Cele mai bune experimente STEM de Paște (3)

Iată încă trei+ din experimentele propuse de Emma Vanstone de la Science Sparks pentru copii, deoarece ei sunt atât de mult încercați emoțional, alături de părinții și de profesorii lor, de neobișnuita pandemie și de izolarea forțată impusă și nu se pot bucura ca de obicei de sărbătoare. Sperăm ca aceste experimente să aducă un pic de bucurie în viața copiilor și să le păstreze totodată vie curiozitatea și dorința de a afla mai multe despre tainele științelor. Desigur, o parte din experimentele prezentate se pot face și la clasă, după terminarea izolării, atunci când va veni vorba despre legile fizicii implicate în aceste experimente.

1-STEM-oua-Paste-16

6. Podul din coji de ouă

Atunci când vă gândiți la cojile de ouă, probabil considerați că sunt slabe și sfărâmicioase (în fond, le spargeți cu ușurință atunci când mâncați ouă fierte – chiar dacă au fost anterior și vopsite, ca cele de Paște, n.n.). Dar în anumite împrejurări, ele sunt de fapt foarte puternice, rezistente (așa cum s-a dovedit că este, de exemplu mătasea țesută de păianjeni sau firul de păr uman, n.n.)!

Puteți face o demonstrație grozavă a acestui lucru, construind un pod din coji de ouă.

Cât de tare este o coajă de ou?

Aceste experiment cu ouă arată cum, ceva ce pare să fie sfărâmicios și slab poate susține, în anumite condiții, o mare greutate. Vom investiga cât de tare este coaja de ou, utilizând jumătăți de coji de ouă pentru a face un pod.

De ce ai nevoie:

 • cel puțin 4 ouă nefierte (noi am spart câteva încercând să facem din ele domurile care susțin podul)

 • un creion

 • foarfeci sau un cuțit foarte ascuțit

 • cărți grele

Cum să faci un pod din coji de ouă

 • Lovește capătul oului de o suprafață tare, ușor, pentru a-l sparge. Golește conținutul celor 4 ouă (le puteți folosi să faceți o omletă?) și clătește interiorul cojilor de ouă. Vei avea nevoie de 4 coji de ouă (poate va trebui să spargi mai multe ouă.. dar omleta este atât de gustoasă!). Gândește-te pentru un moment cât de sfărâmicioasă este coaja oului și cât de ușor s-a spart.

Metoda 1

 • Desenează cu creionul o linie în jurul oului, cât mai egal posibil, utilizând o linie ca ghid, tăind apoi cu grijă coaja pe linia trasată. Cere unui adult să facă asta. Merită să petreci o mulțime de timp la acest pas, deoarece noi am descoperit că este frustrant de dificil. Asigură-te că marcajul este continuu și încercuiește complet oul.

Metoda 2 – cea mai ușoară

 • Sparge cu mare grijă bucățele de coajă până în apropierea punctului central – la jumătatea înălțimii oului. Ai nevoie de patru coji de ouă de aceeași înălțime. Câteodată merge să le tai cu o foarfecă mică.

 • Plasează cele 4 coji, cu vârful în sus, într-o formă rectangulară și apoi așează deasupra lor cărți, una câte una – având grijă să se sprijine în mod egal pe cele 4 domuri din coji de ouă. Vezi câte cărți poți adăuga înainte ca domurile din coji de ouă să se spargă.

1-STEM-oua-Paste-21

Cât de tare este o coajă de ou?

Unele forme sunt mai puternice/ rezistente decât altele (gândiți-vă de ce constructorii din trecut au ales forma de dom pentru cupolele mari ale bisericilor sau arcul de cerc pentru susținerea podurilor, n.n.) Ouăle, care par fragile, sunt de fapt foarte puternice/ rezistente în anumite condiții – încearcă să spargi un ou, strângând în mână capetele lui (fă asta deasupra unui vas mare, a unei chiuvete sau afară!).

Coaja de ou are în mod natural formă de dom. Domurile sunt foarte eficiente la repartizarea egală a greutății în toate direcțiile, astfel încât nici o parte a domului să nu suporte o greutate mai mare decât alta. Forța de apăsare a greutății cărților este transferată în mod egal de forma de dom în jos, către suprafața de sprijin pe care stau cojile de ouă.

Gândește mai departe: Ce alte forme sunt foarte puternice? Unde poți vedea aceste forme, la clădiri sau în natură?

Sursa originală: https://www.science-sparks.com/how-strong-is-an-eggshell/

1-STEM-oua-Paste-17

7. Capete de super-eroi cu creson

Știai că poți crește cresonul de salată fără pământ? Află cum din acest experiment simplu cu capete cu creson.

Ca să crească, plantele au nevoie de apă, de aer și de soare – dar nu au întotdeauna nevoie de pământ! De Paște putem demonstra asta cu ușurință, demarând acest experiment în care punem la încolțit semințe de creson în coji de ouă, desenate cu figura unor super-eroi îndrăgiți (puteți folosi și abțibilduri pe care să le lipiți de ouă, dacă aveți, n.n.).

