Stiluri de învățare – Chinestezic (Fizic – Tactil)

Învățarea chinestezică, sau tactilă este un stil de învățare în care învățarea are loc atunci când persoana, copilul desfășoară activități fizice, mai curând decât ascultând o lectură sau privind o demonstrație. Persoanele având o preferință pentru învățarea chinestezică sunt numiți cei care fac (do-ers).

fizic-stil-04Dacă stilul fizic – chinestezic se potrivește unei persoane, copil, este mai probabil că își folosește corpul și simțul tactil pentru a învăța despre lumea din jur. Cel mai probabil îi plac sporturile, exercițiile și alte activități fizice cum sunt grădinăritul sau tâmplăria. Îi place să se gândească la teme, idei și probleme în timp ce face exerciții sau lucrează cu mâinile. Dacă o problemă le creează disconfort, o pot rezolva mai bine în timp ce merg sau alergă în aer liber decât atunci când stau pe canapea sau discută cu alții.

Aceste persoane sunt mai sensibile la lumea din jurul lor. Ei remarcă și apreciază texturile diferite, le place să-și murdărească mâinile, să facă modele, sau să facă puzzle-uri.

De obicei utilizează gesturile largi și alte limbaje corporale pentru a comunica, le place să danseze, le plac acțiunile fizice cum sunt cele din parcurile de distracții, deși e posibil ca, pentru unii din ei, mișcările exagerate să deranjeze prea tare simțul echilibrului corporal și li se facă rău.

Când învață o nouă abilitate sau temă, ei preferă să se implice fizic cât mai curând. Preferă să demonteze o mașinărie sau un aparat și să îl monteze la loc, decât să citească despre el sau să se uite la diagramele de funcționare. Gândul de a sta nemișcat în timp ce cineva citește sau vorbește le repugnă. În astfel de situații devin neastâmpărați și încep să se fâțâie. Trebuie să le oferim șansa de a se mișca.

fizic-sport

Cuvinte și expresii cheie pentru chinestezici

Persoanele sau copiii chinestezici tind să utilizeze expresii ca:

 • Simt că e corect

 • Nu pot prinde asta

 • Rămânem în contact

 • Contactează-l pe….

 • Mi se pare că asta nu stă bine

 • Am sentimente bune față de asta

 • Instinctul îmi spune…

 • Îți urmez direcția

Ocupațiile cele mai obișnuite pentru chinestezici

Inteligența chinestezică, care a fost la început cuplată cu abilitățile tactile și a fost definită de Howard Gardners, și înseamnă utilizarea corpului pentru a crea sau a face ceva, este necesară pentru multe profesii, de la dans, gimnastică sau cântatul la un instrument până la chirurgie, manipularea oricărui echipament sau pilotarea unui avion, mașini etc.

Unele din cele mai obișnuite ocupații pentru chinestezici, mai ales pentru cei care au fost dezavantajați de o școală organizată preponderent verbal-logic și nu au avut suportul familiei pentru a compensa și a-și dezvolta inteligența de tip academic în stilul propriu, sunt meseriile practice – mecanici, tâmplari, lucrători sau meșteri în construcții și reparații, prelucrători de metale și pietre prețioase, tehnicieni IT, dentari sau opticieni, sportivi etc.

fizic-learning-
Memoria chinestezică și strategiile utilizate pentru stimularea memoriei de lungă durată

Există mai multe tipuri de memorie chinestezică și, în funcție de tipul în care se încadrează, fiecare copil, persoană, el răspunde altfel la procesul de învățare. Există patru categorii de chinestezici – sunt copiii, persoanele care învață cu tot corpul, cei care învață lucrând cu mâinile (hands-on), cei care mâzgălesc și cei care învață prin experiențe emoționale. Acest tip de învățare și memorare este unul pe termen scurt. Pentru a achiziționa pe termen lung cunoașterea, trebuie utilizate tehnici diferite, în funcție de stilul de învățare propriu acelui copil. Hărțile de memorie, harta povestirii, benzile desenate, desenele pot fi utilizate pentru a dezvolta memoria unuia care mâzgălește. Pentru cei care învață lucrând cu mâinile de pot folosi jocurile de rol, modelarea în lut, construcțiile și jocurile matematice. Pentru cei care învață cu tot corpul, se pot folosi jocurile de rol, puzzle, utilizarea tehnologiei IT și tehnica mnemonică body mapping.

