Cum îi ajută pe elevi să învețe un simplu cadru de prezentare

Astăzi vă propunem un articol scris pentru Edutopia de un profesor de matematică – Joseph Manfre.

Joseph are o îndelungată experiență la catedră, dar a lucrat și în calitate de coach pentru alți profesori și ca specialist educațional. Are masterate pentru leadership educațional, GCERT – pregătirea pentru colegiu și carieră și în etno-matematică (relația matematicii cu cultura). El promovează cu pasiune structurile de clasă echitabile și intenționale, împuternicirea elevilor în procesul de învățare, etno-matematica și datele științifice. În 2018 a fost premiat de către Hawai‘i Innovation Fund pentru proiectul Student-led Heterogeneous Learning Communities (SHLC), o rutină de instruire care-i împuternicește pe liderii din rândul elevilor în cadrul unor medii de învățare semi-autonome.

O elevă de clasa a patra explicându-le colegilor despre plantele din grădină benefice pentru polenizatori

Explicarea conceptelor către proprii colegi îi ajută pe elevi să-și consolideze cunoașterea conținutului și să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare.

Acum câțiva ani, eu și colegul meu am primit un premiu de la Hawai‘i Innovation Fund Grant. Bucuria de a primi și un grant și-a dat mâna cu spaima și disperarea atunci când am fost informați că trebuie să susținem o prezentare despre proiectul nostru în fața unei săli pline de lideri din domeniul educației. Ca și cum asta nu ar fi fost destul de intimidant, colegul meu m-a informat că el nu va putea fi prezent în Hawai‘i în momentul prezentării. Aveam doar ”o singură încercare” și doar 15 minute în care să surprind toate cele 17 pagini ale proiectului la a cărui scriere și implementare participasem, dar cum să o fac?

Am muncit din greu pentru a construi și furniza o prezentare care să fie concisă și totuși explicită. În mare era clar din ce era compus proiectul și am furnizat și imagini din timpul aplicării. M-am asigurat că audiența înțelege acel ”de ce”* din spatele proiectului și cum am făcut să fie un succes. Am terminat cu o schemă care să-i ajute și pe alții să inițieze un astfel de proiect, în contextul lor propriu, dându-le libertatea de a face din el un autentic proiect propriu.

* https://www.ted.com/talks/simon_sinek_how_great_leaders_inspire_action?language=enSimon Sinek (autorul cărții “Start With Why”) explorează modul în care liderii pot inspira cooperarea, încrederea și schimbarea. (subtitrare în limba română)

După prezentare am primit un feedback bun și, cel mai important, prezentarea mea a avut impact asupra învățării elevilor din alte clase din statul Hawai‘i.

Un elev de gimnaziu explicând colegilor evoluția personajelor din cartea studiată la oră

Un cadru simplu pentru prezentări

Pregătirea acelei prime prezentări mi-a luat mai mult de o lună, dar după asta am remarcat că timpul meu de pregătire pentru prezentări s-a micșorat exponențial, până la câteva zile (de lucru neîntrerupt). Ca fapt interesant este că, pe lângă prezentările originale, am creat ca produs secundar și un cadru abstract pe care l-am folosit la fiecare prezentarea profesională pe care am susținut-o după aceea. Cadrul ”Ce?, De ce?, Cum?, Cum să?” este următorul:

  • Ce? La ce experiențe și cunoaștere se poate conecta audiența cu ușurință, ca pod spre necunoscut pentru restul experienței?
  • De ce? De ce ar trebui să le pese pentru a asculta (și a învăța) din restul prezentării? Ce se găsește acolo pentru ei, pentru a-i transforma din simpli ascultători în oameni angajați activ? Audiența are nevoie să știe de ce crezi tu atât de mult în aceste lucruri în așa fel încât să simtă nevoia să le împărtășească.
  • Cum? Care sunt acele elemente cheie care fac ca acest lucru să fie unic? De ce este eficient atunci când face ceea ce face? Care sunt elementele de complexitate în modul în care funcționează?
  • Cum să? Cum ar putea să înceapă ei să facă un proiect similar propriu? Cum ar putea această cunoaștere să le servească ca fundament de pornire? Conectează asta cu ”de ce-ul”.
Elevi de liceu pregătindu-și slide-urile de prezentare, supervizați de profesor

Beneficiile pentru elevi

Una din cele mai bune părți ale prezentărilor este că-l ajută pe prezentator să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare. Prezentatorul învață cum să susțină o prezentare făcând acest lucru. Pentru a pregăti a prezentare, prezentatorul trebuie să știe elementele intrinseci ale motivului pentru care susține prezentare și rațiunea importanței acesteia. În furnizarea prezentării, prezentatorul trebuie să fie coerent și meticulos pentru a se asigura că toți cei prezenți în audiență sunt capabili (și dornici) să proceseze informația furnizată.