O dată ce platele de creson cresc, copiii se pot distra scurtându-le ”părul” eroilor și mâncând frunzele de creson în salate sau peste un sandviș! ”Părul” (cresonul) va crește din nou 🙂

Acesta este unul din experimentele publicate în cartea ”Știința comestibilă” (Snackable Science), care conține 60 de experimente pentru copii de toate vârstele.

Cum să cultivi cresonul în ”capetele de eroi”

De ce ai nevoie1-STEM-oua-Paste-18

 • Ouă
 • Linguriță
 • Suport de ouă
 • Semințe de creson
 • Vată
 • Carioca – merg cel mai bine cele cu vârful subțire

Instrucțiuni

Fierbeți ouăle tari

Spargeți ușor vârful cu o linguriță

Scoateți cu grijă conținutul oului cu lingurița, având grijă să nu spargeți coaja

Decorați cu grijă coaja oului (sau lipiți abțibildul) – orientat cu spărtura în sus

Puneți vata în interiorul cojii de ou și puneți cu grijă puțină apă ca să o îmbibați. Fixați oul pe un suport.

Puneți semințele de creson peste vata udă și lăsați-o într-un loc însorit.

Adăugați câte puțină apă o dată la 2-3 zile și urmăriți cresonul cum crește.

Sursa originală: https://www.mummymummymum.com/superhero-cressheads/

1-STEM-oua-Paste-20

8. Turnul oului – concurs

Cine poate face din scobitori cel mai înalt turn, care să țină ouăle de ciocolată?

Structuri din scobitori, de Paște

Structurile din scobitori sunt provocări STEM fantastice, ieftine și îi pot ține pe copii ocupați multe ore. Noi am folosit de fapt bețe de cocktail, dar poți folosi de asemenea paie sau spaghete.

I-am provocat pe copii să construiască o structură care să susțină un ou de ciocolată deasupra, cât mai sus.

Materiale necesare pentru structură

Scobitori sau bețe de cocktail, paie sau spaghete.

Plastilină

Hârtie

Ouă de ciocolată

Cum se construiește structura (turnul)

Nu există instrucțiuni pentru această structură, în afară de:

 • Să stea în picioare fără un suport suplimentar

 • Să utilizeze numai materialele de mai sus

 • Să poată ține un ou de ciocolată, fără să se prăbușească

După ce am construit structurile, am testat să vedem dacă ele susțin și alte obiecte, cum ar fi puișorii de găină și iepurașii pe care îi folosim la ornarea mesei de Paște – oricum aceștia sunt mult mai ușori, deci nu am avut probleme.

1-STEM-oua-Paste-19

Lucruri la care să te gândești pentru a construi o structură din scobitori rezistentă

Formele sunt un lucru bun la care să te gândești atunci când construiești o structură ca asta, din scobitori. Noi am descoperit că o formă pătrată, cu un suport suplimentar în formă de triunghi constituie o structură mai rezistentă.

Triunghiurile, arcele și domurile sunt toate forme puternice și sunt folosite de inginerii constructori pentru a crea structuri rezistente. Data viitoare când vezi un pod, numără să vezi câte forme diferite poți vedea la acel pod.

Imaginează-ți că un pătrat făcut din paie, dacă îl apeși se va dărâma, dar un triunghi nu va ceda decât atunci când una din părți se rupe. Orice forță aplicată asupra unui triunghi (la fel ca la domul din experimentul anterior), este distribuită egal de la vârf spre bază, ceea ce înseamnă că triunghiurile sunt mai rezistente decât pătratele.

Idei de extensie

Poți să construiești un turn de cel puțin 10 cm înălțime? Dar de 20 cm?

Dar un turn care să susțină trei ouă de ciocolată?

Poți construi o căsuță pentru puișorii de găină? Pentru a decora căsuța noastră noi am folosit boabe de afine 🙂

Sursa originală: https://www.science-sparks.com/easter-toothpick-structures/

În această colecție, Emma Vanstone vă mai propune și alte experimente:

9. Testul de impact cu ouă

Construiți din piese LEGO (sau similar) un vehicul în care un ou de ciocolată este protejat la coliziuni. Noi am utilizat K’nex sau un model de mașinuță, reciclată. Copiii pot modifica modelul de mașinuță pentru a proteja mai bine oul. Găsești detaliile experimentului aici:

https://www.science-sparks.com/crash-test-eggs/

10. Rostogoliți ouă

Încercați să rostogoliți ouă pe o rampă acoperită cu materiale diferite, pentru a descoperi ce material încetinește cel mai mult rostogolirea. Găsești detaliile experimentului aici:

https://www.science-sparks.com/rolling-eggs-experiment/

11. Ouă ”dezbrăcate”

Știai că poți îndepărta/ topi coaja oului folosind oțet? Găsești detaliile experimentului aici:

https://www.science-sparks.com/how-to-remove-the-shell-from-an-egg/

Distracție (științifică) plăcută!

Sursa colecției de experimente: https://www.science-sparks.com/the-best-easter-science-for-kids/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.