Iată o activitate-joc pe care v-o propun colegii de la organizația IRSCA – Gifted Education.
O puteți folosi în activitățile de vacanță sau ca încălzire la începutul unei ore în care vreți să contați pe atitudinea mai calmă, atenția și sensibilitatea copiilor.
Descrierea activității
Denumire – Salutul Soarelui
Obiectiv – copiii să învețe să primească și să dăruiască bună dispoziție
Scop – conștientizarea conceptelor de a dărui și a primi bună dispoziție din natură
Descriere – copiii primesc pe rând bună dispoziție de la soare, copaci, pământ și le dăruiesc, la rândul lor, bună dispoziție.
Resursele necesare
– Flipchart, emoticon-uri magnetice pe care le împărțiți copiilor/ sau postit-uri și creioane/ carioce (îi puneți să deseneze emoticon-uri pe postit-uri), videoproiector (eventual, pentru o mai bună sugerare vizuală a parcului sau pădurii, la început)
Mărimea grupului
– 7 – 12 copii
Durata activității
– 7 – 10 minute
Desfășurare pas cu pas
1. Educatorul (învățător, profesor)/ trainerul explică copiilor procedura jocului pas cu pas, exemplificând. Apoi îi invită pe copii să participe cu toții la acest exercițiu.
2. Copiii se așază în cerc luându-se de mâini. Își imaginează că sunt în parc sau într-o pădure. Este o zi frumoasă și senină. Apoi ei întind fiecare mâinile în sus, imaginându-și că încearcă să ajungă cu mâinile până la soare, se uită spre el și îl salută cu glas tare, în cor; ”Bună dimineața, Soare!”. Apoi primesc toată buna dispoziție pe care soarele le-o dăruiește.
3. Coboară cu mâinile la orizontală și se gândesc că în fața lor se află un copac și ei primesc toată buna dispoziție pe care copacul le-o dăruiește. Apoi se întorc spre unul din copiii de alături (va fi nevoie să le dați instrucțiuni cum să se întoarcă, ca să nu se creeze haos), întind mâinile spre el și primesc de la el toată buna dispoziție pe care colegul lor le-o dăruiește.
4. Apoi așezați din nou cu fața spre interiorul cercului, fiecare coboară mâinile în jos, aplecându-se dar rămânând în picioare, până ce mâinile sunt orientate vertical, cu palmele spre propriul corp, aproape să atingă solul. În această poziție, ei trebuie să-și imagineze că primesc buna dispoziție de la Terra – Pământ.
5. Se ridică, la comandă, într-un salt, cu un strigăt de bucurie, pentru a-și exprima buna dispoziție și bat din palme timp de 10-15 secunde, încercând să-și armonizeze bătăile în același ritm.
6. Se apleacă din nou spre pământ, de data aceasta cu palmele orientate în jos și își imaginează că dăruiesc Pământului buna dispoziție pe care și-au exprimat-o mai devreme.
7. Mai departe, urcând mâinile la nivel orizontal, cu palmele spre interiorul cercului, își imaginează că dăruiesc buna dispoziție copacului. Se întorc din nou spre colegul lor și îi dăruiesc și lui buna dispoziție.
8. Apoi, se întorc cu fața spre interiorul cercului și, urcând mâinile până când acestea sunt întinse în sus, copiii își imaginează că dăruiesc buna dispoziție Soarelui.
9. Copiii își lasă mâinile în jos și activitatea se încheie.
Reflecție (debriefing)
Educatorul/ trainerul întreabă copiii:
– Cum v-ați simțit când ați primit buna dispoziție? Dar să dăruiți? Cum vă simțiți acum?
Pentru fiecare răspuns, copiii vor alege sau desena un emoticon pe care îl vor lipi pe flipchart, sub întrebarea pusă de educator și scrisă fiecare în capul uneia din cele trei coloane marcate pe flipchart. Copiilor mai mari le veți cere să răspundă și verbal la întrebări.
Evaluarea rezultatelor (cum știu că s-a atins obiectivul)
Evaluarea se poate face prin:
1. Metoda observării directe a comportamentului fiecărui copil în timpul exercițiului și a schimbărilor observabile la repetarea exercițiului în zilele următoare
2. Corelarea observațiilor cu emoticon-urile afișate de copii pe flipchart și cu răspunsurile verbale.
3. Metoda observării copiilor în timpul activităților care urmează exercițiului și a schimbărilor de comportament – atenție, participare, a relațiilor dintre copii pe o perioadă mai lungă după repetarea exercițiului.
Ce inteligențe acoperă această activitate-joc
– Inteligențele – vizual-spațială, logică/matematică, muzicală/ritmică, emoțională, socială, chinestezică, verbal/lingvistică, naturalistă, spirituală, creativă.
Variații ale activității (în ce alte condiții se mai poate aplica)
– Puteți efectua această activitate direct în natură – în parc, în pădure, la munte, pe malul unei ape. Dacă faceți Salutul Soarelui în unul din aceste locuri, ce ați adăuga? Ce ați schimba? Cum ați face altfel?
Atenție! În ce situație exercițiul poate eșua
– Dacă în grup sunt copii cu dizabilități fizice, locomotorii sau în altă situație care îi împiedică să facă mișcările cu ușurință (rană pansată, ghips etc.).