Oferit de A.J. Juliani
Știm că abia ați apucat să respirați puțin după agitația sfârșitului de an și am fi vrut să începem cu recomandarea de a vă odihni cât mai mult – întâi cu un somn odihnitor*, apoi în alte moduri mai active, care să vă încarce mental și emoțional.
* https://creeracord.com/2016/07/29/somnul-prioritatea-de-top-a-verii-pentru-educatori/
Dar, prietenul nostru A.J. Juliani s-a gândit tocmai acum să ne / vă ofere o resursă valoroasă, gratuit, iar noi nici nu putem să ne gândim că am putea să vă lipsim de această oportunitate, așa ca v-o punem la dispoziție. Aveți mai jos traducerea articolului lui Juliani și, chiar dacă pe moment nu veți avea chef să parcurgeți acest material (îl puteți citi mai târziu), vă sugerăm să intrați pe adresa de la sfârșit, pentru a putea primi Ghidul gratuit direct de la autor.
Ce fel de Ghid? Desigur despre cum să pui interesul elevilor în centrul învățării și să-i transformi în ”căpitani” ai propriilor călătorii în lumea învățării. Am ales această sintagmă, pentru că mi-am amintit de metaforele pe care le-au propus în cele două grupuri din care au făcut parte și membrii noștri, viziuni care au întrunit cele mai multe voturi la consultarea despre noua viziune privind educația universitară până în anul 2025 –
Școala/ Universitatea este un izvor de cunoaștere care contribuie la oceanul de cunoștințe al omenirii, iar elevii/studenții sunt căpitanii propriilor nave, porniți pe acest ocean în călătoria de descoperire a izvoarelor de cunoaștere și a propriului drum – a misiunii lor în viață.
(Ehh.. oare vom ajunge noi la punerea în practică a acestei viziuni până în 2025?)
Dar, să revenim – desigur, Ghidul lui Juliani este în limba engleză – pentru cei care nu stăpânesc (încă) această limbă, vom încerca noi să traducem ghidul în limba română și să vi-l punem la dispoziție via email, ca de obicei 🙂
Iată și articolul lui mai jos – lectură plăcută, oricând veți avea timp de ea..:)
Un Ghid epic pentru a-i face pe elevi proprietarii învățării
“Asta e real, Domnule J?” Întrebarea a venit din fundul clasei. Todd vorbește rar în clasă, dar astăzi el pare vizibil supărat.
“Da, este real. Din nefericire, acest fel de lucruri sunt mult prea obișnuite în jurul lumii..”
“Dar”, a răspuns Todd, “dacă asta se întâmplă chiar acum, de ce nu se duce cineva de la UN sau altcineva să oprească asta. Nu ăsta este motivul pentru care avem toate aceste organizații.. ca să oprească așa ceva?”
Mai mulți elevi au ridicat mâinile acum, nerăbdători să-și împărtășească gândurile despre ceea ce tocmai văzuseră. A fost pentru prima oară când am arătat elevilor mei de clasa a zecea documentarul ”Copiii invizibili”** – și ei vroiau răspunsuri.
** https://www.youtube.com/watch?v=kLHOh-9f8xI – Invisible Children Rough Cut Part 1 of 6
“Ei bine”, am spus, “lăsați-mă să vă pun tuturor o întrebare întâi, înainte de a merge mai departe în discutarea a ceea ce tocmai am văzut. Câți dintre voi știu că acest fel de violare a drepturilor omului s-a petrecut… chiar acum.. în lumea în care trăim?”
Nimeni nu a ridicat mâna. Cu toții au fost tăcuți.
“Nu credeți”, am continuat, “că asta e o parte a problemei? Nu credeți că toți ar trebui să facă din asta o prioritate de top? Nu credeți că asta ar trebui să fie pe toate canalele de știri din jurul lumii, până se va face ceva pentru a pune capăt violenței împotriva copiilor?”
După alte câteva secunde de tăcere, Kelly, un elev deschis a spus, în fine: “Da, ar fi peste tot la știri.. și cu toții am ști despre asta.. dacă s-ar întâmpla în SUA.”
”Cred că ai dreptate Kelly. Și cred de asemenea că este un adevăr îngrozitor. Așa că, ce ar trebui să facem despre asta?”