Elevii pot fi implicați în activități de grup care implică mișcări ale corpului cum sunt dansul, teatrul, sporturile cuplate cu tematici care să le hrănească învățarea.

Iată în continuare câteva strategii care pot fi utilizate pentru a facilita memoria chinestezică prin proceduri de mișcare:

 • Dans: idei, concepte și procese care pot fi exprimate prin mișcări creative

 • Demonstrații de laborator

 • Sporturi

 • Gimnastică

 • Șarade

Pentru chinestezicii care memorează prin asocierea de emoții, învățarea poate fi facilitată prin dans, dezbateri, teatru, jocuri de rol și șarade. Acest fel de învățare conduce la o memorare pe termen lung, deoarece este asociată cu emoții ca exaltare, curiozitate, supărare, dezamăgire sau bucuria succesului.

fizic-stil-02
Strategiile utilizate în clasă pentru chinestezici

În primul rând, pentru a implica pe chinestezicii care devin nemotivați în timpul activităților la clasă, utilizați strategii ca:

 • Motivați-i acordându-le atenție și aprecieri, recompense; evitați pedepsele!

 • Elevilor trebuie să li se dea ocazia de a alege activitățile prin care învață un anumit concept

 • Calificativele pot fi alocate în funcție de participare, utilizând rubrici de notare

 • Activitățile alese trebuie să încurajeze toți elevii studenții să reușească și să simtă că au căpătat cunoaștere printr-o activitate.

 • Fiecare elev trebuie să aibă oportunitatea de a participa în mod egal!

 • Activitățile de cooperare sunt importante și toți trebuie să capete un feedback pozitiv pentru a încuraja munca de echipă în clasă.

Pentru elevii hiper-motivați (activi), câteva strategii eficiente sunt:

 • Încurajați elevii să organizeze mișcări în clasă (cum sunt jocurile de învățare utilizate în non-formal)

 • Monitorizați cu regularitate elevii

 • Furnizați instrucțiuni și direcționări clare pentru fiecare tip de activitate

 • Înainte de a-i implica pe elevi într-o activitate, trebuie să explicați cu claritate elevilor ce se poate întâmpla dacă lucrurile scapă de sub control și ce rezultate veți evalua la sfârșitul acelei activități

fizic-stil-01Există și un mare număr de strategii chinestezice care îi pot ajuta pe cei care învață tactil să-și atingă potențialul. Iată mai jos câteva pentru elevii de acest tip.

Am regăsit o parte din aceste strategii pe un site specializat, dedicat chinestezicilor – http://www.kinestheticlearningstrategies.com/kinesthetic-learning-strategies-for-various-subjects/

Activități cu întreaga clasă

Un copil care învață chinestezic –tactil are un puternic imbold de a explora materialul prin a face lucruri și a se mișca periodic. Pentru aceste motiv, ei pot înflori în orele care implică astfel de activități, cum sunt acelea care includ experimente de laborator, jocuri de rol (utilizate de exemplu în orele în care se folosesc „rutinele” pentru dezvoltarea gândirii – care se pot aplica la orice materie, cum sunt Jocul explicării, Cei 4C, Cercul Punctelor de vedere n.n.), și călătoriile de studii. Prin aceste mijloace, ei pot simți fizic ceea ce se studiază, să experimenteze ideile abstracte aduse la viață prin exemple și aplicații și să interacționeze cu ceilalți în timpul procesului.

fizic-trip
Permiterea sau încorporarea mișcării în alte organizări ale orelor

În orele care sunt mai staționare, poate fi de ajutor dacă elevii care învață chinestezic se pot angaja într-o oarecare mișcare. Ei pot fie să stea într-un loc în care să nu distragă atenția celorlalți dacă se mișcă, se întind sau se fâțâie sau poate să li se permită să stea lângă ușă, astfel încât să poată pleca și veni înapoi din când în când, dacă este posibil.

