17 Activități de rezolvare de probleme și jocuri amuzante (pentru copii, adolescenți și adulți)

Ne-ați cerut, am tradus pentru voi activitățile de care era vorba în articolul trecut..

Așa cum v-am spus și în alte articole, abilitățile de colaborare sunt foarte importante în lumea de astăzi, iar astfel de activități și jocuri antrenează în special aceste abilități, dar și abilitatea de a rezolva probleme, de a gândi rațional, critic și creativ. Acest gen de activități pot fi și sunt în general utilizate și în formarea adulților, în special în pregătirea unei echipe – prin urmare sunt folositoare și în dezvoltarea personală a educatorilor (care ar fi bine să le experimenteze întâi ”pe propria piele” pentru a le înțelege mai bine beneficiile).

1-games-team-11

Toată lumea ar trebui să învețe cum să rezolve probleme, deoarece este important atât în viața personală cât și în cea profesională. Problemele apar peste tot în jurul nostru iar mulți oameni reacționează emotiv, spontan. În schimb, abilitățile eficiente de rezolvare a problemelor pot conduce la gândirea rațională, o componentă a oricărei realizări de succes.

Problemele creativ implică utilizarea unui sau mai multor pași de bază ai rezolvării de probleme în exerciții concepute pentru a provoca gândirea. Activitățile de rezolvare de probleme funcționează pentru orice grupă de vârstă. În acest articol, vă vom prezenta activități de rezolvare de probleme pentru copii și adulți. Vă vom furniza de asemenea și idei de rezolvare de probleme pentru construirea de echipe.

Există patru pași de bază în rezolvarea de probleme:

  • definirea problemei

  • generarea soluțiilor posibile

  • evaluarea și selectarea soluțiilor posibile

  • implementarea soluțiilor

Activitățile de rezolvare a problemelor utilizează unul sau mai mulți din acești pași.

1-games-team-2

Activități de rezolvare de probleme în grup

Activitățile de grup furnizează un mod eficient de a învăța abilitățile de rezolvare de probleme. Următoarea listă de activități prezintă abilitățile de rezolvare de probleme sub formă de jocuri, un mod de a învăța lipsit de amenințări și amuzant.

Rețele de lână

Împarte grupul (clasa) în echipe cu număr egal de membri. Dă fiecărui grup un ghem de sfoară (ață colorată). Instruiește echipele să creeze o rețea, folosind doar sfoara (ața). O dată ce echipele au terminat (ai putea să stabilești un interval de timp pentru completare), schimbă echipele între ele în așa fel încât fiecare echipă să aibă altă rețea decât cea creată de ei. Fiecare echipă leagă la ochi pe unul din membri. Obiectivul este ca cel legat la ochi să desfacă rețeaua folosind doar instrucțiunile verbale ale colegilor de echipă. Pentru a avea succes, membrii echipei trebuie să se concentreze și să dea/ urmeze instrucțiuni. Prima echipă care a desfăcut rețeaua câștigă jocul.

1-games-team-5

Să faci o vânătoare de comori

Acest joc de vânătoare de comori implică rezolvarea unei liste de probleme. Începe prin împărțirea grupului (clasei) în echipe. Dă fiecărei echipe o listă de activități de făcut. Lista trebuie să înceapă cu unele sarcini simple, crescând dificultatea spre activități mai dificile. Unele sugestii de activități sunt:

  • Să scrie un poem de 100 de cuvinte pe o temă dată

  • Să găsească un obiect care este situat în aria în care se desfășoară jocul

  • Să bea un pahar întreg de lichid (apă, suc)

  • Să rezolve un Sudoku de cuvinte încrucișate

  • Să scrie toate cuvintele unui cântec (un colind merge foarte bine pentru perioada sărbătorilor de iarnă)

  • Să rezolve probleme de mutare a unor scobitori/ bețe de chibrit (ideea noastră)*

    https://dan-caragea.ro/blog/2014/02/02/exercitii-logice-cu-bete-de-chibrit/

Echipa care completează prima aceste activități, învinge.

