Nu vă spunem o noutate (sper) când afirmăm că lumea din jurul nostru s-a schimbat în moduri în care nici nu le imaginam acum 20 de ani sau chiar acum 10 ani. Munca s-a schimbat și ea. Și este evident că educația trebuie să se schimbe și ea. O cer angajatorii, o afirmă cercetătorii, care ne spun și de ce, o spun chiar educatorii de toate nivelurile și profesorii din universități Cum ar trebui să arate educația viitorului? Iată o viziune propusă de Christiaan Henny – fondator al eFaqt.com, o unealtă de studiu online, creată pentru ca elevii să studieze materialele lor de curs. Ca elev, Chris a avut probleme cu învățarea, până și-a dezvoltat cunoașterea despre procesul de învățare, a învățat metode eficiente de studiu și s-a pregătit să devină antrenor/ coach. Puteți afla mai multe despre metodele lui vizitându-i site-ul – https://www.efaqt.com/en/
”Elevii vor învăța afară (pe teren), înarmați cu diferite unelte, ascultând de un profesor pe care și l-au ales. Abilitățile lor nu vor fi evaluate pe hârtie ci pe baza performanțelor de pe teren. Despre ce naiba vorbești? Bine ai venit în viitorul educației” – spune Chris.
Bine ai venit în viitorul educației : 9 Lucruri care se vor schimba
Pe măsură ce tehnologia schimbă rapid lumea din jurul nostru, mulți oameni sunt îngrijorați de faptul că tehnologia va înlocui inteligența umană. Unii educatori sunt îngrijorați că nu vor mai avea elevi cărora să le predea pe măsură ce tehnologia va prelua multe din însărcinările și abilitățile pe care le-am predat elevilor zeci de ani.
Lucrurile stau așa: Educația nu va dispărea niciodată.
Dar iată o listă cu 9 lucruri care vor modela viitorul educației pe parcursul următorilor 20 de ani.
-
Timp și locuri diverse.
Elevii vor avea mai multe oportunități să învețe în momente și locuri diferite. Uneltele de eLearning vor facilita oportunități de învățare la distanță, în ritmul propriu. Clasele vor fi răsturnate (flipped clasrooms), ceea ce înseamnă că partea teoretică este învățată în afara clasei, în timp ce partea practică ar trebui să fie predată față-în-față, interactiv.
-
Învățare personalizată.
Elevii vor învăța cu unelte de studiu adaptate capacităților fiecăruia. Asta înseamnă că elevii peste medie (gifted) ar trebui provocați cu sarcini și întrebări mai grele atunci când ating un anumit nivel. Elevii care au dificultăți la un subiect vor avea oportunitatea să practice mai mult până ating nivelul cerut. Elevii vor fi susținuți pozitiv în timpul proceselor învățării lor individuale. Din asta pot rezulta experiențe pozitive de învățare și va duce la reducerea numărului elevilor care-și pierd încrederea în abilitățile lor de învățare. Mai mult, profesorii vor avea posibilitatea să vadă clar ce elevi au nevoie de ajutor și în ce arii.
-
Alegere liberă.
Deși fiecare subiect predat țintește spre aceeași destinație, calea ce conduce spre acea destinație poate varia de la elev la elev. Similar cu experiențele de învățare personalizate, elevii vor fi capabili să modifice procesul lor de învățare cu uneltele care simt ei că le sunt necesare. Elevii vor învăța cu unelte diferite, cu programe și tehnici diferite, pe baza propriei lor preferințe. Învățare integrată (blended learning), clase răsturnate și BYOD (Bring Your Own Device – adu-ți propriile ustensile) vor forma o terminologie importantă în cadrul acestei schimbări.
-
Bazată pe proiecte.
Pe măsură ce carierele profesionale se adaptează viitorului economiei libere, elevii de astăzi se vor adapta la învățarea și lucrul bazat pe proiecte. Asta înseamnă că ei vor trebuie să învețe cum să-și aplice abilitățile pe termen scurt, într-o varietate de situații. Elevii ar trebuie deja să fie familiarizați cu învățarea bazată pe proiect în licee. Acesta este momentul în care abilitățile organizaționale, colaborative și de management al timpului pot fi predate ca bază pe care orice elev o poate utiliza în carierele lor academice ulterioare (sau în profesia-meseria pe care o vor face după școala – teoretică sau profesională, n.n.)
-
Experiența pe teren.
Deoarece tehnologia poate facilita mai eficient în anumite domenii, curriculum va face loc unor abilități care cer cunoașterea umană și interacțiuni față-în-față. De aceea, experiențele ”pe teren” vor fi accentuate în timpul cursurilor. Școlile vor oferi elevilor mai multe oportunități de a obține abilități ale lumii reale care sunt reprezentative pentru locurile lor de muncă viitoare. Asta înseamnă că în curriculum va fi creat mai mult loc pentru ca elevii să participe la stagii (internship-uri), proiecte colaborative și de mentorat etc.
-
Interpretare de date.
Deși matematica este considerată una din cele trei materii care fac parte din alfabetizare, este fără îndoială că partea manuală a acestei materii va deveni irelevantă în viitorul apropiat. Computerele vor avea grijă curând de toate analizele statistice, vor descrie și analiza datele și vor prezice tendințele viitoare. De aceea, interpretarea umană a acestor date va deveni o parte mult mai importantă a curriculum-ui viitor. Aplicarea cunoașterii teoretice a numerelor și utilizarea judecății umane pentru a deduce logica și tendințele din aceste date va deveni un nou aspect fundamental al acestei competențe de bază.
-
Examenele se vor schimba complet.
Deoarece platformele de curs vor evalua capacitățile elevilor la fiecare pas, măsurarea competențelor lor prin întrebări și răspunsuri poate deveni irelevantă, sau ar putea să nu fie suficientă. Mulți argumentează că examenele sunt în acest moment concepute în așa fel încât elevii tocesc materialele și le uită a doua zi după examen. Educatorii își fac griji că examenele ar putea să nu măsoare corect tot ce se cere și de care elevii ar trebui să fie capabili atunci când intră la primul loc de muncă. Deși cunoașterea factuală poate fi măsurată în timpul procesului de învățare, aplicarea cunoașterii lor este cel mai bine testată atunci când lucrează la un proiect pe teren.
-
Implicarea elevului.
Elevii vor deveni din ce în ce mai mult implicați în formarea curriculum-ului pe care îl învață. Menținerea unui curriculum care este contemporan, la zi și util este un obiectiv realist numai atunci când sunt implicați atât profesioniștii cât și ”cei mai tineri”. Aportul decisiv din partea elevilor asupra conținutului și al valabilității cursurilor lor este obligatoriu pentru un program de studiu care să-i cuprindă pe toți.
-
Mentoratul va deveni mai important.
În 20 de ani, elevii vor incorpora atât de multă independență în procesul lor de învățare încât mentoratul va deveni fundamental pentru succesul elevilor. Profesorii vor forma un punct central în jungla informației cu care elevii noștri își vor pava drumul lor printre acestea. Deși viitorul educației pare că se va desfășura la distanță, profesorul și instituția educațională sunt vitale pentru performanțele școlare.
Sursa: https://elearningindustry.com/9-things-shape-future-of-education-learning-20-years