Cititorii Education World au răspuns provocării de anul trecut de a propune idei pentru momentul reînceperii școlii, cu mai mult de o duzină de idei grozave. Așa că aici este o continuare a celor 14 idei pentru prima zi de școală* din articolul trecut, este al doilea calup de idei de la cititorii profesori – încă 14 activități pentru prima zi de școală!
Hello, Amigos!
Pentru tutorii și profesorii din școlile ESOL (Educational Services Overseas Limited – școlile internaționale, n.n.) cu o populație multiculturală: Creați un poster cu mâini de diferite culori și scrieți pe fiecare mână cuvântul salut (hello) într-o limbă diferită. Salută copiii, spunând “Hola, amigos” – Salut, prieteni – și prezintă-te pe tine, spunând pe scurt câte ceva despre tine. Apoi cere copiilor să se prezinte pe ei înșiși și să spună salut în limba lor maternă, dacă pot. Aceasta este o activitate de ”spart gheața” grozavă, iar copiilor le place să învețe să spună salut în diferite limbi.
Cynthia de Leon, Yolanda Heredia, Școala elementară Manatee din Naples, Florida
Grafia Chrysanthemum!
Citește copiilor din clasă cartea Chrysanthemum**, de Kevin Henkes (sau vedeți lectura de mai jos, în timp ce le povestiți copiilor despre ce este vorba,n.n.). Vorbiți apoi despre numele caracterului și cum au luat părinții ei decizia de a o numi. Discutați cu copii, dacă știu, cum și-au primit ei numele – de exemplu, a fost un nume din familie, părinților lor le-a plăcut numele etc. Discutați despre lungimea numelui Chrysanthemum. Cât de multe litere sunt în numele fiecărui elev al vostru? Dați elevilor bucăți mari de hârtie sau puneți-i să deseneze pătrate (eventual colorate, n.n.) pentru a arăta numărul literelor din numele lor. Transferă datele pe un panou cu Numărul de litere sau Grafia numelor noastre. Profesorii trebuie să-și adauge și ei numele!
Eileen Hayes, Comprehensive Grammar School, Methuen, Massachuestts
** https://www.youtube.com/watch?v=t2pCR8YHszM – Chrysanthemum by Kevin Henkes
Noi toți suntem unici!
Invită-i pe elevi să facă o listă cu trăsături care îi fac pe ei unici. Din acea listă, eu am creat o fișă ca de Bingo pentru fiecare elev; am scris un fapt din lista fiecărui elev în unul din pătrate: Apoi începe distracția! Elevii trebuie să se întrebe unii pe alții dacă ei ”dorm cu o șopârlă îngâmfată” sau altă întrebare care se leagă cu informația din unul din pătrate. Atunci când elevii identifică persoana care se potrivește informației, acea persoană își scrie inițialele lui sau ei în acea căsuță. Stabilește un timp limită pentru a vedea cine a colectat cele mai multe inițiale înainte de terminarea timpului. Noi învățăm unele lucruri foarte interesante unul despre altul. Această activitate dezvăluie asemănările și creează conversații animate!
Brenda W., Silverwood School, Silverdale, Washington
Parteneri de sticker!
Fiecare elev primește la intrarea în clasă un sticker colorat pe care să îl pună pe mână după intrarea în clasă, dar elevilor nu li se spune pentru ce este sticker-ul până nu vine timpul potrivit! Asigură-te că există câte un partener (cu un sticker care se potrivește) pentru fiecare elev. Cere elevilor să-și găsească partenerul și să-l intervieveze (nume, vârstă, hobby-uri etc.) Fiecare intervievator este responsabil pentru a-și introduce partenerul intervievat în fața clasei. Ai putea descoperi că elevii găsesc că este mai puțin amenințător atunci când altcineva împărtășește informația despre ei decât atunci când sunt întrebați direct să spună despre ei.
