Să începem să vorbim despre Flipped Learning – Învățarea răsturnată

Marc Siegel, profesor de chimie la liceu de peste 16 ani și utilizator al conceptului de Flipped Classroom (clasa răsturnată) de peste 6 ani, descrie într-unul din articolele publicate pe platforma Flipped Learning cum și-a rafinat abordarea acestui concept. Marc este și un Google Certified Innovator & Educator.

Iată mai jos traducerea articolului său.

chmie-4
Hai să nu mai vorbim despre Flipped Classroom și să începem să vorbim despre Flipped Learning

Nu voi uita niciodată momentul în care am devenit satisfăcut.

Era în Octombrie 2010, al zecelea an al meu în educație. Am intrat în școală într-o luni, m-am așezat la biroul meu, am deschis un folder în laptop-=ul meu care conținea toate prezentările mele în Power Point, am deschis-o pe cea care corespundea cu capitolul pe care îl începeam în acea zi și brusc am simțit ca și cum ceva mă împunge în stomac.

Vedeți voi, nu petrecusem nici un singur minut pe parcursul week-end-ului pregătind planuri de lecție sau măcar gândindu-mă la ceea ce voi preda în acea zi. Rutinele mele de predare deveniseră atât de automatizate iar stăpânirea mea asupra conținutului atât de precisă încât nici nu mai trebuia să-mi angajez creierul pentru a produce lecția pentru acea zi. Ora mea mergea în general pe auto-pilot. Am știut în acea clipă că ceva trebuie să se schimbe și asta trebuie să se întâmple repede.

Iar asta chiar s-a întâmplat doar două săptămâni mai târziu, când răsfoind o publicație a Asociației Naționale a Profesorilor de Științe mi-au căzut ochii pe un articol despre doi profesori de chimie (Jon Bergmann și Aaron Sams) din Colorado care utilizau filme video pe care le postau online pentru a preda conținutul elevilor lor. Cu doi ani înainte, eu începusem să înregistrez exemple de probleme pe o tablă interactivă (whiteboard) utilizând o cameră video și le postam pe website-ul meu, dar ele erau acolo doar pentru a suplimenta ceea ce eu făceam deja. Nu mă gândisem niciodată să-mi înregistrez întreaga lecție pentru ca elevii mei să o poată urmări. Elevii mei comentaseră despre cât era de util să vadă acele probleme a doua oară când erau acasă, așa că de ce nu văzusem că o lecție întreagă i-ar fi ajutat?

Așa a început povestea mea cu clasa răsturnată (flipped classroom).

chmie-6

Clasele răsturnate: O clasă răsturnată ”tradițională” este centrată pe ideea că lecturile (explicațiile) derulate / oferite în clasă sunt înregistrate și postate într-o formă oarecare pentru ca elevii să le poată vedea acasă ca temă. Video-urile pot fi postate pe YouTube, pe un site al profesorului, copiate pe un stick sau pe un DVD. O lectură tipică de 45 de minute poate fi redusă la 10 – 15 minute. Elevii și-ar putea lua notițe, exact așa cum fac în clasă, apoi vin în clasă gata să se angajeze în ceva care să întărească materialul pe care l-au învățat cu o seară înainte.

Acesta este exact modul în care am început eu primul capitol ”răsturnat”. Am ales un capitol destul de ușor (cum eu predau chimia, am ales scrierea și echilibrarea reacțiilor), ceva în care elevii mei găsiseră întotdeauna succesul. Ei se duceau acasă, vedeau video-urile pe care le înregistrasem utilizând Camtasia Studio de la TechSmith și postate pe canalul meu YouTube (http://bit.ly/seigelchemistry), veneau în clasă și își făceau tema pe care în mod normal o făceau înainte acasă. A fost fantastic! Ori de câte ori un elev începea să aibă dificultăți, eu eram acolo ca să răspund întrebărilor lui sau ale ei. Elevilor nu le lua mai mult de câteva minute de confuzie și se întorceau imediat să rezolve tema. Încă le dau aceleași chestionare de verificare a înțelegerii, aceleași experiențe de laborator și aceleași teste. Singurul lucru pe care l-am schimbat a fost locul unde se petreceau tema de acasă și lectura (explicația).

Cea mai bună parte a acestei metode, pentru mine, a fost că elevii se puteau mișca în ritmul lor propriu. Unii elevi puteau privi toate filmele într-un singur week-end, apăreau luni și doar ”săpau” prin toate însărcinările notate. Alți elevi puteau avea laptop-ul deschis pe pupitru (la început am avut mini-laptop-uri Dell, acum avem o căruță de Chromebooks) și să privească video-ul în timp ce își completează tema. Unii care au eșuat în însărcinările lor practice chiar dacă își luaseră notițe bune, s-au întors la filmul video în clasă, și au avut oportunitatea de a-și corecta greșelile pe care le făcuseră. Nici unul din aceste lucruri nu ar fi fost posibil într-un model tradițional, cu mine care controlam fiecare aspect al rutinei zilnice.

chmie-3

Sistemul a funcționat chiar foarte bine. Dar apoi am realizat curând lucruri care începuseră să ”se încurce”. Din moment ce toată lumea completa aceeași însărcinare și elevi diferiți se mișcau cu viteze diferite, elevii mai înceți și-au dat seama că dacă ei doar așteaptă ca cei mai rapizi să-și completeze temele, ar putea doar să copieze de la ei când eu eram cu spatele. De asemenea, elevii care nu erau atât de buni pentru a-și administra cum se cuvine timpul de lucru în clasă, rămâneau mult în urmă (câteodată cu săptămânile) și își predau toate temele care trebuiau notate din întreaga perioadă doar în ultima zi dinaintea celei în care se acordau notele. Această ultimă situație a cauzat o muncă uriașă pentru mine și a însemnat că elevii nu primeau la timp acel feedback de care aveau nevoie ca să aibă succes (în învățare, n.n.).

