Deducții – Vrăjitorul din Oz – Plan de lecție

Deși aveam altă temă pentru articolul de astăzi (ieri), am văzut că vă interesează idei pentru lecțiile de sfârșit de an. Așa că am ales pentru astăzi un model de plan de lecție care poate îmbina îndemnul pentru o lectură de vacanță plăcută (povestea Vrăjitorul din Oz, dar și alte povestiri din lista voastră de sugestii de lectură) și dezvoltarea abilităților de gândire ale elevilor voștri, precum și conștientizarea proceselor de gândire pe care le folosesc în timpul unei lecturi, al unei discuții etc. Sperăm să vă fie util acest model, care poate fi adaptat pentru alte texte din curriculum și de asemenea, la alte clase.

Dorothy-2

Materia:  Citire (ELA – elementary language arts)

Clasa: a 4-a

Obiectivele lecției: Să înțeleagă ce este o deducție/ concluzie și să tragă concluzii atunci când citesc Vrăjitorul din Oz.

Standardul național (SUA):  CCSS.ELA-LITERACY.RL.4.1Se referă la detalii și exemple dintr-un text atunci când explică ce spune textul explicit atunci când faci deducții/ tragi concluzii din text.

Materiale:

Fișa de lectură a elevului* (Printable Student Reading Handout)

* Deducții-Vrăjitorul-fișa-lucru

Inițierea: Dorothy-1

Spune:

 • Ce ai crede dacă ajungi acasă, ușa este încuiată și nu vezi nici o mașină în fața casei sau în garaj? (Permite elevilor să răspundă)

Desfășurarea lecției:

Spune:

 • Vei gândi probabil că nu este nimeni acasă. Nu știi asta pentru că nimeni nu ți-a spus-o dar, gândindu-te la toate detaliile, probabil că asta va fi concluzia pe care o vei trage.

 • Vei fi făcut/ Ai făcut așa dar o deducție. O deducție este ca o concluzie la care ajungi după ce te-ai uitat la toate detaliile ale unei situații.

 • Când vorbești cu cineva sau când te uiți în jur, faci multe deducții. De asemenea, atunci când citești tu faci deducții.

 • La fel cum dai atenție detaliilor atunci când te uiți la ceva sau când vorbești cu cineva, tu trebuie să acorzi atenție detaliilor atunci când citești.

 • Detaliile despre ce spune cineva, ce poartă cineva sau unde sunt personajele te vor ajuta să faci deducții.

 • De exemplu, dacă tu citești o carte despre o pisică și citești că citești că pisica este întinsă pe podea lângă un ghem ciufulit de ață, ce vei deduce? (Permite elevilor să răspundă)

 • Vei trage probabil concluzia că pisica s-a jucat cu ghemul de ață și l-a ciufulit.

 • Acum, vei citi o parte a povestirii Vrăjitorul din Oz. Apoi, vei răspunde la întrebările din această fișă.

 • Are cineva vreo întrebare?

Evaluarea

Fiecare elev ar trebui să completeze pe fișă răspunsurile la cele două întrebări și să marcheze (sau sublinieze cuvintele) și să predea profesorului fișa la sfârșitul lecției.

Feedback:

Spune:

 • Cine dorește să-și împărtășească răspunsurile? (Permite elevilor să împărtășească și parcurgeți răspunsurile)

Un plan de lecție creat de Kimberly Greacen

Sursa: https://www.educationworld.com/a_lesson/wizard-of-oz

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.