Șapte activități pentru toamnă cu Sperietoarea de ciori

A venit toamna. Aerul, frunzele pomilor au căpătat parcă puțin din culoarea mierii, roadele pământului așteaptă să fie culese și agricultorii se bucură de recolta lor. Mamele și bunicile și-au suflecat mânecile și robotesc de zor să pună murături și să transforme fructele colorate, parfumate și zemoase în dulcețuri, gemuri, compoturi.. să aibă copiii și nepoții ceva bun la iarnă… Tații culeg prunele și via, să le transforme roadele în licori care încălzesc sufletul oamenilor în serile geroase. Ne-am gândit că ar fi păcat să rupem școala de toată această forfotă și bucurie, nu-i așa? Am căutat pentru voi și am găsit… câteva idei de activități simpatice, propuse de Kassondra Granata în Education World.

1-Scarecrow-2

Acum când toamna și-a intrat deplin în drepturi, profesorii pot aduce bucuria sezonului în clasele lor.

Un simbol important al toamnei este Sperietoarea de ciori, iar Education Word a făcut o listă (curated) cu șapte activități, jocuri, lecturi și filme video cu acest subiect.

1-Scarecrow-7

1. Prăjiturele Sperietoare de ciori: Aduceți câteva prăjiturele mari din zahăr la școală și puneți-i pe elevi să le înghețe cu gheață albă. Apoi, cu foi de wafe, lemn dulce, floricele de porumb dulci și fulgi de ciocolată, elevii pot crea propria lor sperietoare de ciori zâmbăreață, pe care să o mănânce.

https://www.skiptomylou.org/more-bake-sale-goodies/ (sursa)

https://www.skiptomylou.org/spooky-cookies/ – rețeta pentru prăjiturele

2. Cartea Șase ciori, de Leo Lionni: Citiți cu voce tare această carte elevilor, înainte de a participa cu ei a o activitate creativă (arte plastice). Iată un scurt rezumat, În timp ce un fermier își îngrijește câmpul lui de grâu, șase ciori flămânde așteaptă pe un copac din apropiere. Când grâul se coace și se pleacă spre pământ, fermierul construiește o sperietoare de ciori ca să le sperie, dar aceste ciori ingenioase nu sunt atât de ușor de speriat.” (lectură + activități creative – desen, decupaje etc.)

       – https://www.amazon.com/gp/product/037584550X/ref=as_li_ss_tl? – Six Crow

3. Jocul Sperietoarea de ciori *: Cu cel puțin șase jucători în fiecare grup, copiii pot juca această versiune amuzantă a Jocului Freeze (Statuile), în timp ce se poartă ca niște sperietori de ciori. Unul din elevi va fi cel care marchează pe cei care trebuie să ”înghețe” în timp ce ceilalți aleargă în jurul lui, evitând să fie marcați. Dacă sunt atinși, ei trebuie să-și întindă brațele și picioarele cât mai larg și să rămână ca o statuie până ce un alt coleg se strecoară printre picioarele lui/ei .

https://childhood101.com/games-for-kids-how-to-play-scarecrow-tag/Jocuri pentru copii: cum să joci Sperietoarea de ciori *

Games-for-Kids_Scarecrow-Tag

4. Faceți o Sperietoare de ciori: Cu acest model care poate fi imprimat, elevii își pot decupa propria sperietoare de ciori, o pot colora și pot atașa membrele cu cuișoare.

https://www.superteacherworksheets.com/holiday/scarecrow-cutout.pdfFaceți o Sperietoare de ciori, cu mâini și picioare care se pot mișca

!-Scarecrow-1

5. Poemul Sperietorii de ciori: Citiți acest poem cu voce tare elevilor în timp ce ei participă la o activitate creativă sau înainte de lecție. Poemul descrie ce poartă sperietoarea, cum sunt. O pălărie, un tricou rupt și ce face ea ca sperietoare. (lectură, limba engleză).

https://www.classroomfreebies.com/2011/11/scarecrow-poe.htmlPoemul sperietorii de ciori

6. Cartea Aventurile ciorii Pălărie înaltă, de Saundra Greensfelder: Citiți copiilor cu voce tare această povestire și apoi discutați despre ea cu ei. În rezumat, aceasta este povestea unei tinere ciori care a intrat într-un mic bucluc: ”Ciorii Pălărie înaltă în place porumbul galben, dar când ea decide să nu-și mai asculte părinții și să ia niște porumb de pe câmpul fermierului, intră într-un mic bucluc. Oare va învăța Pălărie înaltă din propriile greșeli și-și va aminti întotdeauna să-și asculte părinții?”

https://www.amazon.com/gp/product/1617771783/ref=as_li_ss_tl? – The Adventures of Top Hat Crow, by Saundra Greensfelder

1-Scarecrow-4

7. Filmul Vrăjitorul din Oz: Episodul Sperietoarea de ciori: Cele două scurte fragmente de pe YouTube, arată momentul în care Dorothy întâlnește pentru prima dată Sperietoarea de ciori, care atârnă legată de un stâlp în mijlocul unui lan de porumb. Dorothy îl ajută să se dea jos, vorbește cu el despre beneficiile de a avea o minte și a putea gândi, apoi se antrenează împreună într-un cântec amuzant, hotărând să pornească împreună la drum, în căutarea lucrurilor de care au nevoie amândoi:

https://www.youtube.com/watch?v=yejtZgzB5IkVrăjitorul din Oz. Pe unde să o apuc?

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=nauLgZISozsVrăjitorul din Oz. Dacă aș avea un creier

Sursa: https://www.educationworld.com/a_lesson/scarecrow_activities_for_fall.shtml

1-Scarecrow-3
* Acest joc al lunii Septembrie, o versiune a jocului Prinselea sau Statuile, este fabulos pentru amuzamentul în clase sau cu grupuri de copii – noi îl numim

Jocul Sperietoarea de ciori.

Numărul de jucători: 6+ (cu cât sunt mai mulți, cu atât e mai amuzant!)

Vârsta recomandată: 4+ ani

Echipament necesar: Nici unul

Pentru a juca:

Pentru început, asigurați-vă că toți copiii cunosc granițele ariei definite/ spațiului alocat pentru joc. Mărimea acestei arii va fi stabilită în funcție de numărul de copii care joacă – aveți nevoie de suficient spațiu pentru ca ei să poată alerga în jur fără să se ciocnească, dar nu vreți ca spațiul să fie prea larg pentru ca cel care îi marchează să nu poată prinde pe unii din copii destul de ușor.

Unul din jucători este ales ca marcator. Ca alternativă, când aveți întreaga clasă sau mai mulți copii, puteți avea 2 sau mai mulți marcatori.

Jucătorii aleargă în aria stabilită iar, când unul dintre ei este prins/ atins de marcator, trebuie să înghețe, stând cu mâinile și picioarele depărtate pentru a lua forma unei sperietori de ciori.

Jucătorul înghețat poate fi eliberat de un alt jucător liber, care trece ghemuit printre picioarele lui.

Jucătorii care sunt ghemuiți între picioarele unui jucător înghețat în poziția sperietorii sunt în siguranță și nu pot fi marcați.

Jocul continuă până timpul stabilit se scurge sau se alege un nou marcator.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.