28 de zile de activitati STEM si STEAM pentru copii

E greu sa te concentrezi la lectii cand te-ai luptat cu nametii ca sa ajungi la scoala, cand afara ninge atat de frumos si tie iti vine sa te joci cu zapada, iar inauntru te toropeste caldura.

De aceea, ideile prin care poti anima orele de stiinte pot fi foarte valoroase.

1-STEM-5

La Creierul stang – Creierul mester (leftbraincraftbrain.com) exista o mica traditie. In fiecare luna Februarie, cand iarna pare sa nu se mai sfarseasca (la noi abia a inceput..), incalzim putin lucrurile cu STEAM (abur – joc de cuvinte). Si de asemenea cu STEM. Acestea sunt proiecte pentru copii de Stiinta, Tehnologie, Inginerie, Arta si Matematica care ii vor incanta pe copiii din clasa ta si ii vor face din nou sa invete cu placere. Autoarea site-ului, Anne, a incheiat parteneriate cu o echipa uriasa de bloggeri care impartasesc cele mai grozave activitati STEM & STEAM pentru a va putea pune la dispozitie astfel de idei intregul an.

1-STEM-2

De ce au nevoie copiii de STEM & STEAM?

STEM este abrevierea pentru Science, Technology, Engineering, & Math. In STEAM adaugam de asemenea un A pentru Arta. Amandoua sunt abordari integrate de invatare care incurajeaza elevii sa se gandeasca mai larg la probleme ale lumii reale. Abordarea interdisciplinara a jutat la crearea unor inovatii cum sunt iPhone, primul computer original portabil – laptop-ul si chiar a revolutionat gatitul alimentelor (sau iluminatul, comercializarea produselor mestesugaresti, asistenta medicala samd, n.n.) in tarile lumii a treia, imbunatatind printre altele calitatea aerului, ca rezultat.

Acest tip de proiecte ajuta elevii sa puna intrebari, sa conecteze punctele (de cunmoastere), sa rezolve probleme, sa gandeasca creativ si sa fie inovativi. Si nu numai ca proiectele STEM pot salva lumea, ele ii pot salva pe copiii nostri, facand viitorul lor mai stralucit. Job-urile care incorporeaza abilitatile STEM se asteapta sa creasca cu 16% pana in anul 2024, in comparatie cu o crestere de mai mica in alte sectoare. Si chiar acum, carierele din stiinta si inginerie sunt platite cu mai mult de dublul salariului mediu pe economie (in SUA).

Asa ca, hai sa aducem mai multe stiinta, tehnologie, inginerie, arta si matematica in vietile copiilor nostri. Sunteti gata pentru distractie!?

Noi va propunem 28 de zile de activitati STEM si STEAM pentru copii.

Anul acesta vom proceda diferit – vom avea proiecte uimitoare care se vor concentra pe fiecare din domenii, dar vom avea si proiecte integrate care cuprin mai multe domenii din acest buchet!

1-STEM-4

Activitati de stiinta pentru copii

Experimentarea este unul din fundamentele acxtivitatilor STEM. Iata mai jos unul din proiectele de stiinta pentru copii.

Explorati Forta si Miscarea cu activitati STEAM pentru copii

Investigati conceptele de forta si miscare cu urmatoarele activitati amuzante si care angajeaza activitati experimentale legate de arta si stiinta.

Oportunitatile de experimentare practica cu materiale variate permit copiilor sa invete si sa-si extinda cunoasterea conceptelor stiintifice, integrandu-le cu alte subiecte.

Aceste activitati STEAM sunt extensii grozave pentru a intelege mai bnie conceptele de forta si miscare. Produsul final la aceste proiecte STEAM nu este la fel de important ca si procedul. Da-le copiilor timp sa exploreze si sa experimenteze cu diferite tipuri de forta.

1-STEM-6

Hai sa investigam forta & miscarea.

Ce este Forta?

Forta este energia de care avem nevoie ca sa facem un anumit lucru.

De exemplu, daca tu impingi sau tragi un obiect, e nevoie de energie ca sa faci obiectul sa se miste.

Ce este Miscarea?

Miscarea este schimbarea pozitiei unui obiect deoarece asupra lui a fost aplicata o forta.

Vocabular:

ImpingereO forta pentru a misca ceva departe.

TragereO forta pentru a misca ceva mai aproape de tine.

GravitatiaO forta care atrage obiectele unul spre celalalt.

MagnetismulO forta care atrage metalul catre un magnet.

1-STEM-8

1.Pictura Impinge & Trage

Exploreaza forta de a impinge si trage atunci cand incerci sa misti vopseaua pentru a crea o opera de arta abstracta unica.

Materiale:

  • Carton alb

  • Banda adeziva

  • Tava

  • Preptunghiuri mici de carton

  • Vopsea

Instructiuni:

Lipeste cartonul alb (mare) cu banda adeziva pe fundul tavii

Scufunda triunghiul mic de carton in vopsea.

Impinge si trage cartonasul cu vopsea pe cartonul mare pentru a crea un model de desen unic. Experimenteaza cu diferite tipuri de cartonase.

1-STEM-7-a

2. Pictura gravitationala

Gravitatea este forta care tine oamenii si obiectele pe sol ;i face obiectele sa cada spre Pamant. Experimenteaza cum sa utilizezi atractia gravitationala a Pamentului pentru a directiona vopseaua pe cartonul de pictura.

Materiale:

  • Carton alb de pictura sau carton alb de impachetat

  • Culori de apa lichide

  • Pipete sau picuratoare

  • Resturi de panza/ material textil

Instructiuni:

1. Pregateste-ti spatiul de lucru punand o bucata de material peste masa/ pupictru. Pune bucata de carton pe un sevalet sau sprijin-o de ceva ca sa stea perpendicular.

2. Utilizeaza o pipet pentru a pune vopsea pe partea de sus a cartonului.

Ce se intampla cu vopseaua?

3. Experimenteaza manipuland picaturile de vopsea intorcand cartonul in timp ce vopseaua se scurge in jos.

Ce se intampla cu vopseaua daca tu intorci cartonul?

1-STEM-7-b

3.Pictura magnetica

Explorati forta magnetica cu aceasta amuzanta activitate practica STEAM pentru copii.

Materiale:

  • Mici obiecte de metal (nu aluminiu sau alte metale ne-magnetice)

  • Magnet

  • Hartie/ carton de impachetat (alb)

  • Banda adeziva

  • Vopsele lavabile

  • Tava

Instructiuni:

1. Lipeste cu banda adezivaT hartia/ alba pe o tava de copt.

2. plaseaza bucatile mici de metal pe hartia alba si plaseaza magnetul dedesubtul tavii de prajituri. Experimenteaza miscand obiectele de metal pe hartie cu ajutorul magnetului.

3. Plaseaza un mic storp de vopsea pe hartie si utilizeaza magnettul pentru a misca bucatile de metal prin si in jurul vopselei. Incercati sa miscati obiectele incet, repede, de-a latul paginii sau in cercuri.

Activitatile STEAM pentru copii nu trebuie sa fie complicate. Cu cateva materiale simple, poti incepe sa investighezi mmodurile tale favorite de a crea forta!

Sursa primara: https://kidssteamlab.com/force-and-motion-steam-activities-for-kids/

One thought on “28 de zile de activitati STEM si STEAM pentru copii

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.