Puterea Obiceiului – 7 Pași către obiceiuri de succes (I)

E-Book de Brian Tracy

(traducere în limba română – R. Bărbuță)

Ești ceea ce faci

Obiceiul, prietene, este o practică urmată îndelung,

care până la urmă devine omul însuși.” (Evenus)

Acum mulți ani am început să pun o întrebare, De ce unii oameni au mai mult succes decât alții?” Această întrebare a devenit de-a lungul vieții punctul central al unei căutări, ducându-mă prin mai mult de 80 de țări și prin multe sute de cărți și articole având ca subiect filosofia, psihologia, religia, metafizica, istoria, economia și afacerile. De-a lungul timpului, răspunsurile au venit la mine, unul câte unul, și s-au cristalizat treptat într-o imagine clară și o explicație simplă. Aceasta este: Ești unde ești și ești ceea ce ești din cauza ta.

Tot ceea ce ești astăzi, sau vei fi vreodată în viitor depinde de tine. Viața ta de astăzi este suma rezultatelor totale ale alegerilor, deciziilor și acțiunilor tale până în acest punct.

Îți poți crea propriul viitor prin schimbarea comportamentului tău. Poți face noi alegeri și poți lua decizii care sunt mai compatibile cu persoana care vrei să fii și cu lucrurile pe care vrei să le realizezi în viața ta.

Puterea Obiceiului

Poate cea mai importantă descoperire în domeniul psihologiei și succesului este aceea că 95% din tot ceea ce gândești, simți, faci și realizezi este rezultatul unui obicei. Începând din copilărie, ai dezvoltat o serie de răspunsuri condiționate care te fac să reacționezi automat și fără să gândești în aproape toate situațiile. (vă aduceți aminte de mintea rapidă despre care vorbea Daniel Kahneman, din cartea/articolul Mintea – rapidă sau lentă?, n.n.)

Pentru a o spune simplu, oamenii de succes au „obiceiuri de succes” iar oamenii care nu au succes nu le au. Bărbații și femeile de succes, fericiți, sănătoși, prosperi , fac și spun automat și constant lucrurile care trebuie, în felul în care trebuie și la timpul potrivit. Ca rezultat, ei realizează de zece sau douăzeci de ori mai mult decât oamenii obișnuiți, care nu au învățat încă aceste obiceiuri și nu practică aceste comportamente.

95% din tot ceea ce gândești, simți, faci și realizezi este rezultatul unui obicei.

Definiția succesului

Oamenii îmi cer deseori să definesc succesul, iar definiția mea favorită este:

Succesul este abilitatea de a-ți trăi viața în felul în care vrei să o trăiești, făcând ceea ce-ți place cel mai mult, înconjurat de oameni pe care îi admiri și îi respecți.

În paginile următoare, vei învăța cum să dezvolți obiceiurile împărtășite de oamenii care au cel mai mare succes de pe planetă. Bărbați și femei care au trecut de la zdrențe la bogăție într-o singură generație. Ce separă succesul lor de masa restului și, mai important, cum poți să faci și tu la fel? Citește și învață cum să gândești mai eficient, să iei decizii mai bune, și să întreprinzi acțiuni mai pline de hotărâre în comparație cu alți oameni.

Unul din cele mai importante obiective pe care trebuie să îl atingi pentru a fi fericit și pentru a avea o viață de succes este dezvoltarea propriului tău caracter. Vrei să devii o persoană excelentă în fiecare aspect al vieții. Vrei să devii acea persoană la care se uită ceilalți și pe care o admiră. Vrei să devii un lider în comunitatea ta și un model de excelență personală pentru toți oamenii din jurul tău.

În fiecare dintre cazuri, factorii decisivi în realizarea acestor obiective pe care le avem în comun este dezvoltarea unor obiceiuri specifice care duc automat și inevitabil la rezultatele pe care vrei să le obții.

