Alte idei de activități STEAM și cadouri de Crăciun făcute de copii (2)

Iată o altă idee de la Shelly:

Bulgări de baie luxurianți cu fulgi de zăpadă

Rețeta bulgărilor de baie alb-albaștri este o altă activitatea STEAM perfectă pentru copii. Cu fulgii ei de zăpadă din săpun este similară cu rețeta de oameni de turtă dulce și cu altă rețetă a noastră, foarte populară – Grinch Bath Bomb cu inima ei roșie din săpun. Acești minunați bulgări albaștri și albi surprind frumusețea unei însorite zile de iarnă. Am mai vorbit despre cum aceste activități de creare de bulgări de baie inspiră creativitatea copiilor, așa că vă vom prezenta în zilele următoare și alte rețete. Dar înainte, încă ceva despre știința din spatele acestor rețete.

Bath-bombs-14

Ce face bulgării (bombele) de baie să izbucnească efervescent o dată aruncate în apă?

Ce determină reacția de efervescență? Vă amintiți de acele minunate erupții dintre oțet și bicarbonat, care ne plac atât de mult? Este o reacție acid-bază similară. În această rețetă există două substanțe acide – acidul citric și crema de tartar și o bază, bicarbonatul de sodiu. Atâta timp cât sunt în formă uscată, ele se pot amesteca fără să declanșeze vreo reacție. Dar reacția se declanșează în prezența apei – atunci când le aruncăm în cada cu apă caldă. Simplu, nu? De aceea bombele de baie sunt atât de amuzante. Par atât de simple doar până la arunci în apa din cadă, apoi începe distracția!

Poți afla mai multe despre reacțiile acid-bază din articolul de aici:

https://www.steampoweredfamily.com/activities/acids-bases-ph-chemistry-experiment/

Rețeta bombelor de baie cu fulgi de zăpadă din săpun

Îmi place această rețetă pentru că aceste bile de săpun sunt perfecte ca să te ajute să-i faci pe micuți să intre cu plăcere în baie, ca să se curețe după orele îndelungate de joacă în zăpadă și zloată. O dată ce e vorba de o baia amuzantă, efervescentă și cu multe bule se vor amuza și nu se vor mai plânge că iar trebuie să se spele. Plus, dacă ei și ajută la crearea bombelor de baie, vor fi și mai încântați să folosească propriile creații.

Bath-bombs-8

Rețeta

1.5 cană bicarbonat de sodiu alimentar (baking soda)
1 cană acid citric
1 cană SLSA (Sodium Laurel Sulfoacetate)
1/4 cană amidon de porumb
1/4 cană de bitartrat de potasiu (cremă de tartar)
1/4-1/3 cană ulei de cocos
2 linguri de unt de cacao
2 linguri polysorbate 80
Ulei cu aromă de mentă
Sclipici alb
Pudră de mică perlată albă și albastră
Bază de săpun pentru topit albă*
Forme mici de fulg
Sticlă spray cu alcool sanitar
Un castron mare pentru amestecat
3 boluri mici
2 cupe de măsurat
Forme de bombe de baie

* https://www.amazon.co.uk/Melt-Pour-Soap-Base-Clear/dp/B004954VKW/ref=pd_lpo_vtph_194_bs_img_1?

Bath-bombs-9

Instrucțiuni pas-cu-pas pentru realizare – fulgii de zăpadă

Puneți puțin sclipici în formele de fulgi de zăpadă. Topiți 4-6 cuburi de bază de săpun în cuptorul cu microunde (30 de secunde). Dacă săpunul nu este complet topit, mai țineți săpunul în cuptor 15 secunde până este topit total. Separați amestecul în cele două cupe de măsurat.

Adăugați 1/2 linguriță de pudră de mică albă în prima măsură. Presărați cam 1/2 -1 linguriță de sclipici în recipient (forma de fulg). Turnați săpunul în formă și stropiți cu alcool ca să nu facă bășici. Repetați procedura în cea de a două cupă de măsurat cu mică albastră și sclipici. Lăsați-le să se întărească în timp ce faceți mixtura pentru bombe.

Bombele de baie

Adăugați ingredientele uscate în castronul cel mare.

Într-un bol mic amestecați uleiul de cocs și untul de cacao. Va trebuie să le topiți în cuptorul cu microunde pentru câteva secunde. Adăugați apoi uleiul aromat și polysorbate 80. Amestecați bine și adăugați amestecul cu ingredientele uscate din castronul cel mare. Amestecați totul împreună.

O notă despre uleiul de cocos: Începeți cu 1/4 de cană și rezervați restul pentru a-l utiliza dacă este nevoie. Dacă locuiți într-un climat uscat, așa cum este la noi, veți avea nevoie de mai mult ulei, sau mixtura va fi prea uscată și nu se va lega.

Utilizând mâinile (puneți mănuși subțiri, chirurgicale), frământați împreună ingredientele până ce se amestecă complet. Veți ști când totul este gata – se simte ca nisipul umed și își păstrează forma când e presat în mâini. Dacă amestecul pare sfărâmicios, aveți nevoie să mai adăugați ulei de cocoș și să mai amestecați în mâini.

Bath-bombs-10

Separați amestecul în cele două boluri mai mici. În una adăugați pudră de mică albă și sclipici, în cea de a doua pudră de mică albastră și sclipici. Amestecați din nou.

Scoateți cu grijă micile săpunuri din formele de fulg de nea. Luați un săpunel și plasați-l cu fața în jos pe o latură a formei de bombă de baie. Puneți deasupra suficient amestec albastru și apoi umpleți jumătatea formei până dă puțin pe dinafară. Umpleți cealaltă jumătate a formei de bombă cu amestecul alb. Presați cele două jumătăți împreună și, utilizând o mișcare de frecare, scăpați de excesul de amestec. După ce s-au lipit frumos, bateți puțin forma la fund pentru a o face să iasă. Acest pas este de departe partea cea mai grea a fabricării de bombe de baie. Este o adevărată tehnică (ca la formele de nisip) și o veți deprinde o dată cu mai multă practică.

Lăsați bombele de baie să se usuce într-un loc uscat pentru 48 de ore, până se întăresc.

Bath-bombs-12

Depozitare și utilizare

După ce bombele de baie s-au uscat complet, depozitați-le într-o cutie bine închisă, la loc uscat. Expunerea la orice umiditate poate determina declanșarea reacției.

Bombele de baie ar trebui utilizate cât mai curând, pentru a obține cea mai bună reacție. Ale noastre nu durează niciodată mai mult de două săptămâni. Dacă plănuiți să le transformați în cadouri, aveți grijă să le faceți cu cel mult două luni înainte.

Bath-bombs-11

Dacă le veți utiliza pentru voi, adăugați-le în apa fierbinte după ce ați intrat în cadă, ca să vă bucurați de senzația de efervescență și de bulele pe care încep să le producă. Până la urmă micile săpunuri în formă de fulg vor fi eliberate și le puteți folosi ca să vă spălați cu ele. Bucurați-vă de experiența acestor luxuriante bombe de baie!

Sursa: https://www.steampoweredfamily.com/activities/winter-bath-bomb-recipe-with-soap-snowflake/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.