Planul de lecție de o propoziție

Am găsit de curând în Cult of Pedagogy o idee interesantă, care sper să vă fie de ajutor în planificarea lecțiilor. Autorul articolului este Dr. Norman Eng, o persoană care are experiență atât în marketing cât și ca profesor. El a realizat că amândouă profesiile sunt legate de construirea relațiilor inter-umane – cu clienții sau cu elevii.

El a luat această idee și a transformat-o într-un sistem de predare, prezentat în cartea sa: Universitatea predării: Cel mai nou ghid pentru lecturare, prezentare și angajarea elevilor – carte devenită un bestseller pe Amazon.

Iată traducerea articolului său.

1-propozitie-1

Obișnuiam să-mi planific lecțiile zilnice așa:

Îmi notam ce voiam să predau în fiecare zi a săptămânii.

Modificam dacă era nevoie.

Asta era.

Hai să fim cinstiți. Cine are timp să scrie un întreg plan de lecție? Pentru fiecare clasă? Cinci zile pe săptămână? Nu ai cum să știi ce se va întâmpla vineri când se petrec atâtea schimbări încă din ziua de luni. Așa că mi-am păstrat planurile flexibile. Ca profesor cu experiență, știu ce teme să ating. Și în ultimii câțiva ani, am făcut la fel și la nivelul universității.

Problema este că notițele mele sunt risipite peste tot – umplute cu lucruri de ținut minte, cu una sau două întrebări pe care să le pun sau cu link-uri la un video pe care vreau să îl arăt.

Așa că am inițiat planul de lecție dintr-o propoziție. Cu el, tu trebuie să răspunzi numai la trei lucruri: la acel CE, la CUM și la DE CE.

CE

Întâi, CE vrei tu ca elevii să știe (sau facă) la sfârșitul orei? Aici tu identifici conținutul sau abilitatea pe care să o învețe. De exemplu, eu vreau ca elevii să fie capabili să evalueze credibilitatea surselor de informație online. Aceasta este o abilitate.

CUM

Apoi, CUM vor atinge elevii acest obiectiv?

Cu alte cuvinte, ce metodă, strategie, unealtă sau activitate vei folosi pentru a fi sigur/ă că ei obțin această abilitate? Aici este locul în care elevii se luptă cu conținutul / abilitatea. De obicei, acest CUM este aplicativ (hands-on).

Utilizând exemplul dinainte, aș putea utiliza următoarele:

Elevii vor putea fi capabili să evalueze credibilitatea surselor online făcând o ”triangulare” a informației.

Elevii vor fi capabili să evalueze credibilitatea surselor online punând întrebări critice, cum este de exemplu, ”autorul citează sau furnizează link-uri la cercetări?”

Elevii vor fi capabili să evalueze credibilitatea surselor online discutând în grupuri argumentele pro și contra ale fiecărei surse.

Primele două versiuni se concentrează asupra strategiei, în timp ce a treia utilizează o metodă sau activitate.

1-propozitie-2

DE CE

În fine, DE CE învață elevii acest conținut/ abilitate?

Aceasta este partea cu ”ei, și ce?” De ce elevii trebuie să știe sau să poată face asta? Ce e acolo pentru ei? Cum beneficiază ei de asta?

Cheia pentru a răspunde la aceste întrebări este să-ți cunoști elevii.

Acest DE CE ar putea începe cu replica, ”pentru a…” Continuând cu exemplul evaluării surselor, aș putea declara:

Elevii vor fi capabili să evalueze credibilitatea surselor online prin ”triangularea” informației, pentru a putea lua decizii mai bune.

Acest DE CE este cea mai importantă parte a planului de lecție dintr-o propoziție. Conform afirmațiilor lui Simon Sinek, consultant în marketing și leadership, asta antrenează comportamentul. În cartea sa, Start with Why Începe cu De ce, care este un bestseller (ca și în foarte popularul său discurs TED*), Sinek argumentează că organizațiile de top înțeleg că oamenii nu ”cumpără” orice le este vândut (inclusiv educație, n.n.) până nu înțeleg de ce fac asta.

* https://www.youtube.com/watch?v=u4ZoJKF_VuA&feature=youtu.beStart with why — how great leaders inspire action

De exemplu, Apple își definește și își comunică cu claritate scopul: să provoace starea de fapt (acel status quo) în orice domeniu acționează ei și să gândească diferit. Asta explică de ce produsele lor sunt simple, intuitive și prietenoase cu utilizatorii – și de ce au reușit ei atât de grozav într-o industrie competitivă. Alte companii ar putea forța nota lăudându-se cu ecrane mai mari, baterii care țin mai mult, rezoluție mai înaltă, lucruri pe care ar fi drăguț să le ai, dar asta nu le deosebește neapărat. Acel DE CE este atracția emoțională.

