Lecțiile toamnei – alte 2 planuri de lecții

Așa cum am promis, revenim la planurile de lecții și activități dedicate acestui anotimp. Astăzi, o lecție de matematică și una de scriere și arte.

1-Lectii-toamna-10

Reprezentarea grafică a frunzelor

Materia

– matematică

Clasele

– 6 – 8

Scurtă descriere

În această lecție, elevii adună frunze și le trasează conturul pe hârtie milimetrică. Apoi ei stabilesc coordonatele numerice care aproximează forma frunzelor, scriindu-le ca ”fișe de lucru” pe care să le completeze alți elevi.

Obiective

Elevii

 • găsesc și identifică coordonatele punctelor unui desen de pe o hârtie milimetrică

 • rezolvă o enigmă grafică creată de alt elev

Cuvinte cheie1-Lectii-toamna-12

toamnă, frunze, grafic, coordonate.

Materiale necesare

 • frunze asortate

 • hârtie milimetrică

 • hârtie de scris

 • creioane

 • creioane colorate sau marker (opțional)

Planul lecției

Frunzișul multicolor și nuanțele strălucitoare sunt o indicație că toamna e în toi. Această activitate utilizează frumoasele frunze căzute ca modele pentru coordonate grafice.

Pentru a începe, puneți-i pe toți elevii să strângă câte trei frunze de diferite forme și mărimi. Alegeți o hârtie milimetrică potrivită cu experiența și vârsta elevilor. Distribuiți bucățile de hârtie milimetrică și instruiți-i pe elevi să deseneze și marcheze liniile de x și y (poți folosi un singur cvadrant, cu toate numerele pozitive, sau patru cvadranți pentru a a face însărcinarea mai dificilă. Vezi Introduction to coordinates* pentru recapitulare)

* https://www.mathsisfun.com/data/cartesian-coordinates.html

Pune-i pe elevi să aleagă o frunză simplă pentru a-i trasa conturul pe hârtia milimetrică. Apoi cere-le să îndepărteze frunza după ce au terminat de trasat și să localizeze punctele pe grafic, puncte care atunci când sunt conectate vor crea o silueta a formei frunzei. Le poți da un număr fix de puncte sau un număr ideal de puncte pe care elevii să îl identifice. (păstrează în minte mărimea cadrajului de pe hârtia milimetrică). Apoi, instruiește-i pe elevi să listeze coordonatele (x, y) găsite pe o hârtie separată. Asigură-te că ei încep dintr-un punct, urmăresc punctele de pe siluetă în ordine și termină în același punct.

Ascunzând apoi trasările originale, pune-i pe elevi să facă schimb de liste cu coordonate cu partenerii și apoi să identifice punctele de pe noile liste primite. Conectând punctele identificate în ordine, ei ar trebui să fie capabili să recreeze o formă similară de frunză. Când au terminat trasarea, elevii își pot compara graficele cu cele create inițial și cu frunzele. Sunt frunzele simetrice? Diferă frunzele și graficele în formă și mărime?

Pentru a crea o provocare mai mare pune-i pe elevi să selecteze noi frunze și să găsească coordonatele la cel mai apropiat .5 de pe hârtia milimetrică. Pentru amuzament, elevii pot colora aceste grafice și le pot expune.

Notă: Dacă vrei, poți păstra aceste frunze strânse de elevi pentru alte activități legate de toamnă din această colecție – https://www.educationworld.com/a_lesson/lesson280.shtml

Evaluarea

Toate graficele trebuie să conțină numărul cerut de seturi de coordonate stabilit de profesor, iar elevii trebuie să-și corecteze propria muncă în perechi.

Sursa planului de lecție – Cara Bafile, Education World

https://www.educationworld.com/a_lesson/02/lp280-01.shtml

1-Lectii-toamna-13
Comparațiile toamnei

Materii

Științe umaniste și Arte

Clasele

 • 3 – 5

 • 6 – 8

 • 9 – 12

Scurtă descriere

Frunzele toamnei sunt ca un foc sălbatic care urlă, aprinzând coastele dealurilor, iar această lecție, care îi pune pe elevi să creeze și să decoreze comparații legate de toamnă, este ca un cadou care așteaptă să fie deschis.

Obiective

Elevii creează comparații descriptive ale toamnei și le scriu pe o hârtie pe care o decorează cu tema toamnei.

Cuvinte cheie

Toamnă, comparații, scriere, anotimpuri, artă, recoltă, Octombrie.

Materiale necesare1-Lectii-toamna-14

 • Flori, frunze, ferigi, ierburi

 • resuri de hârtie colorată

 • cărți grele

 • hârtie groasă

 • celofan

 • creioane

Planul de lecție

Începe lecția cu o introducere sau o recapitulare a comparațiilor și câteva exerciții. Apoi provoacă-i pe elevi să creeze comparații pe teme legate de toamnă, cum sunt frunzele, păsările, recolta, mustul / cidrul și altele. Pune-i pe elevi să scrie fiecare câteva comparații originale și fă copii artistice ale lucrărilor lor. Cu materialele descrise mai sus (flori, frunze etc.), elevii își pot încadra încadra comparațiile, scrise de mână în culorile toamnei, pentru a crea un tablou de sezon al toamnei. Sau pot crea slide-uri de PowerPoint cu lucrările lor.

Vezi aici câteva idei de comparații legate de Haloween din care să te inspiri:

Noaptea era neagră ca aripa de liliac. * Dovleacul sclipea ca un apus de soare. * Ochii bătrânei erau negri ca noaptea. * Vântul rece de octombrie urla ca un animal în dureri. * O cracă a trosnit sub talpă și eu am sărit ca o pisică nervoasă. * Casa pustie mirosea a mucegai ca un șervet vechi și murdar. * Mâinile ei erau la fel de noduroase ca rădăcinile unui arbore. * Crengile copacului ce loveau în fereastră sunau ca și cum fantomele băteau la ușă. * Praful se simțea ca o pătură de mătase.

Evaluarea

Compozițiile satisfăcătoare vor conține numărul de comparații stabilit de profesor și vor avea conținutul și forma cerută. Toate compozițiile vor fi prezentate cu propoziții complete. Pentru evaluare folosiți standardele de scriere ale clasei.

Sursa planului de lecție

Education World https://www.educationworld.com/a_lesson/02/lp280-05.shtml

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.