Fă să se întâmple

Gânduri duc la obiective; obiectivele devin puternice prin acțiune; acțiunile formează obiceiuri; obiceiurile decid caracterul; iar caracterul îți determină destinul.(Tryon Edwards)

Aproape tot ceea ce ești va fi determinat de gânduri, sentimente și comportamente. Cheia pentru a deveni o persoană măreață și pentru a trăi o viață frumoasă este pentru tine să dezvolți obiceiuri de succes care te duc inevitabil la obținerea a tot ce este posibil pentru tine.

Dezvoltarea modelului unui obicei nou

Cât durează să dezvolți un obicei nou?

Perioada de timp poate avea orice lungime, de la o secundă până la câțiva ani. Viteza dezvoltării unui model de obicei nou de obicei este determinată în cea mai mare parte de intensitatea emoției care însoțește decizia de a acționa într-un anumit fel.

Conform experților, îți ia 21 de zile să formezi un model de obicei de complexitate medie. Prin aceasta, înțelegem obiceiuri simple cum sunt acela de a te scula mai devreme față de o anumită oră, să faci exerciții fizice în fiecare dimineață înainte de a pleca, să asculți programe audio în propria mașină, să îți planifici ziua dinainte, începând cu cele mai importante sarcini în fiecare zi, sau să îți completezi sarcinile înainte de a te apuca de orice altceva.

Acestea sunt obiceiuri de complexitate medie care pot fi cu ușurință dezvoltate în 14-21 de zile, prin practică și repetiție.

Șapte pași pentru un obicei nou

Cum dezvolți tu un obicei nou? De-a lungul anilor, a fost determinată o metodologie simplă, din șapte pași, pentru dezvoltarea unui obicei nou. Seamănă mult cu rețeta pentru prepararea unui fel de mâncare la bucătărie. O puteți folosi pentru a dezvolta orice obicei doriți. Prin practică, veți descoperi că este din ce în ce mai ușor să dezvoltați acele obiceiuri pe care vreți să le încorporați în personalitatea voastră.

(Dar nu uitați că, la fel ca în bucătărie, nu poți prepara o nouă mâncare în vasul murdar.. sau, cum spun chinezii, „Nu poți umple o ceașcă cu ceai, dacă nu ai vărsat întâi ce se află deja în ea”, n.n.)

1. Întâi, ia o decizie

Decizia privind obiceiul care va avea cel mai mare impact asupra succesului tău este crucială. Nu confunda sarcinile urgente cu cele importante. Inbox-ul tău va fi întotdeauna plin, așa că planifică-ți timpul pentru lucrurile care te vor duce cu adevărat la nivelul următor, în așa fel încât ele să nu fie omise din cauza mail-urilor zilnice sau a „focurilor din bucătărie”.

Mai încolo, în acest eBook, vom discuta despre obiceiurile care conduc la succes, dar fiecare om este unic. Fii sigur că faci o listă cu toate obiceiurile care simți că vor avea un impact asupra obiectivelor tale și stabilește-ți prioritățile.

Indiferent care îți e scopul, decide cu claritate că vei începe să acționezi într-un anume fel 100% din timp, indiferent de ce comportament este necesar. De exemplu, dacă decizi să te scoli mai devreme și să faci exerciții fizice în fiecare dimineață, fixează-ți ceasul la o anumită oră, iar când alarma sună, școală-te imediat, îmbracă-te cu hainele de gimnastică și începe sesiunea de exerciții.

2. În al doilea rând, nu admite nici o excepție de la noul tău obicei în timpul stagiului de formare al acestuia.

Excepțiile stau la rădăcina eșecului formării de noi obiceiuri. Este ușor să argumentezi excepțiile, când le iei izolat. Întreruperile importante se produc în multe forme, cum sunt vizitatori neașteptați, defecțiuni tehnice sau pur și simplu ieșiri în oraș până noaptea târziu. Dacă lași o singură excepție să se furișeze în planul tău, devine ușor să lași o alta să se strecoare și, curând, întregul plan deraiază. Angajează-te pentru noul tău scop fără excepție. Nu te scuza și nu aduce argumente. Nu te prinde singur în cârlig. Dacă te-ai hotărât să te școli la ora 6 în fiecare dimineață, disciplinează-te să te școli la 6 în fiecare dimineață, până devine un automatism.

