Modul în care începi contează – Citirea dinamică în primele zile de școală

Iată alte câteva idei bune – bazate pe lectura cu voce tare pentru copiii mai mici – pentru orele de la începutul școlii. Ele vizează crearea de relații bune între copii, cu învățătoarea și, mai ales, cu cărțile și sunt împărtășite de profesoara Maria Walther, o profesoară cu 34 de ani de experiență. Ea este învățătoare la clasa I-a la o școală din localitatea Aurora, Illinois.

1-cum-incepi-2

1-cum-incepi-1De fiecare dată când citesc cu voce tare elevilor cartea lui Jacqueline Woodson, ”Ziua în care începi” (The Day You Begin)*, îmi cântă inima când Angelina și Rigoberto creează o legătură între ei atunci când își împărtășesc poveștile. Pentru mine, această carte ilustrată însumează rolul nostru la începutul anului școlar – să-i ajutăm pe copii să se simtă conectați cu oamenii din școala lor și cu noii lor prieteni din clasă. Fie că tu ești un profesor în primul an (Bine ai venit! în profesia noastră plină de satisfacții) sau, ca mine, reîncepi anul școlar pentru a 34-a oară, modul în care începi contează. Avem o singură șansă să dăm tonul și să stabilim o viziune împărtășită pentru a trăi și a învăța împreună, așa că haideți să facem din ea tot ce putem mai bine. Cu acest obiectiv în minte o să vă ofer exemplul câtorva cărți pe care le folosesc ca lectură cu voce tare și al unor idei pe care le-ai putea încerca pentru a construi relațiile în primele zile de școală.

* https://www.youtube.com/watch?time_continue=12&v=-XUkWoRpeR4 The Day You Begin – Read Aloud Picture Book | Brightly Storytime

1-cum-incepi-5

Împărtășim poveștile noastre

Când Alma, din cartea scrisă de Juana Martinez-Neal – Alma și cum și-a căpătat ea numele – i se plânge tatălui ei că numele ei este prea lung, el îi spune despre semnificația numelui ei.

În cartea Juanei găsim manevra perfectă pentru a împărtăși poveștile numelor. Începe prin a spune povestea ta, apoi invită pe fiecare elev să afle povestea numelui lui sau altă poveste specială a familiei lui. Începe sau termină fiecare zi cu un elev sau doi care-și împărtășesc poveștile personale. Pe măsură ce elevii împărtășesc, tu ai putea citi cu voce tare alte cărți despre nume, cum ar fi Thunder Boy Jr. (Alexie, 2016) sau The Name Jar (Choi, 2001) (sau altă carte din repertoriul în limba română, n.n.).

1-cum-incepi-3Ilustrațiile luminoase din cartea lui Jaime Kim – De unde ești tu? (Where Are You From?, Méndez 2019) aduc la viață însărcinarea unei tinere fete care trebuie să afle răspunsul la această întrebare pusă atât de des. Această carte va stârnii în clasă conversația despre identitățile unice ale elevilor și i-ar putea conduce pe elevi, așa cum se întâmplă cu fetița din carte, să-și întrebe familiile despre moștenirea lor culturală. De asemenea, după lectură ai putea conduce discuția în altă direcție, făcând la fel cu colega mea, Jessica Walsh. La începutul anului, îi pune pe învățăceii ei să se prezinte împărtășind cu clasa un loc care este semnificativ pentru ei. Ea colectează link-ul Google Earth către locul lor special, utilizând un Google Form și proiectează fiecare loc pe măsură ce elevul își împărtășește povestea despre acel loc.

Noi utilizăm deseori propoziția ”Să ai o zi bună!” și, câteodată fără să ne gândim. În cea de a doua carte scrisă de Micha Archer despre Daniel, el îi întreabă pe oamenii din vecini, ”Ce înseamnă o zi bună pentru tine?” Gândește-te să le citești cu voce tare această carte elevilor – Daniel’s Good Day (2019), și apoi să le ceri elevilor să scrie sau să deseneze despre ce ar fi o zi bună pentru ei. Va fi amuzant să vezi ce au ei de spus! Dacă vrei să le citești și prima povestire – Daniel a găsit o poezie (Daniel’s Finds a Poem) o vei găsi, ca și 100 alte cărți aici – The Ramped-Up Read Aloud (Walther, 2018).

1-cum-incepi-6

Învățând din povești

Pe lângă faptul că-i ajuți pe elevi să se cunoască mai bine unii cu alții, noi vrem să ne petrecem timpul ajutându-i să creeze legături cu cărțile. Ca să ilustrezi puterea literelor și a cuvintelor, le poți citi cu voce tare cartea Magia literelor (The Magic of Letters – Johnston, 2019) și apoi să-i întrebi pe elevii tăi ce vor să descopere și despre ce vor să scrie în acest an. Dacă ai elevi care încep să citească, dar care sunt emoționați sau ezită, Îți va veni în ajutor cu Mighty Reader and the Big Freeze (Hillenbrand, 2019). Pentru fanii poveștilor transformate, nu uita de cartea scrisă de Deborah Underwood, urmare a Cenușăresei Interstelare (Interstellar Cinderella (2015). În Frumusețea care citește (Reading Beauty) vei întâlni prințesa care folosește ce a învățat din cărți pentru a scăpa de blestemul zânelor.

1-cum-incepi-4După ce îi faci pe copii să fie entuziasmați de citit, fii sigur că ei au timp să citească. Dacă zilele tale de predare sunt ca ale mele, sunt cam îndesate. Așa că este esențial să-i înveți pe copii să fie ”cititori șireți”, așa cum descrie Kristin Ziemke în Cel care schimbă jocul (Game Changer Miller & Sharp, 2018). Ca să începi această mini-lecție, începe prin a citi tare povestirea lui Lori Degman, Doar citește! (Just Read!, (2019). Apoi pune-i pe copii să facă un brainstorming despre toate locurile și momentele în care pot ”fura” timp să citească. Înregistrează ideile lor pe un fel de hartă pe care să o afișezi pentru a vă referi la ea mai târziu.

În fine, pentru ascultătorii mai mari, aș sugera cartea scrisă de Kwame Alexander și Melissa Sweet, Cum să citești o carte (How to Read A Book, 2019). O poezie”, spune Alexander, ”zugrăvește o imagine a călătoriei pe care o întreprinde cititorul de fiecare dată când deschide o carte, se pierde între paginile ei și rătăcește printre minuni”.

Creând o cultură a clasei unde elevii se simt incluși și au timp ”să rătăcească printre minuni” sunt modurile în care eu aleg să încep anul.

Care sunt modalitățile în care voi vă începeți anul? Ne-ar face plăcere să le auzim de la voi!

Sursa: https://corwin-connect.com/2019/08/the-way-you-begin-dynamic-read-alouds-for-the-first-days-of-school/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.