Astăzi, în căsuța mea de mail am primit de la Urania Cremene începutul unei povești care a transformat viața unei familii. E vorba despre un diagnostic care a dat peste cap viața acelei familii și i-a făcut să reconsidere valorile și relațiile pe care le avuseseră până atunci.
Am trecut și eu printr-o astfel de cumpănă, dar am înfruntat situația cu fruntea sus, pentru că eu investisem deja ani de zile în dezvoltarea mea personală – pe care o datorez relației cu oameni minunați și unor cărți care m-au ajutat să înțeleg mai bine multe lucruri și să-mi dezvolt echilibrat toate inteligențele și abilitățile.
Este încă unul din motivele pentru care vreau să ne întoarcem la Inteligența socială, pe lângă faptul că educatorii de succes (părinți sau profesori) au nevoie de un înalt nivel al acestei inteligențe și că ei, la rândul lor, trebuie să se ocupe de dezvoltarea ei la copiii sau tinerii pe care îi educă.
Astăzi, mi-am propus să vă pun la dispoziție câteva din resursele minunate care m-au ajutat pe mine să mă dezvolt și să fiu mai rezilientă, care sper că vă vor ajuta pe calea dezvoltării proprii și a modelării acestei inteligențe pentru copii.
În primul rând vreau să vă recomand o carte extraordinară, scrisă de un profesor, Dr. Hal Urban. Cartea se intitulează Cele mai importante lecții de viață – 20 de lucruri care contează.
Și un video cu o conferință TED care mi-a reamintit de această carte și de mesajul ei.
Într-un articol viitor, vă vom oferi și câteva sfaturi practice.
Iată mai jos un fragment din introducerea cărții lui Hal Urban:
Patru motive care m-au determinat să scriu acestă carte.
1. Nu suntem niciodată prea tineri sau prea bătrâni pentru a învăța cele mai importante lecții de viață… iar momentul este întotdeauna oportun.
Am predat timp de 36 de ani și mi-a plăcut la nebunie fiecare clipă a acestei experiență. Am avut partea de cea mai bună dintre lumile posibile – am predat copiilor dintr-un liceu public, adulților dintr-o universitate și le-am vorbit adesea copiilor din școlile elementare și gimnaziu. Cu mult timp în urmă, am descoperit că, indiferent de vârstă, oamenii sunt dornici să învețe atunci când este vorba de a înțelege viața pe deplin și a o trăi la adevărata intensitate. Scrisorile pe care le primesc de la copii, adolescenți și adulți confirmă acest lucru în fiecare zi. Sfântul Ignațiu de Loyola, unul dintre cei mai mari educatori ai lumii, a spus la un moment dat că învățăm când suntem pregătiți să facem acest lucru.
De-a lungul vieții mele, nu am trăit nici o perioadă ca prezentul, în care mulți oameni sunt deschiși nu numai învățăturii, dar și reexaminării valorilor și priorităților. După ce a cvules beneficiile unei perioade de progrese tehnologice și economice inedite, lumea noastră a fost zguduită din temelii. (…)
Dat fiind faptul că am studiat și am predat istoria timp de mulți ani, știu că vremurile de încercare scot la iveală tot ce e mai bun în noi. În momentul în care oamenii încep să pună întrebări despre ceea ce este cu adevărat important, găsesc, de obicei, răspunsurile corecte..
2. În școală nu ne predau „Cum e viața” sau „Ceea ce este esențial în viață”
Școlile noastre sunt admirabile, în majoritate. Din clasa întâi până la universitate, oferă numeroase cursuri care ne furnizează un număr mare de cunoștințe și abilități. Ceva lipsește însă din programă. Nu le predăm studenților (elevilor) despre viața în sine, despre modul în care se desfășoară sau despre ceea ce este esențial. Niciodată nu s-a simțit mai stringent nevoia de a afla acest lucru.
Avem nevoie de ceva mai mult decât „școala pragului de sus” pentru a acumula instrumentele prin care putem construi o viață de succes (și o lume mai bună, n.n.).
Avem nevoie de ajutor astfel încât să ne șlefuim atitudinile și abilitățile necesare pentru a crea relații armonioase, pentru a stabili și realiza scopuri personale, pentru a ne putea bucura de sentimentul împlinirii ființei.
În calitate de profesor, am simțit acestă nevoie timp de mulți ani. Dar cererile mele au ajuns la urechi înfundate. Directorii au fost mai interesați de rezultatele la teste și de bugete. A-i ajuta pe elevi să devină ființe umane împlinite nu părea să fie responsabilitatea școlii. De aceea am scris această carte, pentru a umple un gol, pentru a ne ajuta pe noi înșine și pe copiii noștri să înțeleagă ceea ce este important, ceea ce este caracterul și ce înseamnă să ai succes în viață.
3. Pentru că majoritatea dintre noi au nevoie de ajutor când vine vorba de descoperirea calităților.
Cu câțiva ani în urmă, cu ocazia participării la o conferință, un psiholog a spus că până la vârsta de 18 ani, un individ a fost deja înfrânt de peste o sută de mii de ori. Nu știu cum a determinat acestă cifră, dar nu a fost câtuși de puțin surprinzătoare. Adevărul este că suntem înfrânți mult prea des. Începe la o vârstă fragedă, provine dintr-o multitudine de surse și continuă la vârsta adultă. În plus, mass media ne spune în fiecare zi ce e în neregulă cu lumea și cu popoarele sale.
