Ne-am născut genii creative iar sistemul de educație ne doboară la pământ, spun oamenii de știință de la NASA

Iată un articol scris de Coert Engels, un scriitor de origine sud-africană, pasionat de condiția umană, în special de intuiție și creativitate, dar și de cele mai noi idei despre inteligența artificială, robotică și nanotehnologie. Nu este primul nici ultimul care spune că actualele sisteme de educație nu încurajează dezvoltarea creativității, ci dimpotrivă (acolo unde inovatorii nu au făcut deja schimbări, la nivel local sau al întregului sistem).

În majoritate aceste sisteme de educație sunt încă tributare vechiului model industrial și separării cunoștințelor în materii distincte, ne-corelate între ele și fără conexiuni relevante cu viața reală – așa cum am spus mai demult, parte pentru că ”dacă a fost ceva bun, nu avem de ce să schimbăm” și din motive de economie – calitatea costă!

Poate vă întrebați de ce NASA se ocupă de educație și de creativitate? Pentru că, la fel și poate mai mult decât alți angajatori are nevoie de o armată de oameni creativi și nu-i găsește printre absolvenții școlilor și universităților, cel puțin nu în măsura în care are nevoie să acopere cerințele crescânde de resursă umană pregătită să imagineze, să conceapă noi tehnologii și materiale, noi procese și, să lucreze în programe de cercetare și cucerire a spațiului cosmic, oameni gata să rezolve multitudinea de probleme care apar și sunt din ce în ce mai complexe pe măsură ce cunoașterea avansează.

1-Kids-creativity-3
Geniul nostru creativ natural este înăbușit din momentul în care ne-am născut.

La întâlnirea TED din Tucson, Dr. George Land a aruncat o bombă atunci când a spus audienței despre rezultatul șocant al testului de creativitate dezvoltat de NASA dar utilizat ulterior și pentru a testa copiii de școală. (puteți vedea întregul discurs mai jos).

https://www.youtube.com/watch?v=ZfKMq-rYtncTEDxTucson George Land – Eșecul succesului (The Failure Of Success)

NASA i-a contactat pe Dr George Land și pe Beth Jarman pentru a dezvolta un test înalt specializat care le-ar fi dat posibilitatea să măsoare efectiv potențialul creativ al oamenilor de știința și inginerilor din domeniul construcției și coordonării rachetelor cosmice. Testul s-a dovedit un succes pentru scopurile NASA,, dar oamenii de știință au rămas cu câteva întrebări: De unde vine creativitatea? Oamenii sunt născuți cu ea, sau este învățată? Sau ea vine din experiență?

Apoi cercetătorii au dat testul unui număr de 1.600 de copii cu vârsta între 4 și 5 ani. Ceea ce au descoperit i-a șocat.

Acesta e un test care caută abilitatea de a veni cu ceva nou, cu idei diferite și inovative* la probleme. Ce procent din copiii testați credeți că s-au încadrat în categoria de imaginație de geniu?

* https://ideapod.com/3-ways-generate-brilliant-ideas-live-creative-life/3 Căi pentru a genera idei strălucite și a trăi o viață creativă

Un uimitor procent de 98%!

1-Kids-creativity-2

Iar asta devine și mai interesant

Dar nu asta este povestea reală. Cercetătorii au fost atât de înmărmuriți încât au decis să facă un studiu longitudinal și să testeze aceiași copii din nou, cinci ani mai târziu, când ar fi avut vârsta de zece ani.

Rezultatul? Acum numai 30% dintre copii se încadrau la geniu la categoria imaginație.

Când copiii au fost testați la vârsta de 15 ani, rezultatele au scăzut la un procent de 12%!

Dar ce se întâmplă cu noi, adulții? Câți dintre noi suntem încă în contact cu geniul nostru creativ după anii de școlarizare?

Din păcate, doar un procent de 2%.

Și, pentru cei care pun la îndoială consecvența acestor rezultate – sau se gândesc că este vorba de incidente izolate – aceste rezultate au fost de fapt replicate mai mult de un milion de ori, precum raportează Gavin Nascimento, al cărui articol** m-a alertat prima oară pe mine despre acest studiu uimitor și implicațiile lui șocante: acelea că sistemul nostru școlar, educația noastră***, ne răpește geniul creativ.