Echipa claselor 4-6, Silverwood School, Silverdale, Washington
Punga Mea
În dimineața primei zile de școală, plasați pungi albe de hârtie pe fiecare pupitru. Pungile trebuie să conțină creioane, etichete pentru nume și alte lucruri de care elevii vor avea nevoie pentru a organiza clasa. Include de asemenea o scrisoare în care te prezinți, spunând despre hobby-urile tale etc. Elevii golesc apoi pungile și își decorează fiecare punga cu desene care îi reprezintă. Ar trebui să ai deja și tu un model gata făcut de Punga Mea cu imagini și desene care te reprezintă pe tine. Elevilor le place să afle despre profesorul lor! Apoi elevii împărtășesc celorlalți Punga Mea pentru a-i ajuta pe membrii clasei să se cunoască unul pe altul. În acea după-amiază, elevii își iau Punga Mea decorată acasă și pun în ea orice obiect special sau important. Ai putea să le arăți câteva din obiectele din punga ta. Elevii își țin obiectele secrete până în dimineața următoare, când ei le arată clasei. Ei sunt foarte entuziasmați să spună despre obiectele speciale pe care le-au pus în punga lor și de ce sunt ele speciale! Din aceste pungi pot să răsară unele însărcinări de scriere sau desen frumoase, depinde de vârsta copiilor.
– Billi Walton, Școala elementară Addeliar Guy din Las Vegas, Nevada
– Kelly Horn, Kentucky
Bomboanele îi fac pe copii să vorbească!
Notă: Înainte de a te pregăti să distribui orice fel de mâncare în clasă, fii sigur/ă că ești conștient/ă de alergiile sau restricțiile de dietă ale fiecăruia și atrage atenția copiilor asupra pericolului de a se îneca.
Adu Skittles, una din mărcile favorite de bomboane ale copiilor, cu siguranță! (o altă opțiune sunt M&M). Spune copiilor să ia cât de multe vor. Majoritatea sunt destul de neliniștiți – la urma urmelor, este prima zi de școală! – așa că de obicei iau zece până la 15 Skittles. Și tu ar trebui să iei câteva. Apoi, alege o muzică amuzantă. Pentru fiecare bomboană Skittle pe care ei au luat-o, elevii trebuie să spună câte un lucru despre ei în timp ce se mișcă pe muzică. Tu vei demonstra primul/prima, bineînțeles. O opțiune: fiecare culoare de bomboană reprezintă o categorie despre care trebuie să vorbească elevii. Exemplu: portocaliu – o vacanță grozavă, roșu – o amintire de speriat, verde – ceva despre familie, albastru – hobby-urile favorite etc. Activitatea este un real ”spărgător de gheață” și copiilor le place! La urma urmelor, ei se simt confortabil și clasa nu mai este tăcută.
– Laura MacDonald, Școala elementară Big Creek din Berea, Ohio
– Brandy Woolbright, student în educație, Universitatea Lake Land din Mattoon, Illinois
Ia cât de mult vrei!
În timpul primei ore de activități, să ai la îndemână un sul de hârtie igienică! Explică copiilor că vor avea nevoie de asta pentru următoarea activitate. Spune copiilor că tu vei trece în jurul clasei sulul de hârtie. Invită elevii să ia câte bucăți vor ei. Unul din profesorii de matematică de la gimnaziu invită elevii ”Ia cât de mult ai nevoie ca să-ți completezi sarcina”. El nu le spune despre ce sarcină este vorba! După ce toată lumea a râs bine despre cât de multă hârtie au luat, explică-le cum funcționează jocul. Pentru fiecare bucată de hârtie pe care au rupt-o , ei trebuie să spună clasei un lucru despre ei înșiși. Unii dintre ei realizează că au luat cam multe bucăți din hârtia igienică, dar cu puțin sprijin și demonstrație din partea profesorului, ei vor găsi lucruri pe care să le împărtășească. În clasa profesorului de matematică, elevii trebuie să spună unul din lucrurile favorite despre matematică atunci când ajung la ultima bucată de hârtie. Această activitatea furnizează un mod simpatic de a afla despre personalitățile elevilor, familii, ce le place sau displace – iar elevilor chiar le place!
– Jennifer Tonzi, Southern Cayuga Central School, Poplar Ridge, New York
– Elizabeth Popkin, Școala elementară Meadowbrook, East Meadow, New York
– Brandy Woolbright, student în educație, Universitatea Lake Land din Mattoon, Illinois
Păpuși de hârtie!
