Puterea Obiceiului – Obiceiurile de succes (II)

Auto-controlul nu este doar o mare virtute în sine, dar din el toate celelalte virtuți par să-și extragă strălucirea.(Adam Smith)

Succesul poate apărea în societate ca recunoașterea ca lider, numere extraordinare în vânzări, articole pozitive de presă sau poate un impresionant premiu în domeniu.

Dar care sunt obiceiurile zilnice, comportamentele care ridică la un mare succes? Ce se întâmplă în mintea celor pe care îi admirăm? Prin ce sunt diferite acțiunile pe care ei le-au întreprins față de ale celor care nu și-au atins obiectivele?

În paginile următoare, descoperă secretele celor care au creat un sistem pentru succes prin nimic mai mult decât stăpânirea a nouă obiceiuri cheie.

1. Auto-disciplina

Cel mai important obicei pe care îl poți dezvolta pentru succes, împlinire și fericire este obiceiul auto-disciplinei. Poate că cea mai bună definiție a auto-disciplinei vine de la Elbert Hubbard, “Auto-disciplina este abilitatea de a face tu însuți ceea ce trebuie, atunci când trebuie, indiferent dacă îți place sau nu.

Obiceiul auto-disciplinei este legat strâns de Legea Controlului care spune, Te simți fericit cu tine însuți în măsura în care simți că îți controlezi propria viață.”

Auto-disciplina este cheia auto-stăpânirii și auto-controlului. Cu cât devii mai capabil să te disciplinezi singur pentru a face ceea ce ai decis să faci, fie că îți place sau nu, cu atât mai optimist și puternic te vei simți.

Există o relație directă între auto-disciplină și stima de sine. Cu cât mai mult te disciplinezi pe tine însuți pentru a te comporta în maniera pe care ai decis-o, cu atât mai mult te vei plăcea și respecta. Cu atât mai mult te vei simți optimist și încrezător. Cu atât mai mult vei deveni mai puternic și mai stăpân pe viața ta și diferitele situații.

De aceea cei mai fericiți, de succes și respectați bărbați și femei din societatea noastră sunt bărbați și femei cu un mare auto-control, auto-stăpânire și auto-disciplină.

2. Devino un optimist pentru toată viața

Poate că obiceiul mental de cel mai mare ajutor pe care îl poți dezvolta este acela al optimismului. Optimiștii sunt de obicei cei mai fericiți, sănătoși, de succes și cu influență oameni din fiecare grup și societate.

Dacă vei deveni ceea ce te gândești în majoritatea timpului, la ce se gândesc oare acei optimiști în majoritatea timpului? În termenii cei mai simpli, optimiștii se gândesc la ceea ce vor și la cum să facă să obțină asta, în majoritatea timpului.

Ei se gândesc la unde vor merge și cum să ajungă acolo. Chiar simpla idee de a se gândi la ceea ce vor îi face fericiți și optimiști. Le crește energia și le descătușează creativitatea. Îi motivează și îi stimulează să realizeze ceea ce fac la cele mai înalte niveluri.

Pe de altă parte, pesimiștii sunt exact opusul. Ei se gândesc și vorbesc în majoritatea timpului despre ceea ce nu vor. Se gândesc la oamenii pe care nu îi plac, la problemele pe care le au sau le-au avut în trecut și, în special, se gândesc la cine anume e de vină pentru situația lor. Și cu cât mai mult se gândesc la aceste lucruri pe care nu le vor și cine este de vină pentru problemele lor, cu atât mai negativiști și supărați devin. Cu cât devin mai negativi, cu atât mai repede atrag în viețile lor exact acele lucruri care nu vor să li se întâmple.

3. Gândește-te la obiectivele tale

Orientarea către obiective este a doua calitate sau cale de gândire practicată de optimiști și de toți oamenii de succes.

În orientarea viitorului, tu dezvolți o imagine clară, ideală a ceea ce vrei să realizezi cândva, în viitor.

Cu orientarea către obiective, tu cristalizezi acea imagine în obiective specifice, măsurabile, detaliate pe care va trebui să le îndeplinești pentru a obține acea viziune ideală a viitorului.