Și acesta a fost momentul când elevii mei au decis că a fost destul. Ei au ALES să spună lumii despre violarea drepturilor omului care se întâmplă chiar acum în lumea lor. Și ei au ales să nu mai fie spectatori.
Elevii alegând să înceapă o mișcare
Am auzit multe din întrebările de același fel, din nou și din nou, atunci când am vorbit despre alegerea elevului.
-
Cum îi poți face pe elevi responsabili?
-
Ce se întâmplă când ei nu fac nimic cu timpul lor?
-
Are asta legătură cu standardele?
-
Curriculum-ul meu e stabilit, cum pot face asta?
-
Asta nu pare posibil într-o clasă cu 25 de elevi…
Și da, clasele mele de a zecea au fost clase cu 25 – 30 de elevi fiecare. Elevii și-au ținut socoteala unii altora în grupuri. Ei au mers deasupra și dincolo de orice am scris noi în curriculum și au atins mai multe standarde decât în orice alt proiect/ activitate pe care am făcut-o.
De ce?
Deoarece au ales să ajute la crearea unui proiect de care le păsa.
După discuția noastră despre violarea drepturilor omului, copiii soldați și genocidul care se întâmplă curent în lumea noastră de azi – elevii mei au vrut să FACĂ ceva.
Citisem recent Noaptea de Elie Wiesel, și acest anume citat a ghidat campania noastră pentru a crea conștientizarea despre violarea drepturilor omului: and this quote in particular guided our campaign to create awareness about human rights violations:
”Jur să nu tac niciodată ori de câte ori și oriunde ființele umane îndură suferințe și umiliri. Trebuie să luăm întotdeauna partea. Neutralitatea ajută opresorul, niciodată victima. Liniștea îl încurajează pe torționar, niciodată pe cel torturat ”- Elie Wiesel.
Ca și clasă, am decis să nu fim spectatori și să luăm partea. Acest nou proiect ar fi o șansă să ne folosim vocea pentru a extinde conștientizarea.
În mod tradițional, pe parcursul acestei unități elevii au scris câte o luare de poziție față de Holocaust și Genocid, în general și, de asemenea au trimis câte o scrisoare unui senator despre violarea curentă a drepturilor omului.
Grupul meu de elevi au vrut să ducă acest lucru și mai departe. Împreună am elaborat un proiect nou care se concentra pe crearea conștientizării în privința violării/ încălcării curente a drepturilor omului. Spun NOI pentru că elevii au avut o mare contribuție asupra felului în care va arăta proiectul, a ceea ce se va măsura în acest proiect, și care vor fi scopul și obiectivele finale ale acestuia.
Cum arată învățarea centrată pe elev
Proiectul: Informare generală (Project: Global Inform – PGI) a fost creat în anul școlar 2008-2009. Elevii și-au ales propriile grupuri și au cercetat încălcările drepturilor omului curente. Fiecare grup a ales o încălcare față de care s-au simțit în mod particular pasionați, și au început să dezvolte un plan de acțiune. Planurile lor de acțiune au permis elevilor să judece cât de eficientă a fost fiecare metodă media pentru împrăștierea informației și crearea sensibilizării. La sfârșitul primei rulări a Proiectului Global Inform, sute de oameni s-au întâlnit față-în-față cu informații despre care nu știau, în timp ce alte sute de adolescenți și adulți tineri au văzut video-uri, au vizitat site-uri și au devenit fani pe Twitter și Facebook al instrumentelor media care au avut ca scop să creeze sensibilizarea.
În 2009-2010 Wissahickon High School a dus proiectul Global Inform la nivelul următor. Peste 110 de elevi au participat și, de data aceasta, elevii au fost chiar mai creativi. Pe lângă campaniile video, pe internet și Facebook – grupurile au inițiat evenimente dedicate creșterii sensibilizării față de cauzele lor. De data aceasta nu numai că informația a fost răspândită, dar au fost de asemenea strânși bani pentru organizațiile care se luptă în mod curent cu violarea drepturilor omului. Mii de dolari au fost strânși în doar șase săptămâni, arătând că elevii au puterea de a face diferența.
