30 de argumente privind importanța jocului pentru copiii cu dizabilități

Așa cum am mai spus în alte articole jocul, în general, este un element de neprețuit în dezvoltarea copiilor, indiferent de timp sau vârstă; jocul în aer liber deschide o întreagă lume de noi beneficii și oportunități! Cu timpul de pauze și de joc nestructurat în scădere și cu timpul petrecut în fața ecranelor în creștere, este mai mult decât important să educăm părinții, educatorii, profesorii, funcționarii publici și pe toți cei care au în grijă copiii să știe de ce timpul petrecut cu jocul în natură îmbogățește atât de mult copiii. În acest info-grafic* veți găsi o colecție de citate de la oameni de știință, părinți, artiști, autori de cărți, educatori etc. despre jocul în aer liber. Sperăm de asemenea ca aceste citate să-i inspire și pe adulți să-și regăsească ”copilul interior” și să iasă mai mult în natură!

* https://www.aaastateofplay.com/wild-child-33-evergreen-benefits-of-outdoor-play/

Joc-integrativ-5

Una dintre categoriile de copii aflați în situație de risc sunt copiii cu dizabilități – fie că sunt fizice, neurologice, psihice, de dezvoltare, de învățare – iar părinții acestor copii, ca și toate persoanele care au grijă de ei, inclusiv educatorii – au tendința de a-i supra-proteja, interzicându-le sau limitându-le accesul la joacă în general și la jocul în aer liber în special.

Desigur, unul dintre motivele limitărilor jocului copiilor cu dizabilități în spațiile de joacă în aer liber este și faptul că majoritatea acestor spații de joacă nu sunt accesibilizate – încă un domeniu în care am rămas mult în urma țărilor civilizate. Și ținem să atragem și aici atenția funcționarilor publici care se ocupă de dotarea spațiilor de joacă, a spațiilor de învățare din școli din școli și a spațiilor de recreere din jurul școlilor că trebuie să se preocupe nu numai de dotarea minimală de bază ci și de accesibilizarea acestor spații, precum și de respectarea ergonomiei și funcționalității acestor spații conform normelor impuse de legislația EU.

Ca și dreptul la educație, toți copiii, indiferent de abilități au dreptul să se joace. Și asta îi include și pe copiii cu dizabilități, indiferent de tipul de dizabilitate. Așa cum spune Articolul 31 din Convenția ONU pentru Drepturile Copilului (UNCRC United Nations Convention on the Rights of the Child) există o obligație legală la nivel internațional ca instituțiile statului să asigure dreptul tuturor copiilor de a se juca și de a se angaja în activități recreative, culturale și artistice. Și tare mi-aș dori să văd și eu politicieni care să afirme că ăsta este unul din obiectivele activității lor – tocmai pentru că jocul și activitățile creative sunt componente atât de importante ale dezvoltării lor!

Fiecărui copil trebuie să i se acorde oportunități egale pentru a se bucura de dreptul lui de a se juca în viața lui de zi cu zi”, spun și experții de la International Play Association. ”Copiii cu dizabilități au aceleași drepturi, ca și ceilalți copii, la suficient timp și spații potrivite pentru a se juca liber, în modul în care aleg ei, fără să fie supra-protejați în mod nejustificat.”

Joc-integrativ-6

Parcurile și locurile de joacă pot fi și ar trebui să fie concepute pentru a fi inclusive**, să fie primitoare pentru toți copiii, indiferent de abilitățile lor pentru a putea experimenta pe deplin beneficiile jocului, care îi îmbogățesc. Locurile de joacă inclusive pot de asemenea ajuta întreaga comunitate, cultivând mai multă empatie, diversitate și bucurie.

