Iată încă patru din cele zece strategii.. urmarea, mâine – nu de alta, să nu vă dăm prea mult de citit dintr-o dată, în aceste zile de pregătiri febrile pentru ”marea trecere dintre ani” 🙂 Enjoy!
#4: Conectează-o cu lumea lor
Câteodată elevii sunt șovăielnici la scris atunci când văd scrisul ca fiind irelevant. De exemplu, dacă ei scriu un eseu care descrie cauzele Primului Război Mondial, ar putea să pară irelevant pentru ei. Nu există vreo controversă, impact sau conexiune cu lumea lor. Prin contrast, dacă tu întrebi, ”Am putea avea loc un alt război mondial?” sau chiar ”Este Europa otrăvită din nou pentru a stârni un alt război mondial?”, elevii trebuie nu numai să cunoască cauzele primului război mondial, dar să și aplice aceste idei la aici și acum.
Ajută să-i pui pe elevi să învețe cum să navigheze prin haosul de articole online și cum să determine care din surse sunt valide:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=xf8mjbVRqao – Ajutând elevii să identifice știrile false cu cei 5 C ai consumatorului critic
În timp ce este de ajutor să învețe cum să analizeze articolele online, tu îi poți duce la următorul nivel, ajutându-ți elevii să-și meșteșugească propriile articole. Când elevii își creează propriile bloguri, înregistrări audio (podcasts) și documentare, ei învață cum să gândească critic despre informațiile pe care le consumă. Este puțin cam ca un jucător de baschet care învață cum să privească critic jocul jucând într-o echipă, sau ca un artist care învață să analizeze meșteșugul artei lui angajându-se în munca creativă. Elevii au nevoie să se joace puțin cu scrierea. Iar profesorii pot crea acele ”experiențe în cutia de nisip” orientate în jurul jurnalismului elevilor (#1).
#1 http://www.spencerauthor.com/journalism/ – De ce jurnalismul ar putea fi de fapt ora pentru viitor
Elevii pot de asemenea să creeze propriile editoriale, răspunzând unor întrebări critice și utilizând faptele și logica pentru a-și apăra afirmațiile. Iată un pretext video pe care îl puteți utiliza cu elevii voștri:
– http://videowritingprompts.com/collegeathletes/ – Ar trebui ca atleții din colegii să fie plătiți?
#5: Fă ca structurarea să fie opțională
Câteodată elevii sunt reticenți în a scrie deoarece ei, ca scriitori, se chinuie. Profesorii le pot furniza un eșafodaj pe care să-l folosească, cum ar fi organizatoare grafice, tutoriale și cadre secvențiale. Cu toate acestea, dacă vrem ca ei să crească și să se transforme în scriitori încrezători, au nevoie să învețe cum să-și selecteze singuri tutorialele și structurile proprii. Asta poate fi o provocare. Câteodată elevii vin cu o neputință învățată și așteaptă ca profesorii să le dea o anumită structură, care li se potrivește. Câteodată, elevii cu abilități mai slabe de analiză a sarcinii, au mari greutăți în a ști cum să înceapă. Aici este locul în care noi putem să demonstrăm procesul pentru elevi și să-l practicăm în grupuri mici.
Am lucrat odată cu o extraordinară profesoară de scriere numită Jenny. Dacă ai fi intrat în clasa ei ai fi văzut elevi lucrând la diferite niveluri, accesând online tutoriale diferite și trecând pe lângă flipchart și căutând o anumită schemă. Fiecare elev își dăduse seama ce anume funcționează pentru el/ea, fie că ei utilizau sublinieri sau rețele sau un organizator grafic. Deoarece ei deja stăpâneau procesul de structurare, ea putea petrece mai mut timp vorbind individual cu elevii.
Gândiți-vă la asta în acest mod. Elevii nu vor avea întotdeauna la îndemână un profesor care să-i ajute, așa că atunci când îi împuternicim să-și auto-selecteze structurarea, ei învață o abilitate vitală pentru întreaga viață. Aceasta, la rândul ei, le sporește încrederea și auto-eficiența.
#6: Scrie mai frecvent
Asta sună simplu, dar dacă noi vrem ca elevii să-și îmbunătățească scrierea, ei au nevoie să scrie mai frecvent. Noi ne gândim adesea la rezistența la lectură și la fluența computațională. Cu toate acestea, elevii au nevoie de asemenea să-și dezvolte anduranța la scriere. Prea adesea, totuși, elevii petrec zile întregi, trecând printr-un proces de pre-scriere și ascultând lecții de instrucțiuni directe care explică lucruri cum sunt topica propozițiilor și detaliile de susținere. Între timp, unii din cei mai reticenți scriitori pur și simplu nu au anduranța necesară pentru a se concentra să scrie o lungă perioadă de timp.
