7 Sfaturi pentru a-ți dezvolta Inteligența Socială și a-ți îmbunătăți relațiile cu ceilalți

De ani de zile mă uit la oamenii pe care îi întâlnesc acasă la noi – pe stradă, în autobuze sau metrou, în magazine, oriunde vreți – și mă întreb: de ce toți aleg să afișeze niște fețe încruntate sau supărate? De ce aproape toate discuțiile pe care le auzi sunt pe ton de ceartă, arțăgos sau disprețuitor? Da, viața e grea, dar e și frumoasă – noi alegem cum o întâmpinăm.

Înainte de a avea ocazia să călătoresc și să văd cum se poartă oamenii din alte țări, mi se părea că ăsta este firescul. Acum nu mai cred asta și consider că și noi putem face ceva mai mult ca să schimbăm acest firesc păgubos într-unul mai plăcut și benefic pentru toată lumea.

amigos-hablando

Dintre țările în care am călătorit și în care m-am simțit cel mai bine, aș alege ca exemplu două – Olanda și Islanda (mai sunt câteva, dar nu vreau să lungim povestea..). În niciuna din aceste două țări natura nu a fost generoasă ca la noi și majoritatea populației a trebuit să se lupte din greu pentru a supraviețui și a prospera, dar au reușit. Ce i-a ajutat în cea mai mare măsură? Spiritul comunitar, Inteligența socială, obținută evident prin educația de acasă, de la școală. În ambele țări m-am/ ne-am simțit minunat datorită oamenilor. Este extraordinar să întâlnești mereu în calea ta fețe zâmbitoare, oameni care vorbesc amabil cu sinceritate și să fii salutat pe străzile unui oraș măricel de oameni absolut necunoscuți, cam cum se (mai) întâmplă la noi în unele mici comunități rurale, care și-au păstrat bunele obiceiuri.

Aș elabora pe tema asta mult mai mult, pentru că am rămas cu impresii extraordinare din călătoriile în aceste țări. Dar vreau să vin și cu câteva idei practice, așa cum promite titlul.

Dar întâi, o întrebare, inspirată de sfaturile de mai jos. Ce ne-ar costa pe fiecare să alegem să zâmbim și să fim amabili cu ceilalți? Mai multă energie? Categoric nu.

kontak-mata-131010c

Dacă nu mă credeți, încercați un exercițiu: 1. Zâmbiți și vedeți câți mușchi ai feței lucrează pentru asta; 2. Încruntați-vă și, la fel, vedeți câți mușchi trebuie să încordați. Ei, cum a fost? Nu-i așa că zâmbetul cere mai puțin efort și este mai bun pentru voi, oricum? Când zâmbim, ne simțim mai bine, comunicăm mai bine cu ceilalți și… arătăm și mai tineri 🙂

Așa că, zâmbiți și veți vedea efectul, acasă, în relațiile cu ceilalți și chiar în clase – comunicarea cu copiii sau elevii se va îmbunătăți categoric. Rodica Bărbuță

Viața e ca o oglindă, obținem cele mai bune rezultate când zâmbim la ea.

Zâmbetul e contagios, îl poți lua ca pe gripă. Cineva zâmbește la tine și tu vei zâmbi la rândul tău. (KB)

Și acum, cele șapte sfaturi, pe care le-am găsit în articolul unui consilier pentru dezvoltare personală, Kesha Brown, tradus mai jos:

toddler-mom-eye-contact-660x440

Suntem înnăscuți pentru a ne conecta. Pentru a ne implica. Pentru a interacționa cu ceilalți.

Aceasta este baza a ceea ce se numește inteligența socială, o nouă știință care explorează și explică fenomene variate, începând de la felul cum ne conectăm cu ceilalți, cum ne facem prieteni, până la felul în care îi influențăm pe ceilalți (și întreaga comunitate în care trăim, n.n.)

Este definită oficial ca:

Capacitatea de a naviga și de a negocia eficient în relații și medii sociale complexe.

Dacă te gândești cu adevărat la asta, inteligența socială este mai valoroasă decât inteligența pură în multe feluri. Cei cu un nivel înalt de inteligență socială tind să fie mai încununați de succes, chiar atunci când au un IQ mediu. Ai putea chiar tu să cunoști pe cineva cu un IQ foarte ridicat care nu se descurcă prea bine în circumstanțe sociale, ceea ce poate fi un mod de viață foarte limitativ.

