29 de modalități practice prin care îi poți împuternici pe învățăceii din clasa ta (1)

Dacă tot e Februarie și sunt 29 de zile în această lună, ne-am gândit că e momentul să vă punem la dispoziție aceste 29 de modele de lecții / activități / proiecte oferite de A.J. Juliani – de fapt, o culegere de modele realizate de profesori din întreaga lume, cu care el a colaborat de-a lungul anilor (vom publica o serie de articole sub acest titlu…).

Nu vă temeți, nu uităm nici de seria de modele de lecții și activități STEM/ STEAM dedicată acestei luni – vom încerca doar să alternăm articolele din cele două serii 🙂 Enjoy!

1-1-Empowering-3

Împuternicirea elevilor…? Da, dar cum arată asta?

Aceasta este întrebarea pe care o aud cel mai frecvent online și la conferințe, atunci când cineva menționează expresia să împuternicești elevii.

În cartea Empower, pe care tocmai am lansat-o, am vorbit pe larg despre diferențele dintre conformitate (să-i forțezi pe copii să dea atenție conținutului propus de noi), angajament (să-i faci pe copii să fie încântați de conținutul nostru) și împuternicire (copiii sunt încântați să învețe singuri).

Bill Ferriter rezumă perfect aceste diferențe în acest articol, cu ajutorul unei imagini vizuale:

https://blog.williamferriter.com/2014/01/28/should-we-be-engaging-or-empowering-learners/

1-background-1

Pentru a detalia și mai mult aceste diferențe, am creat acest tabel pentru a arăta diferențele dintre angajament și împuternicire.

Medii de învățare angajante

Medii de învățare care împuternicesc

Atenți și dedicați curriculum-ului nostru

Atenți și dedicați intereselor copiilor

îi pregătim pentru job-uri”

se pregătesc singuri pentru orice”

Profesorii muncesc pentru ”a face interesant” conținutul

Profesorii lucrează ”bazându-se pe interesele” elevilor

Trebuie să înveți_______________

Ce vrei să înveți?

Să dai alegeri

Să fii inspirat de posibilități

Urmezi calea bătută

Îți croiești propria cale

Ești evaluat (ca elev/ profesor)

Îți evaluezi propria învățare (ca elev/ profesor)

Consumi

Creezi

Instruire diferențiată

Învățare personalizată

Cu toate acestea, majoritatea dintre noi pot înțelege distincția când o văd. Când suntem parte a acestor medii de învățare și experimentăm energia dintr-o clasă plină de elevi care învață deoarece vor asta, nu pentru că trebuie (o putem simți).

Cu toate acestea, încă nu am răspuns întrebării: Da, dar cum arată asta?

În cartea noastră, Empower, împărtășim experiențe și povești. Dar am vrut să creez acest articol care are o mulțime de exemple pentru fiecare nivel de clasă. Scopul este să arăt cum pot fi împuterniciți elevii, atingând totuși standardele obligatorii și abilitățile pe care școlile noastre le urmăresc.

Este un articol lung (mai mult de 9.000 de cuvinte), cu o mulțime de detalii, dar eu sper ca tu să găsești câteva modalități practice pentru a-i împuternici și pe elevii din clasa ta!

Fiecare din următoarele idei de lecții/activități/proiecte a fost împărtășită de comunitatea noastră, în care sunt peste 75.000 de profesori care subscriu la articolele noastre săptămânale. Dacă ești interesat, te poți înscrie aici* și vei primi gratuit o ”ladă de unelte” și un curs – The Science of Learning Course!

* http://ajjuliani.com/toolbox

Am ordonat ideile în funcție de nivelul de clasă și apoi, la nivelul gimnaziului, ne-am concentrat pe unele materii.

Majoritatea autorilor pot fi găsiți online, via Twitter, dar dacă dorești mai multe informații sau detalii specifice, poți scrie un comentariu sub articolul original al lui Juliani.