PS – Iată cum a evoluat filmul și proiectul Copiii invizibili:
https://www.youtube.com/watch?v=UnTyoal8R1Q – MOVE: Invisible Children’s new film from the creators of KONY 2012
Proiectul Global Inform a fost unul din momentele de care am fost cel mai mândru ca profesor. Încă îmi dă fiori când mă uit la munca pe care au făcut-o acești elevi de 15-16 ani pentru a răspândi sensibilizarea pentru asemenea încălcări serioase.
A fost de asemenea un exemplu a ceea ce cu ADEVĂRAT se poate întâmpla în școlile noastre atunci când dăm elevilor alegerea și conducerea experiențelor lor de învățare. Pentru mine, a fost momentul în care am văzut învățarea centrată pe elev întâmplându-se cu adevărat în clasă.
Uitați-vă la definiția învățării centrată pe elev și spuneți-mi ce gândiți:
Învățarea centrată pe elev (Student-centered learning – SCL), sau Centrarea pe elev, este un model de învățare care plasează elevul în centrul procesului de învățare. În învățarea centrată pe elev, elevii sunt participanți activi în învățarea lor; ei sunt motivați mai mult intrinsec, decât extrinsec; învățarea este mai mult individualizată decât standardizată. Învățarea centrată pe elev dezvoltă abilitățile de a învăța cum să înveți cum sunt rezolvarea de probleme, gândirea critică și gândirea reflexivă. Învățarea centrată pe elev ține cont și se adaptează diferitelor stiluri de învățare ale elevilor (National Center for Research on Teacher Learning, 1999).
Știu că putem câteodată să ne raliem împotriva unor termeni ca ”învățarea centrată pe elev” și să le numim cuvinte zornăitoare. Dar adevărul este că eu vreau ca proprii mei copii să experimenteze acel tip de învățare care este definit în paragraful de mai sus. Nu-mi pasă dacă este un cuvânt zornăitor sau nu, îmi pasă doar de munca efectivă pe care ei o fac și despre ce simt ei despre munca pe care o fac. I know we can sometimes rail against terms like “student-centered” learning and call them buzzwords.
https://www.youtube.com/watch?v=N7S9kyk-odA – 7 Things That Happen When Students Own Their Learning
Data viitoare când faci un proiect sau o activitate în clasa ta, pune-ți aceste întrebări:
-
Care este atitudinea elevilor față de învățare?
-
Determinarea lor pentru această activitate este bazată pe factori externi sau interni? I
-
Își creează elevii propriile măsuri (scopuri / obiective) de atins?
-
Reflectează ei asupra a cât de bine și-au atins aceste scopuri / obiective și a ceea ce s-ar fi putut face diferit?
Pe parcursul Proiectului Global Inform elevii au completat acest formular de Plan de acțiune pentru a decide ca grup care ar fi scopurile lor și de asemenea care ar fi dovezile lor de succes:
Au fost multe grupuri care au ”eșuat” în atingerea unor obiective mărețe pe parcursul proiectului. Dar fiecare din aceste grupuri au prezentat clasei călătoria lor și au vorbit despre cât de multe au învățat chiar dacă ei nu au atins acel obiectiv specific. Asta deoarece au realizat că, creând obiective mărețe, ai oportunitatea de a ”cădea” înainte.
Până ce elevii mei nu mi-au arătat cum ar putea arăta învățarea centrată pe elev, nu aveam în minte o imagine clară. Dar știam asta:
Vroiam ca elevii mei să fie împuterniciți. Vroiam ca elevilor mei să le pese despre munca pe care o fac în școală dincolo de notele pe care le-ar fi obținut.
Ai experimentat astfel de momente când elevii tăi ți-au arătat ceva despre predare și învățare despre care tu nu ai știut că există? Mi-ar place să aflu despre experiența ta și te rog să împărtășești mai jos, în comentarii povestea ta despre învățarea centrată pe elev!
Te întrebi cum să începi?
Dacă te întrebi de unde să începi cu împuternicirea elevilor, am primit un ghid gratuit despre un foarte bun început al acestui tip de învățare în orice clasă. Pentru a accesa gratuit The Epic Guide to Student Ownership trebuie doar să introduci adresa ta de mail în această căsuță. Se poate completă.
Pingback: 7 Modalități de a crea o clasă centrată pe cel care învață | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate