Stăpânește tranzițiile clasei

După articolul anterior, realizând că este o temă de mare interes pentru mulți dintre dumneavoastră, vă supunem astăzi atenției un alt articol pe aceeași temă, scris de Todd Finley în Edutopia.

1-1-tranzitii-6

Mișcă elevii înăuntrul și în afara clasei și între activități cât mai ușor, pentru a salva timpul de instruire.

În timp ce facilitam o lecție demonstrativă în fața a opt instructori din Georgia, credibilitatea mea s-a prăbușit atunci când 35 de elevi de gimnaziu morocănoși s-au blocat într-o încercare eșuată de a-și așeza pupitrele în grupuri mici. Miloși, profesorii observatori s-au făcut că nu bagă de seamă.

Tranzițiile ratate nu sunt numai jenante, ele înseamnă timp pierdut. Dacă tu salvezi 15 minute pe zi prin intermediul unor tranziții eficiente, din acestea vor rezulta pe an 45 de ore în plus de timp de instruire. De aceea, să te străduiești să faci o trecere lină a elevilor de la însărcinare la alta e o muncă care merită să fie bine făcută.

În esență există trei tipuri de tranziții: intrarea în clasă și ocuparea locului, schimbarea de la o activitate de învățare la alta și ieșirea din clasă. Și, la fel ca orice procedură academică, tranzițiile sunt predate prin explicații explicite, modele clare, repetiții și recapitulări.

Indiferent dacă elevii fac o tranziție de la citire la matematică sau de la educație fizică la băutul apei la țâșnitoare, autorul Mike Linsin recomandă* standardizarea procesului cu cinci pași, pe care îi voi parafraza mai jos:

  1. Asigură-te că elevii sunt atenți: Atenție la mine, vă rog.”

  2. Explică procedura:Într-un moment, vă întoarceți la locurile voastre și luați manualele de istorie.”

  3. Pregătește copiii pentru semnalul de start:Când eu spun ușor,’ veți începe în liniște.”

  4. Inițiază tranziția:Și….ușor.” Nu spune ”porniți”!, avertizează Linsin, deoarece acel cuvânt dă semnalul pentru o cursă.

  5. Observă: Privește pentru a te asigura că toți elevii se conformează.

* https://www.smartclassroommanagement.com/2015/01/17/the-secret-to-perfect-transitions-in-5-simple-steps/ Secretul tranzițiilor perfecte în cinci pași simpli

1-1-tranzitii-5

Depanarea, corectarea

Atunci când tranzițiile durează prea mult sau învățăceii sunt neastâmpărați, este timpul să-ți pui pălăria imaginară din piele de căprioară a lui Sherlock Holmes și să reflectezi asupra acestor întrebări:

  • Le-am dat prea multe sau prea puține instrucțiuni?

  • Tranziția i-a prins pe copii neatenți atunci când erau absorbiți într- o activitate?

  • Sunt prea mulți copii care nu au nimic de făcut?

  • Există în clasă anumiți elevi care creează haos?

După ce răspundeți la aceste întrebări, încercați câteva din tehnicile descrise mai jos.

Atunci când tranzițiile durează prea mult: Pentru a-i număra pe elevii care-și târâie picioarele, anunță câte secunde au rămas până la începerea următoarei activități/ eveniment. Profesori ca Tyler Hester scot un cronometru și îi provoacă pe copii să bată timpul de tranziție al altor clase (vezi în exemplul video, la minutul 35**). Și iată un secret personal: Număratul invers rar, de la cinci la zero, cu o voce răsunătoare, niciodată nu eșuează de la a accelera tranzițiile.

** https://www.youtube.com/watch?v=pgk-719mTxMManagementul clasei – Săptămâna 2, ziua 1

1-1-tranzitii-8

Când procedurile nu sunt respectate: Alinierea copiilor ei la sfârșitul zilei a fost o problemă pentru o profesoară de clasa a cincea. În clasa ei cu probleme, deseori izbucneau bătăi și directorul adjunct o bombănea pentru că făcea autobuzul școlii să plece cu întârziere. Ca soluție, ea a fixat mici cercuri negre pe podea, la distanțe de 1,5 metri pe care să stea elevii și le-a dat mai mult timp ca să-și împacheteze lucrurile. După câteva sesiuni de exerciții, comportamentul de respingere al elevilor ei s-a îmbunătățit.

Orice tranziție beneficiază dacă le arăți elevilor tăi cum să meargă ca un ninja***. Există și alte rutine, la fel de angajante; Priviți cum elevii de clasa a cincea din clasa profesoarei Madeline Noonan se pregătesc singuri(#1) în ”stilul super-elevului” sau cu semnalul ”cuvântului zilei”.