Oamenii de succes dezvoltă obiceiurile planificării strategice personale. Ei se așează și fac o listă cu exact ceea ce vor să realizeze pe termen scurt, mediu și lung. Apoi utilizează puternica metodologie în șapte părți de stabilire de obiective pentru a crea proiecte și planuri de acțiune pe care le vor urma în fiecare zi.

O dată ce ți-ai dezvoltat obiceiul de a-ți stabili obiective și a face planuri pentru îndeplinirea lor, va deveni totul la fel de natural ca și respirația. Urmărind un proces demonstrat deja de stabilire de obiective, îți vei crește șansele de a-ți realiza obiectivele de zece ori, de 100 de ori sau mai mult.

Asta nu este doar o teorie, a fost dovedit și demonstrat la nivel național.

USA Today a raportat despre un studiu făcut pe oamenii care și-au stabilit decizii pentru Noul An în anul anterior. Ei au descoperit că dintre cei care și-au stabilit decizii de Anul Nou, dar nu în scris, doar 4% le-au urmat. Dar dintre cei care și-au scris deciziile pentru Noul An, un procent de 46% le-au și urmat.

Aceasta este o diferență a ratei de succes de mai mult de 110%!.

Obiceiul de a face ceva în fiecare zi pentru a atinge un scop important dezvoltă în tine puterea momentului. Acțiunile zilnice îți adâncesc credința că obiectivul este tangibil și activează Legea Atracției. Ca rezultat, începi să te miști din ce în ce mia repede către obiectivul tău și el se apropie din ce în ce mai repede de tine.

Am vorbit cu oameni de pretutindeni din jurul lumii, timp de mulți ani, care mi-au spus că obiceiul de a acționa în fiecare zi pentru unul sau mai multe obiective a fost unul care le-a transformat viața. Ei mi-au spus că doar acest singur obicei a fost mai responsabil pentru succesul lor decât orice altă idee pe care o învățaseră. Încearcă singur și vei vedea.

timpul

4. Stabilește-ți obiective în fiecare zi

Unul din cele mai importante obiceiuri pe care le poți dezvolta este stabilirea de obiective zilnice. Stabilirea de obiective zilnice este chiar simplă. Ia o agendă cu spirală pentru a-ți scrie obiectivele și decide să o ții la îndemână pentru tot restul vieții tale. În fiecare dimineață, înainte de a începe activitatea, deschide agenda și începe o nouă pagină. Eu întotdeauna încep cu cuvintele, Obiectivele mele sunt următoarele. . .”

Apoi scrie 10-15 obiective în propoziții la timpul prezent, ca și când deja le-ai fi realizat. Mintea ta subconștientă este activată doar prin comenzi care sunt enunțate la timpul prezent, pozitiv și personal. Așa că, în loc să scrii un obiectiv așa, “O să slăbesc în luna ce vine,” vei scrie în schimb, “Eu o să cântăresc xxx kilograme până la data de……”

În loc să spui, “Anul viitor voi câștiga mai mulți bani,” vei spune, “Eu voi câștiga atâta până la data de.. și atâta până la data de….” (funcționează similar și pentru economisire, strângerea unui fond pentru un proiect mai mare – călătorii, casă etc., n.n.)

Cu cât mai specific poți fi în termeni de ce vrei și când vrei să realizezi ceea ce vrei, exprimat într-un mod pozitiv, la timpul prezent și începând cu cuvântul “Eu,” cu atât efectul va fi mai puternic pentru mintea ta subconștientă. Obiectivele scrise și declarate în acest fel activează Legea Așteptării și Atracției. Ele te fac să dezvolți noi credințe despre ceea ce este posibil pentru tine. Ele activează Legea Emoției și Corespondenței. Ele îți cresc energia și îți stimulează creativitatea.

Obiectivele pozitive, personale și prezente, scrise în mod repetat în fiecare zi, activează mințile tale – subconștientă și supra-conștientă – și calcă pe accelerația propriului tău potențial. Ca rezultat, începi să te miști mai rapid spre realizarea obiectivelor și ele încep să se miște mai rapid către tine.

