Importanța odihnei, relaxării și revigorării pentru dezvoltarea pe termen lung

Pentru că abia m-am întors (revigorată) dintr-o scurtă incursiune în partea mai tihnită a țării, unde am petrecut două zile într-un mic sat de sub munte, bucurându-mă de liniște și aer curat, odihnindu-mi ochii și sufletul cu priveliștea dealurilor verzi și a cerului deschis, m-am gândit să vă propun pentru astăzi un articol scris de George Couros, directorul de școală care îmbrățișează formulele noi de predare.

Reflecțiile lui au fost și ele provocate de un articol postat pe un site dedicat resurselor umane – Ladders – SUA / Experteer – EU, ”19 idei dintre cele mai subliniate de milioane de cititori”, și de una din ideile cu care a rezonat pe deplin.

Caucasian girl picking flowers in field
Lucrează asupra ta, nu asupra muncii tale.

Muncește din greu la locul tău de muncă și îți vei câștiga pâinea. Lucrează din greu asupra ta și vei câștiga o avere” – spune Jim Rohn.

Munca ta este o reflectare a ta. Dacă nu obții rezultatele pe care le cauți, nu mai căuta strategii mai bune.

În loc de asta, privește în interiorul tău.

Ești acum persoana care atrage nivelul de succes pe care îl cauți? Condițiile tale exterioare sunt o reflectare a realității tale interioare..

Așa cum spune James Allen, în cartea As A Man Thinketh (Așa cum se gândește omul) – ”Circumstanțele tale îți dezvăluie propria persoană”.

Cartea lui Allen, As A Man Thinketh – îi stimulează atât pe bărbați cât și pe femei să descopere și perceapă adevărul că – ”Ei înșiși sunt cei care sunt constructorii propriilor persoane”. Prin virtutea gândurilor pe care le aleg și le încurajează; acea minte care gândește este maestrul țesător, atât al învelișului interior al caracterului cât și al țesăturii exterioare de circumstanțe și că, așa cum au țesut înainte în ignoranță și durere, ei pot țese acum în încântare și fericire.)

Acolo unde ai tu dreptate acum: ăsta ești tu.

Dacă vrei ceva diferit: îmbunătățește-te pe tine.

Majoritatea oamenilor se concentrează asupra măiestriei sau asupra ”muncii” lor. Toate astea sunt bune și frumoase. Cu toate acestea, vei obține de departe mai multă valoare pentru efortul tău concentrându-te asupra ta.

Odihna-relaxare-1
Imaginea de mai sus m-a izbit.

Am schimbat multe în ultima vreme în gândirea mea privind cuvântul ”echilibru”. Pentru mine, cuvântul echilibru obișnuia să fie ceea ce oamenii spuneau atunci când nu voiau să muncească prea mult, dar am început să văd termenul ca fiind cel care te ajută să îmbunătățești lucrurile în timp ce îți păstrezi în minte obiectivele personale și profesionale.

De exemplu, acum petrec o mulțime de timp în AFARA social media. Petrec mai mult timp citind cărți, privind filme, mergând la sala de gimnastică și acum descopăr că am mai multă energie și pasiune pentru munca mea decât aveam înainte.

Asta are sens pentru mine atunci când mă gândesc la ceva cum este dezvoltarea musculaturii. Dacă nu dai corpului tău timp să se odihnească și să se refacă, asta ar putea să facă de fapt mai mult rău decât bine*.

** http://www.2buildmusclefast.com/2011/01/importance-of-rest-and-recovery-in.htmlImportanța odihnei și refacerii în dezvoltarea mușchilor.

În workshop-urile mele, i-am încurajat pe participanți să nu petreacă mai mult timp asupra ideilor pe care le împărtășesc, ci gândindu-se diferit la felul în care își utilizează ei timpul. Este esențial ca, dacă noi îi ajutăm pe elevii noștri nu numai să crească ca persoane care învață ci ca oameni, să modelăm importanța de a avea noi înșine interese personale. Știu că asta e mai ușor de spus decât de făcut, dar timpul pe care îl petrecem departe de muncă poate face ca timpul de la lucru să fie petrecut mai folositor.

Acest articol** îmi reamintește că nu este vorba despre timpul petrecut cu ceva care ne face să fim mai buni, ci despre cum facem lucrurile cu timpul pe care îl avem:

Acum câțiva ani, Malcolm Gladwell a ținut știrile o mulțime de timp cu a sa ”Regulă a celor 10.000” de ore (10,000 Hour Rule.”)*** Bazată pe o cercetare a lui Anders Ericsson despre elevii de la vioară care promiteau, Gladwell a pretins că oricine poate obține măiestria la orice cu 10.000 de ore de practică. Curând după asta, Regula celor 10.000 de ore a lui Gladwell a fost contrazisă de însuși Ericsson, care a pretins că Gladwell a înțeles greșit multe din detaliile semnificative și că, în orice caz, elevii la vioară nu obținuseră măiestria atât de mult pe cât promisese această măreață idee.

** https://www.inc.com/minda-zetlin/talent-mastery-hard-work-deliberate-practice-10000-hours-rule.htmlCând vine vorba de realizare, există vești bune dar și vești rele

*** https://www.inc.com/greg-satell/the-10000-hour-rule-wont-help-you-but-this-will.htmlRegula celor 10.000 de ore nu te va ajura, dar asta da

Mai important, a spus Ericsson, este cum au exersat elevii, iar asta este lecția importantă de aici. Există varianta doar să faci ceva pentru 10.000 de ore. Și există varianta de a lucra activ la îmbunătățirea, desfacerea în bucățele a abilității pe care o dorești, în blocuri de construcție pe care le poți stăpâni, împingându-te singur dincolo de abilitățile pe care le stăpânești acum și primind feedback asupra a ceea ce faci bine și a ceea ce ai putea să faci mai bine.

Am scris despre ”vina profesorului” din timpul verii.**** Dar, în realitate, acel timp nu este pentru a-ți ignora profesia ci, pentru mulți, pentru a se îmbunătăți la asta. Acel timp pentru odihnă și revigorare permite multora să vină înapoi mai buni decât au fost înainte.

**** https://georgecouros.ca/blog/archives/82623 Atenționări pentru sfârșitul anului școlar

Voi termina cu acest citat despre importanța ”ascuțirii fierăstrăului” pentru a deveni o mai bună versiune a noastră:

Odihna-relaxare-5

One thought on “Importanța odihnei, relaxării și revigorării pentru dezvoltarea pe termen lung

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.