La săniuș, cu pinguinii – Activitate de segmentare a cuvintelor

Iată o activitate de iarnă amuzantă și utilă pentru copiii din clasele pregătitoare sau clasa I-a, propusă de Jodie de la ”Creștem cu fiecare carte” (Growing book by book), pentru părinți sau învățători-educatori.

1-ice_slide-1

Copiii mei sunt obsedați de gheață. În aceste zile reci ei pot găsi afară, în câteva secunde, cea mai mică suprafață înghețată. Și, nu mă faceți să încep să vă spun despre ce fac cu refrigeratorul și aparatul pentru cuburi de gheață.. Eu le orientez acest interes pentru gheață cu această Activitate de segmentare, La săniuș, care îi ajută să-și construiască conștientizarea fonologică*. Noi lucrăm în mod specific la segmentarea cuvintelor în litere.

* https://growingbookbybook.com/what-is-phonological-awareness/Ce este conștientizarea fonologică? (What is Phonological Awareness?)

Conștientizarea fonologică este abilitatea de a auzi diferențele dintre modul în care sună cuvintele. Așa cum copiii mici au nevoie să audă limbajul înainte de a putea vorbi, ei au de asemenea nevoie să audă limbajul înainte de a putea citi.

Copiii cu conștientizare fonologică pot face lucruri cum sunt identificarea sunetelor inițiale din cuvinte, pot număra silabele dintr-un cuvânt și pot identifica cuvintele care rimează.

Acest joc construiește conștientizarea fonologică a fonemelor individuale (sunete) pe care noi le auzim în cuvintele simple tip cvc (consoane, vocale, consoane), cum sunt bol, cap, dop, ger, lac etc. În această activitate, noi vom segmenta/ împărți cuvintele în foneme.

Mulți părinți mă întreabă: Cum îmi ajut copilul să se pregătească de citit? Aceasta este întrebarea care mi se pune cel mai des.

Primul meu răspuns este să citiți cărți împreună cu copilul în fiecare zi.

Al doilea lucru pe care îl împărtășesc părinților și profesorilor este să joace cu copiii o mulțime de jocuri de limbaj și să vorbească, vorbească cât mai mult împreună.

1-ice_slide-2

Pregătirea și jocul La săniuș cu pinguinii

Materiale necesare:

1 recipient din folie de aluminiu (sau plastic) dreptunghiular (de la ambalaje alimentare)

1 mic castron sau formă

1 container mai mare, dreptunghiular, din sticlă sau plastic

Câteva jucării în formă de pinguin (sau alt tip de jucărie mică de plastic – animal, omuleț)

1-pinguiniPentru a pregăti această activitate, trebuie să începi cu cel puțin patru ore înainte de timpul planificat pentru joc.

Umple recipientul mai mic de aluminiu/ plastic cu apă. În timp ce îl umpli, pune sub el castronul sau forma pentru a-l înclina și a forma ceea ce va fi în curând panta de săniuș. Plasează recipientul înclinat și obiectul care îl menține așa în recipientul mai mare de sticlă sau plastic. Pune totul în refrigerator până apa se transformă în gheață. Noi le facem întotdeauna cu o seară înainte.

  1. Selectează trei jucării pinguini care vor putea să se dea ușor pe săniuș (cele din imagine sunt cele mai bune).

  2. Când ești gata să începi activitatea, îndepărtează folia de aluminiu de pe gheață. Plasează panta de gheață în recipientul mai mare și adaugă cei trei pinguini.

1-ice_slide

E timpul de joacă!

Strigă pentru copilul tău/ sau elevi un cuvânt tip cvc (consoană-vocală-consoană), cum ar fi cap, sat sau cal. Pune-l pe copil/ copii să repete cuvântul. Apoi, pune un copil să ia un pinguin și să-l lase să alunece pe pantă în timp ce spune sunetul cu care începe cuvântul. Dacă cuvântul este cap sau cal, el va spune /c/ și va lăsa pinguinul să alunece. Apoi, pune alt copil să ia al doilea pinguin și să-l lase să alunece în timp ce spune sunetul din mijloc (/a/). Continuă cu ultimul pinguin și sunetul cu care se încheie cuvântul – /p/ sau /l/.

Continuați să vă jucați în timp ce schimbați cuvintele, dându-le șansa copiilor să practice cât mai mult segmentarea cuvintelor simple.

Distrați-vă construind conștientizarea fonologică cu această activitate de segmentare, La săniuș.

Sursa: https://growingbookbybook.com/early-childhood-themes/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.