Magia Crăciunului și cadouri făcute de copii – bombe de baie (1)

Vin Sărbătorile Crăciunului și acum este timpul perfect pentru a răspândi dragostea, cu cadouri originale făcute chiar de copii. Anul acesta Shelly, de la Steam Powered Family vă propune o serie de rețete originale prin care copiii sau elevii voștri învață sau își fixează cunoștințele de chimie și își antrenează creativitatea, realizând totodată cadouri pentru cei dragi – săruri de baie sub forma unor ”bombe” aromate și decorate amuzant. Aceste activități pot fi realizate în două variante, în funcție de vârsta copiilor sau elevilor – pentru cei mici puteți realiza voi bulgării de baie – acasă, ca activitate în familie, sau la școală, eventual cu ajutorul unor părinți săritori – sper că aveți așa ceva! – iar copii rămâne să-i decoreze. Alături de copiii sau elevii mai mari, puteți trece prin întregul proces de fabricație, învățând sau repetând alături de ei și cunoștințele științifice care stau la baza realizării acestor cadouri. Este o activitate STEAM (științe și arte) dedicată Crăciunului pe care toți copiii o vor îndrăgi!

Bath-bombs-5

REȚETE DE BULGĂRI (BOMBE) DE BAIE PENTRU CRĂCIUN

Când am făcut lista aceasta cu rețete, mi-am dat seama că sunt câteva moduri în care puteți aduce aceste bombe de baie amuzante în sezonul sărbătorilor de Crăciun. Le puteți face împreună cu copiii sau elevii voștri, pentru a pregăti cadouri surpriză pentru ceilalți. Copiilor mei le place să facă ”bombe” și să le folosească pentru baie și, cu ajutorul acestei activități au descoperit cât de fascinantă și amuzantă poate fi chimia. O dată ce bombele de baie au fost făcute, ei le pot păstra pentru ca să le folosească la baie în timpul sărbătorilor (este o cale grozavă pentru a-i calma în timpul întregii agitații a sărbătorilor!), sau le pot decora pentru a realiza cadouri minunate pentru cei dragi.

Nu este deloc scump să faci bombe de baie și pentru ei este un mod grozav prin care să învețe să relizeze cadouri pentru sărbători. De asemenea, îmi place că ei pot învăța și lecții valoroase de chimie într-un mod atât de amuzant și practic.

Indiferent cum veți decide că utilizați această activitate de realizare a bombelor de baie, vă recomand cu căldură să petreceți ceva timp alături de copii sau elevi făcându-le. Este incredibil de amuzant și copiilor pur și simplu le place să facă asta!

Și, iată prima rețetă, pe care să o faceți cu copiii sau elevii voștri:

Bath-bombs-4

1. Bombe de baie – Om de turtă dulce

Aceste bombe de baie drăguțe sunt atât de amuzant de făcut! Copiilor le va face plăcere în mod special să le decoreze, așa cum decorează prăjiturile din turtă dulce. În fiecare an când se apropie sărbătorile, copiii mei întreabă mereu, ”Când vom decora prăjiturile omuleți din turtă dulce?” Le place atât de mult să le decoreze, așa că în acest an m-am gândit să vin cu o variație amuzantă – bombele de baie ”Omuleț de turtă dulce”.

Unul dintre lucrurile care îmi place la această activitate cu copiii este că nu e doar o activitate amuzantă ci și un proiect STEAM grozav. Stârnește atât de multă creativitate în timp ce ei învață și lucruri fascinante despre știință. Activitatea asta de a face bombe de baie ne-a condus și la lecturi interesante despre istorie, de exemplu, atunci când am făcut cercetări despre o altă rețetă pentru bombe de baie, Lump of Coal (bucata de cărbune).

La sfârșitul rețetei găsiți detaliile despre chimie și știință pe care le puteți folosi alături de această activitate, pentru un moment de predare prin care să adânciți dragostea de învățare și descoperire la copiii sau elevii voștri.

Este și o activitate cu zero deșeuri, din moment ce le place să folosească aceste bombe de baie. Cui nu-i place o baie spumoasă și parfumată? Plus că le place să le dea cadou altor oameni.

REȚETA DE MEȘTERIT BOMBE DE BAIE OM DE TURTĂ DULCE

1 cană de bicarbonat de sodiu
1/2
cană acid citric
1/4 c
ană de bitartrat de potasiu (cremă of tartar)
1/2 c
ană SLSA (Sodium Laurel Sulfoacetate)
1/4 c
ană amidon de porumb
1/4 c
ană ulei de cocos
1
lingură de polysorbate 80 (Polysorbate of Oleic Acid – se găsește și vegan)
1-2
picături de ulei cu aromă de turtă dulce
1
lingură de pudră de mică maro
Sticlă de spray spirt
Un bol mic sau container pentru cuptorul cu microunde cu capac (îmi place să utilizeze o cupă de măsurat Pyrex)
Un castron mare pentru amestecat
Forme de om de turtă dulce sau alte forme (rotunde, floare, stele etc.)
Decorațiuni din zahăr (pentru ochi, nasturi etc.) – merg și bomboane mici colorate obișnuite!