1-games-team-4

Scenete improvizate

Înainte de a juca acest joc, scrieți pe o hârtie câteva evenimente care sunt legate de locul în care jucați. De exemplu, pentru un grup implicat în servirea unor clienți, utilizați situația când ai de a face la telefon cu un client furios. Dacă ai un grup mai mare, împarte-i în echipe de câte 6-8 membri. Dă fiecărei echipe câte o bucată de hârtie pe care ai scris subiectul scenetei care trebuie create. Dă-le un timp stabilit pentru a-și pregăti sceneta apoi pune fiecare echipă să-și prezinte sceneta în fața grupului. Dacă ai un grup mic, pune fiecare persoană să creeze o parte a unei conversații care este legată de problemă și să o prezinte tuturor.

Duplicarea unui model făcut din cuburi

Construiește un model din cuburi / piese de Leggo, de Domino sau alt gen de piese de construcție. Împarte grupul în echipe și dă fiecărei echipe (sau fiecărui membru al grupului, în cazul grupurilor mici unde fiecare lucrează individual) suficiente piese pentru a duplica modelul. Stabilește un anume timp pentru completarea modelului duplicat. Echipa/ persoana care a terminat prima – sau ajunge mai departe în completarea modelului lor – învinge. Cu cât mai dificil este modelul original, cu atât mai mult timp va lua sarcina de îndeplinit. (țineți cont de vârsta și îndemânarea copiilor, dacă lucrați cu copii mai mici, n.n.).

1-games-team-6-1

Activități de construire de echipe bazate pe rezolvarea de probleme

Când alegeți activități pentru construirea de echipa bazate pe rezolvarea de probleme, fiți sigur că jocul se potrivește grupului de oameni – cu vârsta și cu interesele lor. Activitățile de mai jos vor ajuta nu numai la rezolvarea de probleme, dar și la construirea abilităților de luare de decizii, colaborare și ascultare.

Construirea turnului

Deși există multe variații ale acestui joc, aceasta care utilizează spaghetti și bezele moi (marsh mellows) este favorita noastră. Împarte grupul în echipe cu un număr egal de jucători. Dă fiecărei echipe un număr egal de spaghetti și bezele. Obiectivul este să vezi care echipă poate construi cel mai înalt turn în cadrul unui interval de timp dat.

Cuvinte încrucișate personalizate

Pentru ca acest joc să fie eficient, ai nevoie de una sau mai multe echipe de 8-10 persoane. Pune fiecare echipă să facă o listă cu primul și al doilea nume al membrilor din grupul lor/ echipă. Obiectivul este că creezi un puzzle cu cuvinte încrucișate compus din indicii despre persoană, de exemplu, dacă o singură persoană din echipă are părul roșu, cele două indicii pentru primul și al doilea nume al ei vor fi, ”păr roșu” și ”Ginger”. Ar trebui ca fiecare echipă să poată completă careul de cuvinte încrucișate în 20-30 de minute. Când toate echipele au terminat, schimbă careurile între echipe, astfel ca fiecare să aibă unul diferit. Asigură-te că le dai și lista corespunzătoare de nume celor care trebuie să rezolve careul.

Jocul puzzle din bucăți de tablou

Pregătește acestă activitate de rezolvare de probleme alegând o imagine bine-cunoscută (tablou) sau de desen animat plină de detalii. Taie cartonul/ foaia cu imaginea în pătrate egale și dă câte una fiecărui membru al echipei/ grupului (într-un grup mic). Vei avea nevoie de tot atâtea părți câți oameni/ copii sunt în echipă sau în grup. În plus, dă fiecărei persoane/ copil câte un creion, o linie/ ruletă – care să-i ajute să mărească imaginea, marker/ creioane colorate și o bucată albă și mare de hârtie. Dă-le instrucțiunea de a face piesa de puzzle de cinci ori mai mare. La final, puteți pune bucățile alături să vedeți dacă reconstituiți imaginea inițială, mărită.

1-games-team-6

Activități de rezolvare de probleme pentru adulți

Mișc-o!

Împarte grupul în două echipe. Aliniază cele două echipe cu membrii echipei unul în spatele celuilalt. Pune cele două echipe una în fața celeilalte. Utilizând cretă, spray cu vopsea sau bandă de hârtie (depinde de suprafața de joc), marchează un pătrat în care să stea fiecare persoană, cu un spațiu suplimentar gol între cele două rânduri care stau față în față. Ai putea de asemenea așeza o bucată de hârtie pentru fiecare persoană. Obiectivul este ca cele două linii de jucători care stau față în față să-și schimbe locurile.

