De la scurte proiecte la un an întreg cu învățarea bazată pe proiecte (PBL)

La sfârșit de an, mulți profesori își fac un sumar al anului, asupra căruia să reflecteze și pe care să-l împărtășească cu colegii, pentru a le da ocazia să învețe din experiența lor.

Un astfel de profesor este și Katie Lanier, profesoară de științe care a ales ca, în anul care tocmai s-a încheiat, să își organizeze întregul curs pe modelul PBL.

Katie Lanier și-a început cariera în educație în anul 1994 și a predat științele într-o varietate de clase, de la cunoștințele de bază pentru clasele elementare la orele de fizică la liceu. Acum este și specialist în instruire în Allen, Texas unde lucrează cu profesorii care vor să aplice tehnici inovative în clase. Călătoria ei spre învățarea răsturnată a început în 2011, atunci când ea căuta o cale să împlinească nevoile elevilor ei, care se chinuiau și erau frustrați la orele ei de fizică. Tehnologia clasei răsturnate i-a oferit și timpul și inspirația de a include cercetarea și învățarea bazată pe proiecte ca parte a experienței și a dus la creerea unei practici continue care provoacă elevii să aplice cunoașterea lor științifică pentru a servi nevoile comunității din jurul școlii. În anul 2013, Katie a fost selectată ca profesorul anului pentru clasele gimnaziale din Allen. Ea și-a împărtășit experiențele prin Twitter, în cadrul cursurilor profesionale pentru profesori, pe propriul blog – Learning Opportunities și le-a prezentat la conferințe organizate la nivelul statului și la nivel național. Iată ce spune ea despre experiența anului trecut.

Solar-proiect-4

Să predau Cercetarea științifică și designul ca o învățare bazată pe proiecte a însemnat o evoluție. Ceea ce a început cu scurte proiecte (de 2-6 săptămâni) a devenit un întreg curs, cu un proiect introductiv, un proiect lung de un an întreg și o călătorie de documentare și un proiect de sfârșit de an. Eu urmez Modelul PBL creat de Buck Institute*.

* http://www.bie.org/blog/gold_standard_pbl_essential_project_design_elements

Solar-proiect-1

Să arunci provocarea unei probleme sau întrebări: Concepeți și construiți o stație/ mini-centrală de energie alimentată de soare care poate fi plasată deasupra școlii, pentru uzul elevilor.

Cercetare susținută: Cercetați cerințele construirii stației. Cercetați cotele clădirii. Experimentați pentru a găsi cel mai bun amplasament al stației. Experimentați cu panouri solare, circuite. Experimentați pentru a crea un concep robust. Și alte experimente urmează.

Autenticitate: Acest proiect este făcut în întregime de elevi. Ei au creat conceptul și planurile, au ales părțile și vor construi stația. Ei sunt încântați că vor lăsa o moștenire la Liceul Allen. Ei vor fi de asemenea cei care vor alege provocarea pentru elevii din anul următor.

Solar-proiect-2

Vocea și alegerea elevilor: Din nou, totul le aparține. Li s-au dat cerințele de bază și ei au creat proiectele care să le îndeplinească sau care au fost atât de uimitoare încât cerințele originale au fost ajustate. Elevii și-au creat propriile planuri și a trebuit să găsească căile spre succes.

Reflecția: Elevii mei au corespondat pe blog pe parcursul proiectului. Am vrut ca ei să înțeleagă că ei decid când munca este îndeplinită. Ei pot face schimbări și pot învăța din greșelile lor.

Critică și revizuire: Asta se întâmplă constant. Prima rundă de propuneri a fost pentru ca clasa să aleagă ce vor să construiască. A doua rundă (cu o zi pentru revizuire) a fost pentru ca administrația să-și spună părerea.

Solar-proiect-3

Produs public: Stația solară construită la final va fi produsul nostru public, dar între timp, elevii au participat la o ședință furtunoasă a administratorilor școlii și vor continua să publice pe blog.

Cunoștințe cheie și succesul învățării pentru elevi: În această categorie intră atât de multe abilități. În fiecare zi există ceva nou despre care elevii să învețe. Din moment ce obiectivul cursului meu este achiziționarea abilităților pentru procesul științific, nu avem nici o problemă cu obiectivele cerute de stat. Elevii planifică și efectuează constant experimente, cercetare, lucru comparativ, rezolvarea de probleme, revizuirea și comunicarea. Ei de asemenea învață cum să iubească învățarea.

Am fost ocupați la orele mele. Fiecare zi e o aventură. Și eu învăț alături de elevii mei și iubesc fiecare minut din fiecare clasă.

Sursa: https://flippedlearning.org/syndicated/taking-a-run-at-project-based-learning/

-Originally published at Learning Opportunitieshttp://opportunity2learn.blogspot.com/2015/12/taking-run-at-project-based-learning.html

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.