Bath-bombs-3

CUM SE FAC

În castronul larg puneți ingredientele uscate – bicarbonatul de potasiu, acidul citric, SLSA, crema de tartar și amidonul de porumb. Amestecați.

Acum, în bolul pentru microunde puneți uleiul de cocoș și topiți în cuptor până se transformă în lichid. Adăugați polysorbate 80 și uleiul cu aromă de turtă dulce și amestecați. Apoi puneți totul în castronul mare peste celelalte ingrediente și amestecați totul împreună.

Cel mai bine este să amestecați totul cu mâinile voastre. Eu prefer să utilizez mănuși chirurgicale subțiri (nesterilizate), în special când amestec culori, dar alegerea este a voastră. Veți ști când mixtura este perfectă pentru că se simte ca nisipul ud și o puteți presa în mâini și ea își păstrează forma.

Un sfat! În majoritatea climatelor, această rețetă va fi perfectă, dar dacă trăiți într-un climat foarte uscat (cum sunt iernile din câmpia canadiană, la noi), veți avea nevoie să adăugați puțin mai mult ulei de cocoș. Faceți asta încet, câte o linguriță pe rând, apoi amestecați foarte bine, până când amestecul nu mai este uscat și sfărâmicios și își păstrează forma când este strâns în mână.

Acum trebuie să adăugăm pudra de mică maro. Începeți cu o linguriță și amestecați bine. Repetați până obțineți culoarea dorită. Dacă vreți, puteți adăuga și puțin sclipici în același timp cu pudra de mică.

Odată ce totul este amestecat complet, puneți amestecul în forme. Presați până se umplu toate golurile.

Bath-bombs-7

Momentul de învățare! Fiți siguri că păstrați niște resturi în castron pentru a adăuga apă caldă și a privi reacția! Copiii se vor putea apropia să vadă reacția în desfășurare, în special dacă utilizați un castron de sticlă pentru amestecat.

Așezați formele undeva unde este cald și uscat ca să se întărească. În funcție de climat, asta va dura între 24 și 48 de ore.

Scoateți cu grijă bombele Om de turtă dulce (sau globuri sau flori, stele etc.) din forme. Acum este timpul să le decorați!

Bath-bombs-1Bath-bombs-2

DECORAREA BOMBELOR DE BAIE ”OM DE TURTĂ DULCE”

Utilizăm o tehnică de lipit bazată pe uleiul de cocoș topit. Aplicați uleiul topit în locurile unde vreți să adăugați elemente decorative. Apoi plasați cu grijă decorațiile – ochi, nasturi. Lăsați-le să stea 2-3 ore, pentru ca uleiul de cocos să se întărească complet.

Depozitați-le într-o cutie închisă până vor fi gata de utilizat sau împachetat. Puteți de asemenea să le împachetați direct în plastic sau celofan și să le puneți funde de cadou.

Pentru a vă bucura de bomba de baie om de turtă dulce, pur și simplu aruncați-o în cada plină cu apă caldă. Decorațiunile de zahăr se vor topi în apa de baie, la fel ca și bomba efervescentă.

Bath-bombs-6

ȘTIINȚA BOMBELOR DE BAIE

Lucrul cel mai grozav la activitatea de meșterit cu copiii bombe de baie este că îți dă o extraordinară oportunitate să-i entuziasmezi pe copii vorbind de Crăciun despre chimie. Bombele de baie sunt un exemplu de reacție acid-bază. Substanțele acide pe care le folosim sunt acidul citric și crema de tartar, în timp pentru baze, folosim bicarbonatul de sodiu. Spre deosebire de activitățile obișnuite care demonstrează reacția acid-bază, aceste ingrediente nu reacționează atunci când le amestecăm, deoarece sunt în stare solidă. Ele au nevoie să adăugăm apă pentru a declanșa reacția.

Avem și două ingrediente interesante în această rețetă, pe care s-ar putea să nu le recunoașteți. SLSA este un surfactant (agent tensioactiv). Nu este necesar pentru bombele de baie, dar ajută la capturarea gazului CO2 care este eliberat în timpul reacției și formează baloane de spumă. Asta înseamnă că baia va începe să cu erupția bombei efervescente și se va sfârși cu o cadă plină de baloane de spumă parfumată.

Următorul ingredient este foarte important. Polysorbate 80 este un emulsionant. Așa cum îți vor putea spune toții copii, la clasele elementare sau mai târziu, nu poți amesteca uleiul cu apa. Asta este adevărat, până când adaugi un emulsionant. Polysorbate 80 ajută la amestecarea uleiului de cocos, uleiului aromat și culorii din pudra de mică în apă. Asta creează o experiență la baie mai plăcută și de asemenea previne ca acele uleiuri să plutească deasupra apei într-un strat neplăcut și să e lipească de pereții căzii. Nimeni nu vrea să piardă o mulțime de timp curățând cada! Așa că utilizați întotdeauna Polysorbate 80 atunci când faceți bombe de baie. Nu veți regreta.

Sursa: https://www.steampoweredfamily.com/activities/gingerbread-man-bath-bombs-recipe-christmas-science/

PS – Nu uitați că puteți găsi multe alte activități similare interesante, publicate de noi în perioada decembrie-februarie în anii 2016 și 2017.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.