Regulile care restricționează mișcările sunt următoarele:

  • Doar o singură persoană se poate mișca, pe rând.

  • O persoană nu poate ocoli pe cineva care stă cu fața în aceeași direcție.

  • O persoană nu se poate mișca înapoi.

  • O persoană poate ocoli doar o singură persoană din cealaltă echipă, pe rând.

Jucându-te cu cărțile amestecate

Împarte grupul în echipe de 6-8 participanți. Dă fiecărei echipe două seturi de cărți de joc amestecate la întâmplare. Spune grupului că ei trebuie să le sorteze fără să vorbească. Pe măsură ce lucrează la însărcinare, după câteva minute, schimbă felul în care o fac, utilizând una din următoarele instrucțiuni:

  1. Dacă echipa sortează seturile de la Aș la Rege (patru pachete), spune-le să le strângă împreună după numere (13 pachete).

  2. Dacă echipa a început prin a strânge seriile împreună, de ex., toți de Aș, de doi, de trei etc., spune=le să le sorteze de la As la Rege.

Echipele care reușesc să le sorteze cu succes până la sfârșitul timpului acordat (care depinde de mărimea grupului) împărtășește ce metode a folosit pentru a-și îndeplini sarcina.

1-games-team-7
Jocurile pe nevăzute sunt de asemenea amuzante și furnizează provocarea perfectă pentru rezolvarea problemelor la adulți. Vă prezentăm mai jos două dintre acestea.

Formații pe nevăzute

Pune grupul tău de adulți să se lege la ochi și să formeze un cerc larg. Leagă capetele unei frânghii împreună și pune-o în cerc în mijlocul grupului, suficient de aproape pentru ca fiecare persoană să se poată apleca și să ridice frânghia. Spune-le apoi să că trebuie să creeze o formă – un pătrat, un triunghi, un pentagon etc. Dacă ai un grup foarte mare, împarte-i în echipe și dă fiecărei echipe frânghia separată. Lasă- să se întreacă pentru a vedea cine izbutește mai repede să creeze forma cerută.

1-games-team-8

Aliniați-vă pe nevăzute

Leagă-i pe toți la ochi și numerotează grupul șoptind fiecăruia la ureche numărul lui, începând cu unu (ai grijă ca numerele să fie așezate aleator). Spune-le să se alinieze în funcție de ordinea numerică fără să vorbească. Există multe variații, cu unele favorite care nu cer pasul cu șoptitul numerelor, cerând oamenilor să se alinieze în funcție de înălțime, ziua de naștere, numele de familie, culoarea părului etc.

Turnul din baloane

Împarte-ți grupul în echipe de tei și dă fiecărei echipe 10 baloane și bandă de lipit de hârtie/plastic lungă de 6 metri. Obiectivul acestei activități de rezolvare de probleme este să construiești în timp de 10 de zece minute cel mai înalt turn care poate sta singur în picioare. Ei pot sparge baloanele, dacă vor. Cu toate acestea, ei nu au voie să utilizeze nici un fel de alt material iar turnul trebuie construit pe o masă sau pe podea. Dacă vrei, poți adăuga una din următoarele instrucțiuni:

  • Nu vorbiți

  • Fiecare membru al echipei poate folosi o singură mână

  • Unul din membri echipei nu poate folosi materialele, poate da doar instrucțiuni

Poți folosi una din aceste limitări în intervale de 60 de secunde. Prima echipă care completează turnul învinge în această provocare.

1-games-team-9

Activități de rezolvare de probleme pentru copii

Scopul activităților pentru copii de rezolvare de probleme este să-i pui pe copii să se gândească la o problemă într-un mod diferit și să se distreze rezolvând-o. Copiii își vor dezvolta creativitate pe măsură ce caută să implementeze o soluție.

Să mergi pe bârnă

Pentru această activitate de rezolvare de probleme ai nevoie de patru plăci de 60 cm. x 1,80m. Împarte grupul în două echipe, cu un număr egal de copii în fiecare echipă. Plasează două dintre plăci, cap la cap, pe podea. Pune-le pe celelalte două (tot cap la cap) paralel cu primele, la o distanță de 1 metru față de primele două. Obiectivul fiecărei echipe este să treacă una din plăci înainte în timp ce stau pe a doua, într-un singur șir. Dacă cineva din echipă pășește alături de placă, echipa o ia de la capăt. Echipa care izbutește să treacă placa de un anumit număr de ori, sau atinge un loc pre-determinat este câștigătoare. Este un joc pentru copii mai mari sau adolescenți.