** https://www.aaastateofplay.com/a-guide-to-inclusive-playground-design/ A Guide To Inclusive Playground Design

Iată în continuare un scurt film video care vorbește despre importanța jocului pentru copiii cu dizabilități, precum și o listă a modurilor în care jocul contează pentru acești copii și îi ajută.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=Ji4vVxoy97MWhy Play is Important for Children With Disabilities

Joc-integrativ-2

30 de moduri în care jocul aduce beneficii copiilor cu dizabilități:

  1. Jocul contează deoarece creează o oportunitate pentru a aduce la lumină tot ce e mai bun în fiecare copil și este totodată o oportunitate pentru copii pentru ca și ei să vadă cu adevărat ce e mai bun în ei” Jill Vialet, fondator al Playworks

  2. În comparație cu terapia tradițională ”de vorbire”, terapia prin joc poate fi o abordare mai potrivită din punctul de vedere al dezvoltării, pentru a adresa toate nevoile copilului tău. Jocul devine o cale pentru vindecare, creștere, explorare și comunicare.” ExceptionalLives.org

  3. Când copii cu abilități diferite se joacă împreună, ei învață limbajul care pune persoana pe primul loc*** (“person-first language,”), acel limbaj care onorează individul înaintea dizabilității lui.

    *** https://tcdd.texas.gov/resources/people-first-language/#people

  4. Știința a demonstrat că jocul în aer liber (#1) atenuează stresul, reduce anxietatea, îmbunătățește starea de spirit și crește sentimentele de fericire și stare de bine. Natura este bună cu toți!

    #1 https://www.aaastateofplay.com/wild-child-33-evergreen-benefits-of-outdoor-play/

    Joc-integrativ-3

  5. Jocurile senzoriale sunt esențiale pentru toți copiii, pentru ca ei să învețe cum funcționează corpurile lor și cum să proceseze și să interpreteze lumea din jurul lor.” — Ellen Metrick

  6. Jocul este mediul natural în care apar interacțiunile sociale, contribuind la o mai largă acceptare, dărâmarea barierelor și dezvoltarea prieteniei.” PlayCore

  7. Jocul senzorial ajută copiii cu dizabilități vizuale să învețe și să se distreze cu o varietate de texturi și forme. Chiar și fără să vadă culorile, ei se pot delecta jucându-se cu creioane și hârtie texturată.

  8. Jocul senzorial poate ajuta copiii să-și dezvolte abilitățile motorii fine, deoarece își folosesc mușchii mici ai mâinilor și degetelor.

  9. Prin intermediul jocului senzorial, copiii pot descoperi ce materiale și texturi le plac sau nu, într-un mediu de joc sigur și amuzant.

  10. Mulți dintre copiii cu dizabilități au puține arii ale vieții în care să se simtă în stare să-și exerseze în mod real alegerea și controlul. Jocul poate fi un proces prin care ei să-și recâștige simțul controlului sau al muncii, prin intermediul unor experiențe dificile sau provocatoare.” — Theresa Casey, fostă președinte a International Play Association

  11. Jocul furnizează creierul tot ce are nevoie pentru a putea învăța mai târziu în viață, maximizând șansele copilului de a fi un membru al societății fericit și sănătos.” — Kris Allen Joc-integrativ-4

  12. Suntem făcuți să ne jucăm, este modul în care ne dezvoltăm și ne adaptăm la schimbare. El ne permite să ne exprimăm bucuria și să ne conectăm profund cu ceea ce avem mai bun, în noi și în ceilalți.” — Dr. Stuart Brown.

  13. Unii copii ar putea aborda jocul diferit față de alții, și asta e în regulă. În joc este cu totul vorba despre a descoperi forme de amuzament și auto-exprimare care sunt unice pentru fiecare persoană.

  14. Jocul conține toate tendințele de dezvoltare într-o formă condensată și este în sine o sursă majoră de dezvoltare.” — Lev Vygotsky

  15. Jocul liber dă copiilor o ieșire pentru a-și exprima propriile emoții și sentimente și îi ajută să-și dezvolte conștiința de sine.” — KaBOOM!

  16. Lumina naturală de afară furnizează o eliberare de bâzâitul electric aspru al luminii artificiale, pe care unii copii îl simt ca fiind neplăcut și deranjant.