Pune elevii să taie păpuși de hârtie. Fiecare păpușă are 60 de centimetri înălțime și toate sunt la fel la început. Apoi elevii își ”îmbracă” păpușa colorând sau făcând haine din bucăți de pânză sau hârtie colorată, cu modele etc. Spune-le să lase porțiunea feței albă. În timp ce elevii își îmbracă păpușile, eu utilizez un aparat foto digital ca să le fac fotografii tuturor, pe care le scot la imprimantă. Noi tăiem fotografiile în așa fel încât să vedem numai fețele, le mărim ca să se potrivească cu dimensiunea păpușilor, iar elevii își lipesc fețele pe păpuși. Laminăm păpușile și le atârnăm pe toate la intrarea în clasă, pe dulapul fiecărui copil. Este un mod colorat de expunere, îi ajută pe copii să-și regăsească dulăpiorul și pare să fie o clasă tăcută care așteaptă în liniște. Elevii și părinții le iubesc! La sfârșitul anului, elevii își iau păpușile acasă.
Phyllis Diggins, Rochester City School #12, Rochester, New York
Unde stau eu?
Taie mere (sau desene de mere) în două bucăți. Taie fiecare măr în zigzag, ca o piesă de puzzle. Plasează câte una din părți pe fiecare pupitru din clasă (păstrând cealaltă jumătate într-un coșuleț, bol). Pe măsură ce copiii se aliniază ca să intre în clase, dă fiecăruia dintre ei câte o jumătate din puzzle-ul de măr. Copiii își găsesc pupitrul potrivind piesa pe care o are în mână cu restul de puzzle din măr de pe un pupitru. (ai putea să faci asta mai ușor scriind un număr pe spatele fiecărei piese; numerele te vor ajuta să localizezi partea de măr corectă, dacă copilul are dificultăți în a-și găsi locul). Această activitate îi așează pe copii aleatoriu și nu împreună cu prietenii.
Eileen Hayes, Comprehensive Grammar School Methuen, Massachusetts
Scutul meu
Pentru această activitate noi folosim o copie a banner-ului de la programul de educație Crucea Roșie, desenat ca un scut și împărțit în patru secțiuni. Noi punem șapte întrebări la care elevii pot da răspunsuri despre ei:
-
Care sunt cele trei lucruri la care ești bun?
-
Ce îți place mai mult despre familia ta?
-
Ce le place prietenilor tăi despre tine?
-
Ce crezi că poți face cel mai bine față de aproape oricine altcineva de vârsta ta?
-
Ce visezi că vei face într-o zi?
-
Ce a fost acel ceva pe care l-ai făcut deja și te-a făcut să te simți cu adevărat bine?
-
Care este acel lucru pe care plănuiești să îl schimbi la tine pentru a deveni și mai bun?
Fiecare elev își scrie numele în capul foii de hârtie și răspunde la patru din cele șapte, câte un răspuns pentru o secțiune a banner-ului (scutului). Elevii își pot doar scrie răspunsul sau utiliza o combinație de desene și scris pentru a se exprima. Elevii își împărtășesc bannerele în mod voluntar (doar dacă doresc), iar profesorul le afișează în clasă cu mândrie, după ce elevii au avut șansa de a le decora.
Debra Israel, Garfield School, Oakland, California
Jocul pentru grădiniță Care este numele tău?
Utilizează cântecul lui Hap Palmer “What is Your Name?”*** pentru această activitate. Arată spre fiecare elev atunci când îi vine rândul să răspundă. Apoi fiecărui elev i se dă un card de nume pe care să îl plaseze pe o hartă cu titlul ”Care este numele tău?” Noi citim harta împreună cu numele lor – prima experiență de citire din clasă pentru mulți elevi de grădiniță! Mai târziu în aceeași zi, plasăm pe covor toate cardurile cu nume, și cu copiii așezați în cerc avem o căutare de nume. Câte un copil o dată vine la mijloc și își alege numele. Dacă copiii au probleme în a și-l identifica, eu am duplicat și îl arăt copilului. Copiilor cu adevărat le plac toate activitățile care utilizează numele lor!