În predare, noi trebuie de asemenea să ne definim propriul DE CE – pentru noi înșine și pentru elevii noștri. Cu toate acestea noi uităm obiectivul mai larg în graba noastră de a acoperi curriculum-ul. Nu e de mirare că elevii continuă să întrebe, ”De ce am nevoie să știu asta?”

Un alt avantaj al definirii acelui DE CE este că te poate ajuta câteodată să-ți dai seama cum să-ți începi lecția. Pentru lecția mea despre evaluarea surselor, aș putea începe activând cunoașterea anterioară a elevilor: ”Cu atât de multe lucruri care sunt acolo, online, cum decizi în ce informație poți să ai încredere?” Imaginează-ți discuția bogată care va urma. Iar cercetarea** arată cu claritate că elevii învață mai bine când noul conținut este ancorat de cunoașterea și experiențele existente. Eu îmi încep lecțiile cu acel DE CE.

** https://www.amazon.com/dp/0470484101How Learning Works: Seven Research-Based Principles for Smart Teaching

1-propozitie-4

PLANUL DE LECȚIE DE O PROPOZIȚIE:

Elevii vor fi capabili să ……………….. (atingă obiectivul X) prin ……….. (utilizarea metodei Y), astfel încât ……………. (ei vor fi ajutați în modul Z).

Punerea planului în acțiune

Bazat pe planul meu de o propoziție, iată o descriere a unei ore de liceu:

Deschiderea: Întreabă-i pe elevi despre experiențele lor de căutare a informației online.

Mini-Lecție: Învață-i cum să trianguleze informația (sau și mai bine, începe prin a-i întreba despre moduri mai bune de a găsi informația).

Practică ghidată: Modelează cu voce tare procesul tău de ”gândire” când triangulezi informația căutând online pentru a afla dacă, ”schimbarea climatică este reală”?

Activitate: Elevii aplică aceeași strategie de triangulare pe altă temă (ex. ”Vaccinurile cauzează autism?”).

Evaluare finală: Discută de ce o bună judecată este importantă în era informației.

Toate acestea plecând de la planul de lecție dintr-o propoziție.

1-propozitie-7

Un alt exemplu

Hai să ne uităm la un exemplu diferit: cauzele Războiului Civil American.

CE: Elevii vor fi capabili să identifice cauzele principale ale Războiului Civil American.

CUM: Căutând, în perechi, informații pe www.historynet.com și pe www.pbs.org utilizându-și iPad-urile (sau telefoanele, n.n.).

DE CE: Pentru ca ei să poată aplana diferențele și să evite războiul.

Puse împreună: Elevii vor fi capabili să identifice principalele cauze ale Războiului Civil, cercetând pe historynet.com și pbs.org în perechi, utilizând iPad, pentru a putea învăța să învețe să aplaneze diferențele și să evite războiul.

Remarcați că am lăsat acel DE CE cu bold – pentru a ne reaminti scopul tuturor acestor lucruri. De ce altfel le cerem elevilor să învețe despre cauzele războiului? Nu este doar pentru a cunoaște istoria; este pentru ca ei să nu o repete. Astfel noi putem aprecia experiențele strămoșilor noștri și să devenim o societate mai bună. Învățând despre lucrurile care dezbină oamenii – de ex. drepturile statelor, sclavia și alegerea unui nou președinte – asta va rezona cu generația care crește într-un climat politic polarizat.

Iar descrierea extinsă a lecției ar putea arăta așa:

Deschiderea: Întreabă-i pe elevi: ”Care sunt cauzele luptelor?” Cere-le să împărtășească experiențele în care ei nu au putut rezolva un conflict cu părinții sau cu frații. Fă introducerea Războiului Civil American, unde deseori frații au luptat cu frații.

Activitate: Elevii vor desfășura o cercetare online pentru a afla ce a dus la izbucnirea războiului.

Încheiere / Evaluare: Elevii își vor împărtăși descoperirile și vor discuta despre cum aceste cauze ar putea fi oglinda propriilor lor experiențe sau observații.

1-propozitie-3

Preocupări și Întrebări

1. Dacă mi se cere să scriu un întreg plan de lecție?

Nu există un mod mai bun de a dezvolta un plan de lecție decât să schițezi un rezumat care să definească acele CE, CUM și DE CE ale tale. Pur și simplu devine obiectivul lecției tale. O dată stabilit, este simplu să-l completezi, așa cum am făcut eu în exemplele despre evaluarea surselor și cel cu Războiul civil de mai sus. Amintește-ți să-ți închei lecția cu DE CE.

