Nu vă fie teamă, nu am abandonat tema mentalităților. O veți întâlni, în parte și în articolul de mai jos, scris de Dr. Martha Burns, specialistă în neuro-științe, autoare a peste 100 de articole științifice și cărți, un expert de frunte în domeniul învățării la copii. Ea lucrează în calitate de consultant pentru divizia de servicii clinice ale Scientific Learning.
Cum își pot îmbunătăți elevii învățarea și dezvoltarea social-emoțională cu trei abilități esențiale
În fiecare zi, în clase, ne așteptăm ca elevii să se angajeze în sarcini cum sunt: să fie atenți la informație și să și-o reamintească, să-și completeze munca la timp, să aștepte să poată vorbi atunci când sunt întrebați/ li se cere și să ceară ajutor atunci când au nevoie de el. Dacă un copil are dificultăți cu aceste sarcini, funcțiile executive (ale creierului – EF) ar putea fi cauza acestei probleme.
Funcțiile executive sunt un set de abilități mentale sau procese care ajută un copil sau un adult să lucreze în direcția obiectivelor și să completeze însărcinări. Rolul FE în gândirea și comportamentul elevilor este similar cu cel al unui controlor de trafic aerian. De exemplu, un controlor de trafic aerian trebuie să controleze eficient și în siguranță sosirile și plecările mai multor avioane pe mai multe piste, direcționând fiecare avion și menținând piloții informați asupra unor probleme potențiale. Pentru a-și îndeplini responsabilitățile zilnice, controlorul de trafic aerian trebuie să fie capabil să-și concentreze atenția, să filtreze sursele de distragere, să stabilească și îndeplinească obiective, să acorde prioritate și să jongleze cu sarcini multiple și să controleze impulsurile. Un elev trebuie să facă la fel.
De fapt, eficiența învățării depinde de abilitățile cheie ale funcțiilor executive. Construind aceste abilități, educatorii pot îmbunătăți învățarea academică a elevilor și dezvoltarea lor socio-emoțională.
Componentele cheie ale funcțiilor executive (FE)
FE includ trei componente cheie: Inhibiția, memoria de lucru și flexibilitatea cognitivă. Aceste funcții sunt interconectate și deseori lucrează în conjuncție una cu alta.
-
Inhibiția este abilitatea de a controla comportamente sau răspunsuri nepotrivite și de a rezista elementelor de distragere. Controlul atenției este o componentă cheie a inhibiției. Un tip al controlului atenției, atenția selectivă, acționează ca un filtru în învățare. Acest filtru permite copilului să se concentreze la instruirea profesorului sau la carte în timp ce ignoră șoaptele colegilor, ciripitul păsărilor de afară, afișele colorate de pe pereții clasei sau zgomotul pașilor de pe hol.
-
Memoria de lucru este abilitatea de a manipula bucăți de informație pentru scurte perioade de timp. Aceasta include memoria de lucru fonetică și verbală și ”caietul de schițe” vizual-spațial. Memoria de lucru este esențială pentru orice, de la învățarea limbajului* la urmărirea unui capitol de carte de la început până la sfârșit.
* https://www.scilearn.com/blog/the-task-of-working-memory – Să păstrezi în minte: Sarcina Memoriei de lucru
-
Flexibilitatea cognitivă este capacitatea de a trece de la o activitate la alta, de a schimba perspectivele și de a te adapta la contexte diferite. Cercetările au indicat că această capacitate de schimbare este critică în mod special pentru învățarea citirii.**
** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21126246 – Un model de dizabilitate multiplă de citire și deficit de atenție//hyperactivity disorder: în căutarea deficitelor cognitive comune.
În creier, toate aceste componente sunt gestionate de lobul frontal. Funcțiile executive încep să se dezvolte din primul an de viață, iar experiențele copilului, incluzând relațiile și mediul de acasă pot avea un impact fizic, provocând schimbări în creierul copilului. Factori cum sunt sărăcia***, neglijarea sau abuzul pot crea stresul toxic (#1), ceea ce poate afecta negativ dezvoltarea creierului și a funcțiilor executive.
*** https://www.scilearn.com/blog/path-out-of-poverty-education-plus-neuroscience – Calea spre ieșirea din sărăcie? Educația plus neuro-științele P
#1 https://www.scilearn.com/blog/impact-of-stress-on-the-brain – 4 Căi pentru a contracara efectele stresului asupra creierului
Concepții greșite comun întâlnite
Una din concepțiile greșite este aceea că abilitățile FE se dezvoltă în mod natural, mai degrabă decât să fie învățate. Vestea bună pentru educatori și părinți este că, deoarece creierul copilului continuă să se maturizeze și dezvolte și la vârsta adultă, aceste FE pot fi dezvoltate și întărite.
