Traducerea articolului publicat de Elena Aguilar în Edutopia.
Pentru atât de mulți educatori, vara este aglomerată cu o lungă listă de lucruri de făcut: cărți de citit, planuri legate de școală de creat, momente de distracție, familie și, poate, îngrijire personală. În mare parte a timpului încerc să înghesui prea multe în cale câteva săptămâni de întrerupere a școlii, și deseori mă regăsesc ieșind din perioada de vară simțindu-mă puțin dezamăgită că nu am făcut mai multe. Iată care este scopul meu de top pentru această vară, și este unul pe care vă încurajez să îl adoptați: Dormiți!
Apucați-l, învățați mai multe despre somn și dedicați-i timpul necesar.
De ce avem ne voie de somn: scurt Memento
Somnul afectează sănătatea noastră fizică și emoțională și implică o serie de funcțiuni complexe asociate cu memoria, abilitatea de a învăța, dezvoltarea creierului, apetitul, funcțiile sistemului imunitar și îmbătrânirea. Dacă te surprinzi moțăind în week-end sau în timpul vacanței, este un semn că nu ai dormit destul în timpul săptămânii. Uite, știu cît de ocupat/ă ești, câți oameni au nevoie sau te doresc în preajmă și cât de nesfârșit de multe sunt de făcut – și mai știu că ai nevoie să dormi mai mult. Citește mai departe un rezumat al motivelor pentru care ai nevoie de somn.
Somnul și bunăstarea fizică
Cercetătorii au descoperit conexiunile dintre somn și bolile de inimă, presiunea arterială crescută, diabet, depresie, memorie slabă, , câștigarea în greutate și chiar scurtarea vieții. În concordanță cu studiul publicat la începutul acestui an de Asociația Americană de psihologie, somnul s-a dovedit a fi singurul factor cel mai important în prezicerea longevității.
Una din cele mai recente descoperiri științifice importante despre somn este aceea că somnul este ca o echipă de curățenie de noapte care înlătură resturile toxice ale proteinelor care se acumulează între celulele creierului în timpul zilei. Această curățenie a creierelor noastre se poate întâmpla doar când dormim; în timpul zilei, creierele noastre sunt prea ocupate de gestionarea multiplelor funcțiuni ale corpului nostru.
Somnul și bunăstarea emoțională
Marea majoritate dintre noi știu din experiență cum privarea de somn poate afecta negativ echilibrul nostru emoțional. Când suntem obosiți, suntem mult mai nervoși, nerăbdători și cu toane.
Neuro-științele sunt complicate, dar pe scurt: Cercetătorii au descoperit că somnul de tip REM (care survine în anumite momente ale nopții, în care visăm mai mult, și este caracterizat prin mișcări rapide ale ochilor) este cheia bunăstării noastre emoționale. În timpul somnului REM, partea de creier numită Amygdala procesează multe din emoțiile negative, cum este frica.
Această procesare ne conduce la o reactivitate emoțională mai scăzută. Ceea ce se întâmplă este un proces biochimic: cu alte cuvinte nu este o procesare pe care o putem face în timp ce suntem treji, în timp ce vorbim sau procesăm emoțiile în alt fel. Creierele noastre au nevoie ca noi să dormim pentru a se putea ocupa de aceste emoții.
Este o întreagă știință în spatele acestei noțiuni de a trebui să „ne dormim” problemele. În timpul somnului, creierele noastre de fapt continuă să proceseze informațiile zilei și să formeze noi conexiuni care stabilizează și îmbunătățesc memoria. Puteam chiar să găsim noi soluții sau perspective ale problemelor, toate în timp ce dormim.
Pașii următori
Iată câteva lucruri rapide pe care le poți face pentru a-ți schimba obiceiurile de somn:
-
Să știi de cât de mult somn ai nevoie – majoritatea dintre noi au nevoie de 8 sau 9 ore somn
-
Începe prin a dormi cu 30 de minute mai mult decât o faci acum
-
Nu ține nici un echipament electronic în dormitorul tău. Lasă-ți telefoanele, computerul și iPad-ul în altă parte pentru a nu fi tentat să te uiți la ele în mijlocul nopții sau imediat ce te școli.
-
Nu te uita la ecrane cu 30-60 de minute înainte de a te duce la culcare. Lumina ecranului de computer sau televizorului obstrucționează producția de melatonină, cea care provoacă somnul.
-
Creează-ți o rutină de pregătire: baie sau duș, meditație, o lectură plăcută, orice te ajută să treci de la starea de atenție din timpul zilei la cea de somn.
Un cuvânt despre insomnie: pentru cei care vor să doarmă mai mult – și știm că aveți nevoie, dar nu puteți – poate că această vară vă va oferi oportunitatea de a explora ce se află în spatele insomniei. Sunt mulți factori despre care se crede că sunt cauze ale insomniei, dar fiecare organism este diferit. Explorează, învață, vorbește cu alții și încearcă diferite soluții.
Profită de această vară pentru a-ți crea obiceiuri noi, mai sănătoase de somn. Remarcă cum te vei simți ca rezultat al unui somn mai bun, pentru ca apoi să reflectezi asupra a ceea ce aii de făcut pentru a continua aceste obiceiuri bune și în timpul anului școlar.
Puteți citi mai multe lucruri în cartea scrisă de Arianna Huffington, care a devenit predicatoarea de frunte a nevoii de somn, și vă recomand cartea ei, The Sleep Revolution: Transforming Your Life One Night at a Time – Revoluția somnului: Să-ți transformi viața noapte după noapte.
Autoarea articolului – Elena Aguilar – a fost profesor, coach și lider în educație timp de 20 de ani.
Ea este autoarea cărții The Art of Coaching (Jossey-Bass) și pregătește o altă carte intitulată „The Art of Coaching Teams”. Trăiește în Oakland, California (USA), cu soțul și fiul ei.
Auch! Uitasem să adaug link-ul la o muzică superbă, relaxantă, special compusă pentru somn. O puteți porni și asculta în timpul somnului, pentru că durează 8 ore..
Somn ușor!
Pingback: Un Ghid pentru Învățarea centrată pe elev | CREER - Centrul de resurse pentru eco-bio educație, reziliență și sustenabilitate