Tema super-eroului pentru prevenirea hărțuirii (octombrie)

Așa cum știți din anii trecuți, în SUA și alte țări vorbitoare de limba engleză, luna octombrie este dedicată programelor de combatere a hărțuirii. Pentru acest an, din multitudinea de idei pe care le-am văzut, am ales o temă care va avea probabil priză și la elevii din țara noastră, temă care a fost publicată pe un site pe care nu vi l-am prezentat până acum – S&S, Play, Learn, Share, unde veți găsi și alte resurse interesante. Nu este un site dedicat exclusiv educației, dar are o secțiune destul de consistentă și în acest domeniu. Ca și multe alte site-uri, articolele sunt legate și de promovarea produselor proprii, dar cred că putem face abstracție de asta și să luăm de la ei doar ideile bune..:)

1-super-heroes-6

Octombrie este luna națională pentru combaterea hărțuirii. Este perioada în care părinții, educatorii și comunitățile lor lucrează împreună pentru a crește nivelul de conștientizare despre hărțuire și despre impactul negativ al acesteia asupra elevilor. Din moment ce copiii au fost mai întotdeauna inspirați de eroul sau super-eroul lor favorit, aceasta este o temă perfectă ce poate fi introdusă în programul de prevenire a hărțuirii. Copiii înțeleg diferența dintre eroi și răufăcători (personajele negative), ceea ce ne va ajuta să-i învățăm unele lecții importante atunci când vorbim despre hărțuire. Iată câteva idei de activități pentru clasa ta sau programele de afterschool. (Este de asemenea un prilej de recapitulare a caracterelor din lecturile parcurse la clasă sau din poveștile cunoscute de toți copiii, n.n.)

1-super-heroes-1

Caracteristicile super-eroilor versus cele ale personajelor negative (răufăcătorilor)

Desenează un tabel pe tabla ta sau pe flipchart, cu răufăcătorii scriși în coloana din stânga și cu super-eroii în dreapta. Poți de asemenea să scrii cuvântul “bully” (hărțuitor) sub acela de răufăcători, dar acoperă-l cu o bucată de hârtie. Pune-i pe elevi să se gândească la un cuvânt care îi descrie pe răufăcători. Când ei ridică mâna și spun cuvântul, scrie-l în coloana respectivă (stânga). Multe caracteristici comune la care ei se gândesc vor fi diabolic, răutăcios, violent și de speriat (care sperie). În continuare, pune-i să ridice mâna și să spună cuvinte care descriu super-eroi și scrie acele cuvinte în coloana din dreapta. Ei vor spune cuvinte ca puternic, bun, curajos, de ajutor (care ajută). Acum întreabă-i ce le-ar place să fie, un răufăcător sau un super-erou (și de ce, am adăuga noi)? Apoi dezvăluie cuvântul “bully” (hărțuitor) scris sub acela de răufăcători. Acesta este un mod perfect de a-i conduce spre o discuție despre hărțuitori și despre cum îi fac ei să se simtă pe ceilalți.

Avizierul

Un avizier al clasei ar putea cu adevărat să stabilească tonul pentru un mediu pozitiv și spre învățare, atât pentru elevi cât și pentru profesori. Pentru Luna prevenției împotriva hărțuirii, un avizier cu super-eroi, ca acest set* pentru super-eroul orașului – Superhero City Scape Bulletin Board Seteste o modalitate grozavă de a-i încuraja pe elevii din clasa ta să-și arate calitățile lor interioare de super-eroi. Poți utiliza un astfel de instrument și pentru activitățile interactive.

* https://www.ssww.com/item/superhero-city-scape-bulletin-board-set-RS507/

1-super-heroes-2

Un exemplu de astfel de activitate este ”Comportamentul de super-erou”. Scrie cuvintele ”Comportament de super-erou” pe două etichete în formă de nor și pune-le în partea de sus a avizierului. Apoi discută cu clasa despre ce ar putea face o persoană pentru a putea fi considerată super-erou. Trebuie să fie neapărat cineva care poate să zboare sau să se lupte cu criminalii, sau poate fi și cineva care e bun, respectuos și îi ajută pe ceilalți? Ce ar face un super-erou într-o clasă? Dar în comunitatea sau orașul lui? Faceți un brainstorming (furtună de idei) și scrieți-le pe acelea alese de clasă pe norii albi pentru gânduri, fapte și vorbire. Puneți aceste idei pe avizierul clasei și faceți deseori referire la ele pentru a încuraja comportamente de super-erou. Când remarcați un elev care se poartă ca un “bully” (hărțuitor), îndreptați-i atenția la avizier și discutați cu el. Întrebați-l dacă are un comportament de super-erou. Indicați un cuvânt din cele alese de clasă și scrise pe avizier, de exemplu ”respectuos” și ajutați-i să găsească moduri de a fi mai respectuoși cu colegii de clasă.

