Cei 5 C în cultura școlii

Ca răspuns la întrebarea firească

Ei, și după ce am analizat atmosfera din școală, ce facem mai departe?

– ne-am propus să continuăm tema abordată în articolul trecut cu un interesant articol despre componentele esențiale ale culturii unei școli, scris de Dwight Carter, director-adjunct al Centrului pentru cariera didactică din Eastland și co-autor al unei serii de cărți despre educație și managementul școlilor:

https://dwightcarter.edublogs.org/publications/

Ne-a atras atenția prima propoziție a acestui articol, deoarece ne-am întrebat de multe ori cum s-ar putea modifica în mai bine comportamentele sociale ale adulților din România – modelul ”glumitului” în bătaie de joc, limbajul licențios, atitudinile, mentalitatea, lipsa respectului reciproc, a respectului față de femei și mame/ părinți, a respectului pentru cunoașterea și gândirea celuilalt și așa mai departe. Dacă vrem ca elevii să învețe – acasă și în școli – nu doar cunoștințe și abilități ci și să se comporte civilizat, primii care trebuie să se schimbe, în mod conștient și intenționat sunt adulții, care constituie modelele de comportament de acasă, din școli și din societate. Altfel, vom asista în continuare la creșterea tensiunii în mediul școlii, a fenomenului de bullying între copii, agresarea profesorilor, lipsa de interes pentru învățare și altele asemenea. Și la rezultate slabe ale procesului educativ…

Vă mai amintiți? – sentimentele de siguranță, de apartenență și relațiile pozitive sunt esențiale pentru învățare!

1-5C-cultura-scolii-5

E greu să argumentezi că modelul cultural al țării noastre are impact asupra culturii din școli. Deoarece se apropie cu repeziciune începerea anului școlar, liderii școlilor trebuie să creeze intenționat condițiile pentru a avea în școală o cultură pozitivă; o cultură care este primitoare, energică, angajantă și dă putere de decizie tuturor actorilor:

Primitoare – toți sunt bineveniți, iar toți înseamnă chiar toți, este all-inclusive.

Energică – plină de emoții pozitive și acțiuni care sunt contagioase.

Angajantă – încurajează conversațiile, gândirea critică, implicarea și activitatea.

Dă putere tuturor – toți au o voce, pot face alegeri și au libertatea de a fi autentici.

Pentru a crea o astfel de cultură e nevoie ca fiecare adult din școală să participe în mod intenționat la asta, începând cu construirea unui model de leadership (nu de șef-zbir și subalterni care ”nu mișcă-n front”, n.n.).

Iată mai jos ceea ce numesc eu cei 5 C ai culturii școlii, pe care i-am extras din munca lui Jostens Renaissance (@J_Renaissance), a Dr. Brene Brown, a echipei Focus 3** și antrenorului în leadeship Jack Slavinski (@JackSlav)***.

Atunci când fiecare componentă este încorporată în misiunea, viziunea, credințele și obiceiurile adulților și elevilor, impactul asupra culturii școlii va fi dinamic!

* https://twitter.com/J_Renaissance?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Eauthor

** https://www.focus3.com/ // https://www.youtube.com/focus3_team

*** https://twitter.com/jackslav?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Eauthor

1-5C-cultura-scolii-2

Curajul – “De a spune ce gândești și ce-ți spune inima.” – Dr. Brene Brown

Compasiunea – “Să suferi alături de celălalt.” – Dr. Brene Brown

Conexiunea – “Energia care există între oameni atunci când se simt văzuți, ascultați și prețuiți; atunci când pot da și primi fără să se simtă judecați; și atunci când pot obține susținere și forță din relații.” – Dr. Brene Brown

Această conexiune poate începe din momentul în care elevii fac primul lor pas în școală. De fapt, ”atunci când profesorii îi întâmpină pe elevi la ușă, angajamentul în munca școlară crește cu 20%, iar comportamentele care perturbă orele descresc cu 9% (Edutopia, 2018).

Caracterul – “Încredere etică; să fii un om de cuvânt, urmându-ți angajamentele și intențiile și fiind receptiv la ceilalți.” – Jack Slavinski
Competența – “Încredere tehnică, care este constituită prin experiența pe care o creăm pentru ceilalți, cei care sunt în grija noastră. Se construiește rezolvând probleme împreună și pentru ceilalți.” – Jack Slavinski

Pentru a pune la lucru și a echilibra cei 5 C, trebuie să ne imaginăm tipul de mediu de învățare pe care vrem să-l creăm și să implementăm procesele prin care să-l facem să existe. Deși este adevărat că trebuie să avem o viziune atrăgătoare și să o comunicăm în mod eficient, trebuie de asemenea să demonstrăm personal, în mod consecvent comportamentele pe care vrem să le vedem. Aceasta este provocarea.