2. Nu este acest plan de lecție dintr-o propoziție doar un obiectiv al lecției?

Da și nu. Planul de lecție dintr-o propoziție este mult mai robust, deoarece te forțează să iei în considerație pe CUM și pe DE CE. Asta face mai ușor să planifici deschiderea lecției, activitățile orei și încheierea. De asemenea, având pe acel CUM și pe DE CE te împinge pe tine să gândești din perspectiva elevului. Obiectivul tradițional al lecției nu te forțează în mod necesar la o astfel de reflecție. Cu toate acestea, un obiectiv ideal de lecție ar incorpora toate cele trei elemente.

3. Și dacă trebuie să scriu un plan de lecție bazat pe anumite standarde?

Atunci CE-ul tău este gata făcut. Pot lua un standard de clasa a VIII-a cum este, ”Analizați cum anumite linii de dialog dintr-o povestire sau dramă propulsează acțiunea, dezvăluie aspectele unui caracter sau provoacă o decizie”, și transformați-o într-un plan de lecție dintr-o propoziție:

Utilizând Călătorie spre centrul pământului de Jules Verne, elevii vor analiza cum liniile de dialog propulsează acțiunea, ceea ce îi va ajuta pe ei să înțeleagă structurile arhetipale ale povestirii care îi angajează pe cititori.

Aici am folosit o unealtă – cartea – ca pe un CUM. Cu toate acestea, ea nu este o strategie sau activitate. De asemenea, am schimbat ordinea (de ex. din CE-CUM-DE CE în CUM-CE-DE CE) și am utilizat un limbaj mai natural (ex. substituind pentru acuceea ce va”).

4. Și dacă voi avea probleme în a-mi da seama care este DE CE-ul?

Una din căi este să extragi rădăcina ideii principale (sau tema) din subiect. De exemplu, ce se află în centrul operațiunilor de management just-in-time (JIT – la timpul potrivit)? Eficiența. Dar ce spuneți despre protestele din 1989 din Tiananmen Square? Injustiția. Cheia este să deschizi lecția cu acea temă fundamentală, mai curând decât cu o definiție strictă. Cu exemplul JIT, poți lega ideea eficienței de felul în care elevii își prioritizează temele de lectură – că ei citesc deseori pe baza a citesc pe măsură ce este nevoie” în perioade în care sunt mai încărcați.

Un alt mod de a-ți da seama care este acel DE CE este să cauți experiența umană comună din spatele unui concept. DE CE, de exemplu, elevii au nevoie să identifice reacțiile chimice care implică oxidarea? Trebuie să fii creativ. Ce experimentăm noi cu toții legat de oxidare? Ce ar fi să vedem un măr pe jumătate mâncat care se colorează în maro? Așa lucrează oxidarea. Învățând despre asta i-ar putea ajuta pe elevi să învețe de ce anumite alimente sunt proaste și să le evite (e acel DE CE). Asta este ceva cu care putem să relaționăm.

Un motiv principal pentru care învățăm ceea ce învățăm este că ne ajută pe noi să înțelegem și să ne îmbunătățim abilitatea de a judeca și de a lua decizii. Nu este ăsta motivul pentru care învățăm despre JIT, despre Piața Tiananmen și despre oxidare?

În fine, o a treia cale ca să ne dăm seama DE CE este să… căutăm pe Google. Dap. Cinstit, există online mult prea multe idei valoroase ca să nu profităm de ele. Eu chiar am scris în Google, ”De ce studiem panta/ planul înclinat?” doar pentru a înțelege aplicațiile din lumea reală în afara matematicii. (Sunt surprins cât de des oamenii nu pun întrebări ori de câte ori nu sunt siguri de ceva. Forum-uri ca Quora sau Reddit sunt perfecte pentru asta.)

Chiar și când nu-ți poți da seama care este acel DE CE, nu ți-ai pierdut timpul. Ceea ce contează este mentalitatea orientată spre elev – ceea ce o lecție tradiționale nu încurajează neapărat.

Aceasta este frumusețea Planului de lecție dintr-o propoziție. Nu numai că-ți organizează lecția, el de asemenea pune în centrul predării ceea ce are trebui să fie – pe elevii noștri. Încearcă-l!

1-propozitie-6
Dacă găsești acest articol ca fiind valoros, poți accesa link-ul de mai jos pentru a beneficia gratuit de două video-uri ale Dr. Norman Eng – 5-Minute Teaching Makeovercare sunt destinate să te ajute să-i re-angajezi și motivezi pe elevii tăi.

http://normaneng.org/5mtm

De asemenea, poți asculta interviul cu Dr. Eng, în care am vorbit despre Strategiile de predare pentru studenții de facultate.

https://www.cultofpedagogy.com/teaching-college/

Sursa: https://www.cultofpedagogy.com/one-sentence-lesson-plan/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.