*** Referitor la asta, unele școli din țări vestice și SUA au instalat și pupitre cu scaune mai înalte, la care elevul poate sta jos sau în picioare și au sub pupitru o bară mobilă pe care o pot mișca cu un picior când stau în picioare. Iar o școală foarte modernă din Japonia, a cărei clădire este construită în formă de cerc, înconjurând o curte generoasă și având în loc un acoperiș o platformă continuă pe care copiii pot să alerge în timpul pauzelor, nu are deloc pereți sau uși la clasele care sunt toate orientate spre curtea din mijloc. Copiii pot pleca sau veni în clasă oricând, pot vizita altă clasă și asista la ora la care le place mai mult… Desigur, pentru noi e un concept de libertate cam îndepărtat, deocamdată.

Dorința de mișcare a chinestezicilor poate fi canalizată și altfel, lăsându-i să-l ajute pe profesor la anumite însărcinări, cum ar fi de exemplu pasarea unor lucruri (foi, fotografii, alte obiecte) sau mutarea scaunelor în momentul re-organizării sălii pentru lucrul pe grupuri, în perechi (utilizat la majoritatea rutinelor care dezvoltă gândirea n.n.).

Design Boy

student drawing

Scrierea, realizarea de diagrame și hărți

Atât în clasă cât și la studiul de acasă, cei care învață chinestezic pot beneficia din a pune pe hârtie cuvinte și imagini. Chiar dacă numai mâna lor se mișcă, această mișcare îi poate ajuta să întărească asimilarea materialului. Pentru a accentua acest beneficiu, se poate utiliza o foaie mai mare de hârtie sau o tablă albă (whiteboard) pe care elevul poate face mișcări mai largi și poate scrie, crea diagrame, hărți sau alte reprezentări vizuale mai mari. Dacă scriu frumos, îi puteți folosi ca mâna voastră dreaptă în timpul orei și îi puteți pune să scrie ei pe tablă cuvinte, propoziții, formule, să deseneze etc.

Utilizarea spațiului

Cei care învață chinestezic beneficiază de proiectarea ideilor abstracte în lumea reală. Deci, spre exemplu, dacă ei învață despre un proces care se desfășoară pas-cu-pas, luați în considerare ideea de a scrie (cu litere mai mari) fiecare etapă pe câte o bucată de hârtie și apoi plasați bucățile de hârtie în ordine pe podea. Elevii pot apoi în mod fizic trece prin procesul descris, pășind de la o hârtie la alta, pentru a-l înregistra „cu toate oasele lor”.

Legarea studiului de mișcări variate

Așa cum cel care învață vizual încearcă să conecteze imagini și desene la idei pentru a-și întări memorarea lor, chinestezicii pot conecta diferite mișcări la idei. Când învață acasă, ei ar putea țopăi, dansa când recapitulează o secțiune, ar putea bate din palme în ritm pentru ideile din alta și așa mai departe. Ar putea utiliza înregistrări audio sau video sau ar putea ruga pe cineva să le citească pentru a avea corpul liber să facă mișcare pe măsură ce parcurg materialul. În momentul în care vor fi testați din acel material sau îl vor folosi, chinestezicii își pot accesa acele cunoștințe amintindu-și că „sunt ideile pe care le-am învățat țopăind sau bătând din palme”, fără să fie nevoie să facă acele mișcări.

Utilizarea obiectelor și materialelor

Chinestezicilor le place să mânuiască lucruri în spațiu și să facă, așa că atunci cînd lucrează cu ideile ajută să se conecteze cu un obiect material. Așa că una din cele mai bune strategii chinestezice este să găsiți căi creative prin care lecțiile să fie întărite prin activități care implică jucării ca Lego, K’nex, diferite obiecte sau materiale cum sunt plastilina sau lutul.

fizic-stil-06
Pauze frecvente

Orele lungi sau studiul îndelungat pot conduce chinestezicii la a deveni epuizați. Mai curând decât să lucreze două ore încontinuu, de exemplu, ei vor beneficia mai mult dintr-o perioadă de câteva ore, concentrându-se intens timp de 30 de minute și apoi luând 15 sau 20 de minute pauză după fiecare perioadă de concentrare.

