Motivarea celor nemotivați

Strategia de peer-tutoring*, o strategie flexibilă care implică elevi/ studenți (câteodată împreună chiar cu profesori, maiștri, specialiști sau cercetători) ca tutori academici, pentru colegii lor elevi/ studenți, este foarte eficientă și utilizabilă în situații și cu obiective diferite. Este intens utilizată în universități, dar și în școli, în programele de suport sau accelerare pentru formarea copiilor sau tinerilor talentați (cu abilități înalte, gifted) sau a celor cu cerințe educative speciale, dar și în programele de ucenicie pentru învățarea unei meserii sau cele de internship.

*http://www.council-for-learning-disabilities.org/peer-tutoring-flexible-peer-mediated-strategy-that-involves-students-serving-as-academic-tutors

peer-tutoring-2

Am utilizat și noi această strategie în tabele MATCA pentru copii cu talente multiple,  în taberele pentru copii cu risc de abandon școlar sau în cele pentru copii cu handicap mental sever – și de fiecare dată, acest tip de strategie a avut rezultate foarte bune.

De asemenea, colegii noștri de consorțiu de la Centrul pentru Studii Complexe UNESCO, au utilizat această strategie în cadrul proiectelor trans-generaționale de cercetare care au condus la lansarea proiectului LIMAN**

**http://complexity.ro/liman

tutoring-4

Vă prezentăm mai jos și un model de program de peer-tutoring, inițiat de o organizație din SUA pentru motivarea elevilor mai slabi sau indisciplinați din ciclurile primar și gimnazial.

Motivarea celor nemotivați

Traducerea articolului publicat de Chelsea Dale, de la On Giant’s Shoulders în Edutopia

Iată un scenariu mult prea comun:

“Un grup de elevi din școala elementară sau ciclul gimnazial sunt nedisciplinați, lipsiți de respect și au rezultate proaste – academice și de comportament social – în clase. Ei nu apreciază valoarea educației. Profesorul, în ciuda bunelor intenții și pasiunii, este văzut ca o figură autoritară adversă sau ne-relevantă. Elevii nu vor să participe în programele tradiționale de tutorat sau mentorat.

Învățarea în clase poate fi realizată mai bine în clase – și câteodată poate fi realizată doar – dacă elevul este dornic/ acceptă să fie învățat. Programele tradiționale de tutorat și mentorat sunt eficiente doar dacă elevul vrea să profite de ele. Un număr alarmant de copii din școlile elementare și gimnaziale, nemotivați și cu rezultate slabe, nu sunt dornici să facă asta.

peer-tutoring-1

În cartea sa Renunțând (Dropping Out), Russell Rumberger subliniază consecințele sociale, incluzând:

– rezultatele academice slabe în gimnaziu și chiar în clasele elementare pot scădea motivația elevului în liceu, ceea ce duce la corigențe, la absenteism și părăsirea școlii.

Statistic Brain*** furnizează următoarele informații (despre situația în SUA, n.n.):

 • Numărul anual total de copii care renunță la liceu: 3,000,000

 • Rata de renunțare la liceu în 50 din cele mai mari orașe din SUA: 41%

 • Procentul de crime din SUA comise de cei care au părăsit liceul: 75%

 • Joburile din SUA care nu sunt eligibile pentru cei care nu au terminat liceul: 90%

 • Diferența de venituri de-a lungul vieții (între cei care au absolvit liceul și cei care au renunțat): $260,000

*** http://www.statisticbrain.com/high-school-dropout-statistics

Așa că, ce se poate face? Iată un exemplu pus în practică de un ONG, un sistem de implicare a educatorilor și de peer-tutoring din partea elevilor de liceu care și-a demonstrat eficacitatea.

tutoring-3

Concentrare, Angajament, Întărire, Eficiență și Amuzament

 • Obiectivul: Elevi care să-și respecte profesorii, școlile, colegii și procesul de învățare

 • Cheia: Motivația elevilor.

 • Beneficiu suplimentar: Un proiect de serviciu de învățare semnificativ pentru elevii de liceu.

O strategie eficientă de motivare a elevilor trebuie să includă toate aceste cinci componente:

1. Concentrare

Profesorii trebuie să fie pregătiți, dornici și capabili să se concentreze în primul rând pe motivație. Sunt valabile multe programe educaționale și sociale suplimentare. Dar învățarea în clasă și programele suplimentare vor avea o valoare mult diminuată (sau devin complet lipsite de valoare) dacă elevul este ambivalent sau nu este dornic să participe. Elevii nemotivați nu vor accepta învățarea din clasă sau nu vor participa la programele tradiționale de tutorat, mentorat sau ajutor la lecțiile pentru acasă (afterschool, n.n.).

2. Angajamentul de timp

Profesorii și directorii sunt atenți sau chiar protectivi față de timpul pentru curriculum. Cu toate acestea, o strategie care necesită doar 15 minute pe săptămână poate furniza un excelent rezultat față de timpul investit. Și luând în considerare timpul pierdut cu disciplinarea celor neascultători, nemotivați, o investiție de 15 minute pe săptămână va rezulta într-o creștere netă a timpului efectiv de predare.

3. Întărirea prin repetiție

Iepurașul Energizer poate merge într-una. Cu toate acestea, o strategie de motivare pentru elevii de elementară sau gimnaziu cere o întărire repetitivă. Profesorii trebuie să includă această bucată de strategie pentru a putea spera că este eficientă.

