Sufletul PROFESORULUI

Așa cum probabil vă dați seama, nu este vorba despre orice profesor, ci despre acel Profesor care lasă în mintea fiecărui elev o amintire de neșters (în sensul bun!) și are o contribuție importantă în devenirea fiecăruia dintre ei – un profesor extraordinar.

Iată ce vă propune pentru această temă Prof. Dr. Cliff Goodacre, consultant în dezvoltarea profesională a cadrelor didactice de la Northeast Wisconsin Technical College din Green Bay, Wisconsin. El oferă profesorilor cursuri despre strategii de angajare a clasei, metode și tehnici de predare, inclusiv Flipped Classrooms (clasa răsturnată) observă munca profesorilor și le este coach. Așa cum spune, scopul lui este să îmbunătățească colaborarea, creativitatea și abilitățile de analiză și evaluare ale studenților, ajutând profesorii să planifice și implementeze activități centrate pe cel care învață.

Inima-predarii

Imagine publicată în www.depedagogics.com

Sunt deseori întrebat ce-l face pe un profesor să fie măreț? Este felul în care conduce o clasă cu 25 de copii de șase ani? Sau este felul în care angajează 20 de studenți de anul doi într-o oră de matematică de 45 de minute? Poate este tehnologia utilizată de profesorul de științe de la gimnaziu care încurajează creativitatea și inovația elevilor? Da, toate aceste aspecte ale predării sunt importante. Cu toate acestea, ceea ce nu ajungi să vezi deseori este măreția profesorilor din sufletele lor!

În timp ce succesul în clase este măsurat prin note și prezență, inima, sufletul profesorului nu prea este măsurat, cel puțin nu în ultimii ani, chiar zeci de ani. Elevii vor intra pe ușa clasei tale zilnic, aducând cu ei o largă varietate de speranțe, abilități, visuri, pasiuni, probleme, temeri și povești de viață. Cel mai măreț profesor îmbrățișează toate aceste atribute și găsește căi să-i încurajeze fiecare și pe toți elevii pentru a le utiliza în avantajul lor. Există un înțeles al respectului mutual care este construit pe fundația încrederii dintre elev și profesor.

awesome-teacher-2

Profesoara de Arte și textile din Wembley, Andria Zafirakou, care a câștigat în acest an titlul de Global Teacher, mulțumind elevilor ei și pledând pentru recunoașterea materiilor artistice.

Cei mai măreți dintre profesori înțeleg că în clasele lor poate fi un rai sigur, o scăpare pentru unii elevi. Ei știu când să-i împingă și când să fie o ureche care ascultă. Ei îi văd pe elevii lor ca pe indivizi cu o varietate de abilități și talente, așteptând să înflorească atunci când li se dă un mediu potrivit pentru a reuși. Ei înțeleg pălăriile variate (vezi de Bono, n.n.) pe care s-ar putea să le poarte și cum fiecare pălărie susține elevii în mod diferit. Ei vin de bună voie devreme și stau până târziu pentru a-și pregăti clasele și conținutul pentru toate nivelurile de învățăcei pe care îi vor întâlni.

Acești profesori privesc schimbarea nu ca pe o povară pe care vor trebui să o depășească, ci ca pe o oportunitate de a fi unici. Oportunități pentru a-și ajuta elevii să reușească într-o lume care deseori îi împinge la o parte. Oportunități de a ajuta alți profesori să-i vadă pe elevi așa cum sunt ei astăzi, nu așa cum au fost anul trecut. Oportunități pentru speranța într-un viitor care este mult diferit de lumea educației la care suntem martori. Oportunități pentru a colabora și a împărtăși prin intermediul unei multitudini de platforme. Oportunități pentru a asculta sugestii, pentru a oferi un imput și a milita pentru elevii care nu sunt bine deserviți.

Cu toții avem acel profesor care pur și simplu s-a ridicat în apărarea tuturor celorlalți. Ei au părut să ne înțeleagă la un nivel diferit și noi putem pur și simplu să ne referim la ei.

awesome-teacher-3

Acest suflet al profesorului nu apare pur și simplu peste noapte. Are nevoie de ani de practică, ani de observare și de un nobil efort de a-i pune pe elevi în prim-plan.

Cei mai grozavi profesori deseori nu cunosc impactul pe care îl au, deoarece numai după mulți ani elevii vin înapoi ca să le mulțumească pentru pasiunea, bucuria și dragostea lor de a preda și pentru că i-au tratat cu respect.

În mod ironic, deseori ei nu doresc sau nu au nevoie să fie recunoscuți pentru munca lor, deoarece ei cred că pur și simplu așa trebuie să stea lucrurile!

Sursa: https://flippedlearning.org/syndicated/the-heart-of-teaching/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.