Students Thinking of Goals

29 Modalități practice pentru a-i împuternici pe învățăceii din clasa ta

Lecții, Activități și proiecte care împuternicesc. pentru clasele K-5

1. Lynn Cashell, profesoară la clasa a IV-a la Bethel Springs Elementary School.

Numele lecției / Proiectului / Activității

Dezbatere

Nivelul de vârstă/ sau subiectul

Clasa a IV-a: 9-10 ani

Standarde conexe

CC.1.2 Citirea unui text de informare; CC.1.4 Scrierea unui text de informare/ explicare; CC.1.4 Scrierea unor opinii; CC.1.4 Realizarea de cercetări; CC.1.5 Vorbirea și ascultarea; 3.4 Educație IT (inginerie, tehnologie informatică)

1-1-Empowering-2

Rezumatul Lecției/ Proiectului / Activității

Elevii lucrează în grupuri mici, citind articole despre impactul roboților în societate. Clasa a fost împărțită în trei grupuri, fiecare cu articolul propriu. Fiecare grup a fost apoi împărțit în două, cu una din părți prezentând argumente pentru poziția ”pro”, iar ceilalți pentru poziția ”contra”. Elevii au utilizat articolul pentru a-și forma o opinie, apoi au făcut o cercetare adițională pentru această temă și la urmă și-au prezentat opiniile în fața restului clasei sub formă de dezbatere. Regulile dezbaterii și felul în care pot prezenta un contra-argument le-au fost predate înaintea evenimentului. Am discutat de asemenea nevoia de a fi un bun cunoscător al opiniei adversarului pentru a putea răspunde. Directorul și directorul adjunct au fost de asemenea invitați să facă parte din audiență.

Rezultatele elevilor

Elevii au fost extraordinari! Ei au petrecut trei ore de clasă citind și cercetând și formându-și o opinie despre tema lor. Au avut de asemenea timp să exerseze dezbaterea. Deoarece la clasa a patra tind să se simtă mai confortabil într-un grup de același gen, am avut echipe de fete contra celor de băieți pentru fiecare temă. Asta s-a adăugat la implicarea întregii clase, din moment ce băieții țineau cu partea lor și fetele la fel. Observând cum a abordat fiecare grup însărcinarea, cine și-a asumat rol de lider, cine a fost capabil să ”gândească pe propriile picioare”, printre alte rezultate a fost fascinant. Am fost sincer surprinsă de una din cele mai tăcute fete din clasă care, nu numai că și-a asumat un rol de lider, dar și-a apărat poziția cu fermitate în timp ce băieții din tabăra opusă au dat înapoi, deși argumentul lor era mai puternic!
1-1-Empowering-7

Cum sunt evaluați elevii?

Elevilor li s-au dat înaintea dezbaterii linii directoare, care au inclus o secțiune de auto-reflecție după dezbatere. Clasa, care a cuprins și audiența invitată, de asemenea a oferit un feedback pentru echipele care au susținut cele trei dezbateri, iar fiecare echipă și-a auto-evaluat rezultatele. Grupurilor li s-a dat o fișă pentru feedback-ul post-debate în care au fost înscrise punctele dezbaterii lor, punctele forte generale și contribuțiile individuale. Feedback-ul clasei și auto-evaluările echipelor au fost incluse în nota bazată pe cerințele standardelor.

Alte informații? (link-uri, resurse utilizate etc)

Am utilizat articole din Newsela, deoarece elevii sunt familiarizați cu acestă resursă.