Încă o dată, lucrurile trebuiau să se schimbe, și repede.

chmie-5

Opriți-vă din a vă concentra pe Clase și începeți să vă concentrație pe Învățare.

Acei educatori care au avut succes cu clasa răsturnată au început să se miște spre abordarea de învățare răsturnată. Amândouă sunt centrate pe o întrebare esențială:

Cum aș putea să folosesc cel mai bine timpul pe care îl am cu elevii mei față-în-față?

Cu toate acestea, mentalitatea este diferită.

  • Flipped Classrooms permite elevilor să privească explicațiile acasă și să se angajeze în teme în școală. Profesorii îi ghidează pe elevi printr-o serie de fișe sau activități mai tradiționale care îi ajută să-și atingă obiectivele și să câștige cunoașterea necesară pentru a trece evaluările.

  • Flipped Learning permite educatorilor să utilizeze o varietate de metodologii de predare pentru a-i ajuta pe elevi să atingă obiectivele de învățare. (www.flippedlearning.org) În loc să se concentreze pe conținutul pe care ei trebuie să-l învețe, elevii sunt angajați în activități care îi învață atât conținutul cât și abilitățile care le sunt necesare pentru succes. Clasa este un mediu dinamic și colaborativ, unde toate nivelurile celor care învață sunt susținute.

Deci, cum arată acest mediu dinamic, colaborativ de învățare? Ei bine, asta este frumusețea acestui concept de învățare răsturnată – fiecare educator îl individualizează pentru a se potrivi școlii în care predau, elevilor și abilităților personale. Unii profesori utilizează filme video gata făcute de pe Internet, alții și le fac singuri. Unii sunt singurii profesori din școala sau districtul lor care aplică conceptul; unii sunt parte a unei școli întregi care îl aplică. Unii profesori utilizează doar teme tradiționale; unii permit elevilor să conceapă propriile teme de lucru. Acesta nu este un manual de curriculum gata făcut – ceva pe care tu îl comanzi de la o companie și găsești înăuntru tot ce ai nevoie.

Lăsați-mă să vă spun cum arată un capitol tipic în mediul meu răsturnat.

chmie-2

Unul din capitole este cel în care care elevii mei învață despre soluții. În prima zi, elevii vor participa la o activitate de cercetare ghidată numită Introducere în realizarea de soluții (http://bit.ly/seigelsolutionmaking) în care ei vor învăța despre calcularea concentrației soluțiilor făcând două cupe cu punci de fructe. Nu există nici o procedură în afară de faptul că ei trebuie să facă două cupe cu punci de fructe și să le bea. După ce ei au făcut băuturile, ei citesc mai departe și li se spune să folosească masa de pudră de băutură pe care au măsurat-o și volumul de apă pe care au utilizat-o pentru a calcula concentrația. Acesta este momentul în care ei realizează că nu au măsurat nimic și trebuie să înceapă din nou.

Notă: Când obiectivul principal este să învețe cum să calculeze concentrația, elevii învață mai mult din greșelile pe care le fac în producerea de soluții. La sfârșitul activității, elevii sunt liberi să-și bea soluțiile în timp ce privesc un video instrucțional despre cum se calculează concentrația (există un link în Google Doc of the lab).

Video-ul despre concentrație este încorporat într-o Google Form. Dedesubtul filmului sunt trei întrebări de autocontrol pe care elevii trebuie să le completeze la sfârșitul filmului. Aceste întrebări sunt variante modificate din testele aferente capitolului și sunt aliniate cu evaluările trimestriale ale districtului. Când ei răspund la aceste întrebări și apasă tasta ”trimite” (“submit”), un instrument numit Flubaroo furnizează atât elevului cât și profesorului un feedback asupra înțelegerii materialului de către elev, iar acesta (ea/el) poate pune profesorului întrebări despre erorile sau părerile greșite și primesc imediat asistența de care au nevoie.

Elevii trec apoi printr-o serie de însărcinări obligatorii și opționale pentru acel capitol, care au fost detaliate într-o listă a însărcinărilor distribuită pe Google Classroom și în prima oră/zi a capitolului. (bit.ly/seigelsolutions) În timp ce unele însărcinări sunt marcate ca cerute, eu am dat elevilor libertatea fie să le suplimenteze fie să le înlocuiască cu alte însărcinări pe care ei le concep. Aceasta dă tuturor elevilor posibilitatea de a-și demonstra înțelegerea în moduri care se potrivesc mai bine neoilor lor.

chmie-1

Viitorul Flipped Learning este acum!

Modelul răsturnat nu se aplică doar profesorilor și elevilor. Administratorii pot răsturna întâlnirile facultăților sau cele de dezvoltare profesională dând profesorilor ceva să citească înainte și apoi angajându-i în discuții și activități atunci când grupul se întâlnește. Consultanții pot răsturna întâlnirile de club. Cultura învățării s-a schimbat pentru elevi și școli. Când cunoașterea acumulată de rasa umană stă în buzunarul tău, profesorii nu mai este nevoie să fie unica sursă de cunoaștere ci, mai curând, ei trebuie să îndrume elevii către moduri în care își pot găsi singuri înțelegerile despre cum să utilizeze acel conținut în mod potrivit.

Sursa: http://flippedlearning.org/syndicated/school-leader-magazine-article/

One thought on “Să începem să vorbim despre Flipped Learning – Învățarea răsturnată

  1. Pingback: Patru motive pentru a-ți ”răsturna” clasa de limbi străine | CREER - Centrul de resurse pentru eco-bio educație, reziliență și sustenabilitate

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.