Ediția a XV-a a Festivalului Tinereții (1-7 Iulie, Neptun), vine cu ceva în plus

În anii trecuți v-am sugerat multe idei despre ce puteți face sau unde puteți merge cu copiii în vacanță. În acest an venim cu o sugestie dedicată copiilor cu talente artistice multiple – un festival-concurs la mare.

Cea de a XV-a ediție a Festivalului Tinereții, care se va desfășura și în acest an tot la Neptun își va deschide porțile între 1 și 7 Iulie pentru a pune în lumină talentul și măiestria copiilor și tinerilor interpreți și ansamblurilor de muzică populară și ușoară din toată țara.

Festivalul Tineretii

Organizatorii și-au propus ca evenimentele din anul acesta să fie mai variate și cu o paletă mai cuprinzătoare de domenii artistice, în afara muzicii populare și ușoare. În dorința de a oferi cât mai multor talente tinere, încă nedescoperite și/sau insuficient modelate și promovate posibilitatea de a-și găsi drumul cel mai bun în dezvoltare și afirmare, din acest an se deschid mai larg porțile  festivalului-concurs de la malul Mării Negre – Festivalul Tinereții, devenit tradițional după cele 14 ediții anterioare.

Din acest an, Neptun va fi totodată și gazda primei ediții a Festivalului Internațional de Teatru și Umor Jean Constantin, un festival-concurs care va pune în valoare arta umorului, o artă în care românii excelează. Copiii, tinerii sau trupele care au talent pentru această artă sunt invitați să se manifeste în toată diversitatea de forme de interpretare, de la recitare sau monolog, la stand-up comedy, pantomimă, teatru, teatru de păpuși sau muzical. Acest festival-concurs este dedicat talentatului și îndrăgitului actor de teatru și comedie de origine greacă, care a activat multă vreme la Teatrului Fantazio din Constanța, la secția Estradă, unde a îmbinat multe din talentele cu care ne-a încântat ani de zile, maestrului care a interpretat roluri celebre în peste 63 de filme, actor de comedie înnăscut, care și-a închinat viața spre a aduce bucurie colegilor și oamenilor cu care interacționa prin replicile sale nonconformiste și poantele pe care le făcea în cel mai spontan mod. Mare iubitor de copii și talentat mânuitor de păpuși, Jean Constantin a înființat la Constanța și Teatrul de păpuși de care s-au bucurat multe generații de copii și părinți. Omul Jean Constantin era extrem de modest, nu-i plăcea publicitatea sau să fie elogiat.

Afis-Festival_Jean-Constantin-1

Festivalul care va purta, sperăm mulți ani, numele marelui actor de comedie este modul organizatorilor de a–i aduce acestuia un omagiu pentru întreaga sa carieră, oferind totodată tinerei generații oportunitatea de a înțelege că arta nu are bariere și că simțul umorului este o stare perenă caracteristică poporului român.

Prima ediție a festivaluluiconcurs de talente teatrale sub denumirea Jean Constantin este lansată pentru a marca atât spiritul umoristic specific romanesc cât și pentru a crea atmosfera de destindere și relaxare necesară tuturor celor veniți în vacanță pe malul Marii Negre. Aceasta nouă directie de manifestare artisitica ce îmbracă haina Festivaluluiconcurs de teatru și umor Jean Cosntantin răspunde și solicitărilor multora dintre participanții la edițiile anterioare ale Festivalului Tinereții.

Dar aceasta nu este singura noutate. Deoarece  în momentul de față combinarea limbajelor celor 7 arte cunoscute din antichitate și al artei tradiționale și folclorice cu tehnologia a dat naștere, pe lângă arta cinematografică sau artei fotografice și unei mai mari varietăți și oportunități de exprimare artistică, care se manifestă în mediul cultural contemporan al orașelor și satelor, Festivalul Tinereții din acest an vine cu încă noutate – Atelierul-școală de creație artistică de film și multimedia organizat pe parcursul festivalului de către Fundația MATCA-2000, care este din acest an partener în organizarea Festivalului Tinereții, alături de Asociația Culturală Daria’S, Manifest Events – organizatorii principali ai festivalului. Se vor implica de asemenea în organizarea atelierelor și alți membri ai Consorțiului ACORD.