1-1-Empowering-5

2. Chris Loeffler, Director (fost profesor clasa a 3-a) la Wilmington Friends School

Numele lecției / Proiectului / Activității

Makoce (un cuvânt al populației Lakota pentru pământ/ teren)

Nivelul de vârstă/ sau subiectul

Clasa a treia; Studii sociale (modelul poate fi ușor adaptat pentru alte subiecte/ materii)

Rezumatul Lecției/ Proiectului / Activității

Acest joc este inspirat de jocul Pacea lumii (The World Peace) creat de John Hunter. Am adaptat jocul pentru capitolul despre nativii americani, adaptare care a cerut în principal doar cercetare. Jocul începe cu elevii împărțiți în triburi iar obiectivul lor este supraviețuirea. Pentru a supraviețui, elevii trebuie să completeze mini-proiecte de cercetare, care îi învață abilități cum ar fi vânătoarea, călătoria, păstrarea mâncării și apei. Există o mare tablă de joc pe care se pot mișca triburile pentru a găsi și vâna bizoni. Există runde ale șansei în care elevii aleg un card care poate fi pozitiv sau negativ pentru grupul lor, iar ei au nevoie de anumite abilități pentru a supraviețui în fața provocării și a primi recompense (ex. ei trebuie să știe cum să păstreze apa dacă dau pentru un izvor, sau trebuie să fi învățat despre medicina/leacurile din acel timp pentru a-și salva familiile de boală). Triburile se pot ajuta unul pe celălalt sau se pot ataca în timpul unor raiduri călare sau în război. În timpul jocului, triburile pot pierde oameni (deși nu este vorba chiar de elevii din grup) și pot câștiga alți membri în ceea ce se numește Cercul Generațiilor (Generation Round)ei trebuie să predea celorlalți abilitățile pe care le-au învățat.

La acest joc există două elemente care îmi plac foarte mult. Unul este faptul că regulile sunt minimale, prin urmare elevii trebuie să-și adauge regulile proprii. De exemplu, clasa poate decide că vor face o echipă mare pentru raidurile călare. Ei ar putea decide dacă un trib mai mic a pierdut membri care s-ar putea alătura altor triburi. Al doilea element este că nu există noțiunea de joc câștigat. La sfârșitul jocului, noi întrebăm clasa, ca întreg, dacă tribul lor a avut succes și de ce (sau de ce nu?) Ei realizează deseori că succesul unui grup nu s-a făcut datorită pierderilor unui alt grup.

Deși acest joc ar putea să nu funcționeze pentru altfel de ore din cauza conținutului specific, ideea de a concepe un joc care încorporează majoritatea abilităților pe care vrei să le predai este posibilă pentru multe materii, capitole sau lecții. Mi-a luat ceva timp să concep jocul, dar am început de la ceva simplu și m-am concentrat pe elementele cheie pe care le cere capitolul (pentru mine, a fost ca elevii să înțeleagă viața acestor triburi și să-și îmbunătățească abilitățile de cercetare). M-am întrebat ce structură a jocului pot să le dau, care să-i încurajeze pe elevi să îndeplinească aceste obiective? Acest joc furnizează de asemenea un sentiment al competiției fără să creeze de fapt o competiție directă cu ceilalți elevi.

1-1-Empowering-4

Rezultatele elevilor

Elevii și-au îmbunătățit abilitățile de cercetare, au învățat cum să lucreze în grup pentru a atinge obiectivele, au câștigat o mai bună înțelegere a vieții triburilor native din America de Nord, au învățat diferite forme de prezentare a informației (a trebuit să arate ce au învățat în diferite forme – scrise, verbale, artistice).

Cum sunt evaluați elevii?

Evaluarea este informală, dar demonstrează abilitățile lor de cercetare, citire, scriere, prezentare orală, înțelegere a noii informații și abilității lor de a face conexiuni (elevii de asemenea citesc și scriu povești ale americanilor nativi în alte momente ale zilei).

Alte informații? (link-uri, resurse utilizate etc)

Folderul Google cu regulile și materialele pentru joc îl găsiți aici – https://goo.gl/VL2MYK.

Un film video din primul an în care am jucat acest joc, aici – https://vimeo.com/67857319.

Site-ul jocului The world peace game, care constituie o activitate cu și mai multă împuternicire, aici – http://worldpeacegame.org/

Sursa articolului lui Juliani – http://ajjuliani.com/practical-ways-to-empower/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.