5. Identifică abilități profesionale cheie

Succesul profesional cere ca tu să faci o listă cu abilități care sunt esențiale pentru succes în domeniul tău. În esență sunt aproximativ de la cinci la șapte abilități, sau arii cheie care determină majoritatea succesului pe care cineva îl poate obține în orice domeniu de activitate. Prima ta sarcină este să identifici aceste abilități și să le scrii.

Iată acum o descoperire interesantă. Ai obținut nivelul actual de succes datorită talentului și abilităților din anumite arii. Dar în același timp, ai fost reținut de slăbiciunile tale în alte arii. Regula este că cea mai slabă abilitate cheie determină măsura rezultatelor tale și venitul pe care îl obții. Cu alte cuvinte, poți fi excelent în șase din cele șapte arii cheie pentru rezultat, dar cea de a șaptea arie mai slabă va determina rezultatele tale generale și răsplata pe care o vei primi în acel job sau domeniu.

Așa că pune-ți singur următoarea întrebare, “Care este acea abilitate (competență) pe care, dacă aș fi dezvoltat-o consistent într-un mod conștient și la nivel de excelență, ar fi avut un mare impact pozitiv asupra carierei mele?”

Aceasta este una din cele mai importante întrebări pe care să ți le pui și la care să răspunzi de-a lungul carierei tale. Trebuie să-ți dezvolți obiceiul de a identifica și lucra continuu asupra celei mai slabe abilități. Ridicându-ți abilitățile în această arie va avea de obicei un impact mai mare și imediat asupra rezultatelor tale decât orice altceva vei putea să faci.

6. Angajează-te în învățarea pe tot parcursul vieții

Un alt obicei cheie de a gândi și acționa practicat de oamenii de vârf este orientarea către creștere. Este șoseaua către performanța de excelență și esențială pentru dezvoltarea obiceiului de optimism. Această metodă de a gândi și trăi este fundamentul către orientarea spre excelență, și este esențial pentru tine să o dezvolți dacă vrei să te muți în procentul de vârf de 10% din domeniul tău.

Orientarea către creștere cere să-ți dezvolți obiceiul unei învățări continue, obiceiul dezvoltării personale și profesionale continue. Așa cum faci exerciții fizice în mod regulat pentru a rămâne în formă și sănătos, trebuie să-ți exersezi mintea zilnic pentru a deveni mai bun în domeniul pe care l-ai ales.

Chiar și doar citirea unei cărți din când în când este de ajuns. Dar oamenii cu adevărat de succes îmbrățișează o atitudine de învățare mai profundă pe tot parcursul vieții și își sporesc regulat cunoașterea prin trei metode. Aceste metode includ scularea în fiecare dimineață cu 30-60 de minute mai devreme pentru a citi ceva din domeniul lor, învățarea de la experți la seminarii și conferințe la care participă de câteva ori pe an și utilizând timpii morți pentru a asculta cărți audio (în timpul drumurilor, în timp ce faci treburi casnice care nu cer concentrare mentală, de ex., n.n.). O persoană obișnuită petrece între 500 și 1000 de ore pe an în propria mașină (sau transportul în comun, n.n.). Acest timp este echivalent cu trei sau șase luni a câte 40 ore pe săptămână, sau echivalentul a două semestre de universitate.

Adoptând o mentalitate de continuă învățare permite oamenilor obișnuiți să devină performeri de top în domeniile lor. Permite oamenilor să se ridice de la sărăcie și frustrare la bunăstare și succes. Îți crește inteligența și creativitatea și te pune pe o pistă rapidă în carieră. Este unul din cele mai bune obiceiuri pe care le poți dezvolta vreodată, iar răsplata pentru învățarea continuă va dura pentru toate zilele din viața ta.

7. Ceea ce vezi este ceea ce tu vei fi

Cea mai puternică afirmație sau mesaj pe care îl poți trimite din mintea ta conștientă către mintea subconștientă este vizualizarea sau imaginea mentală. Dezvoltă obiceiul de a crea imagini clare, pozitive, interesante ale propriei persoane acționând la cea mai înaltă capacitate și a obiectivelor tale ca și cum ar fi deja realizate.