Cu toate acestea, chiar dacă termenul e nou, fenomenul interacțiunii nu este. Felul în care ne conectăm social astăzi este cam la fel cu cel care a fost întotdeauna, acum un secol sau mai devreme.

smiling-woman

Crește-ți nivelul de inteligență socială

1. Zâmbește. Zâmbetul este un comportament uman normal. Puține lucruri sunt mai ciudate și mai inconfortabile ca o persoană care nu zâmbește niciodată. Zâmbetul îi destinde pe ceilalți și te va face și pe tine să te simți mai bine.

smiling-baby

2. Fii sensibil față de ceilalți. Este important să fii capabil să recunoști emoțiile celorlalți. Cel mai ușor mod în care să faci asta este să studiezi oamenii. Acțiunile lor, vorbele și expresiile feței care dezvăluie starea lor emoțională. Deși fiecare din noi este unic, avem mai multe în comun decât v-ați gândi. Concentrându-ne pe starea emoțională ne ajută să reacționăm adecvat.

3. Ascultă. Tu asculți când ceilalți vorbesc, sau doar aștepți următoarea oportunitate de a vorbi? Ceilalți apreciază un bun ascultător. Ne simțim mai importanți și recunoscuți (validați) când ne bucurăm de atenția integrală a cuiva. Evită să te uiți prin încăpere sau stăpânește-ți semnele de neastâmpăr când ceilalți vorbesc. Așteaptă până altă persoană termină de vorbit înainte de a deschide gura. Cel mai important, fii răbdător.

eye-contact-work

4. Contactul ochilor este cheia. Este mult mai greu să-i citești pe ceilalți dacă tu nu te uiți la ei. De asemenea tu trimiți un semnal de timiditate și supunere dacă eviți să îi privești în ochi. Un contact vizual mai susținut sugerează un nivel mai mare de seriozitate.

5. Învață despre limbajul corporal. Oamenii de știință cred că noi comunică mai mult prin corpul nostru decât o facem cu cuvintele. În timp ce este ușor să spui ceva care nu este adevărat, este mult mai dificil să contrafaci limbajul corporal. Privește-i pe ceilalți și observă-le gesturile, contactul vizual (și mișcările ochilor,n.n.) și poziționarea corpului. Ce poți vedea? Îmi place să joc un joc când sunt împreună cu alții. Stau deoparte și observ interacțiunile și speculez asupra situației. Este amuzant, încearcă!

student-body-language-poster2

6. Afirmă-te fără să fii agresiv. Noi admirăm și respectăm oamenii hotărâți. Este frustrant să vezi cum ceilalți „o iau pe după prun” sau încearcă să fie indirecți. Dar există o diferență între a afirma ceva cu hotărâre și agresivitate. Hotărârea este o mărturie directă și rezonabilă a opiniilor, nevoilor și sentimentelor tale. „Aș fi preferat să luăm cina la Maggio astă seară” este o declarație afirmativă. Agresivitatea înseamnă lipsă de respect pentru drepturile celorlalți. „O să mâncăm la Maggio astă seară!” este o declarație agresivă, deoarece ignoră dreptul altei persoane de a avea o opinie.

7. Dirijează-ți activ relațiile. Relațiile se schimbă constant și evoluează. Este necesar să-ți menții relațiile și să faci din ele o prioritate dacă vrei să prosperi. Aceasta este o parte a vieții care necesită hotărâre. Fiind prea pasiv te poate conduce eventual la provocări și de obicei nu creează experiențe din care toată lumea are de câștigat.

Depinde de tine

Cât de ridicat crezi că este scorul (ISQ) pentru inteligența ta socială? Ea consistă în comunicare și abilități sociale. Eu cred că inteligența socială devine mai provocator să fie dezvoltată și menținută astăzi, datorită faptului că ne bazăm din ce în ce mai mult pe comunicarea electronică, în detrimentul interacțiunilor față în față.”

unde-sunt-conexiuniel

Ce crezi tu despre asta?

Sursa articolului: http://uncommonchick.com/7-tips-to-increase-your-social-intelligence

Tot Kesha ne lansează o provocare:

Ia-ți angajamentul!

Indiferent de cât de supărat ești, amintește-ți că ar putea fi mai rău. Așa că zâmbește cuiva astăzi! Fă-le ziua mai bună fiind doar un pic mai prietenos și poate că vor putea trece peste problemele lor. Cine știe ce reacție în lanț ai putea stârni doar mișcând câțiva mușchi ai feței!

Ai zâmbit cuiva astăzi (chiar și doar ție însuți)? N-o să știi niciodată în a cui viață vei aduce un impact pozitiv doar zâmbind!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.