1-5C-cultura-scolii-7

AUTENTICITATEA – este practica zilnică prin care renunțăm să fim cine credem că ar trebui să fim și ne îmbrățișăm eul, cine suntem cu adevărat.” – Brene Brown

Iată mai jos modalitățile de modelare ale celor 5 C:

Curajul – Petrece câteva minute în fiecare zi ca să vorbești cu personalul școlii sau cu elevii despre viață, împărtășește povestiri despre încercări și victorii, fii onest atunci când spui ce simți despre succesele sau nereușitele școlii tale.

Compasiunea – Începe fiecare ședință/ întâlnire a personalului cu o activitate de centrare care dă oamenilor timpul de a reflecta despre săptămâna care a trecut, despre ziua sau anul pe care le-au parcurs și pentru a-și împărtăși experiențele semnificative. Apoi utilizează procesul denumit ”În jurul încăperii și înapoi” (#1) pentru a crea oportunități multiple de dialog.

#1 round_the_room

1-5C-cultura-scolii-3
Conexiunea – În plus față de cele sugerate mai sus, salută elevii și personalul școlii utilizând procesul intitulat ”patru la ușă”, care a fost creat de Tom Cody (@TjdsbTom) –

https://top20training.com/the-team/tom-cody/

 1. Nume cu nume – Învață să utilizezi numele elevilor și al personalului atunci când vorbești cu ei

 2. Ochi în ochi – Privește elevii în ochi

 3. Mână în mână – Oferă o strângere de mână, o îmbrățișare, bate palma, sau atingeți pumnii (sau orice atingere fizică este potrivită și confortabilă). – după trecerea pandemiei, evident!

 4. Inimă la inimă – Spune ceva care te conectează cu inimile celorlalți, cum ar fi să le faci un compliment, să-i întrebi despre o activitate la care au participat sau să-i întrebi despre familia lor. Posibilitățile sunt infinite!

Caracterul – Ține-ți promisiunile și fă chiar mai mult. Atunci când ești întrebat ceva și nu ai răspunsul, cercetează pentru a afla acel răspuns și întoarce-te înapoi la persoana care te-a întrebat. Asta contribuie enorm la construirea credibilității!

1-5C-cultura-scolii-6

School staff discuss in small groups during the meeting in the Student Services building. Staff Photographer. | hectorfloresexpress@gmail.com


Competența – Învață ceva în fiecare zi – ascultând o înregistrare, citind, ținând un jurnal, participând la seminarii și cursuri și împărtășind ceea ce ai învățat cu ceilalți. Eu aleg să ascult zilnic o înregistrare atunci când fac treburile zilnice în casă și îmi fac un obiectiv din a citi ceva legat de munca mea sau despre leadership în fiecare zi. De asemenea, notează ce problemele ai rezolvat, ca să ții la curent personalul și elevii și celebrează succesul! Poți împărtăși aceste lucruri într-un buletin săptămânal al personalului, un articol scris pe blogul școlii sau o altă formă de anunțare a noutăților din școală.

Cheia este pur și simplu să fii OM. Să fii real. Să fii prezent. Să-ți pese, să ai grijă. Creerea unei culturi a școlii pozitivă e simplă, dar nu ușoară. Ai grijă de tine însuți și ai grijă de oamenii pe care îi deservești (nu îi comanzi!), iar mediul de învățare va fii ceea ce tu visezi că poate să fie!

Fii măreț,

Dwight

Sursa: https://dwightcarter.edublogs.org/2019/07/30/5-cs-of-school-culture/

One thought on “Cei 5 C în cultura școlii

 1. proiect în dezbatere
  10%DIN P. I. B.
  pt trecerea de la ed funcțională la ed morala.
  scop:dezvoltarea armonioasa a individului (împlinit ca ființă, înțelegere funcționala, acces la creația științifica și artistica)
  3 ANI PREGATITORI. studiu limbaje prin joc
  12 ANI OBLIGATORII
  1 EDUCATOR-10 ELEVI
  PRINCIPIU:înțelegerea fenomenelor nu memorare mecanica
  MATERII:
  LIMBAJE:matern, străin, vizual, muzical, corporal
  STIINTE:mate, fizica, geografie, chimie, biologie
  ISTORII:naționala, universala, arte vizuale, arte spectacol, religiilor
  SPORTURI:atletism, echipa, lupte, înot, optionale
  DIN ANUL5:se introduc materii opționale funcție de profil
  TESTARE:(fara note) națională trimestriala
  LICEE URBANE SPECIALIZATE(asigurare transport) asigura pregătire medie
  RECUPERARI:în vacante
  PROFESORI SPECIALIZATI+ARTIȘTI CU JUMĂTATE DE NORMA
  BAC:7 materii
  SCOLI NOI DOTATE
  CL. 1-6 dimineața
  CL. 7-12 după masa
  FINANTARE:
  6% lege
  4% eradicarea coruptiei(min. 13%din PIB)
  MANUALE adaptate
  Scopului
  PROFESORII VOR DEZVOLTA SISTEMUL
  “o societate postmoderna își pune aceasta problema”
  prof dr arh M. C DONICI
  20 ani elev
  30 ani PROF

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.