Gail Wells, Școala elementară East Laurens din Dublin, Georgia
*** https://www.youtube.com/watch?v=OVWrSy7Y-00
Gânditorul!
Notă: Înainte de a te pregăti să distribui orice fel de mâncare în clasă, fii sigur/ă că ești conștient/ă de alergiile sau restricțiile de dietă ale fiecăruia și atrage atenția copiilor asupra pericolului de a se îneca.
În prima zi de școală, multor profesori le place să sublinieze în fața elevilor că nu toată lumea gândește la fel. Eu spun cuvântul lan (cornfield), și le cer copiilor să se gândească la primul lucru care le vine în minte. Unii spun că se gândesc la un lan pe lângă care au trecut. Unii au fost lângă unul sau își amintesc o pictură a unui lan etc. Plasează un scaun special undeva în clasă. Organizează elevii în grupuri de câte șase. Spune-le că grupul care va arăta cele mai multe moduri în care se poate sta pe scaun va câștiga bomboane. Fiecare grup trimite un reprezentant diferit să demonstreze un mod unic de a sta pe scaun. Eu țin scorul pe tablă. Inevitabil, cineva spune, ”Asta ar putea continua la nesfârșit!” În acel punct, noi discutăm dacă modul cuiva a fost mai bun sau un mod mai corect. Noi discutăm că toată lumea poate veni cu o concluzie și poate rezolva problema în modul lui propriu și că nici un mod nu este în mod necesar greșit sau corect. Ne gândim apoi la exemple din reclamele de televiziune: Pizza Hut ”să mănânci întâi coaja de la pizza”, ”Cum mănânci tu Reese (brioșele cu unt de alune)?,” sau “Cum îți mănânci biscuitul Oreo?,” etc. Evident, toți elevii vor primi o bomboană – ei toți sunt câștigători!
Lauren Elizabeth Rocereta, Școala elementară Cheatham Hill din Marietta, Georgia
Cercul mâncărurilor
Această activitate ajută profesorii să ajungă să-și cunoască elevii, furnizând informații despre obiceiurile sănătoase, ca introducere în lecțiile de sănătate! Într-un cerc, primul copil începe ”numele meu este _____________, iar mâncare mea favorită este ___________.” Următoarea persoană din cerc se prezintă apoi pe sine în același mod și pe cel dinainte, ca să vedem dacă ei au ascultat. Activitatea se continuă până vine rândul tuturor!
Ann Edgar, Școala primară Thornlie din Western Australia
Care sunt obiectivele tale?
Profesorii elevilor mai vechi ar putea să întâmpine elevii în clasă punându-i să scrie scurte eseuri care să răspundă unor întrebări cum ar fi următoarele:
-
Cine ești tu?
-
De ce ești aici?
-
Care sunt obiectivele tale pe termen scurt?
-
Care sunt obiectivele tale pe termen lung?
-
Ce îți planifici să realizezi în timpul în care ești aici?
-
Ce obstacole îți stau în cale și cum îți poți împlini obiectivele?
Această activitate dă elevilor – și profesorilor – un instrument de diagnostic, o declarație auto-motivantă și un sentiment bun față de faptul că este / ești în școală. Se pot face un număr de alte activități, cum ar fi să împărtășești, să prezinți, să citești în fața clasei, expunând speranțe și vise sau articole de interes vocațional din ziare / reviste.
Susan Oberkrom, Centrul de suport pentru elevi Caroline din Berkeley, Missouri
Sursa: http://www.educationworld.com/a_lesson/lesson/icebreakers_for_kids.shtml
Mulțumiri echipei Education World, tuturor profesorilor care au propus aceste activități și Pinterest pentru fotografii!
Activități minunate,mulțumim!
Copiii sunt adorabili,dar…interacțiunea si un bonus,stimulează emoții pozitive.Prin joc si comunicare,copiii învăța sa socializeze,sa achiziționeze informațiile pe care dorim sa le transmitem.
LikeLike