10 sfaturi care să te ajute să te Relaxezi, să Reflectezi și să te Reîncarci – pentru anul școlar care urmează

În iureșul anului școlar, timpul liber este un articol care cam lipsește pentru profesorii atât de ocupați. Vara, e o altă poveste. Programele mai relaxate îți permit să respiri și să ai loc pentru reflecție, să colaborezi, să planifici viitorul sau doar să te liniștești. Timpul liber este important pentru a-i ajuta pe profesori să se revigoreze și să fie gata pentru un nou an școlar.

Fie că planurile tale de vară te cheamă spre a îndeplini ceva, spre aventură sau doar să stai să privești stelele sub cerul nopții, vei găsi în acest pachet de resurse un ghid care să te ajute să obții cel mai mult de la pauza pe care o iei după clopoțelul și orarul școlii.

Anotimpul vacanței oferă de asemenea oportunitățile perfecte pentru a conduce teste pentru unele instrumente tehnologice noi. Să te familiarizezi cu rețelele sociale, alăturându-te site-urilor pentru pasionații de carte. Să afli ce se mai petrece la conferințele despre educație urmărind postările de pe Twitter sau alte rețele sociale. Să te aventurezi în lumea aplicațiilor de Smartphone. Să-ți lărgești rețeaua personală alăturându-te unei comunități cum e Edutopia. Mai târziu, te poți gândi la acele unelte care îți pot servi pentru a-ți atinge scopurile în clasă.

Dar înainte de a te aventura, nu uita să iei o zi de pauză (sau mai multe) pentru a te deconecta și a te liniști. Vară fericită!

Suzie BossEdutopia.org blogger and author of Reinventing Project-Based Learning

vacation-planning-concept-14130635

Lărgește-ți rețeaua

De unde să iei timpul necesar pentru un brainstorming cu colegii? Fie că o colaborare are loc în comunități profesionale bine organizate sau în discuțiile pasagere de pe coridoare, șansele pentru aceasta nu se ivesc destul de des în timpul anului școlar obișnuit.

Cu toate acestea, cercetările arată că rețelele de colaborare dintre profesori reprezintă un timp bine cheltuit. Într-un studiu recent, Teachers Network (http://teachersnetwork.org) a descoperit că 80% dintre profesori spun că participarea la o rețea i-a încurajat să rămână în clasă, în timp ce 90% spun că acea rețea le-a îmbunătățit practica de predare.

O rețea personală, totuși, nu elimină nevoia unei dezvoltări profesionale de înaltă calitate, dar oferă un antidot puternic pentru izolarea în clasă.

astronomy-explore-1

Petrece cu stelele

Cerul limpede și nopțile calde fac din vară timpul ideal pentru privitul la stele. Ce mod mai bun pentru a te liniști după un an școlar agitat decât să desfășori o pătură de picnic pe iarbă și să privești spre ceruri?

De-a lungul Statelor Unite (și nu numai, se întâmplă și în România, n.n.), astronomii amatori își oferă cunoașterea – și telescoapele – la petreceri de privit la stele. Aceste evenimente au loc în anumite locuri mai retrase, departe de luminile orașelor. Unele sunt programate să coincidă cu ploaia de stele a Perseidelor din această vară. (…)

Spre deosebire de alte domenii științifice, astronomia este unul în care cetățenii cu înclinații științifice pot să aducă contribuții reale (așa cum ați citit și în articolul nostru – Văzând în întuneric). Citizen Sky (http://www.citizensky.org) oferă instrumente și formare pentru a înrola voluntari în rezolvarea misterelor stelei Epsilon Aurigae, o stea care a lăsat perplex orice astronom în ultimii aproape 200 de ani.

Dacă privitul la stele te face să te gândești la proiectele școlare, ia în considerare implicarea comunității școlii tale în Globe at Night (http://www.globeatnight.org/) anul viitor. Acest proiect cetățeni-știință înrolează voluntari din jurul lumii care să raporteze despre strălucirea cerului lor noaptea, de-a lungul unei perioade specifice de două săptămâni în fiecare an.

Dezvoltare profesională independentăGeography-Education-Conference

Vara este un sezon fierbinte și pentru conferințele de educație. Dacă nu ajungi la marile conferințe din timpul anului, creează-ți propria experiență de învățare profesională urmărind programările pe Twitter, Facebook, urmărind prezentările și alăturându-te discuțiilor de pe canalele de suport pe Unstream, sau citind site-urile conferințelor de la care ai lipsit.

Spune istoria vieții tale

Una din cele mai buna căi prin care îi poți încuraja pe studenții (elevii) tăi scriitori este să scrii împreună cu ei. Acest adevăr este valabil și pentru poveștile digitale. Dacă nu-ți poți găsi timp pentru a-ți crea propriul conținut în timpul anului școlar, utilizează lunile de vară pentru a-ți cizela abilitățile de povestitor, sau încearcă-ți mâna cu instrumentele tehnologice care susțin publicarea digitală (înregistrări video, audio, foto-prezentări etc.)

