De vară, în București

Ca și în anii trecuți, Bucureștiul este generos în oferte atractive pentru copii, tineri, familii sau grupuri de elevi. Chiar astă seară – la Casa Filipescu-Cesianu, o veche reședință aristocratică construită pe la 1850, recent renovată de Primăria Municipiului București, care a dfevenit unul din cele mai noi sedii ale Muzeul Municipiului București – vă așteaptă spectacolul „Gânduri de seară”. Este un spectacol de muzică și poezie cu actrița Irina Movilă (Teatrul Național București) și soprana Lorena Sanda. Versurile poetului Mihai Eminescu se vor împleti armonios cu muzica unor compozitori ca Massenet, Grieg, Haydn, Ceaikovski, Beethoven și vor umple de frumusețe spațiul din grădina Casei Cesianu, începând cu ora 20.30.

Casa-Cesianu

Intrarea costă doar 10 lei de persoană – iar în prețul acestui bilet este inclusă și vizitarea Muzeului Vârstelor (în intervalul de 30 de zile) situat tot în această frumoasă casă.

Casa-Cesianu-interior-1

Muzeul vârstelor” este primul muzeu modern organizat de la intrarea în patrimoniul orașului a proprietăților Filipescu-Cesianu, un proiect expozițional care restituie publicului 300 de ani de istorie a familiei, copilăriei și vieții intime. Patrimoniul MMB a susținut construirea unui proiect expozițional privind spațiile interioarelor, chiar în detaliul vieții de zi cu zi, începând cu secolul al XVIII-lea. Spațiul prezintă evoluția interiorului urban în București, pentru secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, pentru zona parterului, și secolul XX, pentru etaj. Fluxul circular de vizitare oferă publicului nu numai o trecere prin timp, pentru a cerceta vizual evoluția interiorului urban, dar un mare interes este destinat zonelor cu expunere a detaliului casnic. Astfel, sunt alternanțe între restituirea unui interior de epocă urmate de spații cu expunere a istoriei mobilierului, serviciilor de masă, a costumelor şi accesoriilor vestimentare, obiecte de uz casnic și evoluția lor din ultimii 300 de ani.

Casa Cesianu a găzduit deja și ore de clasă ale unor profesori mai îndrăzneți și este deschisă pentru colaborări de acest tip.

Casa-Cesianu-interior-2

Iar parcul reședinței Filipescu-Cesianu, a devenit nu numai un spațiu de recreere și agrement, dar în punctele special amenajate sunt organizate spații de expunere (Lapidarium) și, periodic, concerte sau piese de teatru – în zona de scenă din spatele grădinii.

Tot aici, Muzeul Municipiului București a organizat, în perioada 7 iunie – 30 august 2017, cea de-a patra ediție a Salonului BD – Povești din București în Benzi Desenate, pe care îl puteți vizita în mansarda Casei Filipescu – Cesianu. Proiectul, coordonat Mădălina Corina Diaconu, jurnalist Radio România Cultural și Mihai I. Grăjdeanu, autor de benzi desenate, și-a propus să descopere farmecul Bucureștiului, văzut prin ochii elevilor de la liceul cu predare în limba engleză: American International School of Bucharest.

Casa-Cesianu-interior-3

Totodată, în această perioadă se vor organiza și ateliere de bandă desenată și desen și alte activități: prezentări de reviste și albume recente de bandă desenată românească, dar și proiecții de filme animate.

Pentru a putea urmări toate evenimentele organizate aici, vizitați site-ul muzeului:

https://www.muzeulbucurestiului.ro/casa-filipescu-cesianu.html

Casa-Sutu

în acest sfârșit de săptămână, vă mai așteaptă două evenimente interesante:

Primul este un mare eveniment cultural – redeschiderea pentru public, începând cu data de 29 Iulie, a Pinacotecii Municipiului București – după douăzeci de ani de inactivitate din cauza lipsei unui sediu adecvat.

Expoziția este găzduită de Palatul Șuțu (vis-a-vis de Universitatea București și teatrul Național) și constituie o retrospectivă a principalelor donații, făcute de Ioan Movilă si Filip Marin, precum și a celor mai reprezentative lucrări achiziționate în perioada interbelică.

Pinacoteca Municipiului București este un proiect care a luat naștere printr-un lanț succesiv de donații susținute de un spirit de mecenat și bunăvoința. Actul de naștere este datat 19 iulie 1933 și are semnătura primarului din aceea perioadă, Dem I. Dobrescu, alături de cele ale membrilor Consiliului Comunal. Astfel, unul dintre donatorii importanți a fost doamna Elena Movilă care a susținut demersul Primăriei bucureștene prin donarea colecției de artă pe care ea împreună cu soțul, Ioan Movilă, au alcătuit-o pe parcursul vieții. Un alt donator important în epocă, dar mai puțin cunoscut astăzi, este sculptorul Filip Marin (Marinescu).

În epocă au mai donat opere pentru susținerea Pinacotecii și Societatea Tinerimea Artistică, Automobil Club, iar colecția de artă a fost îmbogățită și cu achizițiile făcute de Direcția culturală a Primăriei.

Oficial, Pinacoteca s-a deschis pentru public la data de 29 noiembrie 1933. La eveniment au fost prezenți, din partea instituției tutelare, primarul Dem I. Dobrescu, custodele Pinacotecii, pictorul Petre Iorgulescu-Yor, din partea ministerului, D. Bucuţa, profesorul Gusti, din partea altor muzee Alexandru Tzigara-Samuraş, urmați fiind de toată protipendada artistică și culturală a epocii.

În urma cutremurului din 1977 Muzeul de Artă al Municipiului București “Anastase Simu” – așa se numea pe atunci Pinacoteca – s-a închis pentru public, datorită avarierii clădirii din strada Biserica Amzei nr. 7-9 unde a funcționat muzeul.

Muzeul Municipiului București, deținătorul patrimoniului, a reînființat Pinacoteca Municipiului București, în cadrul Secției de Artă. Din anul 1994 au fost susținute activități de restaurare, iar din anul 2006 a început clasarea a operelor de artă. Potrivit MMB, în momentul de față patrimoniul artistic al Pinacotecii numără peste 5.500 de lucrări, proporția cea mai mare fiind deținută de lucrări de pictură, urmate de grafică, sculptură și artă decorativă.

Din 29 iulie, publicul va putea vedea expoziția temporară, ce va conține donațiile principale.

palatul-sutu-scara-interioara

Un al doilea eveniment, care va avea loc Duminică 30 Iulie, orele 11,00-12,00 la planetariul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” (Bulevardul Lascăr Catargiu nr. 21) este un nou curs al Școlii de vară de astronomiePlimbare prin Universul cunoscut, un curs adresat copiilor între 7 și 14 ani.

Înscrierile se pot face pe adresa de e-mail: conferinte@muzeulbucurestiului.ro sau la numărul de telefon 021 315 68 58, de luni până vineri, în intervalul 9:00-16:00.

Taxă de participare: 10 lei / copil

Artă plastică, muzică, istorie, astronomie… iată doar câteva din evenimentele care pot constitui momente de încântare, distracție și învățare, totodată. Enjoy!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.