De fiecare dată când tu creezi o imagine mentală în mintea conștientă, tu trimiți un mesaj care activează mintea subconștientă, activează Legea Atracției, îți stimulează creativitatea și te împinge înainte spre realizarea acelei imagini mentale în lumea ta reală, exterioară.

Oamenii pozitivi, de succes își fac un obicei din a vizualiza continuu rezultatele dorințelor lor, în acest fel programându-și mintea subconștientă și modelându-și propria imagine despre sine și performanțele exterioare.

8. Stai în preajma oamenilor potriviți

Fă-ți un obicei din a te asocia numai cu acei oameni pe care îi admiri, în respecți și aidoma cu care vrei să fii.

Nu bea cafea cu oricine stă pe acolo. Nu ieși la masă cu oricine stă pe lângă ușă. Nu socializa după muncă cu oricine te invită. Fii scrupulos și clar când alegi genul de oameni cărora le permiți să-ți influențeze gândirea și sentimentele prin conversația și opiniile lor.

Dr. David McClelland a descoperit că un procent de 95% din succesul sau eșecul din viață este determinat de „grupul de referință” al unei persoane. Aceștia sunt oamenii cu care de obicei te asociezi și te consideri unul dintre ei. Aceștia pot fi membri ai familiei tale, colegi, prieteni, membri ai partidului politic, ai bisericii sau organizațiilor sociale.

Faptul este acesta, “Păsările cu aceleași pene stau în același stol.”

Sau cum spune Zig Ziglar, “Nu poți zbura cu vulturii dacă continui să scurmi ca curcanii.

munte-15

9. Ia inițiativa

Asociația Americană de Management a comunicat raportul unui studiu despre manageri, care au fost împărțiți în două grupuri, aceia a căror carieră a stagnat și aceia a căror carieră a progresat sau regresat rapid. Ei au intervievat ambele grupuri încercând să determine diferențele care au contat pentru nivelul lor relativ de succes sau eșec.

Concluzia lor finală a fost că nu educația, experiența, contextul, rețeaua lor de contacte sau inteligența au contat. Diferența critică dintre succes și eșec a fost conținută de obiceiul de a lua inițiativa. Managerii și directorii executivi care au fost mereu pe calea rapidă a succesului se mișcau mereu din zona lor de confort și luau inițiativa de a încerca lucruri noi în noi arii.

Pe de altă parte, managerii care au fost mereu trecuți cu vederea la promovare au așteptat mereu pe cineva care să vină să le spună ce să facă. O dată ce li se dădeau instrucțiuni clare, păreau suficient de competenți să-și îndeplinească responsabilitățile. Dar ideea de a iniția ceva de la bun început le părea cu totul străină.

Poți să o faci

O dată ce ți-ai definit viitorul ideal, ți-ai stabilit și determinat obiectivele și planurile, dezvoltat o strategie de a atinge excelența în domeniul tău și te-ai angajat singur într-o continuă învățare, dezvoltă obiceiul de a te mișca rapid și de a lua inițiativa în fiecare arie a vieții tale care este importantă pentru tine.

În loc să aștepți ca lucrurile să se întâmple, dezvoltă obiceiul de fi tu acela care face lucrurile să se întâmple. În loc să aștepți ca lucrurile să se îndrepte, ia inițiativa de a schimba și îmbunătăți orice situație în care te afli.

Dacă ai învățat ceva care este important pentru tine din aceste pagini, sau ai o idee despre ce ai putea face imediat pentru a-ți îmbunătăți o parte anume din viața ta, ia decizia de a acționa imediat. Fă-o acum! Dezvoltă un sens al urgenței. Ia hotărârea de a deveni acel gen de persoană care se mișcă repede la orice idee sau posibilitate. Acesta poate fi cel mai important obicei pe care îl vei dezvolta vreodată.

Există doar un singur Tu. Și tu ești într-o continuă stare de creștere și evoluție, rostuind vechi idei și obiceiuri și dezvoltând unele noi.

Nu contează de unde vii; ceea ce contează cu adevărat este încotro mergi.

Și unde ajungi este limitat doar de propria ta imaginație.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.