StoryCorps este unul din cele mai largi proiecte de istorie orală încercate vreodată. Până acum mai mult de 60.000 de oameni și-au înregistrat povestea pentru posteritate. Aceste povești emoționante sunt jucate de obicei ca un interviu între doi oameni care au legături personale. Ai putea să alegi să înregistrezi povestea unui profesor care te-a inspirat, a unui student care te-a uimit, sau a unui membru de familie care are o poveste de spus.

marin-exploring

Încearcă ceva nou

Explorează un nou hobby sau o nouă arie de interes în această vară. Fie că te scufunzi în dansul de caracter sau în vorbitul în public, în lumea rock-ului sau în Yoga, încercând ceva nou îți va reaminti cum te simți tu însuți în rolul de cel care învață. Și vei avea experiențe proaspete de împărtășit cu studenții/ elevii tăi.

Valorifică artefactele clasei tale

La sfârșitul anului școlar ar putea fi tentant să arunci la coșul cel mai apropiat grămezile de lucrări lăsate în urmă de studenții / elevii tăi. În loc de asta, aruncă o privire la aceste artefacte ca și cum ai fi curatorul unui muzeu. Ce povești spun exemplele de lucru ale studenților tăi? Cum ai putea utiliza proiectele lor pentru a-i inspira și provoca pe studenții / elevii de anul viitor?

În 11 școli din rețeaua High Tech High, din regiunea San Diego, s-a făcut un efort pentru a prezenta aceste proiecte, pentru a construi responsabilitatea și a încuraja colaborarea profesorilor. O arhivă tipică de proiecte ar putea include un scurt video narativ și reflecțiile atât ale profesorului cât și ale elevilor. Puteți explora proiectele High Tech High aici: http://www.hightechhigh.org/projects.

Dăruiește puțin, pentru a obține mult

Serviciul în folosul comunității nu este doar pentru studenți/elevi. Fie că ești proaspăt ieșit din facultate sau te apropii de pensie, vei găsi o largă gamă de oportunități de voluntariat din care să alegi. În schimbul acestui serviciu, există șansa de a învăța ceva nou, de a-ți extinde cercul social, de a-ți dezvolta calitățile de lider și probabil de a-ți ridica nivelul stării de bine, fizic și mental.

Pune-te în mișcare

Ți-ai propus la începutul anului să fii într-o formă mai bună înaintea vacanței de primăvară? Reîncepe planurile tale de fitness în această vară. Nu numai că te vei reîntoarce în noul an școlar cu mai multă energie, dar vei dovedi chiar că ce spui aia și faci când e vorba de a promova tinerilor beneficiile mișcării.

young man reading book in the park

Citind în parc

Rupe cărțile

Cărțile bune și zilele de vară sunt făcute unele pentru altele. Fie că grămada de titluri necitite s-a strâns pe raftul tău sau în memoria cititorului electronic, acum e șansa să le apuci. Ș dacă îți place să discuți despre ce ai citit cu colegii, verifică varietatea de instrumente care îți stau la îndemână și te ajută să rămâi conectat.

Planifică-ți de pe acum vara următoare

Unii din profesori vor petrece acestă vară pentru explorări culturale pe termen lung, expediții științifice sau internship-uri plătite. Dar aceste oportunități, care vin multe din ele cu o finanțare, cer o planificare anterioară. Pentru a te pregăti pentru o mare aventură vara viitoare, începe să planifici acum cu o trecere în revistă a posibilităților. Iată aici doar câteva:

Fund for Teachers: Cinci profesori din ciclul elementar din Wisconsin își petrec vara ca bio-detectivi în Costa Rica, explorând pădurile tropicale, viața oceanică și vulcanii, căutând conexiuni pe care să le aducă înapoi pentru studenții lor.

Zip Line View into the Costa Rican Rainforest

In the Monteverde Cloud Forest Reserve in Selvatura, Costa Rica

NOAA’s Teacher at Sea: Începând din 1990, profesorii s-au aventurat pe mare, lucrând sub îndrumarea cercetătorilor științifice și echipelor de la Administrația Națională a oceanelor și Atmosferei.

marin-exploration

Travel for Good: Voluntourismcombină voluntariatul cu turismul. Prin organizația Travel for Good, voluntarii ajută la construirea de clădiri de școli și sisteme de apă în Ghana, acordă asistență cabinetelor medicale în dealurile din Kilimanjaro și acțiunilor de conservare a habitatului de-a lungul Amazonului.

*** Noi am tradus câteva fragmente din acest ghid. Puteți descărca întregul Ghid (în limba engleză) aici: http://www.edutopia.org/summer-rejuvenation-classroom-resource-guide

Edutopia – este locul în care viziunea The George Lucas Educational Foundation’s de a aduce la lumină ceea ce funcționează bine în educație prinde viață.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.