  17. Jocul este modul favorit de a învăța al creierului.” — Diane Ackerman

  18. Cultura jocului copiilor poate avea propriul limbaj, valori, propriile capricii și faze, chiar și propria istorie și geografie,” spune Theresa Casey. Jocul inclusiv invită copiii să se simtă uniți în comunitatea lor. Joc-integrativ-1

  19. Echipamentele din locurile de joacă care pot fi utilizate de mai mulți copii odată, cum este de exemplu leagănul din cauciucuri mari (tire swing), încurajează dezvoltarea abilităților sociale ale copiilor, indiferent de abilitățile lor. Jocul ajută la creerea unui pod peste lacunele de comunicare. Activitățile în care copiii se amuză împreună promovează unitatea și incluziunea!

  20. Ca și oricare sport sau activitate, jocul poate fi modificat pentru a oferi copiilor cu nevoi speciale beneficiile antrenamentului cardiovascular, de flexibilitate și forță care permite copiilor să rămână sănătoși și în formă.” — University of Rochester Medical Center

  21. Cercetările arată că declinul timpului petrecut de copii în joc liber este corelat cu declinul în empatie. Prin intermediul jocului inclusiv, copiii cu abilități diferite își dezvoltă abilitățile sociale și apreciază calitățile unice ale colegilor lor.

  22. Jocul ne energizează și ne însuflețește. El ne ușurează poverile sufletești, reînnoiește simțul natural al optimismului și ne deschide spre noi posibilități.” — Dr. Stuart Brown.

  23. Ariile de joacă cu locuri speciale, de calmare (cum sunt ”peșterile” izolate fonic, cu culori neutre și suprafețe moi) îi pot ajuta pe copiii cu autism și tulburări de integrare senzorială să găsească confort, să se relaxeze și să se re-concentreze atunci când au nevoie de o pauză.

  24. Dacă copilul tău are o dizabilitate auditivă sau vizuală, jocul îl poate ajuta să-și întărească celelalte simțuri, care să-l ajute să navigheze prin și să exploreze lumea.” — Anna Taylor Joc-integrativ-8

  25. În ultimii câțiva ani, deficitul de Vitamina D (#2) la copii a crescut cu 200%. Acest nutrient stimulat doar de soare este vital în lupta împotriva infecțiilor, prevenind totodată unele din bolile autoimune, ajutând la dezvoltarea / construirea unor oase și dinți puternici și crescând nivelul de fericire.

    #2https://www.hopkinsmedicine.org/news/media/releases/memo_to_pediatricians_screen_all_kids_for_vitamin_d_deficiency_test_those_at_high_riskMemo pentru doctorii pediatri:Testați toții copii pentru deficiența de Vit.D, în special pentru cei în situații de risc.

  26. Bucuria pe care acei copii, care sunt altfel imobili o obțin de la o simplă stimulare fizică nu ar trebui niciodată subestimată.” — Sam Flatman

  27. Mulți copii cu autism sunt liniștiți de un input în senzorii vestibulari (senzorii mișcării), pe care îi pot furniza leagănele și hamacele.

  28. Cărările de la locurile de joacă marcate cu coduri de culoare pot ajuta copiii cu dizabilități cognitive să-și găsească singuri drumul spre locurile de joacă favorite, construindu-le încrederea și concentrarea. Joc-integrativ-10

  29. Studiile arată că jocul în aer liber poate fi foarte eficient în atenuarea simptomelor de ADHD, promovând un sentiment de calm și concentrare.

  30. Prin jocul inclusiv, copiii câștigă un sens pozitiv al sinelui, stimă de sine și întărire pozitivă a propriei identități.

 

PS – Pentru părinți, vă propunem un scurt Ghid de educație parentală, creat de Organizația Salvați Copiii și un capitol special privind deosebirile dintre copiii cu diferite dizabilități.

Ghid_educatie_parentala

CAPITOLUL_6_DEOSEBIRI_INTRE_ADHD_SI_ALTE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.