Acest prim Atelier-școală de creație artistică de film și multimedia, susținut de un grup de specialiști în domeniu, va aborda tot tematica Umorului Românesc.

Festivalul-Tineretii-2

Este o realitate constatată de-a lungul întregii noastre activități în domeniul culturii și educației (și unul din motivele creării organizațiilor partenere la acest festival), că mulți  copii și tineri sunt dotați cu talente multiple, pe care este dificil să le descoperi și să le modelezi în contextul educației actuale din România. Organizatorii festivalului șiau propus nu numai să ofere un spațiu de manifestare pentru aceste talente ci și să faciliteze descoperirea și îndrumarea lor la timpul potrivit, prin intermediul specialiștilor care sunt atrași pentru a face parte din comisia de pre-selecție și/ sau din juriul festivalului. În acest mod se poate realiza în fiecare an o evaluare, orientare și modelare a celor mai talentați participanți.

Creativitatea și diferitele manifestări artistice, intermediate de tehnologia modernă sunt din ce în ce mai prezente și apreciate de contemporani, nu numai în vacanțe sau în timpul liber, dar și în viata activă. Complexitatea acestor manifestări prezente în culturile contemporane, pot fi integrate benefic în modelarea copiilor și tinerilor doar printro îndrumare a talentelor, alături de mentori care să-i sprijine pe tineri și familiile lor pentru a le susține dezvoltarea, pentru a găsi la timpul potrivit cea mai bună direcție de manifestare a talentelor și/ sau punere a lor în practică și pentru alegerea unei căi de evoluție în societatea viitorului.

Festivalul-Tineretii-5

Prin înscrierea copiilor, tinerilor, echipelor sau ansamblurilor la una sau mai multe categorii artistice organizatorii speră să realizeze și în acest an o conectare a acestora la o mișcare de descoperire, evaluare, îndrumare și mentorat a unui număr cât mai mare de talente care să beneficieze de o promovare de calitate, dar care să producă și efecte pozitive asupra formării artistice și educației lor, precum și integrării talentelor lor în orientarea vocațională și de cariera. Festivalul oferă totodată tuturor participanților dar și publicului un mod inteligent și complex de petrecere a timpului destinat  relaxării,  într-un  context formativ educational care încurajează și dezvoltarea unor noi relații sociale.

Perioada de pre-selecție pentru cele două festivaluri a început deja și, în acest an, ea va fi făcută online, pentru a permite înscrierea cât mia ușoară a participanților, indiferent de localitate.

Festivalul-Tineretii-4

Deci, dacă cunoașteți copii, tineri talentați sau trupe, ansambluri artistice de tineri care merită să fie puse în lumină pe scena Festivalului Tinerilor, îndrumați-i să se înscrie din timp.!

Documentele pentru înscrierea în concurs se pot trimite până la data de 15/06/2019 (INCLUSIV) pe adresa de e-mail: office@festivalultineretii.ro

Pentru mai multe detalii, noi anexăm regulamentele de organizare ale celor două festivaluri, în care veți regăsi lista documentelor și toate detaliile necesare.

De asemenea, puteți intra pe site-ul Festivalului tinereții http://festivalultineretii.ro/en/sau puteți suna la telefonul special

Info festival tel :0736870180

Pentru ÎNSCRIERI accesați:

http://festivalultineretii.ro/inscriere-festival/ sau https://www.facebook.com/Festivalul-de-Teatru-%C8%99i-umor-Jean-Constantin-408723559679469/?modal=admin_todo_tour
Pentru detalii despre oferta de cazare accesați:

http://festivalultineretii.ro/ro/cazare-2/

Sperăm să vedem pe scena festivalurilor cât mai mulți copii și tineri și că, dintre aceștia vor răsări mâine stelele cu care România se va mândri, pentru performanțele lor pe scenele unor festivaluri prestigioase și pentru arta creată pe scenele și în mediile culturale de la noi sau din întreaga lume.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.