Acest baraj zilnic de negativitate își ia obolul. Cu cât auzim mai des un anumit lucur, cu atât mai mult tindem să îl credem.
Scopul meu nu este acela de a examina motivul pentru care se petrece acest lucru, ci doar a indica faptul că este unul dintre adevărurile triste care se pot spune despre viață. Am scris această carte deoarece consider că avem nevoie de sprijin pentru a ne concentra asupra celorlalte lucruri ale umanității. Consider că majoritatea copleșitoare a oamenilor de pe Pământ se supun legii, sunt iubitori și afectuoși. Pur și simplu nu îi laudă nimeni pentru asta. Dacă ești bun nu ajungi subiect de știri.
Mai cred de asemenea, că mulți dintre noi ne vindem mult prea ieftin. Avem calități de care nu suntem conștienți, resurse interioare pe care nu le-am descoperit, oportunități la care nici nu am îndrăznit să visăm vreodată. Sper că această carte va scoate la lumină câteva din aspectele pozitive din această lume care pare să se axeze doar pe aspectele negative. Descoperirea a ceea ce ne oferă viața mai bun poate fi una din cele mai mari bucurii de care să avem parte.
4. Adevărurile tradiționale nu se demodează niciodată.. chiar dacă generațiile se schimbă.
Cu aproximativ un an de a scrie prima versiune a acestei cărți, am susținut un discurs care se intitula „Adevăratul înțeles al succesului” în fața unui grup de studenți.(…) Am început prin a spune ce nu dețineam: nu dețineam „secrete” ale succesului, vreo „formulă magică” prin care se putea atinge fericirea totală, nici o nouă tehnică „uimitoare” pentru a împlini visul american, nici o metodă „vrăjitorească” pentru a deveni puternici și bogați, nici vreo metodă „unică” pentru a obține ceea ce ne dorim.
Am vorbit în schimb despre valori prețuite de-a lungul timpului precum respectul, bunătatea, modestia, dorința, munca susținută, angajamentul și pur și simplu a fi un om bun. Ceea ce voiam să subliniez este că nu există nici o scurtătură, nici o cale mai ușoară, nici o metodă nouă pentru atingerea succesului real. Succesul trebuie câștigat. (….)
(…) Nu pretind că există doar 20 de lucruri pe care trebuie să le știm, ci că sunt unele dintre cele mai valoroase. Sunt douăzeci de lucruri pe care îmi doresc să le fi știut pe când eram tânăr. Abia când mă apropiam de patruzeci de ani mi-am dat seama care sunt resorturile vieții.(..) de fapt, nu trebuie doar să înțelegem. Una este a le ști; alta este a le aplica. Un vechi proverb chinezesc ne spune:
„Aud.. și uit
Văd.. și îmi amintesc
Fac.. și înțeleg.”
Iată și lista celor celor mai importante lecții de viață.
20 de lucruri care contează
-
Succesul nu înseamnă doar a face bani
-
Viața este grea.. și nu este întotdeauna dreaptă
-
Viața este și plăcută.. și incredibil de amuzantă
-
A trăi nu este o întâmplare, ci o opțiune
-
Atitudinea este rezultatul unei alegeri – cea mai importantă pe care o vom face vreodată
-
Deprinderile sunt cheia oricărui succes
-
A fi recunoscător este o deprindere – cea mai folositoare pe care ne-o putem însuși
-
Oamenii de calitate își construiesc viețile pe fundamentul respectului
-
Cinstea este cea mai bună politică publică
-
Cuvintele amabile nu costă mult, dar înfăptuiesc multe
-
Scopurile sunt visuri cu termen limită
-
Nu există substitut pentru muncă multă
-
Trebuie să renunți la ceva pentru a obține altceva
-
Oamenii de succes nu-și găsesc timp – ei fac timp
-
Nimeni altcineva nu îți poate crește respectul de sine
-
Corpul are nevoie de hrană și de exercițiu – la fel mintea și spiritul
-
Este în ordine să greșești – toată lumea o face
-
Viața pare mai simplă când știm ce este important
-
Cel mai important este să fii o persoană bună.
Mesajele din carte sunt mult mai bogate față de acestă simplă listă. Poate să pară că vorbește despre lucruri de mult cunoscute, dar autorul a știut să le aducă la viață și să le transpună în realitatea de astăzi. De aceea noi vă recomandăm cu căldură să citiți această carte și să transmiteți mesajele din ea și copiilor pe care îi educați.
„Viața este dificilă. O piatră de temelie pe care să ne construim destinele – și pe care să o putem transmite copiilor noștri – este absolut necesară. Aceată carte este o astfel de temelie.” John McCormach, scriitor, fondator și CEO al Visible Changes, USA.
De ce avem nevoie să ne amintim de valorile fundamentale ne vorbește și Barry Schwartz, profesor în psihologie, autor al cărții Paradoxul alegerii – mai mult este mai puțin, în cuvântarea TED de mai jos, intitulată Despre pierderea noastră de înțelepciune –
https://www.ted.com/talks/barry_schwartz_on_our_loss_of_wisdom
* are subtitrare în limba română
Dintre cărțile lui Hal Urban, mai menționăm: Alegeri care îți schimbă viața, Puterea cuvintelor, Cele 10 porunci ale bunului simț, Lecțiile din clasă – cele 20 de lucruri pe care le fac profesorii buni, 20 de daruri ale vieții.
Lectură și vizionare plăcută și folositoare!