1-games-team-10

Rețeaua “Laser”

Utilizează un ghem mare de sfoară pentru a crea o rețea uriașă de la un capăt al altul al camerei. Obiectivul este ca indivizii sau echipele să treacă prin această rețea fără să atingă sforile. Dacă ating, ei au fost ”micșorați de raza laser” și trebuie să încerce din nou. Pentru a crește suspans-ul și pentru copiii mai mari utilizează legarea la ochi sau stinge luminile, permițând jucătorilor să pipăie sforile, dar fără să le dea jos sau să le schimbe forma.

Desenul în grup

Împarte grupul tău de copii în echipe de câte trei. Fiecare persoană din grup trebuie să aibă unul dintre următoarele roluri:

  • Desenator. Desenatorul încearcă să re-creeze un desen dinainte pregătit pe care nu îl poate vedea. El primește indicații de la Vorbitor. El stă spate în spate cu Vorbitorul și cu Privitorul și nu poate vorbi.

  • Vorbitor. Vorbitorul descrie desenul dinainte pregătit pentru Desenator, fără să poată vedea ce desenează acesta. El îl poate întreba pe Privitor. Nu poate utiliza gesturi ale mâinii.

  • Privitor. Privitorul vede desenul făcut de desenator. Cu toate acestea, el nu are voie să vorbească și trebuie să comunice non-verbal cu Vorbitorul. În plus, el nu poate desena în aer sau să arate pe desen cu gesturi.

Activitatea se termină când Privitorii spun că sunt mulțumiți de desen. Poate vei dori să acorzi un premiu celor mai bune desene rezultate.

1-games-team-1

Animale

Înainte de începerea jocului, scrie pe bucățele de hârtie numele perechilor de animale, un nume pe fiecare bucată. Distribuie bucățelele de hârtie fiecărui grup, instruindu-i să nu comunice nimănui ce nume de animal au primit. Apoi copiii se mișcă prin cameră, imitând activitățile pe care le-ar face animalul al cărui nume l-au primit. Obiectivul este ca copiii să ajungă să facă perechile corect într-un anume timp stabilit, făr să vorbească sau să facă vreun zgomot. Sugerează următoarele activități:

  • Curățare sau îngrijire

  • Mănâncă și beau

  • Se bat

  • Dorm

  • Merg sau aleargă

Jocul Alfabet

Pune-i pe jucători să stea într-un cerc, jos sau în picioare. Obiectivul este să rostească cuvinte în ordine alfabetică. Dă copiilor una din categoriile următoare (sau alege tu una):

  • Animale

  • alimente

  • Haine

  • Mobilă

  • Flori

Dacă unui jucător îi ia mai mult de cinci secunde să se gândească la un cuvânt, este eliminat. Ultimul jucător care rămâne câștigă jocul.

1-problem-solving-4

Oamenii achiziționează mai multe atunci când rezolvă probleme și iau decizii împreună. Activitățile noastre de rezolvare de probleme îi învață pe participanți să lucreze la o soluție, un talent care poate fi util în multe împrejurări.

Rezolvarea de probleme:

  • Îmbunătățește lucrul în echipă

  • Ajută participanți să rezolve situații complexe

  • Utilizează stiluri de gândire diferite

  • Crește creativitatea

  • Conduce în mod colectiv la luarea de decizii

  • Îi învață atât negocierea cât și cooperarea

După completarea unei activități de rezolvare de probleme, încurajează participanții să discute ce proces(e) au utilizat în timpul exercițiului. Chiar și copiii sunt capabili să participe la astfel de discuții. De asemenea, întreabă-i ce au învățat și dacă au vreo părere despre cum ar fi putut ei rezolva problemele mai eficient.

Exercițiile de construire de echipe pot îmbunătăți rezolvarea de probleme și luarea de decizii într-o echipă nou formată. Ele funcționează pentru orice grupă de vârstă în multe medii diferite. Utilizați exercițiile noastre de rezolvare de probleme și distrați-vă făcând asta.

Sursa: https://icebreakerideas.com/problem-solving-activities/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.