4. Factori de motivare eficienți

Orice strategie de motivare eficientă cere un factor de motivare eficient. O istorie care circulă pe internet povestește despre un tată care și-a dus fata la o activitate școlară. Fata, de frică să nu fie pusă într-o situație stânjenitoare de către tatăl ei, l-a rugat, „Tată, orice ai face, nu cânta.” Tatăl era Billy Joel. Indiferent dacă povestea e adevărată sau nu, sentimentul este cu certitudine credibil. Indiferent cine sunt părinții sau cei care îi îngrijesc pe copii, admonestările sau ofertele lor de ajutor sunt deseori desconsiderate. Dacă profesorii și directorii au norocul să aibă elevi respectuoși, educabili, o strategie de motivare specifică nu este necesară. Cu toate acestea, în clasele cu o indisciplină cronică și cele cu elevi nemotivați și slabi, nu este dorită implicarea unor figuri autoritare de adulți. Din nefericire asta ridică deseori nivelul de lipsă de respect și sfidare. Cu toate acestea, elevii de liceu cu bune rezultate academice sunt modele puternice. Datorită faptului că sunt mai mari, ei sunt automat „cool” și respectați. Ei sunt văzuți ca și colegi mai mari și cu care de aceea e mai ușor să relaționezi – mai ales dacă ei împărtășesc interese comune.

5. Amuzament pentru elevi

Un ingredient nu prea secret pentru activitatea motivațională este să te asiguri că e amuzantă. Așa cum vom vedea, discuțiile video (prin Skype, Facebook sau alte media) sunt amuzante. Aceasta este o activitate la care elevii abia așteaptă să participe.

peer-tutoring-3

Un program motivațional unic

Aceste cinci componente sunt nucleul unei resurse pe care am dezvoltat-o pentru elevii de gimnaziu care funcționează de asemenea ca o oportunitate de serviciu comunitar pentru elevii de liceu. Programul, intitulat Pe umerii giganților (On Giants’ Shoulders), susține o strategie de motivare repetitivă a elevilor neperformanți din clasele elementare și de gimnaziu pentru a-și respecta profesorii, colegii, școala și procesul de învățare, constând dintr-o discuție online săptămânală de 15 minute cu elevi de liceu cu bune rezultate academice care apreciază valoarea educației.

Elevii sunt „împerecheați” în funcție de interese (sport, muzică, arte, dans etc.) De exemplu, un membru al echipei de fotbal a liceului este pus în legătură cu un elev căruia îi place fotbalul. Un grup de câte trei elevi, mari și mai mici, împart un computer sau o tabletă pentru chat-ul săptămânal. Cu doar cinci computere, 15 perechi de elevi mari și mici pot fi ajutați în 15 minute, 30 de perechi în 30 de minute și așa mai departe.

Implementarea procesului este simplă. Elevii de liceu încep să discute pe baza unuia din chestionarele OGS (intereselor exprimate) în aceeași manieră în care ar face-o la un alt club școlar. Elevii de liceu – mentori sunt supervizați de profesori sau studenți în fiecare școală, ca și în cazul unei activități școlare.

Sunt 15 minute într-adevăr un timp suficient?

Singurul scop al acestui program este să motiveze elevii să interacționeze cu colegii lor mai mari angajați în joc. Ca rezultat, elevii mai tineri vor fi mai dornici să petreacă mai mult timp în activități consumatoare de timp, cum este învățarea la clasă, tutorat, ajutorul la lecțiile de acasă sau programele de mentorat timp Fratele/ Sora mai mare.

Beneficiile pentru elevii școlii elementare și școli

 • Stimulează motivația

 • Învață abilități de comunicare

 • Încurajează respectul pentru profesori și școală

 • Încurajează respectul pentru procesul de învățare

 • Furnizează recunoașterea succesului și încercărilor de a reuși

 • Contracarează propriile așteptările scăzute

 • Reduce timpul petrecut pentru disciplinarea elevilor

 • Învață abilitățile pentru computer

 • Amuzament și captivare

 • Angajament de timp minimal

 • Ușor de implementat

Beneficiile pentru elevii de liceu și școli

 • Învață abilități de leadership

 • Învață reponsabilitate

 • Furnizează un serviciu comunitar valoros

 • Asigură o activitate valoroasă pentru CV, apreciată la intrarea în universități și la angajarea viitoare pe piața muncii

 • Asigură o potențială prezentare pozitivă a școlii sau elevilor ei de către posturile locale de televiziune, radio sau alte noi media

 • Asigură o nouă relație dinamică între școlile partenere

 • Angajament de timp minimal

 • Ușor de implementat

On Giants’ Shoulders este o organizație nonprofitnu sunt niciodată cerute taxe de nici un fel. Formele de implementare, filmele de instruire și răspunsurile prin mail la întrebări specifice sunt valabile prin intermediul site-ului organizației.

(http://www.ongiantsshoulders.org/)

tutoring2

Feedback-ul unor profesori de gimnaziu indică faptul că programul a furnizat ceva special pentru elevii lor care a fost important, în special pentru cei mai puțin motivați, pentru că le-a dat ceva pe care să-l aștepte în fiecare săptămână. Și deoarece acest model este bazat pe internet, școlile partenere pot fi apropiate sau în celălalt capăt al țării. Unul din profesori a declarat: „Elevilor noștri le-a plăcut să se întâlnească și să discute cu elevi mai mari și din altă zonă (a țării)”. Un elev de liceu a spus, „Ne-au plăcut discuțiile și suntem fericiți să reîncepem OGS în anul care vine”.

Desigur, acesta nu este singurul răspuns pentru angajarea și motivarea celor mai slabi, nedisciplinați și ne-interesați elevi din clasele elementare sau liceu. Ne-ar place să auzim de asemenea strategiile sau poveștile voastre.”

Sursa: http://www.edutopia.org/blog/motivating-unmotivated-chelsea-dale

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.