O altă concepție greșită este că FE afectează doar operațiile cognitive. În realitate, ele afectează de asemenea și competențele sociale și emoționale, inclusiv autocontrolul emoțiilor. Învățarea este un proces social și interactiv. Copiii care sunt capabili să-și stăpânească emoțiile și să-și inhibeze comportamentele disruptive sunt mai capabili să se angajeze în învățare în clasă. Aceste abilități îi pot ajuta de asemenea să-și dezvolte relații mai puternice cu colegii și profesorii (#2), ceea ce poate contribui la o experiență a școlii mai pozitivă.
#2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28035675 – Raport anual de cercetare: Asupra relațiilor dintre autostăpânire, autocontrol, funcțiile executive, controlul fără efort, impulsivitate, asumarea de riscuri și inhibiție pentru psihopatologia dezvoltării.
Strategii pentru întărirea funcțiilor executive
Iată aici câteva moduri în care educatorii îi pot ajuta pe elevi să-și îmbunătățească abilitățile funcțiilor executive și impactul lor pozitiv asupra învățării academice și învățării social-emoționale (SEL).
1. Furnizați-le modele de urmat și un mediu de susținere. Psihologii au descoperit că accesul la cel puțin un adult de sprijin în mediul unui copil poate reduce efectele stresului toxic. Nu numai că un profesor care îi susține furnizează eliberarea de stresul toxic, școala în sine poate furniza un mediu sigur atâta timp cât copiii se simt protejați și respectați.
2. Creați un mediu bine organizat cu reguli clare și rutine predictibile. Când elevii știu la ce să se aștepte ei se pot concentra pe învățare cu mai puține cerințe față de FE.
3. Dați-le elevilor oportunitatea de a face alegeri, îndrumându-le acțiunile pentru a deveni treptat mai independenți. Asta nu numai că îi motivează deoarece le permitem să aleagă lucruri care îi interesează (ex. Cărți, proiecte de cercetare), dar îi și ajută să devină mai responsabili pentru propria lor învățare.
4. Implicați elevii în planificarea și stabilirea obiectivelor pentru lecții, însărcinări și proiecte.
5. Încurajați elevii să țină socoteala timpului. Estimați cât va dura pentru a completa sarcinile. Utilizați unelte și suporturi vizuale cum sunt calendarele sau organizatoare orare.
6. Pentru a-i ajuta pe elevi să-și întărească memoria de lucru, dați-le instrucțiuni în formate multiple sau organizați informația în fragmente mai mici.
7. Utilizați unelte cum sunt liste de verificare și ghiduri de lucru pas-cu-pas pentru a-i ajuta pe elevi să planifice, să urmărească și să-și termine munca la timp.
8. Suplimentați instruirea cu intervenții bazate pe neuro-științe. Intervenții cum sunt Programul Fast ForWord (#3) includ exerciții concepute pentru a construi FE, împreună cu abilitățile de limbaj și citire. program include exercises designed to build EF, along with language and reading skills.
#3 https://www.scilearn.com/products/fast-forword – Un program de intervenție nou, mai inteligent în domeniul limbajului și citirii pentru învățăceii la limba engleză și cei care au probleme la citire
9. Predați și evaluați competențele socio-emoționale cheie (SEL competencies) împreună cu abilitățile academice. Descrieți clar și exemplificați abilitățile SEL și comportamentele pe care trebuie să le demonstreze elevii în clasă și în școală. Oferiți-le feedback și antrenați-i atunci când este nevoie, și furnizați cu regularitate întăriri pozitive.
https://casel.org/core-competencies/ – Competențele socio-emoționale cheie
10. Adoptați o mentalitate de creștere. (#4) Atunci când elevii cred că inteligența se poate dezvolta prin procesul de învățare, realizarea învățării se accelerează semnificativ.
#4 https://mindsetonline.com/whatisit/about/index.html
Când învățarea elevilor este mai eficientă și mai semnificativă, cantitatea de timp necesare pentru repetarea predării este redusă iar nevoia intervențiilor academice și de comportament este de asemenea redusă.
Cercetările arată că toți copiii pot reuși, chiar și aceia care încep cu un dezavantaj. Concentrându-se pe funcțiile executive, educatorii îi pot ajuta pe elevi să-și dezvolte obiceiuri de învățare bune, să ignore distracțiile, să reziste acțiunilor și răspunsurilor impulsive și să gândească creativ ca răspuns la diferite cerințe și conjuncturi.
Sursa: https://www.eschoolnews.com/2018/07/31/10-tips-to-boost-executive-function/