O profesoară din România candidată la Premiul Global Teacher – 2016

Pe 18 și 19 Martie, în Dubai va avea loc The Global Education & Skills Forum – https://www.educationandskillsforum.org/ehome/gesf2017/about/.

În fiecare an acest Forum reunește lideri ai lumii din sectorul public și privat, pentru a căuta soluțiile de a furniza educație, șanse egale și locuri de muncă pentru toți.

O inițiativă a Varkey Foundation, Forumul Global pentru Educație și Abilități este o platformă de colaborare pentru rezolvarea de probleme – examinându-le de la acel ”cum ar trebui să fie” – pentru a găsi soluții inovative, discutate de toți actorii interesați – spre a ajunge la acele obiective și rezolvări necesare.

Anul acesta, cei peste 1600 de delegați din toată lumea vor împărtăși, dezbate și modela noi căi prin care educația poate transforma lumea.

Și tot anul acesta se va decerna pentru a doua oară Premiul ‘Global Teacher -2016″, supra-intitulat și Premiul Nobel pentru profesori.

Această ediție înseamnă pentru noi ca țară, ceva special, deoarece printre profesorii nominalizați pentru acest premiu se află și o profesoară din Drobeta Turnu-Severin, care este profesoară de matematică și directoare a Colegiului Național ”Traian”.

Suzy Manuela Prajea a fost inclusă în lista primilor 50 de candidaţi dintre cei 8.000 de aspiranţi din 128 de ţări.

Într-un interviu acordat anul trecut AGERPRES, Suzy Manuela Prajea, absolventă a Facultății de Matematică a Universității de Vest din Timișoara, unde și-a finalizat și doctoratul, vorbește despre importanța acestei nominalizări pentru învățământul românesc dar și despre misiunea cadrului didactic în ceea ce privește educația generațiilor viitoare.

AGERPRES: Doamnă profesoară Suzy Manuela Prajea, ce importanță are pentru dumneavoastră această nominalizare?


Suzy Manuela Prajea: În primul rând reprezintă o recunoaștere internațională a eforturilor proprii depuse în studierea matematicii și, în același timp, demonstrează că școala de matematică românească este bine cotată în lume. De fapt, acest premiu Nobel pentru profesori, cu o valoare de un milion de dolari, a fost creat în scopul recunoașterii contribuției unor profesori în direcția prestațiilor didactice excepționale, a valorii lor. Matematica nu a reprezentat pentru mine neapărat un hobby, ci a fost o dorință de a face o carieră. În clasele a VIII și a XI-a deja devenisem olimpică.

Puteți citi continuarea interviului aici:

http://www.agerpres.ro/social/2015/12/10/interviu-suzy-manuela-prajea-profesoara-nominalizata-la-premiul-global-teacher-2016-o-recunoastere-a-scolii-romanesti-de-matematica-17-04-12

A fost cea mai mare recunoaștere internațională pe care puteam să o primesc după o carieră de profesor de matematică, educator, mentor. Atunci când am aplicat pentru acest premiu nu am avut în minte decât Colegiul Național Traian și acel posibil un milion de dolari pentru dotarea școlii cu echipamente moderne IT și crearea unei școli în care să putem realiza o educație așa cum se realizează în toată lumea occidentală. Faptul că am fost recunoscută mi-a umplut sufletul de bucurie, mai ales pentru că la noi în ţară educația este tot timpul Cenușăreasa societății”, spune Manuela Prajea în interviul acordat publicației Știrea Zilei, care titrează:

Profesoara Manuela Prajea este cea care a făcut o revoluție în predarea disciplinei de care mulți se tem să se apuce. Metodologia de predare a matematicii la colegiu aplicată de ea, este admirată până și de cercetătorii de peste ocean, iar elevii săi au câștigat sute de premii în întreaga lume. Un exemplu demn de urmat pentru toți profesorii de matematică și nu numai.

http://stireazilei.com/o-profesoara-din-romania-a-revolutionat-modul-in-care-a-este-predata-matematica-tocmai-a-fost-nominalizata-la-premiul-nobel-pentru-educatie/

Ne bucurăm să scoatem în evidență realizările unui profesor de la noi care, într-o disciplină atât de dificilă a demonstrat că poate inspira și motiva elevii să învețe.

În cei 25 de ani de predare la catedră, Manuela Prajea a inspirat sute de elevi care au obţinut 64 de premii internaționale, 133 naționale și peste 430 județene.

Ce a făcut pentru a obține rezultatele de până acum?

A inovat, a folosit jocul, a stimulat gândirea și creativitatea elevilor, i-a încurajat…

Copiii au nevoie de joc. Ei învață prin joc. Învaţă prin afecţiune, prin încurajare”, spune Manuela Prajea.

După discuția cu fostul Ministru al Educației, Adrian Curaj, în care Doamna prof. Manuela Prajea a fost invitată să contribuie la re-gândirea metodelor și materialelor utilizate la predarea matematicii, domnul A. Curaj declara:

“Este esențial să aducem inovarea în procesul de predare-învățare, în modul în care profesorii noștri livrează conținuturile, dar și în ceea ce privește conținuturile educaționale puse la dispoziția profesorilor și a elevilor”.

William Arthur Ward spunea: The mediocre teacher tells. The good teacher explains. The superior teacher demonstrates. The great teacher inspires. (Profesorul mediocru spune. Profesorul bun explică. Profesorul superior demonstrează. Profesorul măreț inspiră).

Manuela Prajea este o profesoară care inspiră. Nu știm încă dacă va câștiga anul acesta un premiu. Contează faptul că a fost nominalizată printre primii 50 de candidați.

Și ce contează cel mai mult este ce rămâne în mintea și sufletul copiilor care au trecut prin mâinile ei de educator, de profesor de matematică.

Noi sperăm că România are / va avea încă mulți alți profesori care sunt sau vor deveni o inspirație pentru noi toți și pentru copiii pe care-i educă.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.