O lecție puternică – Stații de luare de notițe

Acum, după ce v-ați odihnit puțin și mai aveți încă zile de vacanță, ne-am gândit să vă oferim alte idei de strategii de lucru pe care le puteți aplica din semestrul viitor. Pentru astăzi, am ales un articol foarte interesant, publicat recent în Cult of Pedagogy de Peg Grafwallner* , Maestru în pedagogie și antrenor (coach) de instruire la Liceul Ronald Reagan IB din Milwaukee, SUA. Ea împărtășește o lecție pe care o recomandă profesorilor de orice materie care constată că elevii lor nu știu să citească un text și să-și ia notițe (da, elevii trebuie să învețe și aceste tehnici, care îi ajută să învețe mai eficient și să rețină mai bine informațiile predate sau citite). S-ar putea să fie nevoie să ”sacrificați” una din ore, sau mai bine zis să predați sau să recapitulați materia diferit în acea zi, concentrându-vă mai mult pe a-i învăța pe elevi cum să extragă și să noteze ideile principale din orice conținut.

În acest model de lecție, elevii trec pe rând prin patru ”stații” de lucru, practicând stiluri diferite de luare de notițe.

* https://www.peggrafwallner.com/

take-class-notes-1

În munca mea de instructional coach și specialist în citire de la Liceul Ronald Reagan IB o școală urbană cu o mare diversitate de elevi, eu îi susțin pe profesorii de la toate materiile și îi ajut să integreze perfect abilitățile esențiale în lecțiile lor.

Abby Felten, cu care am colaborat inițial, este una din profesoarele noastre de chimie de la Reagan. Abby a remarcat că elevii ei de anul doi aveau o experiență extrem de limitată în citirea unui manual de științe. Ca rezultat, abilitățile lor de luare de notițe erau inadecvate pentru a strânge informații din text. Am decis împreună să creăm o lecție structurată care utilizează stații de lucru care dau elevilor oportunitatea de a practica diferite stiluri și tipuri de luare de notițe.

take-class-notes-4
Strângerea resurselor

Am strâns trei tipuri de modele/ formate de luare de notițe: o hartă conceptuală, un organizator grafic inspirat de Doug Buehl numit rezumat magnet și notele Cornell; împreună cu adnotarea, acestea ar fi constituit modelele pentru cele patru stații de lucru. La fiecare stație, am pregătit un exemplu de model completat, pentru ca elevii să poată vedea cum se face. Pentru a crea exemplele, am utilizat pagini din manualul de chimie al elevilor. Abby a ales câte un mic fragment pentru fiecare stil / model și o pagină pentru stilul de adnotare, iar eu am făcut o copie a respectivelor pagini. Ea nu mi-a dat mie nici un fel de instrucțiuni sau vreo scurtă lecție de chimie elementară; în loc de asta, era rolul meu să-mi dau seama care din stiluri mergea cel mai bine pentru fiecare pagină aleasă de ea.

take-class-notes-6Am decis să utilizez notele Cornell pentru pagina care avea cel mai mult text. Modelul Cornell împrumută din text acolo unde notițele pot fi aranjate ordonat, scriind cuvinte cheie sau întrebări în partea stângă și definiții sau fraze scurte în partea dreaptă.

Apoi am ales harta conceptuală pentru paginile care aveau text și imagini. Am scris ideea principală în căsuța din mijloc și am utilizat căsuțele înconjurătoare pentru detalii și formule.

Pentru modelul rezumat magnet, am utilizat de asemenea pagini cu imagini și text. Din nou, am scris ideea principală în căsuța din mijloc și detaliile în căsuțele înconjurătoare. Apoi am scris un scurt rezumat, utilizând căsuța din mijloc ca propoziție principală și căsuțele înconjurătoare ca propoziții explicative.

Magnet Summaries

În fine, am adnotat pagina care avea cele mai multe imagini și formule, punând întrebări, făcând comentarii sau încercuind cuvintele necunoscute pe margine.

Am împărtășit cu Abby modelele mele de luare de notițe și pagina adnotată. După o revizuire, am pus paginile în folii de plastic pentru a le utiliza ca exemplare model la fiecare stație de lucru.

take-class-notes-5

Implementarea

În această anume clasă de anul 2 de liceu, Abby avea cam 25 de elevi care stăteau la mesele tradiționale pentru științe. Elevilor li s-au dat 4 pagini noi pentru a le adnota sau a lua notițe pe baza lor. Noi nu am vrut ca ei să ia notițe tot despre paginile pe care le-am utilizat în exemple; mai curând am vrut ca ei să încerce patru noi pagini de text, dar să utilizeze exemplele ca reprezentări vizuale.

Am creat patru stații de lucru: câte una pentru fiecare stil de luare de notițe, la fiecare stație fiind câteva pagini necompletate ale modelului de lucru. La stația pentru adnotare, am făcut câteva copii ale paginii din manualul de chimie pe care elevii trebuiau să o adnoteze. Am decis că elevii vor petrece aproximativ 15 minute la fiecare stație, inclusiv timpul necesar ca să citească secțiunea corespunzătoare din textul lor de chimie.

Abby a descris instrucțiunile și scopul lecției. Ea a clarificat că dorea să prezinte elevilor modele/ formate diferite de luare de notițe și în plus să-i pună să practice aceste tipuri diferite. Eu le-am oferit scurte instrucțiuni pentru fiecare model, demonstrându-le cu ajutorul exemplelor cum să utilizeze fiecare format.

