Am găsit în site-ul WriteShop o serie de articole-ghid care se adresează profesorilor, dar și părinților, în calitatea lor de principali ghizi – de la școală și de acasă – ai copilului școlar în ceea ce înseamnă dezvoltarea abilităților de scriere de-a lungul anilor. Iată mai jos argumentarea acestei serii și traducerea primului articol din această serie. Menționăm că organizația oferă părinților și profesorilor și cursuri pe această temă.
Scrierea este cea mai importantă abilitate academică pe care elevii trebuie să o dezvolte în educația secundară (liceu). Dar, ca să ajungi în acel punct înseamnă o progresie lentă de-a lungul multor ani de educație, la școală și acasă. Elevul tău, copilul tău își dezvoltă abilitățile iar rolul tău ca ghid al său de-a lungul anilor, se schimbă de asemenea.
Clasa a 2-a (K-2)
Prea adesea, profesorii sau părinții neglijează să învețe copilul la această vârstă cum să gândească despre și cum să planifice o poveste. Ei doar le dau să o facă....
Iată mai jos un articol scris anul trecut de Kim Kautzer în Teaching Writing despre îndrumarea copiilor de clasa a 2-a.
Cum să ajuți copilul de clasa a 2-a cu tema de acasă la scriere
Sunt sigură că nu este pentru tine un secret faptul că copiii se dezvoltă în ritmuri diferite. Unul din copii posedă abilități motorii fine remarcabile, cu toate acestea se chinuie să spună o propoziție coerentă. Un altul vorbește foarte bine cu colegii, dar scrisul lui de mână lasă mult de dorit.
Această disparitate este de multe ori mai evidentă în timpul primilor ani, când majoritatea copiilor fie sunt scriitori în fașă cu o abilitate mică sau inexistentă de a scrie, fie scriitori începători care își dezvoltă timpuriu abilitatea de a scrie. Iată aici trei căi pentru a-i ajuta pe elevii tăi / copilul tău de clasa a doua cu tema de acasă la scriere.
”Pentru a scrie ceva, tu trebuie să riști să te faci de râs.” – Anne Rice
Părinți, lăsați deoparte așteptările.. și stresul
Deoarece abilitățile motorii fine variază de la copil la copil, nu fii necăjit dacă prichindelul tău are dificultăți în a ține creionul corect, în a scrie pe linie, în a forma litere și cuvinte sau în a demonstra măiestria de a mânui suplu stiloul.
Acești ani din școala elementară timpurie – de obicei începând de la grădiniță până în clasa a treia – produc o mare creștere în majoritatea copiilor, dar dacă micuțul tău nu pare să urmeze celorlalți, respiră adânc și acceptă că asta e în regulă.
Între timp, asigură-te că vă petreceți timpul de scris împreună și că tu construiești instruirea din eforturile proprii ale copilului și nu din așteptări artificiale. De exemplu, dacă este foarte bun la spus povești, dar varsă o găleată de lacrimi dacă tu îl pui să le scrie singur pe hârtie, lasă-l să-ți dicteze în timp ce tu scrii cuvintele.
Cel mai mic copil al meu a avut cu siguranță calendarul lui propriu. A avut cele mai mari dificultăți cu activitățile legate de scris, așa că cele mai multe exerciții de ”scriere” s-au desfășurat oral, cu mine scriind în timp ce el povestea. Vestea bună este că, cu atât de multă răbdare și perseverență din partea mamei, el până la urmă a ”prins” asta.
”Dorința de a scrie crește pe măsură ce scrii.” – Desiderius Erasmus
Îmbrățișează repetiția și rutina
Ai remarcat vreodată că micuții tăi nu obosesc niciodată citind aceeași carte sau cântând același cântec, din nou și din nou.. și iar din nou? Este una din principalele modalități prin care copiii absorb informați și, cu cât acceptăm asta mai devreme cu atât mai curând învățarea va avea loc.
Repetiția, rutina și consecvența joacă un rol major în cultivarea tinerilor scriitori. Încă din primii ani copilul se dezvoltă armonios în acest mediu și s-ar putea să trebuiască să pui deoparte propriile tendințele tale de a ”pilota avionul așa cum se nimerește” atunci când te devotezi ideii de a păstra un calendar, de a construi încetul cu încetul abilitățile lor care sunt în faza incipientă și să-i hrănești pe tinerii tăi scriitori în modul în care ei învață cel mai bine. Într-o bună zi poate că vei fi capabil/ă să lași spontaneitatea să domnească din nou, dar până atunci, rutina este prietenul tău!
Concentrează-te pe abilitățile de scriere potrivite clasei a doua
Mult prea des, părinții neglijează să-i învețe pe copii cum să gândească și cum să planifice o poveste. Ei doar le spus să o facă. În loc de asta, dă-i micului tău elev/ copil uneltele pentru a experimenta succesul pe măsură ce își dezvoltă abilitatea de a scris, învățându-i să facă un brainstorming de idei, să planifice începutul, mijlocul și sfârșitul; apoi să scrie sau să dicteze povestirea. Să-l înveți pe copil să iubească cuvintele și scrierea – sau chiar ideea de a scrie – vine dintr-o instruire deliberată într-un mediu cât se poate de bine structurat.
Progresul tipic pentru cei de clasa a doua (K-2)
Ai grijă să nu sări la scrierea avansată prea curând. În loc de asta, ai grijă să încurajezi această progresie în micuții tăi:
1. Scrierea unei litere, cuvânt sau grup de cuvinte ca proiect al lor, în funcție de abilitatea lor.
2. Scrierea unei propoziții complete.
3. Înțelegerea conceptului de paragraf.
Cât de multă scriere și cât de des pentru cei de clasa a doua?
-
La această vârstă, este suficient să dedicați 3 zile pe săptămână procesului de scriere.
-
Petreceți 15-30 minute maximum pe zi pentru activitățile de scriere, depinzând de vârstă și de durata atenției.
-
Așteptați-vă ca elevul/ copilul vostru să scrie povestiri de 5-7 propoziții. Un copil cu o gândirea mai articulată ar putea arăta interesul sau înclinarea de a scrie bucăți mai lungi – și asta e grozav. Doar să nu-l/ nu-i forțați. Fiți siguri că copilul poate să se târască înainte de a merge!
Fii un părinte implicat
Copiii nu pot învăța să scrie de unii singuri. Un părinte care participă unul-la-unul cu copilul lui inspiră succesul. Pentru a dezvolta eficient abilitățile de bază ale scrisului, copilul tău are nevoie de câteva lucruri importante de la tine:
-
Prezența ta
-
Exemplul tău
-
Încurajarea ta
-
Îndrumarea ta zilnică
Învățându-l pe copilașul tău să iubească cuvintele și scrisul – sau chiar ideea de a scris – vine dintr-o instruire deliberată într-un mediu corect structurat. Copilul tot ar putea să nu absoarbă tot ceea ce tu spui sau faci. Ar putea să nu arate abilitățile pe care copiii prietenilor tăi le arată. Și ar putea în schimb să te înnebunească și să-ți rupă inima cu gemete, murmure și lacrimi.
Amintește-ți doar că este primăvară pentru micuțul tău, unde tu vei vedea atât creșteri subtile cât și explozii de învățare. Acordă-ți timp pentru a-l hrăni cu grijă răbdătoare, iar micul tău scriitor va înflori în timp.
Sursa: https://writeshop.com/helping-your-k-2nd-grader-with-writing/