finalul modulului elevii ar trebui să aibă (cel puțin) un livrabil pe care să-l prezinte profesorului, astfel încât profesorul să poată evalua stăpânirea conținutului sau abilităților cerute. Fără aceasta, noi profesorii nu putem avea o modalitate de a evalua formativ și nu putem ști dacă elevii învață. Pentru a include cele mai bune practici ale evaluării formative, cerințele clare pentru acel livrabil îi vor ajuta pe elevi să reflecteze asupra propriei învățări, îi va ajuta pe colegi să le dea un feedback și cu toții vor înțelege mai bine feedback-ul venit de la profesor – mai multe la punctul următor!

Cinci-sfaturi-eLearning-6

5. Furnizează-le feedback pe parcurs

Noi știm că feedback-ul este cea mai bună practică a predării și învățării, dar acesta este în mod special important în învățarea online/ la distanță. Fără posibilitatea ca noi să aruncăm o privire peste umărul elevului care lucrează ca să vedem cum se descurcă cu materia recent prezentată, un elev o poate apuca foarte rapid pe o pantă greșită sau, și mai rău, poate rămâne în urmă. Deoarece tu planifici dinainte pe o săptămână întreagă, gândește-te să incluzi în planul tău puncte de verificare (check-points) pentru a te asigura că elevii stăpânesc noul conținut prezentat în modulele tale. Aceste check-points pot fi chestionare online făcute în Schoology sau Quizlet pentru a le verifica înțelegerea, teme bazate pe performanță (performance-based assignments) în Flipgrid, sau o întâlnire Zoom sau Google Hangout (pentru cei care nu au computer, discuții telefonice individuale, n.n.) pentru a discuta despre conținut și a le verifica înțelegerea. Vezi mai jos exemple de planificare a unor astfel de puncte de verificare introduse în agenda ta de învățare asincronă.

LUNI

MARȚI

MIERCURI

JOI

VINERI

Completează primul modul de învățare (lecție)

Revizuiește feedback-ul de la profesor și revizuiește-ți tema 1

Completează modulul 2 de învățare

Revizuiește feedback-ul de la profesor și revizuiește-ți tema 2

Completează modulul 2 de învățare

Predă prima temă

Lucrează la un proiect pentru una din pasiunile tale

Predă cea de a doua temă și completează sarcina pe Flipgrid

Dacă primești înștiințare pe mail, participă la un mic grup de învățare

Predă cea de a treia temă și completează un chestionar

Tema Club de carte (citește dintr-o carte legată de tema lecției/ materie)

Dacă primești înștiințare pe mail, participă la o întâlnire de grup online pentru a discuta conținutul

Întâlniri video cu profesorul pentru elevii de la A la L

Întâlniri video cu profesorul pentru elevii de la M la Z

Lucrează la proiectul pentru pasiunea ta

Am învățat aceste cinci lecții din articolul ”Propria mea experiență de facilitare a învățării virtuale” (my own time facilitating virtual learning)***, dar și ca părinte, privindu-i pe cei doi copii ai mei în timp ce treceau prin diferite experiențe de învățare în prima săptămână de școală acasă cauzată de COVID19. Implementând aceste bune practici, elevii își pot dezvolta cu adevărat independența ca învățăcei și pot continua să-și dezvolte cunoașterea, în loc să stea obligatoriu nemișcați/ inerți într-un spațiu alocat învățării virtuale. Dacă putem regândi învățarea împreună – cum ar trebui să arate conceptul și cum poate fi, din punctul de vedere al experienței celui care învață – am putea găsi cu adevărat, împreună, soluția de a obține cele mai bune rezultate din această perioadă dificilă pentru școli.

*** https://craftedcurriculum.com/virtuallearning/Cinci-sfaturi-eLearning-8

Ai nevoie de mai multe resurse?

Sursa articolului: https://corwin-connect.com/2020/03/5-tips-for-designing-asynchronous-or-remote-learning/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.