În fine, Abby a setat ceasul/ clepsidra. Elevii au început să citească informația din cărțile lor de chimie și au revăzut exemplele de pe mesele lor. Apoi, ei au luat formatele necompletate și au început să-și scrie notițele. Eu și Abby am mers în jurul clasei, observând ce scriau elevii. I-am încurajat pe elevi să lucreze împreună, să vorbească unii cu alții și să vadă cum își scriu notițele colegii lor.

După 15 minute, când s-a scurs timpul, elevii s-au schimbat la altă stație. Primele două minute, clasa a fost tăcută pe măsură ce elevii citeau pagina desemnată la noua stație. Apoi clasa s-a umplut de rumoarea discuțiilor pe măsură ce elevii revedeau exemplul, își scriau notițele și își împărtășeau informațiile. La stația rezumatului magnet am remarcat că elevii își împărtășeau rezumatele și verificau dacă ele sunt similare.

take-class-notes-3
Raportul elevilor

După ce elevii au vizitat toate cele patru stații, le-am acordat timp să discute cu colegii despre lecție, apoi i-am întrebat care sunt părerile lor.

  • A fost de folos lecția? Majoritatea copleșitoare a elevilor a răspuns Da! Le-a plăcut ideea stațiilor și mișcarea fizică de la o arie la alta.

  • Ei au apreciat că au avut oportunitatea de a practica luarea de notițe, în special având un exemplu care să le fie o referință vizuală.

  • Elevii au simțit că unele modele/ formate nu se potrivesc de la sine la o anumită pagină de chimie de la acea stație. De exemplu, cea de la harta conceptuală avea căsuțele prea mici, căsuțe mai mari ar fi fost de ajutor.

  • Elevii au au avut păreri împărțite despre scrierea rezumatelor, care era parte a modelului rezumatului magnet. Unii au apreciat punerea în pagină a gândirii lor în formă de rezumat, în timp ce alții au desenat o organigramă în căsuța de text a rezumatului ca să-i ajute să prelucreze informația.

  • Unora din elevi nu le-a plăcut să utilizeze hărțile conceptuale și toți ar fi preferat formatul notelor Cornell sau ar fi preferat să adnoteze toate cele patru pagini de lectură; ei au simțit că lucrul cu căsuțele este prea restrictiv.

  • Câțiva elevi au comentat că ei ar fi utilizat toate cele patru formate, dar să le utilizeze în funcție de ce este pe pagină. De exemplu, dacă o anumită pagină ar fi plină de text, ar utiliza notele Cornell. Dacă ar fi fost formule pe pagină, atunci ar fi utilizat harta conceptuală – dar una făcută de ei – care ar fi mers mai bine.

  • În fine, mulți elevi au împărtășit cât de ”obosiți” mental s-au simțit după ce au citit și au luat notițe despre aproape patru pagini de text. Citirea, procesarea, luarea de notițe și recitirea s-au dovedit a fi foarte intense pentru creierul elevilor noștri, ceea ce a inspirat-o pe Abby și pe mine să planificăm câteva lecții de luare de notițe pentru a-i ajuta pe elevi să-și perfecționeze această abilitate semnificativă.

take-class-notes-2
Reflecția profesorului

Abby și cu mine am simțit că această lecție a fost un succes. După această lecție, ea a văzut îmbunătățiri explicite în modul în care elevii ei abordează citirea și luarea de notițe. Aceste îmbunătățiri includ:

  1. Notițele lor sunt mai ordonate, mai organizate și semnificative. Elevii nu doar rescriu textul – ei își adaugă propriile gânduri, întrebări și imagini în notițele lor. Și sunt mândri de notițele lor.

  2. Elevii își variază stilurile de luare de notițe pentru a se potrivi cu stilul textului. Ei creează hărți conceptuale când ora acoperă concepte care sunt interconectate și nu sunt doar lineare, utilizând notele Cornell când învață teorii științifice și procese lineare și își desenează propriile idei și procese în loc doar să scrie despre ele.

  3. Elevii își folosesc de fapt notițele! Ei și le editează și le revizuiesc pe măsură ce clasa face mai multă practică și au mai multe exemple. Luarea de notițe nu mai este doar ceva ce trebuie să faci în clasă. Elevii le folosesc ca să recapituleze.

  4. Elevii sunt mai angajați față de un text. Abby a descoperit că ea trebuie să limiteze cantitatea de text pe care le cere să o citească și să ia notițe despre și îi încurajează să facă asta, dar ea preferă mai degrabă calitatea față de cantitate, în special la nivelul celor de anul doi. Înțelegerea lor față de informația pe care o citesc a crescut, ca și profunzimea întrebărilor pe care le pun elevii în clasă.

  5. Elevii pot sintetiza mai bine informația. Una din activitățile de extensie pe care le-a făcut Abby după stațiile de luare de notițe este să-i pună să consolideze notițele despre un întreg capitol pe o singură pagină – față și spate – dintr-un organizator grafic sau o foaie obișnuită. Aceste informații sintetice sunt acum mult mai ușor de parcurs și mai semnificative pentru ei.

La final, ca antrenor de instruire, am împărtășit această lecție, modificând conținuturile, la alte discipline și pentru toate tipurile de elevi. Oportunitatea pentru elevi de a avea stăpânirea propriei învățări și de a alege este ceea ce face ca lecțiile să fie angajante și orele să treacă pe nesimțite – este exact ce au nevoie elevii pentru a avea succes!

Resurse suplimentare găsiți în cartea:

Buehl, D. (2017). Classroom Strategies for Interactive Learning. New York, NY: Stenhouse Publishers.

Sursa articolului – https://www.cultofpedagogy.com/note-taking-stations/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.