Parteneriatul cu alți chinestezici

Multe din aceste strategii prezentate anterior pot fi folosite și mai eficient când cei care învață astfel sunt cuplați în echipe și cooperează. Lucrând împreunp, în special cu cineva cu același stil de învățare deschide și mai multe căi de a exploata aceste activități chinestezice de învățare.

Profesori compatibili

Cei care învață chinestezic pot beneficia din faptul că sunt plasați în clase cu profesori care înțeleg și valorizează stilul lor de învățare. Astfel de profesori vor fi mai încurajatori și nu vor vedea mișcările elevilor chinestezici ca pe o sursă de deranjament dar ca pe o expresie perfect sănătoasă a naturii lor și vor fi mai aplecați să utilizeze strategii de învățare pentru lecțiile lor care să le permită și chinestezicilor să învețe cât mai bine.

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai bune strategii pentru chinestezici, dar atunci când veți înțelege cum funcționează cei care învață tactil, posibilitățile vor fi limitate doar de imaginația voastră.

gamification-in-the-classroomTehnicile de învățare individuale pentru chinestezici-tactili

 • Dacă utilizezi stilul fizic, utilizează atingerea, acțiunea, mișcarea și activitățile practice în activitatea ta de învățare. Pentru vizualizare, concentrează-te pe senzațiile pe care te-ai aștepta să le încerci în fiecare scenariu. De exemplu, dacă vizualizezi o barcă cu pânze, concentrează-te pe senzațiile fizice. Simte presiunea frânghiei pânzei pe mâna ta când schimbi direcția cârmei și tensiunea scăzând în pânze. Simte cum vântul își schimbă direcția, simte pocnetul pe care pânza îl face când prinde vântul din nou și simte avântul de viteză pe care barca îl ia din nou sub picioarele tale.

 • Pentru enunțuri și descrieri, descrie emoțiile fizice ale acțiunilor tale. De exemplu, un pilot care vrea să învețe toate procedurile de decolare, ar putea scrie așa: „Simt frecarea atunci când împing manșa înainte pentru a începe rularea înainte de decolare. Controlul manșei se simte mai bine pe măsură ce verific viteza aerului, presiunea uleiului și temperatura motorului. La viteza de desprindere trag puțin înapoi manșa și simt cum vibrațiile roților avionului care rulează se opresc în momentul în care avionul părăsește solul. După câteva momente, mă întind și setez selectorul de viteză spre poziția de sus. Simt o ușoară izbitură satisfăcătoare când butonul se oprește la poziția sus”.

 • Folosește obiectele fizice cât de mult se poate. Atinge fizic obiectele pe măsură ce înveți ce fac ele. Poți folosi și imagini (foto, carduri) ale obiectelor, care te pot ajuta să memorezi informația pentru că le poți mișca.

 • Păstrează în minte de asemenea ideea că scrisul și desenarea de diagrame sunt activități fizice, așa că nu neglija aceste activități. Probabil că utilizarea de bucăți mai mari de hârtie și a marker-elor colorate mari pentru diagrame este de mai mare ajutor. Obții mai multă acțiune și din desenat.

  fizical-learning

 • Utilizează respirația și relaxarea pentru a te concentra. Concentrează-te pe a rămâne calm în timp ce înveți și execuți o activitate. Concentrează-te pe a rămâne calm, centrat, relaxat și atent. Dacă vrei să câștigi mai mult control asupra stării tale fizice, caută referințe în Autogenics. Acesta a fost secretul din spatele marilor performanțe ale atleților ruși în ultimele câteva decenii.

 • Utilizează jocurile de rol, fie de unul singur, fie împreună cu altcineva, pentru a-ți exersa abilitățile și comportamentul. Găsește căi să interpretezi sau să simulezi în timp ce înveți.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.