*** https://www.youtube.com/watch?v=aG26K-ltNS8Jocuri: Tranziții de la pauză la ora de clasă

#1 https://learn.teachingchannel.com/video/managing-transitionsManagementul tranzițiilor

Mai multe studii arată că memento-urile denumite pre-corective reduc comportamentele turbulente din timpul tranzițiilor. Chiar înainte de tranziție, cere unul copil să descrie pașii corecție ai tranziției pentru, să spunem, intrarea în clasă după pauză. Sau jucați jocul ”Corectează-l pe profesor”, în timp ce acesta efectuează exemple de comportament corecte sau incorecte în timp ce învățăceii indică acțiunile incorecte cu un semnal de fluier. Apoi profesorul cheamă un elev care să arate întreaga procedură corectă.

În alt memento pre-corectiv descris de National Association for the Education of Young Children, un copil trece prin procedură în timp ce profesorul povestește: ”Haideți să-l vedem pe Noel la chiuvetă. Întâi, el răsucește puțin robinetul. Ce face după asta? Corect, ia săpunul! Apasă pe pompă doar o dată, deoarece doar atâta are nevoie. Acum, își clătește clăbucii de săpun și e gata să se șteargă cu prosopul de hârtie. De câte ori trebuie să apese pe buton? Hai să numărăm împreună – o dată, de două ori, atâta hârtie ajunge!”

La final, o strategie eficientă pentru a le reaminti tranzițiile este pur și simplu să îndrume clasa să repete din nou. Alocă timp în plus pentru aceste repetiții de-a lungul primelor două săptămâni de școală și ai răbdare. Așa cum soldații de marină din trupele SEAL, ”Încet e ușor, ușor e rapid.”

1-1-tranzitii-9

Atunci când elevii nu vor să lase la o parte ce fac: Ai văzut vreodată un băiat bocind când i se spune că e timpul de culcare? Mai mult ca sigur se simte luat pe nepregătite. În clasă, mulți copii simt aceleași emoții vulcanice când li se cere să se oprească dintr-o activitate care îi absoarbe. Cu toate acestea, atunci când afișezi un cronometru, cum ar fi E.ggtimer.com, Online-Stopwatch.com, sau Timer-Tab.comși când îl combini cu semnale de timp verbale – asta îi ajută pe elevi să anticipeze și să se pregătească pentru o tranziție care se apropie.

Atunci când copiii mai mici sunt distrați: Într-un articole despre tranziții, Sarah E. Mathews citează dintr-un studiu din 2007 (#2) care arată cât de mult ”copii par să fie încântați să se angajeze în multe rutine care conțin/ sunt parte a unei muzici.” Atunci când cântați următorul cântec, îi va ajuta pe copiii de grădiniță să-și strângă lucrurile din ariile de lucru, între activități: ”Voi fi de ajutor, Voi fi de ajutor, Avem o muncă de făcut, Avem o muncă de făcut, Voi fi de ajutor.” Sau cântați acest cântec de făcut ordine. (#3)

#2 http://www-usr.rider.edu/~vrme/v19n1/visions/GriffinPrin ochii copiilor: povestiri din experiențele muzicale

#3 https://www.youtube.com/watch?v=7zc55KYLN28&index=2&list=PLqQJ3uAxlkahpO-pXY8noOlEhbSkrtAmbEste timpul să facem ordine! (cântec de curățenie pentru copii).

1-1-tranzitii-7

Să-i lași pe elevi să aibă grijă de tranziții: Tranzițiile nu trebuie să implice întreaga clasă. Priviți cum elevii de clasa a șasea ai lui Wendy Hopf (#4) utilizează semnalele de mână: Ridicând un deget, cer ajutorul, ridicând două degete cer să se ducă la toaletă sau să bea apă, iar ridicarea a trei degete înseamnă că au nevoie să-și ascută creionul. ”Îmi place asta”, spune Hopf, “deoarece am opțiunea de a spune nu.

#4 https://learn.teachingchannel.com/video/improve-transition-time-management

Cercetările sugerează că tranzițiile de succes sunt rapide și au un început și un sfârșit clar. Îndeplinirea acestor cerințe va maximiza timpul de instruire. Cu toate acestea, să nu vă fie frică să adăugați idei trăsnite, cum face acest profesor din North Carolina care salută fiecare elev cu o fermecătoare strângere de mână individualizată (#5), atunci când elevii intră în clasă dimineața, ceea ce ilustrează faptul că tranzițiile se petrec împreună cu copiii nu le sunt impuse.

#5 https://www.odu.edu/content/dam/odu/col-dept/cdse/docs/6-transitions.pdf

https://people.com/human-interest/north-carolina-teacher-personalized-handshakes-students/

Sursa articolului: https://www.edutopia.org/article/mastering-transitions-todd-finley

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.