Rezolvarea unei probleme (STEM) – Planul de lecție nr.1 în PBL

Știm că este greu pentru orice profesor să se decidă să înceapă să aplice metode noi, cum este PBL – Învățarea bazată pe proiecte, deoarece este conștient că elevii lui nu știu cum să procedeze când primesc pentru prima oară sarcina de a lucra în cadrul unui proiect. Așa că ne-am gândit că v-ar fi mai ușor să începeți, încă din clasele mai mici, cu prima etapă – să-i învățați cum să rezolve o problemă. Iată mai jos un plan de lecție, propus de revista online Education World, care vă poate ajuta.

1-problem-solving-4

Subiectul: Științe

Clasele: 3 – 5

Obiectivul lecției: Rezolvarea unor probleme din lumea reală

Standardul pentru științe (Nex Gen): 3-5-ETS1-2. Generarea și compararea unor multiple soluții posibile pentru a problemă, selecție bazată pe cât de bine întrunește criteriile și constrângerile problemei fiecare soluție.

Pregătirea necesară:

  • Organizează grupuri mici de elevi care să lucreze împreună la un proiect.

PARTEA 1

Introducerea:

Spune:

  • Care credeți că este cel mai important lucru de care să vă amintiți când lucrați împreună? (permite elevilor să răspundă).

1-problem-solving-2

Partea principală:

Spune:

  • Astăzi, voi veți fi împărțiți pe grupuri mici de elevi pentru a lucra la rezolvarea unei probleme pe care o să v-o dau.

  • În timp ce veți rezolva problema, veți avea nevoie să utilizați tot ceea ce ați învățat despre ce fel de materiale sunt bune pentru voi.

  • Acum, eu am să vă citesc despre o situație. Am nevoie ca voi să ascultați cu atenție, deoarece această situație este problema pe care voi va trebui să o rezolvați.

  • Există de fapt două situații. Ascultați-o pe fiecare cu atenție, apoi veți decide împreună cu grupul vostru ce problemă dintre cele două vreți să rezolvați.

Citiți următoarele situații către elevii voștri:

  • Un muzician care cântă la trompetă trebuie să exerseze pentru un concert viitor. El locuiește într-o casă împreună cu alți patru oameni. Celorlalți oameni nu le place să-l asculte când exersează. Muzicianul are nevoie de o cameră unde poate să exerseze fără să-i deranjeze pe ceilalți. El are nevoie de o cameră izolată fonic.

  • Un bucătar a început o afacere nouă. El gătește mâncare pe care oamenii apoi o iau acasă, ca să nu mai fie ei nevoiți să gătească. Bucătarul face mâncarea dinainte și o ține într-un refrigerator. El trebuie să ducă mâncarea acasă la oameni și să o păstreze rece. El are nevoie de o modalitate prin care să poată transporta în siguranță mâncarea rece.

  • Ascultă cu atenție pentru a afla cu ce elevi vei lucra în grup (dă-le lista cu elevii și grupurile în care sunt repartizați). Apoi, luați-va un caiet de notițe și ceva de scris, ridicați-vă și căutați un spațiu în clasă unde veți lucra cu grupul. (acordă-le timp să citească lista, să-și găsească colegii de grup și spațiul în care vor sta împreună).

  • Primul lucru pe care îl veți face este să alegeți dacă vreți să vă dați seama cum să izolați fonic o cameră sau cum să transportați în siguranță mâncarea rece.

  • Apoi, veți începe să vă dați seama ce întrebări să puneți și care vor fi ipotezele/ soluțiile voastre.

Întreabă: Are cineva de pus o întrebare“? (Acordă aproximativ 15 minute pentru ca elevii să se apuce să lucreze la problema pe care o aleg.)

Feedback:

Spune:

  • Ce probleme ați avut atunci când ați început să lucrați la rezolvarea problemei? (Permite elevilor să răspundă.)

Teacher Audrey Benes speaks to her kindergarten class at Walsh Elementary School in Chicago, Illinois

PARTEA a 2-a

Introducerea:

Spune:

  • Care credeți că este cea mai bună soluție pentru a împărtăși soluția pe care ați găsit-o la problema voastră? (Permite elevilor să răspundă.)

Partea principală:

Spune:

  • Vom vorbi despre cum să prezentați soluția la problema voastră pentru restul clasei.

  • Veți termina de rezolvat problema ca grup și apoi veți prezenta ce soluție ați găsit.

  • O bună modalitate de a prezenta informația este să vorbiți despre ea dar, de asemenea și să arătați ceva.

  • Puteți desena o imagine a soluției pe care ați găsit-o pe care să o arătați atunci când vorbiți despre soluție.

  • Aveți cam 10 minute pentru a vă termina lucrul și a vă pregăti pentru a prezenta clasei soluția voastră. După care, veți prezenta clasei soluția voastră. Vă rog să alegeți o persoană care va spune clasei ce problemă ați ales și soluția pe care o propuneți la acea problemă.

  • Ridicați mâna dacă grupul vostru vrea să prezinte primul. (Acordă cam 20 de minute pentru ca elevii să-și prezinte soluțiile lor în fața restului clasei.)

1-problem-solving-3

Feedback:

Spune:

  • Credeți că vreuna din soluțiile prezentate va funcționa cu adevărat? De ce da sau de ce nu? (Permite elevilor să răspundă.)

Acest plan de lecție a fost conceput de Kimberly Greacen, o profesoară care contribuie la revista Education World®

Kimbery este un educator cu o experiență îndelungată în elaborarea de curriculum și dezvoltarea de materiale educaționale care se aliniază Standardelor comune și Taxonomiei lui Bloom’.

Sursa: https://www.educationworld.com/a_lesson/stem-solving-problem

PS – Iată și câteva idei de activități amuzante bazate pe rezolvarea de probleme (întrebare – vreți să vi le traducem?) –

https://icebreakerideas.com/problem-solving-activities/

2 thoughts on “Rezolvarea unei probleme (STEM) – Planul de lecție nr.1 în PBL

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.