Știm că este greu pentru orice profesor să se decidă să înceapă să aplice metode noi, cum este PBL – Învățarea bazată pe proiecte, deoarece este conștient că elevii lui nu știu cum să procedeze când primesc pentru prima oară sarcina de a lucra în cadrul unui proiect. Așa că ne-am gândit că v-ar fi mai ușor să începeți, încă din clasele mai mici, cu prima etapă – să-i învățați cum să rezolve o problemă. Iată mai jos un plan de lecție, propus de revista online Education World, care vă poate ajuta.
Subiectul: Științe
Clasele: 3 – 5
Obiectivul lecției: Rezolvarea unor probleme din lumea reală
Standardul pentru științe (Nex Gen): 3-5-ETS1-2. Generarea și compararea unor multiple soluții posibile pentru a problemă, selecție bazată pe cât de bine întrunește criteriile și constrângerile problemei fiecare soluție.
Pregătirea necesară:
-
Organizează grupuri mici de elevi care să lucreze împreună la un proiect.
PARTEA 1
Introducerea:
Spune:
-
Care credeți că este cel mai important lucru de care să vă amintiți când lucrați împreună? (permite elevilor să răspundă).
Partea principală:
Spune:
-
Astăzi, voi veți fi împărțiți pe grupuri mici de elevi pentru a lucra la rezolvarea unei probleme pe care o să v-o dau.
-
În timp ce veți rezolva problema, veți avea nevoie să utilizați tot ceea ce ați învățat despre ce fel de materiale sunt bune pentru voi.
-
Acum, eu am să vă citesc despre o situație. Am nevoie ca voi să ascultați cu atenție, deoarece această situație este problema pe care voi va trebui să o rezolvați.
-
Există de fapt două situații. Ascultați-o pe fiecare cu atenție, apoi veți decide împreună cu grupul vostru ce problemă dintre cele două vreți să rezolvați.
Citiți următoarele situații către elevii voștri:
-
Un muzician care cântă la trompetă trebuie să exerseze pentru un concert viitor. El locuiește într-o casă împreună cu alți patru oameni. Celorlalți oameni nu le place să-l asculte când exersează. Muzicianul are nevoie de o cameră unde poate să exerseze fără să-i deranjeze pe ceilalți. El are nevoie de o cameră izolată fonic.
-
Un bucătar a început o afacere nouă. El gătește mâncare pe care oamenii apoi o iau acasă, ca să nu mai fie ei nevoiți să gătească. Bucătarul face mâncarea dinainte și o ține într-un refrigerator. El trebuie să ducă mâncarea acasă la oameni și să o păstreze rece. El are nevoie de o modalitate prin care să poată transporta în siguranță mâncarea rece.
-
Ascultă cu atenție pentru a afla cu ce elevi vei lucra în grup (dă-le lista cu elevii și grupurile în care sunt repartizați). Apoi, luați-va un caiet de notițe și ceva de scris, ridicați-vă și căutați un spațiu în clasă unde veți lucra cu grupul. (acordă-le timp să citească lista, să-și găsească colegii de grup și spațiul în care vor sta împreună).
-
Primul lucru pe care îl veți face este să alegeți dacă vreți să vă dați seama cum să izolați fonic o cameră sau cum să transportați în siguranță mâncarea rece.
-
Apoi, veți începe să vă dați seama ce întrebări să puneți și care vor fi ipotezele/ soluțiile voastre.
Întreabă: “Are cineva de pus o întrebare“? (Acordă aproximativ 15 minute pentru ca elevii să se apuce să lucreze la problema pe care o aleg.)
Feedback:
Spune:
-
Ce probleme ați avut atunci când ați început să lucrați la rezolvarea problemei? (Permite elevilor să răspundă.)
PARTEA a 2-a
Introducerea:
Spune:
-
Care credeți că este cea mai bună soluție pentru a împărtăși soluția pe care ați găsit-o la problema voastră? (Permite elevilor să răspundă.)
Partea principală:
Spune:
-
Vom vorbi despre cum să prezentați soluția la problema voastră pentru restul clasei.
-
Veți termina de rezolvat problema ca grup și apoi veți prezenta ce soluție ați găsit.
-
O bună modalitate de a prezenta informația este să vorbiți despre ea dar, de asemenea și să arătați ceva.
-
Puteți desena o imagine a soluției pe care ați găsit-o pe care să o arătați atunci când vorbiți despre soluție.
-
Aveți cam 10 minute pentru a vă termina lucrul și a vă pregăti pentru a prezenta clasei soluția voastră. După care, veți prezenta clasei soluția voastră. Vă rog să alegeți o persoană care va spune clasei ce problemă ați ales și soluția pe care o propuneți la acea problemă.
-
Ridicați mâna dacă grupul vostru vrea să prezinte primul. (Acordă cam 20 de minute pentru ca elevii să-și prezinte soluțiile lor în fața restului clasei.)
Feedback:
Spune:
-
Credeți că vreuna din soluțiile prezentate va funcționa cu adevărat? De ce da sau de ce nu? (Permite elevilor să răspundă.)
Acest plan de lecție a fost conceput de Kimberly Greacen, o profesoară care contribuie la revista Education World®
Kimbery este un educator cu o experiență îndelungată în elaborarea de curriculum și dezvoltarea de materiale educaționale care se aliniază Standardelor comune și Taxonomiei lui Bloom’.
Sursa: https://www.educationworld.com/a_lesson/stem-solving-problem
PS – Iată și câteva idei de activități amuzante bazate pe rezolvarea de probleme (întrebare – vreți să vi le traducem?) –
Foarte interesante sarcini! Va rog, mai traduceti! Ne sunt folositoare la clasa! Multumiri!
LikeLike
Mulțumesc!Ionela
LikeLike