3. În al treilea rând, spune celorlalți că te vei apuca să practici un anume comportament.

Este uimitor să vezi cu cât mai disciplinat și determinat vei deveni când vei ști că ceilalți se uită la tine ca să vadă dacă ai voința de a-ți urma propria hotărâre.

Este mai ușor să-ți permiți excepții sau deviații de la scopul tău atunci când ești singurul care știi despre asta. Dacă trebuie să-i anunți pe ceilalți despre eșecul parțial sau să explici celorlalți ceva în mod public, exagerarea adevărului deodată nu mai devine o opțiune.

Spune unuia, spune tuturor. Vei deveni tu însuți mai hotărât să rămâi pe calea pe care ai ales-o, cu ajutorul celor care vor să vadă că reușești.

4. Patru – vizualizează-te pe tine realizând acel comportament într-un anumit fel, într-o anumită situație.

Cu cât mai des te vizualizezi și îți imaginezi cum tu acționezi ca și cum deja ai avea acel obicei nou, cu atât mai rapid acest nou comportament va fi acceptat de mintea ta subconștientă și va deveni automat.

Aceeași mușchi sunt activați fie că tu faci o mișcare sau îți imaginezi mișcarea mental: asta înseamnă că tu, de fapt, obții beneficiile practicării în ambele situații. Aceasta se aplică chiar și comportamentelor fizice cum sunt golful sau dansul.

Îți poți înfrânge temerile în vizualizarea ta înainte de a te aventura în lumea reală.

Vizualizarea îți permite de asemenea să rezolvi problemele unor obstacole la care te aștepți și să fii pregătit pentru ele atunci când se vor întâmpla în realitate.

5. Cinci – creează o afirmație pe care să ți-o repeți, din nou și din nou, ție însăți.

Această repetiție crește dramatic viteza cu care îți dezvolți noul obicei.

De exemplu, poți spune ceva cam ca: Mă scol și încep imediat la 6, în fiecare dimineață!Repetă aceste vorbe ca pe ultimul lucru pe care ți-l spui înainte de a adormi. În majoritatea cazurile, te vei trezi automat înainte ca alarma ceasului să sune, și curând nu vei mai avea deloc nevoie să pui alarma la ceas.

Este adevărat că pe ceea ce te concentrezi, crește. Doar umplându-ți mintea mai mult cu ceea ce vrei să realizezi este o strategie incontestabilă pentru schimbarea mentalității tale. În mod direct și intenționat, schimbă-ți modul de gândire.

6. Șase – fii hotărât să persiști în noul comportament până când devine atât de automat și ușor încât de fapt te simți inconfortabil atunci când nu faci ceea ce ai decis să faci.

Acesta este un adevărat test al transformării. În timp ce personalitatea se poate demonstra cu greu că este moștenită, orice se poate învăța și poți schimba orice comportament dacă ești hotărât. Unele obiective iau doar câteva ore pentru a fi schimbate, altele pot lua ani. Doar tu vei ști dacă ți-ai însușit schimbarea pe deplin și ți-ai atins scopul. Și doar atunci când vei rămâne puternic și consacrat scopului tău nu vei recădea în vechile și automatele comportamente și vei beneficia de rezultatul comportamentelor noi, dorite.

7. Șapte – și cel mai important, acordă-ți singur o anumită răsplată pentru practicarea noului comportament.

De ce e asta important? De fiecare dată când te răsplătești, reafirmi și întărești comportamentul.

Curând vei începe să asociezi, la nivel inconștient, plăcerea răsplății cu comportamentul. Îți stabilești propriul câmp de forță de conștientizare pozitivă că tu anticipezi inconștient rezultatul angajării în comportamentul sau obiceiul pe care te-ai decis să îl adopți.

Chiar dacă tu crezi că ești devotat obiectivelor tale, răsplătindu-te pe tine este o asigurare pentru a continua să faci față obstacolelor. Cel puțin, va fi o practică nostimă de a sublinia respectul pe care îl meriți pentru munca ta grea.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.