Notați că standardele noastre ne cer să ”Scriem cu regularitate de-a lungul unor perioade lungi de timp (timp pentru cercetare, reflecție și revizuire) și pentru perioade scurte de timp (o singură sesiune sau de o zi-două) pentru o varietate de sarcini ale unor discipline specifice, scopuri sau audiențe.”
Elevii trebuie să treacă printr-un proces extins de scriere de mai multe zile pentru anumite lucrări pretențioase. Cu toate acestea, ei au nevoie de asemenea să scrie zilnic, fără să aibă nevoie să creeze rețele sau să treacă printr-un proces de editare laborios. Obișnuiam să iau primele 20 de minute din calupul nostru de scriere și să-i pun pe elevi să compună un răspuns rapid în scris la o provocare. Deci, ei trebuiau să răspundă la o întrebare cum ar fi, ”Tehnologia face lumea mai bună?” Deși eu am utilizat ca provocări imagine, tu ai putea utiliza un video:
– https://www.youtube.com/watch?v=7rbDIx69ORE – Tehnologia face viața mai bună sau mai proastă?
Unii elevi vor scrie un singur paragraf. Alții ar putea scoate la iveală patru paragrafe. Eu nu am cerut o anumită lungime. În loc de asta, le-am spus, ”Țintește să scrii două sau mai multe paragrafe, dar dacă tot ce poți scrie este unul singur, e în regulă.” În timp ce asta a potolit anxietatea celor șovăielnici la scris, anumiți elevi au considerat că asta este nedrept, până le-am reamintit că fiecare elev citește un număr diferit de pagini în timpul perioadei de lectură în liniște. Obiectivul meu a fost pur și simplu să le dezvolt anduranța la scriere, învățându-i să practice scrierea în fiecare zi.
Am vorbit cu un prieten, Luke, despre asta. El este expert în limba engleză care predă la nivel de liceu și mi-a spus, “Am petrecut mai puțin timp cu instruirea directă iar ei au petrecut mai mult timp scriind. Obiectivul meu a fost să fac asta atât de interesant încât ei să devină încântați de scriere.”
Ceea ce mă conduce la următorul meu punct…
#7: Fă-o distractivă
În urmă cu niște ani, când predam la gimnaziu, mi-am făcut un obiectiv zilnic în a-i face pe copii să se îndrăgostească de scris. Chiar și ca profesor de facultate, vreau ca studenții mei să îndrăgească să publice pe blogurile lor, în așa fel încât să sfârșească prin a alege să scrie acele postări chiar și după de părăsesc clasa mea.
Câteodată tu inspiri dragostea de scris cerându-le elevilor/ studenților să facă bloguri bazate pe interesele lor. Altădată asta implică o întrebare filozofică mai profundă, care îi forțează să examineze marile întrebări ale vieții. Și în alte situații, declanșatorul ar putea fi un exemplu de jurnalism semnificativ. Cu toate acestea, câteodată este nevoie doar de o provocare scurtă și neașteptată, ca aceasta:
– http://videowritingprompts.com/villain-to-do/ – Creați o listă de ”lucruri de făcut” pentru un super-ticălos
Dacă ești interesat/ă să utilizezi provocări pentru scris de mare interes, ai putea să verifici site-ul meu cu provocări video sau să descarci un set de 30+ provocări.
– http://videowritingprompts.com/ – Inspiră dragostea pentru scris
Deși am predat la gimnaziu, l-am privit o dată pe prietenul meu, Trevor Muir, utilizând provocarea de mai sus (cu lista ticălosului) ca încălzire. Am fost îngrijorat de faptul că ei vor crede că este prea copilărească, dar ei s-au prins în ea cu adevărat și câțiva dintre ei au întrebat dacă își pot citi răspunsurile în fața clasei. Trevor a transformat apoi provocarea într-o discuție mai profundă despre ticăloșii din istorie și despre realitatea înspăimântătoare că ei au fost deseori normali în viața lor zilnică.
Deseori, m-aș baza pe creativitatea elevilor, cerându-le să se angajeze în rezolvarea de probleme sau să viseze despre o idee nouă.
– https://www.youtube.com/watch?v=SsftF_cx0v4 – Provocarea creatorului: Inventează o civilizație subpământeană.
Am văzut alți profesori utilizând jocuri de scriere, incluzând pe acela unde ei creează un început de poveste și le cer elevilor să o termine (ceea ce ajută la rezolvarea problemei acelor scriitori șovăielnici cărora le e frică să înceapă) sau utilizează cuburi de povestire pentru a defini parametri pentru elementele de literatură.