Cum să dezvoltați cea mai importantă abilitate academică a elevului sau copilului vostru – scrierea (cl. 3-5)

Clasele 3-5

Aceștia sunt ani-punte, când majoritatea elevilor trec de la lucrări de scriere larg sprijinite de părinți la o scriere mai independentă.

Cea mai mare cheie către succes cu aceștia este multă practică.

Să promovezi independența nu înseamnă să-i dai o însărcinare și să dispari!

Chiar dacă pare contra-intuitiv, continuă să lucrezi îndeaproape cu elevii / copilul tău din clasele elementare mai mari.

abilitatea-scriere-6-b
Cum să-i ajuți pe elevii din clasele 3-5 cu tema de scriere de acasă

abilitatea-scriere-6-cCopiii din clasele elementare superioare exprimă o gamă cu adevărat largă de abilități de scriere.

  • Unii copii încă se chinuie să țină creionul sau să scrie cuvinte.

  • Unii au puternice abilități verbale și cu toate acestea sunt slabi la scriere. Ei pot întoarce povești grozave și să le spună oral, cu toate acestea ei nu sunt încă capabili să scrie independent.

  • Alții sunt începători sau progresează la scriere, totuși sunt dependenți în mare măsură (la fel de mult sau mai mult decât niciodată, ar putea să pară). Acești copii au nevoie să dicteze idei și propoziții atât în timpul sesiunilor de brainstorming (de idei) cât și când scriu, deși ei sunt de asemenea capabili să contribuie din ce în ce mai mult la scriere în sine.

  • În fine, există aceia care progresează bine prin stadiile scrisului și acum lucrează acceptabil independent.

abilitatea-scriere-6-a

Încurajează procesul de scriere

abilitatea-scriere-8Continuă să încurajezi procesul de scriere pentru ca acesta să devină natural. Asta începe prin a-l ajuta pe copilul tău să vadă scrisul ca pe un proces cu mai multe etape:

  • Planificăm

  • Scriem

  • Facem schimbări

  • Scriem varianta finală

Până la urmă, copilul nostru începe să înțeleagă că lucrarea este un produs iar scrierea este un proces.

Cât de mult și cât de des?

Pentru copiii din clasele 3-5, concentrarea rămâne pe îmbunătățirea structurii propoziției și scrierea unui paragraf solid.

  • Luați în considerarea realizarea unei scrieri formale 3 zile pe săptămână. Copiii pot dedica eforturile lor de scriere către brainstorming, scriere sau auto-editare. În medie, ei ar trebui să petreacă aproximativ 30-40 de minute pe zi la aceste însărcinări, depinzând de vârstă și de durata atenției.

  • În alte zile, oferă-le scurte îndemnuri de scris (writing prompts) sau alte activități scurte sare cer mai puțin timp (10-15 minute).

  • În experiența mea, 8-10 proiecte de scris calitative pe an înseamnă destul de scris (asta însemnând că bucata va fi trecută prin fiecare pas al procesului de scriere). Asta înseamnă în mare un proiect de scriere complet pe lună. Între timp, însărcinări mai ușoare cum ar fi povestirea unei cărți, intrări în jurnal și așa mai departe care pot umple spațiul.

  • O țintă bună sunt povestire de 3-5 paragrafe sau scurte rapoarte (de jurnal). Ai grijă să nu-l grăbești pe copilul tău în însărcinări mai lungi prea repede. O piesă scurtă, concisă, concretă bate oricând un eseu lung, incoerent, dezlânat, anost, repetitiv, plictisitor – nu contează ce vârstă are copilul!

abilitatea-scriere-9

Rămâi un părinte implicat

Aceștia sunt ani-punte, când majoritatea copiilor trec de la lucrări de scriere larg sprijinite de părinți la o scriere mai independentă. Cea mai mare cheie către succes cu aceștia este multă practică. Să promovezi independența nu înseamnă să-i dai o însărcinare și să dispari! Chiar dacă pare contra-intuitiv, continuă să lucrezi îndeaproape cu copilul tău din clasele elementare mai mari. Elevii de clasele 3-5 au nevoie ca tu:

  • modelezi și să-i înveți

  • Să le supraveghezi munca

  • participi alături de ei atunci când e nevoie

  • Să le lauzi eforturile

  • Să le dai un feedback care să-i ajute

abilitatea-scriere-7

Fă din tema de scriere pentru acasă ceva amuzant

Începe să scrii acum! Dacă aștepți ca micuțul tău să crească pentru a începe să-l înveți să scrie, până atunci este timpul să te cobori până la detaliile practice, iar copilului tău ar putea săi- lipsească deliciul de a scrie din timpul anilor elementari, atunci când au învățat că scrierea este ceva de care te bucuri și pe care-l anticipezi.

Așa că mai mult decât orice, pentru orice copil din clasele până la a 5-a, experiența de scriere trebuie să fie ceva amuzant! Motivația, încântarea și un mediu de învățare pozitiv, toate ajută copilul că-și clădească încrederea în abilitățile lui de scriere pe măsură ce ei dobândesc abilitatea de a scrie.

Sursa: https://writeshop.com/helping-your-3rd-5th-grader-with-writing/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.