** https://anewkindofhuman.com/creative-genius-divergent-thinking-test/Studiile arată că ne naștem genii creative dar sistemul de ”educație” ne prostește?

*** https://ideapod.com/heres-whats-wrong-western-education-system/ Iată ce este greșit în sistemul de educație vestic

Motivul pentru care se întâmplă asta nu este prea dificil de înțeles; școala, așa cum recunoaștem deschis, este o instituție care a fost constituită istoric pentru a servi interesele clasei conducătoare, nu oamenii obișnuiți.

Pentru ca așa-numitele elite să-și păstreze stilul de viață extravagant de vizibil lux – la care ei au contribuit cel mai puțin dar de care s-au bucurat cel mai mult – ei înțeleg că în școală copiii trebuie prostiți, spălați pe creier pentru a accepta (și chiar servi) sistemul lor social rapace, de sărăcie artificială, exploatare fără sfârșit și războaie nesfârșite”, scrie Nascimento.

age easyfotostock 2019-02-07

Și acum? Ne putem recupera creativitatea?

Prof. Land spune că avem abilitatea de a fi în procentul de 98%, dacă vrem. Din ceea ce ei au descoperit, din studii și din știința despre cum funcționează creierul (1), există două tipuri de gândire care se petrec în creier. Cele două utilizează părți diferite din creier și există și o paradigmă total diferită în sensul modului în care formează ceva în mintea noastră.

#1 https://ideapod.com/research-reveals-reading-rewires-brain-intelligence-empathy/Cercetarea arată că lectura reconectează creierul pentru mai multă inteligență și empatie

Una se numește divergentă – aceasta este imaginația, utilizată pentru a genera noi posibilități. Cealaltă se numește convergentă – utilizată atunci când judeci, iei decizii, testezi ceva, critici, evaluezi.

Deci, gândirea divergentă funcționează ca un accelerator iar gândirea convergentă pune frână eforturilor noastre cele mai bune.

astronaut

Am descoperit ce se întâmplă cu acești copii, pe măsură ce-i educăm (#2), îi învățăm să efectueze ambele tipuri de gândire în același timp”, spune Land.

#2 https://ideapod.com/elon-musk-created-a-highly-secretive-school-to-educate-his-children-and-heres-what-we-managed-to-find-out/Elon Musk a creat o școală secretă pentru a-și educa copiii și iată ce am izbutit să aflăm

Când cineva îți cere să vii cu noi idei, pe măsură ce le spui, ceea ce înveți cel mai mult la școală este să te uiți imediat la ele și să spui: “Am încercat asta înainte”, “Asta e o idee tâmpită”, “N-o să meargă” și așa mai departe.

Asta e problema și asta trebuie să ne oprim din a o face:

Când ne uităm de fapt în creier descoperim că neuronii se luptă unii cu alții micșorând de fapt puterea creierului (#3) deoarece judecăm, criticăm și cenzurăm constant,” spune Land.

https://ideapod.com/hack-happy-chemicals-11-surprising-ways-get-brain-release-endorphins-serotonin-dopamine/11 surprinzătoare scurtături pentru a face creierul să elibereze endomorfinele, serotonina și dopamina

Dacă operăm în stare de frică utilizăm o parte mai mică din creier, dar atunci când utilizăm gândirea creativă, creierul pur și simplu se aprinde în întregime” (#4).

#4 https://ideapod.com/science-explains-highly-intelligent-people-prefer-alone/ Știința explică de ce oamenii inteligenți preferă să fie singuri

boy learning wood carving. young carpenter working in a workshop

Care este soluția?

Trebuie să regăsim acel copil de cinci ani. Această capacitate pe care am avut-o atunci când aveam cinci ani, nu dispare niciodată.

Este ceva ce exersezi în fiecare zi atunci când visezi,” ne reamintește Land.

Cum vei face să-l regăsești pe acel copil de cinci ani din tine?

Land ne provoacă pe toți: Mâine ia o furculiță, ”pornește” copilul de cinci ani și găsește 25 sau 30 de idei de a îmbunătăți acea furculiță.

Sursa: https://ideapod.com/born-creative-geniuses-education-system-dumbs-us-according-nasa-scientists/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.