Nu mi-a luat mult timp ca să realizez că pregătirea și furnizarea prezentărilor poate constitui o valoroasă oportunitate de învățare pentru elevii mei.

Îmi amintesc cum predam concepte matematice într-un mod potrivit căruia elevii mei urmau aplice imediat cunoașterea învățată pentru a-și îndeplini sarcinile în tăcere și fără nici o întrebare de aprofundare. Doar după ce le-am cerut să susțină prezentări despre aceste concepte ei m-au întrebat cu regularitate, ”De ce este important acest concept?” sau ”Ce face ca asta să fie un lucru special?” Elevii mei de la clasele de matematică au crescut pregătind prezentări împreună cu mine, pe baza acestui cadru despre ”Ce?, De ce?, Cum?, Cum să?”, care i-a susținut în dezvoltarea abilității lor de a-și demonstra cunoașterea conținutului printr-o rigoare matematică** (echilibrând cunoașterea conceptuală cu abilitățile, fluența procedurală și aplicațiile lumii reale).

** https://achievethecore.org/page/1090/rigor- RigoareaEchilibrarea cunoașterii conceptuale cu abilitățile, fluența procedurală și aplicațiile lumii reale

  • ”Ce-ul” servește ca și concept matematic.
  • ”De ce-ul” demonstrează aplicațiile din lumea reală pentru acest concept.
  • “Cum-ul” demonstrează înțelegerea lui conceptuală.
  • Iar “cum-să” demonstrează abilitățile și procedurile legate de acel concept.
Două eleve din clasele primare susținând o prezentare despre ce poate face școala lor pentru a-și reduce amprenta de CO2

Pe lângă cunoașterea conținutului, competențele secvențiale de claritate, coeziune și captivare a atenție ne asigură că prezentatorul poate împărtăși cu succes informația cu audiența sa. Când sunt toate combinate, aceste elemente constituie un cadru care-i susține pe elevi în optimizarea furnizării prezentărilor. Competențele incluse sunt următoarele:

1. Cunoașterea conținutului. Prezentatorul trebuie să demonstreze o cunoaștere profundă a ceea ce prezintă, pentru a fi capabil să susțină și să împărtășească cele patru întrebări (ce, de ce, cum, cum-să) ale temei sale.

2. Claritatea. Prezentatorul trebuie să fie clar, utilizând cu precizie limbajul academic. Dacă partea de conținut pe care o prezintă este nouă pentru audiența lui, orice lipsă de claritate va zăpăci audiența. Furnizarea unor moduri de prezentare variate va răspunde nevoilor de procesare ale unei audiențe diverse.

3. Coeziunea. Atunci când face conexiuni clare, prezentatorul creează punți între fiecare componentă distinctă și despre cum funcționează toate împreună, ca elemente integrale ale temei. Orice omisiunea prea mare poate face ca elementele să pară disparate sau, mai rău, audiența se simte pierdută.

4. Captivarea. Prezentatorul trebuie să-și captiveze audiența printr-o combinație de modalități de angajare a audienței sau prin povești***. Ele fac ca prezentarea lui să curgă cu energia unui cântec (#1) și, la sfârșit lasă audiența cu un echilibru delicat între a se simți împliniți și a fi inspirați să afle mai multe.

*** https://www.thestoryengine.co/storytelling-tips-content-marketers/Sfaturi despre povestire pentru oamenii de marketing

#1 https://www.songstuff.com/song-writing/article/keeping-a-song-interesting/Scrierea unui cântec – Cum să păstrezi un cântec interesant

O elevă de clasa a doua susținând o prezentare despre tipuri de păsări și ciocurile lor, diferite în funcție de modul în care se hrănesc.

Oricine poate construi o prezentare eficientă cu ajutorul acestui cadru “What, Why, How, and How-To”, împreună cu competențele unei cunoașteri a conținutului, claritate, coeziune și tehnici de captivare. Cu cât predăm și-i antrenăm mai bine pe alții despre cum să creeze și să susțină prezentări, cu atât mai multe învățăm de la aceștia prin intermediul muncii lor.

În clasa mea, un învățăcel care vorbea mai multe limbi (natală + limba țării) a răspuns la întrebarea,

”Care sunt lecțiile ne-legate de matematică (de viață) pe care le-ai găsit valoroase în această clasă?” cu

”Învăț ce este învățarea și predarea… Înțeleg cu adevărat cum predarea este de fapt învățare atunci când am o prezentare. Și am descoperit un pic din dorința de a fi profesor. Sper că și tu ai învățat de fapt ceva din această oră.”

Da, eu învăț întotdeauna de la elevii mei atunci când ei susțin prezentări.

Sursa: https://www.edutopia.org/article/how-simple-presentation-framework-helps-students-learn?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.