Vreți să aveți școli inovative? Începeți să apreciați ceea ce contează.

Iată un articol scris recent de A.J.Juliani care ne aduce aminte de o lecție importantă pentru orice organizație sau sistem.

Să apreciem pe cei care inovează și au rezultate, să apreciem valorile.

Oare când vom învăța și noi să apreciem cu adevărat ceea ce mulți educatori și școli realizează astăzi și când vom face cunoscute aceste lucruri, pentru ca exemplul lor să fie urmat de cât mai mulți alți educatori și de mai multe alte școli?

innovation

Ieri am dat peste o poveste despre Tracy Musser*, o șoferiță de autobuz din districtul școlar Penn Manor. Nu m-am putut abține să nu zâmbesc când am citit despre Tracy (căreia u i-a plăcut niciodată să citească la școală, dar care acum e o mare cititoare) care și-a transformat autobuzul ei școlar într-o librărie mobilă pentru ca elevii să găsească cărți care să0i intereseze. Iată aici o parte din poveste:

Musser, care conduce autobuzul cu No. 274 pentru Penn Manor, a transformat autobuzul într-o bibliotecă ale cărui dulăpioare pot adăposti peste 200 de cărți. Ea le împrumută elevilor de la Central Manor, de la grădiniță până la clasa a șasea, fără să le pună întrebări. Aproape trei sferturi dintre copiii care călătoresc cu autobuzul ei au participat până acum, iar programul a fost unul de succes, iar Musser speră să-l extindă pentru toți elevii din districtul Penn Manor.

Musser a început biblioteca de împrumut seara, inspirată de programul Comet Cash” de la Central Manor, care răsplătește elevii care au făcut lucruri bune la școală. Ea s-a gândit: De ce să nu-i răsplătim pe copiii care citesc cărți singuri?

În școală, deseori li se spune copiilor ce să citească, și lor se poate să nu le placă subiectul,” spune Musser. “Dacă pot să-i pun să încerce o carte pe care ei să vrea să o citească, care îi interesează, asta e grozav.

Rafturile mobile de cărți sunt prinse sub cele două banchete din față ale autobuzului școlar. Copiii se pot uita peste cărți doar înainte și după ce autobuzul a ajuns și nimeni nu-și poate părăsi scaunul în timp ce autobuzul merge.

* http://www.pennmanor.net/blog/2017/03/01/bus-driver-gets-kids-to-read-on-their-ride/

books-on-bus-2-24-17-11-1280x835

Ce m-a izbit la această poveste a fost cât de inovativă a fost ideea lui Musser și executarea ei. Ea a creat o nouă și mai bună experiență de citire pentru elevi, în timpul în care ea avea o oarecare influență asupra lor, ca șofer de autobuz.

Ea nu a căutat scuze despre de ce așa ceva nu putea fi făcut. În schimb, ea nu a lăsat nimic să o oprească din a face această idee să funcționeze.

Inovația se poate întâmpla peste tot, dacă sunt create condițiile pentru asta. LaPenn Manor, un district care nu este departe de cel în care lucrez, ei au stabilit o cultură unde ideile inovative sunt permise, susținute, prețuite, lăudate.

Asta e o mare diferență.

Nu trebuie să fii antrenor de tehnologie, sau specialist în inovație, sau administrator, sau chiar profesor pentru a fi cel care vine cu idei inovative.

Toată lumea are o voce. Toată lumea are o șansă de a face ideile să meargă. Toată lumea, inclusiv elevii au șansa să facă învățarea să avanseze.

Obținem ceea ce lăudăm

Rolul unui lider creativ nu este acela de a avea toate ideile; este să creeze o cultură unde toată lumea poate avea idei și simt că acestea sunt apreciate.” – Ken Robinson

inovation-helpdesk

Ai auzit de teoria învățării social-cognitive a lui Albert Bandura?

Teoria lui Bandura vestește că, comportarea noastră este schimbată când vedem că o persoană face o acțiune specifică și este răsplătită pentru acea acțiune. Aceasta este învățarea indirectă în care noi învățăm prin imitare mai curând decât prin consolidarea directă.

Bandura și-a urmat apoi observația cu studii și cercetări pentru a-și susține (sau combate) teoria învățării social-cognitive. Teoria creată pe baza observațiilor a fost apoi susținută de cercetările și studiile întreprinse.

Atunci când apreciem munca inovativă, și mai multă muncă inovativă va urma.”

Vreți să știți cum am dat de povestea despre Penn Manor? Pentru că nu este prima dată când ei au împărtășit modul în care inovația este apreciată în școala lor**.

** http://technology.pennmanor.net/

inovation-helpdesk-1

Acum câțiva ani, Penn Manor au făcut durori mergând 1:1 cu inițiativa laptop-urilor cu softuri open source. .

Fiecare elev din clasele 7 -12 a primit un computer care mergea cu sistemul de operare Linux, precum și duzini de programe de învățare despre open source. Cu 2500 laptopuri 1:1 (pentru fiecare elev) în toate clasele de la a 7-a până la 12-a în școlile lor elementare, Penn Manor a susținut cel mai mare program de învățare open source din Pennsylvania.

Softurile gratuite open source au salvat pentru Penn Manor mai mult de $1 million în costurile pentru achiziția de tehnologie în ultimii câțiva ani.

Apoi elevii lor au făcut știrile atunci când echipa lor tehnică de elevi a fost lăudată pentru munca și abordarea lor inovativă:

Cheia succesului programului este programul unic de ucenicie în tehnologie al elevilor, un curs independent, care onorează valoarea, unde elevii tehnologi lucrează cot-la-cot cu echipa IT districtuală la repararea, instalarea de software și tutoriale instructive. Echipa Tehnologică a elevilor de la Penn Manor a fost recunoscută la nivel național, , și a fost înfățișată recent într-un film documentar Red Hat, The Power of Open in Education.

https://www.redhat.com/en/open-source-stories/penn-manor / https://www.youtube.com/watch?v=Nj3dGK3c4nY

inovation-oss-team-640x360

Așa că, am fost eu surprins când am văzut că povestea vine de la Penn Manor? Nu. Am fost doar bucuros și am vrut să o împărtășesc cu cât mai mulți oameni posibil. Inovația este apreciată în acest district de către toți actorii și de toată lumea care este implicată în educație.

Dar, asta mi-a dat semnalul de trezire.

M-am apucat imediat de lucru pentru a crea un blog pentru noul meu district. Timp de șase luni de când am început acest nou job am uitata una din cele mai importante lecții de învățare și leadership.

Apreciați ceea ce contează. Împărtășiți procesul și produsul. Spuneți povești despre munca inovativă care se întâmplă în școlile voastre.

Și mai multă inovația va urma atunci când noi apreciem și împărtășim ceea ce funcționează în acest moment.

Sursa: http://ajjuliani.com/want-innovative-schools-start-praising-matters/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.