1-super-heroes-4

Puteți de asemenea să folosiți un set ca acest Superhero Bulletin Board Set** pentru a-l adăuga la tema super-eroului. Afișând titlul ”Super-clasa noastră”, elevii vor dori să se străduiască să fie cei mai buni și să se ridice la înălțimea titlului. Alege câte un elev în fiecare săptămână care să fie afișat în secțiunea de Super-elev pe baza faptelor pozitive sau altor lucruri pozitive pe care le-au făcut, cum ar fi să ajute sau să facă un compliment unui coleg sau să folosească cuvinte de încurajare pentru a ajuta la creșterea stimei de sine a unui coleg. Când îi pui în lumină pentru comportamentul lor pozitiv, asta îi încurajează să fie pozitivi și să se străduiască să fie persoane cât mai bune și, de asemenea, asta stabilește un exemplu pentru ceilalți elevi și ajută la prevenirea hărțuirii între colegi. Pentru acest concept poate fi folosit și un avizier gen Bucket Filler board*** (vezi conceptul de ”umplere a cupei” – fiecare poartă cu sine o ”cupă” ce poate fi umplută sau golită de modul în care se comportă ceilalți cu noi și de modul în care noi ne comportăm cu ceilalți – #1).

** https://www.ssww.com/item/superhero-bulletin-board-set-RS465/

*** https://www.ssww.com/blog/bucket-filler-bulletin-board-for-the-classroom/

#1 Concepts of bucket filling

PS – Puteți folosi propriile idei și materiale pentru astfel de activități, nu aveți nevoie de aceste seturi de-a gata – puteți crea ceva similar (sau chiar mai frumos) împreună cu elevii voștri..:)

1-super-heroes-3Diploma de Super-erou

O altă modalitate de a încuraja comportamentele pozitive este să-i răsplătim pe elevi și să-i facem să se simtă mândri. Împarte Diplome de super-erou elevilor care au arătat calități similare celor alese de clasă în activitățile anterioare. De exemplu, dacă un elev arată că poate fi un model pozitiv, arătând deseori bunătate față de alții, sau dacă ajută un coleg care se chinuie să învețe. Poți chiar să pui aceste diplome pe peretele clasei. Poți de asemenea (crea și) împărți etichete și brățări care arată că elevul respectiv a fost bun sau/și respectuos.

Uimitoarea aventură a unui Super-erou (#2)

Aceasta este o activitate amuzantă în care elevii pot exprima cine sunt și pot împărtăși asta cu clasa, ajutându-i să se cunoască mai bine unii cu alții. Puteți lua ca exemplu posterele din pachetul creat de acest site și să puneți elevii din clasa voastră să creeze un poster/ afiș în care să se prezinte pe ei și familia lor – în cuvinte, grafic, cu fotografii, obiecte. Ajutându-i pe elevi să se cunoască unii pe alții utilizând tema super-eroului, poți ajuta la creerea unui mediu mai sigur, pozitiv și confortabil în clasă. Elevii vor scrie pe poster informații despre vârsta lor, ziua de naștere și ce super-putere ar alege! Ei pot desena ce vor și se pot distra. După ce au completat posterele, pune-i pe elevi să lucreze în grupuri de câte 3-5 elevi și să-și împărtășească afișele. Asta va ajuta de asemenea la legarea unor prietenii.

#2 https://www.ssww.com/item/the-amazing-adventures-super-hero-LR3368/

1-super-heroes-8

Produse artizanale cu super-eroi

Mantii, măști și scuturi

Lucrurile create de elevi sunt de asemenea o modalitate grozavă prin care ei își pot exprima creativitatea și pot aduce la viață ideea lor de super-erou! Pune-l pe fiecare elev săi creeze propria mantie de super-erou cu bucăți de material, culori sau stickere. Poți să le ceri să facă mantia în mai multe feluri, fie pentru super-eroul care ar vrea să fie el, fie ca un ”Prieten fantastic”. Poți face de asemenea o activitate din a-i pune să se gândească la un o propoziție formată din cuvinte – din cele care caracterizează un super-erou – care încep cu literele din cuvântul erou (HERO – Helping Everyone Respect Others) sau cu literele din propriul nume. Ei pot de asemenea meșteri alte obiecte – măști, aripioare pentru încălțările magice ale super-eroului și brățări ca accesorii ale costumului lor de super-erou. Apoi în poți pune să-și deseneze propriul scut de super-erou, în care să ilustreze puterile lor, cele care-i pot apăra de hărțuire – ilustrând cele șase coloane ale caracterului – credibilitatea, respectul, responsabilitatea, corectitudinea/ sinceritatea, grija față de alții și cetățenia.

Pentru mai multe idei de prevenire a hărțuirii, vizitați pagina – www.ssww.com/youth-character-development/bullying-prevention

Te rugăm să împărtășești și cu cititorii noștri ce idei ai folosit pentru a preveni hărțuirea în clasa ta. Împreună, putem diminua acest fenomen social îngrijorător! Mulțumim.

Sursa: https://www.ssww.com/blog/superhero-theme-bullying-prevention-month/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.